Autor Tema: Pomoć pri izboru - Kodiaq, Superb ili Octavia  (Pročitano 4432 puta)

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže bibic998Započeo temu

Pomoć pri izboru - Kodiaq, Superb ili Octavia
« poslato: 14. Avg, 2025. 23:19 »
Pozdrav drugari,

Razmatram kupovinu Škode Superb, Octavia ili Kodiaq (modeli od 2021. godišta i noviji) i voleo bih da čujem realna iskustva i preporuke. Više naginjem benzinskim motorima, a ovo mi je prvi susret sa brendom Škoda, pa bi mi značili saveti onih koji ih već voze. Naravno, otvoren sam za sve savete.

•   Koji motor biste preporučili za ova tri modela? Postoje li poznati problemi ili slabosti kod određenih motora?
   •   Na šta je posebno važno obratiti pažnju prilikom kupovine polovnog vozila iz ove generacije?
   •   Kolika je stvarna razlika u vožnji i opremi između Style Plus i Sportline paketa, ne samo na papiru?
   •   Koji su okvirni troškovi redovnog servisa i održavanja?

Trenutno vozim PureTech 1.2 benzin i prelazim oko 15–20 hiljada kilometara godišnje. Najčešće vozim sam, nekad sa još jednom osobom, a povremeno nas bude četvoro. Još nemam porodicu, pa mi veličina gepeka nije presudna. Više mi je važno da uživam u sigurnoj, stabilnoj i “premium” vožnji, bez divljanja preko ograničenja, ali da auto pruža osećaj kvaliteta i sigurnosti. Obožavam tehnologiju u kolima, pa mi je i oprema jedan od glavnih faktora.

Budžet mi je do 35.000 € (maksimalno). Na oglasima sam video Superb 2023 Sportline sa oko 30.000 km za 33–35 hiljada, i računam da će pasti na oko 30.000 € – što bi mi bilo zanimljivo. Ipak, želim da znam šta je najisplativije: da li da idem na novu Octaviu, polovan Superb ili možda polovan Kodiaq.

Za kraj, da napomenem – Audi i BMW me ne zanimaju, čisto da ne bude predloga u tom smeru. Treba mi iskren savet iz iskustva – šta biste vi uzeli na mom mestu, ako ciljamo da auto zadržim što duže, bez potrebe za skorom zamenom i servisima?

Odg: Pomoć pri izboru - Kodiaq, Superb ili Octavia
« Odgovor #1 poslato: 15. Avg, 2025. 03:59 »
Nigde nisi pomenuo motor, a on je najbitniji u svemu.
  • Vozi: Superb 2.0TFSI STYLE Plus DSG7 270HP, VW Bora 1.8Turbo 20V Highline Plus 210HP

« Odgovor #2 poslato: 15. Avg, 2025. 07:44 »
Nigde nisi pomenuo motor, a on je najbitniji u svemu.

Kako mislis? :)

Napomenuo sam odmah da mi treba savet koji motor gledati, i da sam vise za benzinca, ali nemam nista protiv ni dizela.

Gledao sam Sportline sa 280 KS sto se tice Superb, a za ostala dva modela nemam predstavu sta je najbolje :)

Na mreži maradona

« Odgovor #3 poslato: 15. Avg, 2025. 09:36 »
Mislim da je najlogicniji izbor Superb sa 2.0TSI 280ks. Ako resis da uradis Stage 1 dobijas prilicno brz auto.
  • Vozi: Škoda Superb 3 140KW TDI DSG

« Odgovor #4 poslato: 15. Avg, 2025. 09:41 »
Mislim da je najlogicniji izbor Superb sa 2.0TSI 280ks. Ako resis da uradis Stage 1 dobijas prilicno brz auto.

Hvala ti. Ovaj koji gledam je i dalje pod garancijom, a to bi svakako bila prva stvar kada istekne. Mnogo ozbiljna masina cak i bez Stage 1.

Zaljubljen sam u auto, bukvalno, zena ce da me ostavi.

Na mreži aldabic

« Odgovor #5 poslato: 15. Avg, 2025. 09:48 »
Superb 2.0 tsi
  • Vozi: Skoda Superb

Na mreži maradona

« Odgovor #6 poslato: 15. Avg, 2025. 10:02 »
Hvala ti. Ovaj koji gledam je i dalje pod garancijom, a to bi svakako bila prva stvar kada istekne. Mnogo ozbiljna masina cak i bez Stage 1.

Zaljubljen sam u auto, bukvalno, zena ce da me ostavi.
Sve razumem, i ja upravo stedim za taj auto  :))
  • Vozi: Škoda Superb 3 140KW TDI DSG

« Odgovor #7 poslato: 15. Avg, 2025. 10:08 »
Sve razumem, i ja upravo stedim za taj auto  :))

Hvala Bogu druze, nadamo se i verujemo uskoro!

Cekam trenutak kad predjem na 100 na 280 konja, verovatno nesto neprocenjivo :)

« Odgovor #8 poslato: 15. Avg, 2025. 13:21 »
@bibic998 Poenta toga šta sam rekao je da ti je previše širok izbor. Svi ti auti i svi motori su sa puno vrlina, i za sve se mogu napisati lepe reči.

Moj predlog ti je da sam suziš izbor šta želiš, pa da se u okviru toga traži ono što bi ti bilo najbolje.
  • Vozi: Superb 2.0TFSI STYLE Plus DSG7 270HP, VW Bora 1.8Turbo 20V Highline Plus 210HP

Na mreži zzeelljjkkoo

« Odgovor #9 poslato: 15. Avg, 2025. 13:35 »
@bibic998, предлажем ти Superba TSI 280, и обавезно бар један круг за @maradona:))
  • Vozi: Fabia IV 1.0 MPI 80ks Ambition 2023

Na mreži aldabic

« Odgovor #10 poslato: 15. Avg, 2025. 13:43 »
Dobro se raspitaj, suzi izbor i kupi 2.0 tsi superba
  • Vozi: Skoda Superb

Na mreži Bingodalton

« Odgovor #11 poslato: 15. Avg, 2025. 14:00 »
Ovaj put se slazem sa kolegom gore, malo vise si trebao napisati sta ti je bitno.

Pomenuo si da naginjes benzincima, ali ne i da je to jedina opcija.
Modeli koje si naveo su tu i tamo drugaciji, SUV i limuzine.
Od benzinaca postoji i 1.5 koji je svakako potentniji od tvog 1.2 i mozda si i sa njim zadovoljan.
Ako bas zelis najbrzu opciju onda ides na 2.0 tsi 280 u FL varijanti. Evo 4 motor, 7 brzina menjac, ali se svakako mozes pomiriti sa potrosnjom od min 10 litara proseka.
Octaviu mozes pazariti novu sa 204ks benzinac, ne znam koja je tacno oznaka motora, isto Evo4 i ne znam koji je potencijal nadalje. Na kraju, to je nov auto, nov model, za razliku od Superba. Klasa nize, istina, ali prostora ne manjka.
Kodiaq je tromiji, ali je SUV. Cak i 245ks ga vuce osetno losije nego Octaviu recimo.

Sportline je spusten za mislim 1.5cm, dok Style ako ima DCC je samo trunku visi, tj u odnosu na normalnu verziju 1cm je nizi.
Unutarsnjost je alkantara vs koza.
Spolja crni ili hrom trim uz spojlercic koji ima Sportline.
Ostalo je manje vise isto.
Sportline ne moze sa DCC.

Ako naginjes kao Superb 280, onda zaista ne vidim kako tu Kodiaq moze da mu parira, sem ako ne kazes da ti je bitnije da ima vise prostora.
Octavia je povoznija, laksa, ali je prednja vuca. Ako ti ne treba 4x4, onda je i ona dobar izbor, neki RS i izgleda sportskije od Superba.

Trebalo bi svoje afinitete da izneses i pomoci cemo ti.

Odrzavanje je slicno rekao bih.
Da, DCC amort kosta vise, isto tako diskovi i plocice su skuplji za jace verzije.
2.0 motor je zaista dobar i nema nekih izrazenih mana, sem vodene pumpe.
Menjac sa druge strane moze imati neke probleme. Stariji DQ250 je robusniji od novog, ali je 6 stepeni i vise trosi. Svakako gledas noviji model, pa je to nebitno.

Ja bih mozda pre naginjao na Octaviu. Agresivnije izgleda, bolji je za voznju od Superba, noviji dizajn spolja i iznutra, laksi. Prostora ima i kad vas je 4, a ima i gepek kad zatreba.
  • Vozi: Skoda Superb 2.0 TSI 280 4x4

« Odgovor #12 poslato: 15. Avg, 2025. 14:46 »
Ovaj put se slazem sa kolegom gore, malo vise si trebao napisati sta ti je bitno.

Pomenuo si da naginjes benzincima, ali ne i da je to jedina opcija.
Modeli koje si naveo su tu i tamo drugaciji, SUV i limuzine.
Od benzinaca postoji i 1.5 koji je svakako potentniji od tvog 1.2 i mozda si i sa njim zadovoljan.
Ako bas zelis najbrzu opciju onda ides na 2.0 tsi 280 u FL varijanti. Evo 4 motor, 7 brzina menjac, ali se svakako mozes pomiriti sa potrosnjom od min 10 litara proseka.
Octaviu mozes pazariti novu sa 204ks benzinac, ne znam koja je tacno oznaka motora, isto Evo4 i ne znam koji je potencijal nadalje. Na kraju, to je nov auto, nov model, za razliku od Superba. Klasa nize, istina, ali prostora ne manjka.
Kodiaq je tromiji, ali je SUV. Cak i 245ks ga vuce osetno losije nego Octaviu recimo.

Sportline je spusten za mislim 1.5cm, dok Style ako ima DCC je samo trunku visi, tj u odnosu na normalnu verziju 1cm je nizi.
Unutarsnjost je alkantara vs koza.
Spolja crni ili hrom trim uz spojlercic koji ima Sportline.
Ostalo je manje vise isto.
Sportline ne moze sa DCC.

Ako naginjes kao Superb 280, onda zaista ne vidim kako tu Kodiaq moze da mu parira, sem ako ne kazes da ti je bitnije da ima vise prostora.
Octavia je povoznija, laksa, ali je prednja vuca. Ako ti ne treba 4x4, onda je i ona dobar izbor, neki RS i izgleda sportskije od Superba.

Trebalo bi svoje afinitete da izneses i pomoci cemo ti.

Odrzavanje je slicno rekao bih.
Da, DCC amort kosta vise, isto tako diskovi i plocice su skuplji za jace verzije.
2.0 motor je zaista dobar i nema nekih izrazenih mana, sem vodene pumpe.
Menjac sa druge strane moze imati neke probleme. Stariji DQ250 je robusniji od novog, ali je 6 stepeni i vise trosi. Svakako gledas noviji model, pa je to nebitno.

Ja bih mozda pre naginjao na Octaviu. Agresivnije izgleda, bolji je za voznju od Superba, noviji dizajn spolja i iznutra, laksi. Prostora ima i kad vas je 4, a ima i gepek kad zatreba.

Hvala na detaljnom odgovoru, ovo mi je baš pomoglo da jasnije sagledam stvari.

Benzinac mi jeste navika (ceo život vozim benzince), ali nemam ništa protiv dizela ako nisu problematični – samo da ne kupim nešto što će mi praviti glavobolje. Dakle, motor može i benzin i dizel, samo da bude pouzdan. Što manje majstora, to bolje 😂

Opet kažem, trenutno vozim krosovera 1.2 sa kojim sam prezadovoljan, tako da verujem da će sa Škodom da bude samo bolji doživljaj. 

Kodiaq sam izbacio iz priče, malo sam više istraživao i jednostavno mi ne leži i tromiji je nego što bih voleo. Superb Sportline (280 KS) mi je zanimljiv prvenstveno zbog izgleda i što se često nađe skoro nov i još u garanciji. Verujem da će cena uskoro i da im ide malo dole. RS Octavia takođe dolazi u obzir ako se pojavi dobra ponuda. Ne jurim maksimalne performanse, ali volim da auto ima snage kad zatreba – potrošnja od oko 10+l u jačim verzijama mi nije problem.
4x4 mi nije presudan, više vozim ravnice i autoput. Menjač definitivno automatik.

Poenta priče je da prođem najbolje što mogu sa Superbom ili Octavijom, uzmem najbolju kombinaciju opreme, kilometraže i stanja za taj novac i budem miran godinama.

Dakle, može i Octavia RS, Sportline, Superb ili nešto treće što preporučite – najbitnije mi je da kupim pouzdan auto koji će me služiti dugo i bez nerviranja.

Hvala svima još jednom.

Na mreži Bingodalton

« Odgovor #13 poslato: 15. Avg, 2025. 15:05 »
Nova RS na oglasima je 39.2k (bela), a polovna 2021. sa 80k km je 32.5k.
Meni malo nerealno. Da covek ocekuje da smanji cenu za 20% automobilu starom 4g, sa 80k km. (ima dva seta guma i nisam poredio opremu precizno)
A sasvim sigurno je pre 4 god nije kupio za 39k, nego za manje para. Ali ok, da to zanemarim.
U salonu se sada prodaje FL RS, tako da je i to poboljsanje u odnosu na taj 2021, a i model sa jacim motorom od 265ks umesto 245ks.
  • Vozi: Skoda Superb 2.0 TSI 280 4x4

« Odgovor #14 poslato: 15. Avg, 2025. 15:22 »
A sasvim sigurno je pre 4 god nije kupio za 39k, nego za manje para. Ali ok, da to zanemarim.

Biznismen :D ne kazem, ne treba ni podceniti robu, ali na oglasima ima neverovatnih ljudi :D