evo pošto se u temi potrošnja pojavilo par postova ne usko vezanih za istu..da admin ili mod ne reže temu..ovdje bi mogli napisati opčenito koliko ima tih kilometara u + ili - pri koliko okretaja itd.
mislim globalno za Škodu..nebitno koji model.
uz pristanak/saglasnost kolege Nebe ovo je neki mini c/p sa pp.a ...pa bilo bi zgodno da se i ostali uključe ako imaju neku nepoznanicu ili nedoumicu...ili poznaju tu tematiku još bolje..ili lošije.
neka napišu svoje viđenje.
@Neba je napisao:
Nemam bas gde da razvucem do 140km/h (video sam par puta kakao presretaci na autoputu-deo kroz grad zaustavljaju) pa mi se bas i ne prekoracuje za 60km ogranicenje.
Jos jednom sam pogledao i pri 70km/h se vrti na oko 1600o/min i vidno je kazaljaka iznad 1500o/m, po nekoj logici bi trebalo da mi bude na 140km/h na 3200o/min ili cak 3300o/min.
Precnik tj dimenzije pneumatika ne bi trebalo da uticu na pokazivanje brzinomera pri istim obrtajima, jel da?
Nije to neka razlika 10% ali me zanima dal je stvarna razlika il se ista stvorila u toleranciji tacnosti brzinomera i brojaca obrtaja.... Ne znam kako radi brojac obrtaja, dal stvarno ima senzor na radilici ili nesto aproksimuje...
moj odgovor:
svaki..al skoro svaki brzinomjer laže i pokazuje cca 6% veću brzinu i to je napravljeno radi opće sigurnosti kod svakog proizvođača.Izuzetak se može naći eventualno kod premium klasa automobila i ultra sportskih makina.
Ko ne vjeruje neka isproba mjerit sa gps.om.
Tolerancija odstupanja je manja na manjim brzinama..a povečanjem iste ona rapidno raste.
Moguća su i odstupanja u veličini pneumatika gdje ćemo sa nekom drugom veličinom felge imati približno realan rezultat ili još veće odstupanje.
Kod mene je npr. sa 205 50 17 manje odstupanje nego sa oem 195 65 15.
npr. 100 na 17" je 97km/h a na 15" 94km/h
povečanjem brzine raste skoro do 10km/h pa i više
maximala po ravnom kolko sam išao 210km/h ..je 201.8km/h
fabia sdi ima maximalu od 158km/h po tvornici...a pri tom dosegne 170 po brzinomjeru...pa i više ako je nizbrdica i povoljan vjetar

i ugl. na 3000 se vrti ravno na 140km/h
ima i snimki po yt..pa ne treba isprobavati i izazivati vraga ko ne vjeruje.
normalno..tolko pokazuje na brzinomjeru..realno je sigurno 10 manje.
al kolko je..čovjeka veseli kad vidi takvu brojku.
zanimljivo je..da sam bez upotrebe gpsa isprobavao što kaže BC od auta dok npr. održavate konstantnu brzinu.
Tu je neka kemija koju je spomenuo Neba..tolerancija koja se gubi između sata i npr.BC.a
Poništite ga..resetirate(držite ispod ručice brisača dulje od 2,3 sek) i to dok pičite npr 100tku ili manje..ili više i podatak će uvijek biti manji od onoga šta brzinomjer očitava.Ne generaliziram nego sam subjektivan jer je kod mene tako kako je..kod drugih nemora bit.
Vrlo blizu realnog gpsa.
100/94...60/55...150/144...190/182..itd.
nemorate imat gps..dovoljan je android mob i neka aplikacija za koju se sad ne mogu sjetiti imena.
Mislim da kolega Bugarin ili neki drugi mod je 1x stavio..čim mjeri koliko je.
jbg. ja je obrisao sa moba