Autor Tema: Brisači se sami uključuju ili stanu u međupoložaju  (Pročitano 11288 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže vlada320Započeo temu

Danas mi se desio problem sa radom brisača na koji nisam nailazio do sada ni na jednom autu. Odmah da kažem da kvar nije mehanički već je u pitanju elektrika ili elektronika.
Jutros je auto bio dubinski zamrznut, digao brisace, sastrugao led sa sajbne - koliko sam mogao, krenuo, povremeno pustao brisace koji su prvobitno radili normalno. Posle 2km voznje, pustim brisace da zamahnu i oni nastave svojevoljno da rade. Probam ručicu brisača u svim položajima, iskljucim - rade i dalje. Posle pola minuta stanu, ali ne u donjem položaju, već 10-20cm iznad. Iznova više puta uključivao i isključivao brisače, probao sve položaje ručice i dešava se ista stvar - malo rade isključeni, pa stanu u položaju 30 stepeni od vodoravnog položaja. Ugasim auto, skinem kontakt, dam kontakt i problem ostaje istovetan.
Nadao sam se nakon završetka posla da će problem nestati, pošto se auto osušio, ali nije. Kako sam dao kontakt, brisači su vitlali jedno 2-3 minuta u isključenom položaju i nakon toga se zaustavili opet u položaju 30 stepeni od vodoravnog. Ponovo pokušao sve operacije za normalizaciju i ništa. Pošto sam više puta stajao da izobavljam neke poslove, na kraju se brisači više nisu uključivali sami od sebe pri davanju kontakta, ali i dalje neće da se zaustave u krajnjem donjem položaju, već malo krenu gore i stanu. Inače, čuje se da cakne neki relej kada brisači stanu, što se čulo i ranije.
Molim za savet, ako je neko imao slično iskustvo, nadam se da nije ručica u pitanju.
  • Vozi: Mercedes B180 w245 / ex Fabia mk1 1.4 16v

Van mreže dulefontana

Odg: Brisači se sami uključuju ili stanu u međupoložaju
« Odgovor #1 poslato: 20. Dec, 2013. 23:03 »
Meni se to desava na Favoritu ali imam Felicijinu instalaciju. Kad je jako hladan kad upalim brisace uvek se zaustavi u drugom polozaju. Uglavnom se sve vrati na staro kada se zagreje auto, ali rucicu brisaca drzim duze vreme da cujem da je caknuo relej, i kada je pustim brisaci se vrate u dobar polozaj. Mislim da relej tu pravi problem.

Van mreže Apatinac

« Odgovor #2 poslato: 20. Dec, 2013. 23:04 »
hm po mom nekom iskustvu kao elektricara koji je radio moze biti da te zeza el motor brisaca jel on ima na sebi stalni plus koji sluzi da "spusti "brisace dole ako su metlice dignute a ti rucicu stavis na nulti polozaj (nadam se da me razumes).Moguce je da te taj plus zeza jer u prenosu kod brisaca imas nesto kao breg na zupcaniku koji gasi plus kada su brisaci spusteni dole . Mada kad sam vozi passata desavalo se da se brisaci pale ali tada je bio relej u pitanju!
  • Vozi: Octavia II 1,6 tdi

Van mreže vlada320Započeo temu

« Odgovor #3 poslato: 14. Jan, 2014. 00:04 »
Hvala Apatincu na stručnom odgovoru, ali da kažem šta se dalje dešavalo
Brisači su se 2 dana uključivali sami od sebe, sve ređe, pa je to prestalo. Još par dana nisu hteli da se spuste u krajnji donji položaj, ali malo po malo i vratili su se u normalu potpuno. Verujem da je košava dobro osušila auto koji je toliko prethodno upio vlagu da se i instrument tabla zamagljivala. Do danas brisači rade odlično, nadam se daće tako i ostati.
Elem, danas sam bio kod auto električara opšte prakse zbog još nekih stvari, ali čovek nije znao o čemu se radi. Jedino misli da nije u pitanju plus na motoru brisača i da se to dešavalo kod starijih modela, a da če pre biti da je neki relej u pitanju. Znači, ukoliko se ponovi, moraću kod nekog doktora specijaliste, a moraću i da naučim koji osigurač da izvadim da bih u slučaju nužde zaustavio brisače.
  • Vozi: Mercedes B180 w245 / ex Fabia mk1 1.4 16v

Van mreže djordje cacak

« Odgovor #4 poslato: 14. Jan, 2014. 15:30 »
Ako budes imao vremena ipak pogledaj ti taj motor,jer ako je bio spoj zbog vlage,tj kondenza onda ti je velika verovatnoca da ce taj motor ubrzo crci.Obicno je tako.Skini ga prekontrolisi i posusi ako je potrebno i naravno vidi gde uvlaci vlagu pa to nekako izoluj.
  • Vozi: Fabia 1.4 MPI 8v 200 god