Autor Tema: lažu li nas brzinomjeri na škodama i na koliko se vrte motori pri nekom km/h?  (Pročitano 7334 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Na mreži hakklerZapočeo temu

evo pošto se u temi potrošnja pojavilo par postova ne usko vezanih za istu..da admin ili mod ne reže temu..ovdje bi mogli napisati opčenito koliko ima tih kilometara u + ili - pri koliko okretaja itd.
mislim globalno za Škodu..nebitno koji model.

uz pristanak/saglasnost kolege Nebe ovo je neki mini c/p sa pp.a ...pa bilo bi zgodno da se i ostali uključe ako imaju neku nepoznanicu ili nedoumicu...ili poznaju tu tematiku još bolje..ili lošije.
neka napišu svoje viđenje.

@Neba je napisao:
Nemam bas gde da razvucem do 140km/h (video sam par puta kakao presretaci na autoputu-deo kroz grad zaustavljaju) pa mi se bas i ne prekoracuje za 60km ogranicenje.
Jos jednom sam pogledao i pri 70km/h se vrti na oko 1600o/min i vidno je kazaljaka iznad 1500o/m, po nekoj logici bi trebalo da mi bude na 140km/h na 3200o/min ili cak 3300o/min.
Precnik tj dimenzije pneumatika ne bi trebalo da uticu na pokazivanje brzinomera pri istim obrtajima, jel da?

Nije to neka razlika 10% ali me zanima dal je stvarna razlika il se ista stvorila u toleranciji tacnosti brzinomera i brojaca obrtaja.... Ne znam kako radi brojac obrtaja, dal stvarno ima senzor na radilici ili nesto aproksimuje...

moj odgovor:
svaki..al skoro svaki brzinomjer laže i pokazuje cca 6% veću brzinu i to je napravljeno radi opće sigurnosti kod svakog proizvođača.Izuzetak se može naći eventualno kod premium klasa automobila i ultra sportskih makina.
Ko ne vjeruje neka isproba mjerit sa gps.om.
Tolerancija odstupanja je manja na manjim brzinama..a povečanjem iste ona rapidno raste.
Moguća su i odstupanja u veličini pneumatika gdje ćemo sa nekom drugom veličinom felge imati približno realan rezultat ili još veće odstupanje.
Kod mene je npr. sa 205 50 17 manje odstupanje nego sa oem 195 65 15.
npr. 100 na 17" je 97km/h a na 15" 94km/h
povečanjem brzine raste skoro do 10km/h pa i više
maximala po ravnom kolko sam išao 210km/h ..je 201.8km/h

fabia sdi ima maximalu od 158km/h po tvornici...a pri tom dosegne 170 po brzinomjeru...pa i više ako je nizbrdica i povoljan vjetar :)

i ugl. na 3000 se vrti ravno na 140km/h
ima i snimki po yt..pa ne treba isprobavati i izazivati vraga ko ne vjeruje.
normalno..tolko pokazuje na brzinomjeru..realno je sigurno 10 manje.
al kolko je..čovjeka veseli kad vidi takvu brojku.

zanimljivo je..da sam bez upotrebe gpsa isprobavao što kaže BC od auta dok npr. održavate konstantnu brzinu.
Tu je neka kemija koju je spomenuo Neba..tolerancija koja se gubi između sata i npr.BC.a

Poništite ga..resetirate(držite ispod ručice brisača dulje od 2,3 sek) i to dok pičite npr 100tku ili manje..ili više i podatak će uvijek biti manji od onoga šta brzinomjer očitava.Ne generaliziram nego sam subjektivan jer je kod mene tako kako je..kod drugih nemora bit.
Vrlo blizu realnog gpsa.
100/94...60/55...150/144...190/182..itd.

nemorate imat gps..dovoljan je android mob i neka aplikacija za koju se sad ne mogu sjetiti imena.
Mislim da kolega Bugarin ili neki drugi mod je 1x stavio..čim mjeri koliko je.
jbg. ja je obrisao sa moba   :-X

Van mreže Neba

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 30
Evo da se nadovezem:
Fabija 2005to god SDI na 185/60/R14 koje su za 1,5% manje u preciku od 165/70 R14:
Na satu 100km/h -> GPS: 93km/h -> radar na mostu kod Beske :94km/h
Na satu 130km/h -> GPS: 121km/h

Sto mu dodje da sat laze nekih ~7% sto je slicno recima hakkler-a da laze 6% + 1.5% na nesto manji precnik pneumatika.

Bilo bi lepo da ako neko zna kako se dobija informacija o obrtajima motora da napise.

Ja sam uveren da meni pri 3000o/min pokazuje oko 130km/h (kad se ukaze prilika potvrdicu/opovrgnucu) za sada pri 70km/h obrtaji su mi preko 1500 odokativno 1600-1650o/min...

Takodje ako je neko u mogucnosti da izvede sledeci test:
Podesi tempomat na recimo 120km/h resetuje BC1 i posle nekog vremena (10-15min) pogleda avg speed zivo me zanima da li ce biti 120  :)

Takodje u ovim greskama i/ili lazima nastaje i greska u racunu potrosnje na BCu ...
  • Vozi: Fabia 1.9 SDI

Van mreže vlada320

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 42
  • Škoda - best for money
I ako nisam upoređivao pokazivanje brzinomera sa GPS-om, siguran sam da kod mene brzinomer pokazuje i do 10 km/h veću brzinu i to u gradskim uslovima, kada se vozi 50-60 km/h. Čini mi se da je kod Škode još veće odstupanje nego na VW automobilima iz 80-ih i 90-ih godina koje sam ranije vozio. Isto tako sam siguran da je na prvom automobilu koji sam imao - perfektna Z-101 (1977) Veglia brzinomer bio potpuno tačan i max. brzina je bila tek 137 km/h.
Nasuprot pokazivanju veće brzine kretanja, utvrdio sam da brojač pređene kilometraže prilično tačno okreće kilometre, kako ukupni, tako i percijalni, što potkrepljuje tvrdnju da su brzinomeri namerno naštelovani da pokazuju veću brzinu, da li iz razloga bezbednosti ili nekog drugog - to ne znam.
Za obrtomer bih rekao da ne laže - ler gas je 750-800, blokada na 6200 obrtaja i ne znam kako bi se odstupanje obrtomera uopšte utvrdilo, osim dijagnostikom (a koliko bi ona tačno pokazala?)
Takođe mogu reći da na autobusima tahograf beleži tek za 1-2 km/h veću brzinu od one po GPS-u, a da bih sa Škodom uopšte uspeo da prestignem autobus koji ide konstantno 50 km/h morao bih po njenom brzinomeru da idem bar 70 km/h.
  • Vozi: Mercedes B180 w245 / ex Fabia mk1 1.4 16v

Van mreže sasacalko

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 14
Obrtomer ne laže. On jednostavno broji koliko varnica baci svećica u minuti, tj. učestalost varnica, tako da ne može da pogreši. Tako su radili stari obrtomeri, možda škodini dobijaju informaciju u digitalnom obliku, od kompa, ali je princip isti.
 Brzinomer naprotiv proizvođači prave zbog svoje sigurnosti da greši, kao što je već rečeno, nekoliko procenata u plusu.  ;)

Na mreži djordjebg

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 47
GPS uzimate zdravo za gotovo a brzinomeru ne verujete. :)

Van mreže Neba

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 30
@sasacalko znas li na kom principu radi obromer kod diesela ?

GPS uzimate zdravo za gotovo a brzinomeru ne verujete. :)
Na satu 100km/h -> GPS: 93km/h -> radar na mostu kod Beske :94km/h
2:1 za radare koji pokazuju nestomanje od brzinomera  :)
  • Vozi: Fabia 1.9 SDI

Van mreže sasacalko

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 14
Sad si me bacio na razmišljanje, nikad nisam vozio dizelaša. Ja kad bih to programirao, ja bih uzeo signal sa senzora radilice,ili položaja bregaste na primer. A kako stvarno radi, pojam nemam. probaću da nadjem negde na netu. :)

viš..to i mene zanima.
btw pratio malo danas oscilacije pri malim brzinama.
20km/h je18..60 je 55...do stotke je razlika za 6km..dok iznad 130 ide i do +/- 8km/h

Van mreže momcilo82

Isto i kod mene. Jesenas vozio dužu relaciju uz GPS, on pokazuje 98km/h a tabla 105 km/h.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.2 HTP Kombi

Van mreže fabijanovic

Pozdrav drugari  :),aj da i ja napisem prvi post.Obrtaljke kod starijih dizelasa(bez EDC-a) dobijaju obrtaje od alternatora a noviji (EDC,TDI...) dobijaju podatak od komijutera motora.
  • Vozi: Fabia 6y 1.2 htp ambition 2007 i Superb 2.0tdi 2021

a noviji (EDC,TDI...) dobijaju podatak od kompjutera motora.
e da...nisam se mogao sjetit  :o

ecu motora dirigira i šalje impulse

evo ti i 1 +

btw.moj se prije vrtio do 4200 i dalje ne..a sad zagazi u crveno samo tako...kad treba.

Van mreže fabijanovic

Hvala,hvala  ;),zaboravih da napisem na 80km/h se vrti 2500 O/min a na 120 oko 3700 O/min.Fabia 1.2 htp-standard gume i laze mi sat 7 km/h :-\
  • Vozi: Fabia 6y 1.2 htp ambition 2007 i Superb 2.0tdi 2021

Van mreže joca 58

Onaj osecaj kad mislis da vozis brzo a trossis malo
  • Vozi: yeti 2011 1,2 DSG expiriens

Van mreže fobia24

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 41
Poredjenja radi na mojoj O3 sa fabrickim 19 felnama je odstupanje minimizirano, dok kod 16-ica felni na O3 1.6 tdi je ta razlika uocljivija.

Poslano z mojega SM-G965F z uporabo Tapatalk

Na mreži observer

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 16
Veci precnik i malo vise napumpane gume i odstupanje ce biti manje.
Sa debilima u firmi koji su zaduzeni za GPS pracenje sluzbenih vozila i kaznjavanje "brzih vozaca" imao sam neverovatne prepiske na temu odstupanja brzinomera (majstori su se dosetili da uzimaju podatak sa BC umesto sa GPS, a GPS im sluzi samo za pozicioniranje vozila i onda te jos ubedjuju kako je BC tacniji i da nemam ja sta da se tu pravim pametan kad "proizvodjaci automobila valjda bolje znaju kako se meri brzina").
Na kraju sam naduvao gume na 3.5 da bar vozim priblizno onoliko brzo koliko pokazuje brzinomer :)
  • Vozi: VW Golf 7 1.2 TSI Trendline 2017