Autor Tema: Starter  (Pročitano 2812 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže cremoneseZapočeo temu

Starter
« poslato: 02. Jan, 2014. 01:12 »
Kupih uoci Nikoljdana Fabiju 1.9 SDI, 2500eura,  2002. 138000 km presla, zima ide a kaputa nema, te velim daj da premostim ove ledene dane sa novom drugaricom. Bila je povoljna, jedino sto sam primetio da nije kako treba jeste onaj zakasneli zvuk kod paljenja, kao kuce Dragoljupce sto se smeje, ne znam kako bih objasnio. Pretpostavljam da je to starter. Naime, narucio sam sve filtere, cekam jos ulje i idem kod majstora da mi to izmenja i mislio sam da ga pitam da mi i za to da dijagnozu. Moja pitanja bi bila: koji starter kupiti (cena varira od proizvodjaca a videh da ima i raznih za razlicito godiste) ? Koliko je hitno da ga menjam , odnosno ima i to uticaja na ostale funkcije na automobilu? I na kraju, sta mi jos preporucujete da ucinim posto sam kupio polovan automobil, sta bi trebalo da se zameni, iskontrolise, na koliko predjenih k da nastavim da menjam odrdjene delove i koje? Inace, SDI motor mi se dopao, prosto, ne trazim brzanjca, samo neka ide, ne trosi ni malo ni mnogo, sa poslednjim rezervoarom sam presao 550-600 km, ali iskljucivo gradske voznje. Voleo bih da znam sta najcesce "odlazi" ovim modelima, jer mi se auto bas dopada i vozio bih ga bar jos 100.000. Da napomenem, treci sam vlasnik, prethodne dve su bile zene. Pusile su, tu nisam imao srece.  ;D

Veliki pozdrav svima i hvala unapred na datim odgovorima, sugestijama.
  • Vozi: Fabia, 1.9 SDI, 2002, Silver

Van mreže dusko zemun

Odg: Starter
« Odgovor #1 poslato: 02. Jan, 2014. 09:08 »
u zdravlje vam kupovina i to jos na sveti dan...

sto se tice nekog mog iskustva oko ovog modela, ispostavilo se da je najmanja potraznja za delovima i sklopovima mehanike sa ovog modela, (ukoliko je oznaka motora ASY)...

po pitanju problema sa starterom... sacekajte da neko od elektricara kaze svoje misljenje
inace u pitanju je Bosch  anlaser ili starter (kako ko voli vise da ga nazove) sa oznakom...
 02T 911 023H i ovaj model se jedino koristi na bas tom ASY motoru od 2000-2008godine.

sve najbolje vam zelim u voznji
  • Vozi: skoda 110R, felicia pik up FUN, OCTAVIA TOUR ...

« Odgovor #2 poslato: 02. Jan, 2014. 10:06 »
Hvala na lepim zeljama i na brzom odgovoru. Evo citam u saobracajnoj pod model da pocinje sa 6Y/SCASYX017/FM.......pa pretpostavljam da je to ta verzija koju ste pomenuli. Zaista Vam mnogo hvala za info o starteru, jer je od velikog znacaja kupiti bas odogovarajuci anlaser/starter.
Cekacu elektricare za misljenje oko eventualnih negativnih posledica.:)

Van mreže djordje cacak

« Odgovor #3 poslato: 02. Jan, 2014. 10:20 »
Kao sto ti rece Dusko auto ti je po performansama dobar,a i ja sve koje znam da voze 1.9 sdi su prezadovoljni.
Nemoras kupovati anlaser,probaj da ga servisiras jer ce s proci dosta jeftinije,nego da kupujes nov ili polovanJer je redak slucaj da crkne ceo anlaser tj da izgori.Obicno u 90% su cetkice i biksne(caure),a u ovih 10 % je krivac bendiks.Pozdrav i sve najbolje sa autom
  • Vozi: Fabia 1.4 MPI 8v 200 god

« Odgovor #4 poslato: 02. Jan, 2014. 10:54 »
Hvala puno Djordje!

Na mreži 2 Busy

« Odgovor #5 poslato: 02. Jan, 2014. 13:40 »
Ja sam to menjao,isti simptomi su bili.U pitanju su tefloni u anlaseru,koštali su 800 RSD,ali ruke su bile 2400.

2 Busy from Sony Miro

« Odgovor #6 poslato: 02. Jan, 2014. 15:07 »
Ja sam to menjao,isti simptomi su bili.U pitanju su tefloni u anlaseru,koštali su 800 RSD,ali ruke su bile 2400.

2 Busy from Sony Miro

Thanks 2Busy. I´ll find solution. Ruke skupe, ruke zlatne. :)

Van mreže sumadinac1.4 16v

« Odgovor #7 poslato: 02. Jan, 2014. 15:32 »
starter je sprej koji se koristi za pomoc pri pokretanju dizel motora.Kaze se alnaser ili elektropokretac prvi put cujem da neko starterom naziva elektropokretac.Cuo sam da nazivaju i starterom uredjaj koji se ukljucuje na napon od 220 v pa se pomocu njega pojacavaju akumulatori ukoliko su prazni...

Van mreže dusko zemun

« Odgovor #8 poslato: 02. Jan, 2014. 15:48 »
starter je sprej koji se koristi za pomoc pri pokretanju dizel motora.Kaze se alnaser ili elektropokretac prvi put cujem da neko starterom naziva elektropokretac.Cuo sam da nazivaju i starterom uredjaj koji se ukljucuje na napon od 220 v pa se pomocu njega pojacavaju akumulatori ukoliko su prazni...

ako smo vec tako krenuli onda da dodam da je pravilnije reci i STARTER nego alnaser... jer se inace kaze... citiracu i knjizevne konstrukcije
...
Anlaser je poreklom nemačka reč (anlasser) što znači elektropokretač...

...
nego da nam tema ne ode u off bolje da to sasecemo u korenu ...
  • Vozi: skoda 110R, felicia pik up FUN, OCTAVIA TOUR ...

Van mreže djordje cacak

« Odgovor #9 poslato: 02. Jan, 2014. 17:19 »
Ima dosta stvari koje se drugacije nazivaju a koje stvarno mogu imati zbunjujucu ulogu,a svaki deo Srbije ima neki svoj poseban dijalekt,tako da licno znam da se u KG anlaser skoro nikada nenaziva starterom.Ali opet ako neko nesto nije siguran bolje da proveri.Udaljismo se od teme.

« Odgovor #10 poslato: 02. Jan, 2014. 17:26 »
Ja sam gledao na ceskim i slovackim sajtovima gde se isto koristi rec starter, a i na google kad se ukuca "starter skoda fabia" izlazi taj deo na slikama, tako da cemo ovde zakljuciti temu o jezickim nedoumicama. Nego, mom prijatelju koji zivi u Becu  su za vreme tehnickog ustanovili da mu je (oni ga tako nazvase) starter u problemu i da bi valjalo da ga menja ako hoce kod njih, oni bi mu to povoljno odradili. Na pitanje koliko bi ga to izaslo sa rukama, receno mu je 300 eura! Samo ih je zamolio da mu daju papir kako je prosao tehnicki i otisao, jer je defintivno bezobrazluk kako ljudi gule kozu onima koji se iole ne razumeju u automobile, mehaniku... Dakle, ko se razume u ovu nauku, pravac Austrija, ruke ce mu se pozlatiti.  ;D

Van mreže sumadinac1.4 16v

« Odgovor #11 poslato: 02. Jan, 2014. 17:42 »
znaci starter je srpska rec ...rec iz Srpskog jezika kao sto je alnaser iz Nemackog a elektropokretac je vec Engleska rec....tako izgleda po nekim clanovima foruma ...hm forum cija li je to rec

Van mreže djordje cacak

« Odgovor #12 poslato: 02. Jan, 2014. 18:19 »
Ja sam gledao na ceskim i slovackim sajtovima gde se isto koristi rec starter, a i na google kad se ukuca "starter skoda fabia" izlazi taj deo na slikama, tako da cemo ovde zakljuciti temu o jezickim nedoumicama. Nego, mom prijatelju koji zivi u Becu  su za vreme tehnickog ustanovili da mu je (oni ga tako nazvase) starter u problemu i da bi valjalo da ga menja ako hoce kod njih, oni bi mu to povoljno odradili. Na pitanje koliko bi ga to izaslo sa rukama, receno mu je 300 eura! Samo ih je zamolio da mu daju papir kako je prosao tehnicki i otisao, jer je defintivno bezobrazluk kako ljudi gule kozu onima koji se iole ne razumeju u automobile, mehaniku... Dakle, ko se razume u ovu nauku, pravac Austrija, ruke ce mu se pozlatiti.  ;D
Verujem da bi i ovde u ovlascenom prosao slicno.

« Odgovor #13 poslato: 02. Jan, 2014. 20:01 »
Verujem, ali poenta je u tome da nije bio u Skodinom servisu vec u radionici koja ima dozvolu za rad, odnosno obavljanje tehnickog, ciji vlasnici su Turci.

Van mreže djordje cacak

« Odgovor #14 poslato: 02. Jan, 2014. 20:04 »
Verujem, ali poenta je u tome da nije bio u Skodinom servisu vec u radionici koja ima dozvolu za rad, odnosno obavljanje tehnickog, ciji vlasnici su Turci.
To nisi spomenuo.