Autor Tema: Škoda Kamiq - Update software-a / infotainment-a - pitanja i dileme  (Pročitano 100 puta)

Sica, Neskela i 20 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže markesZapočeo temu

Pozdrav forumašima. Kamiq 1.0 , 81 kw , Style automobil sam kupio u aprilu 2023 godine (za 2 godine presao oko 18500 km uradio 2 mala servisa). Prve godine sam imao besplatnu connect uslugu. Kad je isteklno nisam obnovio pretplatu, jer mi realno nešto preterano i ne trebaju funkcije koje se dobijaju (Android aplikacija i dodatne funkcije). Koliko sam shvatio iz prospekta i sa stranih foruma, update softwera ide automatski bezicno tj "over the air" . Do sada nisam primetio da mi se pojavilo ni jedno azuriranje od kako sam kupio automobil. Cak sam pitao i  kod 2 dilera prilikom malog servisa i kod jednog mi je receno da je azuriranje besplatno i automatsko, a kod drugog da je to usluga koja se vezuje ca Connect pretplatu, tj da bih imao azuriranje moram imati aktivnu Connect pretplatu. Na nekim stranim skoda formumima sam naisao da su se pojavljivale novije verzije infotainment-a (zaboravi sam konkretno koja je verzije , cak sam i preuzeo software install ali naravno ne bih se usudio sam da to instaliram da nesto zeznem) koja je resavala neke probleme vezane za android auto konekciju sa nekim Samsung modelima. Ja imam  i koristim Samsung S21 i meni Android auto radi ok ali samo preko kabla. Negde sam u marketing materijalima za Kamiq citao da bi trebalo da podrzava i Bezicnu konekciju za Android auto ali meni to ne radi. Pomislio sam da je upravo to jedna od stvari koje su dosle u updejtu. Da li nekome mozda radi Wireless Android Auto na Kamiq-u ?

Inace okacena je slika sa mog infotainmenta gde se vidi verzija koju imam  je : 1790. Da li neko od vas ima noviju verziju software i da li su mu ikada dosla azuriranja neka "over the air" ?

Takodje video sam da postoje i neke "grey/black" market opcije tj ljudi koji rade ta azuriranja za novac, ali ne bih rizikovao da mi se garancija dovede u pitanje (mozda nakon 4 godine...). Ako neko potvrdi da je azuriranje vezano za Connect pretplatu mozda bih se pretplatio za jos jednu godinu (oko 4-5 hiljada dinara) da dobijem te ispravke softwera.

Hvala unapred, Ivan
  • Vozi: Kamiq

Na mreži zzeelljjkkoo

Ф4, Скала и Камик су иста платформа, тако да претпостављам да је иста прича око услуга и сервиса.
Ако твој МИБ уређај има техничке предуслове, а претпостављам да има по нивоу опреме, онда бежичну конекцију са телефоном мораш докупити као сервис, уколико је већ немаш у пакету. То су сада тзв. опције FeC или SWaP, где се плате ти неки кодови за активацију. Провери, мислим да та опција за бежично повезивање телефона кошта око 7-8.000 рсд, и може да се купи само у Шкоди. Колико сам пратио, МИБ3 уређаји још не могу да се хакују и да се та опција укључи за Џ, као што је ранијих година могло. Опет, најбоље питати колегу @dixon
Ситуација са апдејтом модула на возилу, па тако и МИБа, није ми баш најјаснија. Када искенирам Ф са ОБД11 он ми пријави да неки модули имају новију верзију софтвера-фирмвера, и када то дискретно кажем на малом сервису у овлашћеном, они ми само одговоре да када они прикаче возило на дијагностику софтвер сам понуди који модули треба да се апдејтују и то је све, тако да они то не раде по мопјој жељи већ како сервисни софтвер каже. Подразумева се да је то бесплатно у гаранцији, кажу да је бесплатно и ван гарантног рока ако се сервиси раде у овлашћеном.
Објашњавали су и мени да се то ради и аутоматски преко тог неког "овер д аир" или како год, али нисам их схватио како то функционише, односно да ли и коју услугу Шкода Конекта или шта год треба да имам да би то радило.
Тако да је можда најбоље отићи у АЧ или АЦ Стојановић па се распитати на лицу места.
  • Vozi: Fabia IV 1.0 MPI 80ks Ambition 2023

Na mreži observer

Da bi se obavila bilo kakva komunikacija vozila sa nekim serverom "tamo negde" mora da postoji nekakav put, trasa, resurs: wifi, bluetooth (na kratke daljine) ili prenos preko GSM (mreže mobilne telefonije). Ne može ništa ni iz čega. Over the air (OTA) je tehnički moguć tamo gde vam je cela država premrežena (besplatnim) wifi signalom. Toga kod nas naravno nema. Zato se OTA tehnički odrađuje preko mreže mobilne telefonije - komunikacijom vaše SIM kartice sa GSM mrežom - to je upravo ono što radi Android auto. Dakle ono što se dešava kada se spojite Android autom sa telefonom je da vozilo troši vaš plaćeni resurs (mobile data) sa telefona, što znači da i tu uslugu masno plaćate (a realno ni za šta). Ništa nije džabe. Nažalost.

Free wifi for all :)
« Poslednja izmena: danas u 09:47 observer »
  • Vozi: VW Golf 7 1.2 TSI Trendline 2017

Na mreži zzeelljjkkoo

Новија Шкода возила имају нешто за бежичну комуникацију возила и сервера Шкоде. Вероватно нека еСИМ картица, која је за Шкоду изгледа активна увек, а за власника је активна уколико се плати неки сервис (MyŠkoda, Škoda Connect, Škoda šta god, SOS, ...) и преко те картице се врши размена информација (локација, километража, подаци о експлоатацији, разни апдејтови модула, ...) између возила и централе, односно на рути Корисничка апликација на телефону - еСИМ у возилу - Шкодини сервери.
То нешто за комуникацију требало би да се налази у модулу 75 - Telematics, односно у оној буџи на плафону код унутрашњег ретровизора.
  • Vozi: Fabia IV 1.0 MPI 80ks Ambition 2023