Autor Tema: Pomoć pri odabiru modela na CNG  (Pročitano 1565 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže FikiZapočeo temu

Pomoć pri odabiru modela na CNG
« poslato: 25. Avg, 2025. 15:58 »
Poštovani,
želim da kupim kola na CNG i dvoumim se između ova 3 karavana: Škoda Octavia G-Tec, Seat Leon TGI ili VW Golf TGI.
Dali sva 3 modela imaju istu veličinu gepeka? (Ne samo prema tome šta brojke kažu, već i u praksi kada se koristi gepek, kad se obraju sedišta itd.)
I naravno, zanima me ekonomičnost vožnje i najjeftinije održavanje (da se u praksi pokazuje sa najmanje kvarova).
Što se tiče Škode Octavie, pročitao sam da su modeli posle 2018.godišta dodatno ojačani za CNG.Vidim da postoji verzija 1.4 (sa 110ks) i novija 1.5 (sa 131ks). Jedna ima manji kapacitet rezervoara za benzin (oko 9l) dok druga je zadržala veliki (oko 50l). Šta se pokazuje bolje u praksi? Koja je od njih ekonomičnija i bolja? Dali to smeta kada je mali rezevoar za benzin?
Unapred hvala na odgovorima!
Verujem da će mi značiti saveti i iskustva da bih se definitivno odlučio.
  • Vozi: VW Polo 1.2 (TNG)

Van mreže Karlheinz

Odg: Pomoć pri odabiru modela na CNG
« Odgovor #1 poslato: 25. Avg, 2025. 22:10 »
Oktavija je najbolja od tih nabrojanih.  :bravo: Koliko prelaziš godišnje? Jesi li prelistao ovu temu https://forum.skodaforum.rs/index.php?topic=7967.0
  • Vozi: Yeti

Na mreži Mareska

« Odgovor #2 poslato: 26. Avg, 2025. 03:34 »
Poštovani,
želim da kupim kola na CNG i dvoumim se između ova 3 karavana: Škoda Octavia G-Tec, Seat Leon TGI ili VW Golf TGI.
Dali sva 3 modela imaju istu veličinu gepeka? (Ne samo prema tome šta brojke kažu, već i u praksi kada se koristi gepek, kad se obraju sedišta itd.)
I naravno, zanima me ekonomičnost vožnje i najjeftinije održavanje (da se u praksi pokazuje sa najmanje kvarova).
Što se tiče Škode Octavie, pročitao sam da su modeli posle 2018.godišta dodatno ojačani za CNG.Vidim da postoji verzija 1.4 (sa 110ks) i novija 1.5 (sa 131ks). Jedna ima manji kapacitet rezervoara za benzin (oko 9l) dok druga je zadržala veliki (oko 50l). Šta se pokazuje bolje u praksi? Koja je od njih ekonomičnija i bolja? Dali to smeta kada je mali rezevoar za benzin?
Unapred hvala na odgovorima!
Verujem da će mi značiti saveti i iskustva da bih se definitivno odlučio.
Vecina kolega je svu ustedu na metanu,u toku eksploatacije dala na popravke. Auto na metan se kupuje nov ili od brata.
  • Vozi: Superb

Na mreži Zdushan

« Odgovor #3 poslato: 26. Avg, 2025. 07:34 »
Eto prave informacije

Na mreži zare

« Odgovor #4 poslato: 26. Avg, 2025. 19:01 »
Znači nije pouzdan i jeftin za održavanje kao TNG?

Na mreži Mareska

« Odgovor #5 poslato: 27. Avg, 2025. 02:40 »
TNG bi uzeo samo fabricku daciu.
Sem vodene pumpe druge vece probleme nisu imale do 200.000km
  • Vozi: Superb

Na mreži zare

« Odgovor #6 poslato: 27. Avg, 2025. 16:17 »
Čekaj malo. To što su uštedeli na metanu su potrošili na koje popravke? Uređaja za metan ili samog vozila? Nije da je baš isto.

Na mreži AcoSk

« Odgovor #7 poslato: 29. Avg, 2025. 21:33 »
@Fiki, zanemari sta pise Mareska, totalna dezinformacija, nikada nije vozio auto na metan.
Ja sam vozio 1.4, a sada 1.5tgi.
Takodje znam ljude koji i u taxiju voze pa nisu "dali na popravke sve sto su ustedeli na metan".

Postoji tema na forumu gde sam i ja, a i ostali KOJI SU VOZILI auta na metan, pisali o svemu kako je i sta.

Ukratko, nista skuplje odrzavanje nego isti taj auto samo na benz.
Metan ne zahteva nikakvo održavanje, niti je bilo koja komponenta sistema metana sklona kvarovima (da postoje ustaljeni kvarovi isl.)
1.5tgi manje trosi, a bolje ide (ja nisam verovao dok se nisam uverio sa svojim autom).

Na mreži mudri

« Odgovor #8 poslato: 04. Sep, 2025. 15:07 »
Ja sam skoro uzeo Octaviu 1.4 metan, drug vozi vec dve godine Golfa 7 sa istim motorem. Prezadovoljni smo.
  • Vozi: Octavia 1.4 CNG