Autor Tema: Panoramski krov  (Pročitano 116 puta)

Mareska i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže jokszgZapočeo temu

• Ambition
  • Ugled: 1
Panoramski krov
« poslato: 07. Mar, 2026. 11:28 »
Nisam našao sličnu temu tu na forumu pa otvaram novu. Ako več slična postoji slobodno se spoji ili preusmjeri.
Naime nedavno sam uzeo, po prvi put, auto sa panoramskim krovom.
Kamiq Monte Carlo...nije bilo ni izbora jel to hoću ili neću nego je to išlo pod standardnu opremu.
Znam da sličnu opciju imaju i scale i još neki modeli a u nekima je to dodatna oprema koja se plaća oko 1000€
Dakle krov je stakleni, zatamnjeni, ima iznutra zastor koji se navuče ako ne želiš staklo. Super radi i lijepo je za vidjeti. Stakleni dio nema opciju otvaranja, znači samo staklo na krovu umjesto lima.
Pošto sam ja takav kakav jesam svašta nešto sam čitao po stranim forumima i iskreno me strah jer su ljudi pisali da im iz ničeg je to staklo znalo napuknuti, pojavile se crte i sl. Nekad je to garancija pokrivala nekad nije.
Znam da po forumima najčešće ljudi pišu kad imaju neki problem, a tisuće drugih ništa ne piše, jer valjda nemaju problema.
Mene zanima ako netko ima sličan krov duže vrijeme jel ikad imao ikakvih problema sa pucanjem stakla bez vidljivih vanjskih razloga (kamen ili nešto drugo)?
Čak sam i razmišljao da navučem još dodatno nekakvu zaštitnu foliju preko njega, i za dodatnu zaštitu od oštećenja i od prevelikog pregrijavanja...jel to pametno ili je nepotrebno bacanje novaca (košta red veličine oko 100-200€ ovdje) ?
  • Vozi: Škoda Kamiq

Na mreži Warlock

• RallyeSport
  • Ugled: 4
Odg: Panoramski krov
« Odgovor #1 poslato: 07. Mar, 2026. 12:00 »
Samo pucanje ne bi trebalo da se desi samo, obicno neki uzrok moze biti tipa neki jak udar, kamencic, grad (led) i sl. Vise ima slucajeva da se staklo odlepi na velikim vrucinama pa onda voda nadje put. Hoce da se desi na tamnim bojama. Sto se tice samog stakla moze se pročitati da pojedinci lepe neku od folija. Bilo zaštita od UV zračenja ili recimo jos zatamne folijom. E sad imas onu foliju koja ide na farove ona štiti bas od kamenčića i od oštećenja. Ta folija se kod nas zove PPF (paint protection film). I njih imas raznih verzija, kazu da one malo masnije placene imaju mogućnost samozalecenja (kad se osteti sama se popegla, ispravi)
  • Vozi: Fabia

Na mreži Lufti

• RallyeSport
« Odgovor #2 poslato: 07. Mar, 2026. 12:31 »
Ja imam istu takvu panoramu na skali. Kod mene je auto 4 godine, ove godine puni 7, i nisam primetio nikakav problem sa krovom. Nemam nikakvu zastitu. Imam automatsku klimu koja lepo hladi i pri najvecim vrucinama, bitno je da se leti ne ostavlja otvorena zavesa jer se onda sedista usijaju na suncu. I ja sam razmisljao da mu stavim neku foliju ali sam na kraju odustao, prosto nema potrebe. Inace ta panorama je fantasticna tokom zimskih meseci posto je potpuno drugaciji osecaj u kabini zbog vise svetlosti. Kao da se vozite u prostranijem vozilu, pogoto putnici na zadnjoj klupi uzivaju. Steta sto nisu napravili i siber na panorami, tada bi dozivljaj bio potpun. Na proslom automobilu sam imao i panoramu i siber, fantastican osecaj, skoro kao kabriolet.
  • Vozi: Škoda Scala 1.0 TSI

Van mreže jokszgZapočeo temu

• Ambition
« Odgovor #3 poslato: 07. Mar, 2026. 12:42 »
Tu PPF sam i ja mislio staviti, plus još da dodatno štiti od UV zraka..
Ne znam još...100-200€ mi i nije preveliki trošak ako stvarno ima učinka, i od oštećenja a pogotovo ako se manje zagrijava unutrašnjost
  • Vozi: Škoda Kamiq

Na mreži Warlock

• RallyeSport
« Odgovor #4 poslato: 07. Mar, 2026. 19:03 »
Sa sigurnošću mogu reći da folije štite od UV i manje prodire toplota. Ako ti ne prestavlja veliki trosak odradi. Pomoce sigurno, nece odmoci.
  • Vozi: Fabia

Na mreži hakkler

• Laurin&Klement
  • Ugled: 79
« Odgovor #5 poslato: 07. Mar, 2026. 19:19 »
Ja planiram uskoro stavit ppf na farove koji su dosta široki i kantasti.
Pogotovo pri večim brzinama na ac ..da je bar neka zaštita.

Dok je pod garancijom (i kaskom) pokriven si od svih eventualnim nedostacima.

Što se tiće pucanja panoramskog krova..iz čista mira. Bilo je za pročitati u stranim fb grupama. Otklonjeno je u ovlaštenim servisima.

Ekipa koja vozi Škode sa tim panoramama (u HR) je većinom presvukla te panorame sa babyguard ili nekim drugim folijama i puno je ugodnije u ljetnim mjesecima. (Članovi kluba uz značajan popust kod našeg sponzora..da ne reklamiram )

Na mreži nikolica82

• Ambition
« Odgovor #6 poslato: 07. Mar, 2026. 20:18 »
Hm, ovo je i meni interesantna prica. Jel iko ko je stavljao, zna neki brend koji je “proveren” konkretno mislim na UV zastitu
  • Vozi: Kamiq