Autor Tema: Ne pali se lampica akumulatora!?  (Pročitano 11439 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže ribarblZapočeo temu

Ne pali se lampica akumulatora!?
« poslato: 22. Feb, 2014. 23:37 »
Ne pali se lampica prilikom startovanja motora!?U početku je to bilo ponekad pa sve više.Sad samo bljesne na djelić sekunde.Danas sa upaljenim motorom 5-10min. kompresorom operem auto spolja.Kad sam sjeo-bile su upaljene lampice od serva i abs-a i asr-a.Ugasim i dam kontakt pogasi sve lampice(sem akumulatora jer nju i ne pali)probam da upalim ali povuče svu struju i nemože da upali.Par puta sam pokušao stalno isto.Upalim preko kablova i odvezem se bez problema do aku-servisa za nekih 15-ak minuta.Ugasim motor i pod opterećenjem upali-kaže da je akumulator dobar.Da li sam mogao da pokvasim nešto ili je problem sa alternatorom?
Molim vas za pomoć.Hvala

Van mreže Apatinac

Odg: Ne pali se lampica akumulatora!?
« Odgovor #1 poslato: 23. Feb, 2014. 00:04 »
postoje dve mogucnosti
prva je da ti je sijalica izgorela ili gubi kontakt na nekom od spojeva (grlo ili dzek na instrument tabli )
druga ja da ti je regler otisao to jest da su ti se cetkice istrosile ili na gubi kontakt na kucistu
To gledaj sto pre jer ako ti se sijalica ne pali pri davanju kontakta onda ti ni alternator ne puni !!!
  • Vozi: Octavia II 1,6 tdi

Van mreže ribarblZapočeo temu

« Odgovor #2 poslato: 23. Feb, 2014. 11:34 »
To je već dva mjeseca,vjerovatno ne puni dovoljno  :-\.Sve je bilo u redu do juče zato nisam reagovao ranije!

Van mreže milosgranice

« Odgovor #3 poslato: 23. Feb, 2014. 15:30 »
Regler ti nije dobar

• Vozi: fabia 1.9sdi

Van mreže djordje cacak

« Odgovor #4 poslato: 23. Feb, 2014. 15:50 »
kao prvo nemora biti regler,jer dok se neotvori alternator i dok se nevidi ...
Problem jeste sa alternatorom ali mogu biti cetkice,moze biti rotor,stator,regler i jos drugih stvari.Cetkice u sustini prve crkavaju i prvo njih proveri i obavezno prekontrolisi lezajeve kada budes skidao alternator jer u sustini i oni kada su losi prave probleme,jer se greju a samim tim toplotu sire na ceo alternator i desi se ponekada da zbog lezajeva izgori zastita statora ili rotora.
  • Vozi: Fabia 1.4 MPI 8v 200 god

Van mreže dulefontana

« Odgovor #5 poslato: 23. Feb, 2014. 22:11 »
Mozda diodna ploca.

Van mreže Apatinac

« Odgovor #6 poslato: 23. Feb, 2014. 23:25 »
po nekom mom redu kvarova dok sam radio kao autoelektricar prvo bi stradavali cetkice (ako nisu zajedno sa reglerom) ,regler, onda prstenovi na rotoru po kojima cettkice prave kontakt, pa zatim diodna ploca i namotaj statoraa u retkim slucajevima i sijalica i tabli 

Van mreže milosgranice

« Odgovor #7 poslato: 24. Feb, 2014. 10:53 »
po nekom mom redu kvarova dok sam radio kao autoelektricar prvo bi stradavali cetkice (ako nisu zajedno sa reglerom) ,regler, onda prstenovi na rotoru po kojima cettkice prave kontakt, pa zatim diodna ploca i namotaj statoraa u retkim slucajevima i sijalica i tabli 
i po meni je tako, zato sam rekao regler(cetkice), prvo proveriti to

Van mreže brano20

« Odgovor #8 poslato: 24. Feb, 2014. 12:25 »
Ne pali se lampica prilikom startovanja motora!?U početku je to bilo ponekad pa sve više.Sad samo bljesne na djelić sekunde.

evo i ja sad kod sebe primjetio isti simptom oko lampice od akumulatora. zasad, auto uredno pali i puni. da li neko zna otprilike koliko košta da se taj alternator sredi i koliko može izdržat da ne rikne skroz, ja tek za vikend mogu vozit auto kod majstora jer trenutno sam na putu.

Van mreže milosgranice

« Odgovor #9 poslato: 24. Feb, 2014. 14:25 »
ako si u zemlji, proveri to da ti ne zakaze usput, da istrosis akumulator i ostanes nocu bez svetala, ne znam koliko kosta regler ali ne bi trebalo da je skup

Van mreže Apatinac

« Odgovor #10 poslato: 24. Feb, 2014. 23:46 »
pa za prvu pomoc probaj da otpustis regler malo pa da ga gurnes u pravcu osovine i da ga stegnes! Ja samo tako presao jos oko 500km(na starom pasatu dizelu) i taman dok sam uhvatio vremena da uzmem novi regler

Van mreže djordje cacak

« Odgovor #11 poslato: 25. Feb, 2014. 10:02 »
za alternator ti netreba skodin majstor vec najoobicniji auto elektricar po mogucstvu jeftiniji jer tu nema sta da pogresi.Kada ga skine vizuelnim pregledom ce videti u kakvom su stanju cetkice,lezajevi, biksne(deo u koji ulazi osovina rotora).Mada licno mislim da su u pitanju cetkice ili regler,po opisu tvoga problema.Kao sto ti rece Milos nemoj cekati mnogo da ti se nedesi da nocu ostanes bez svetala.

Van mreže brano20

« Odgovor #12 poslato: 25. Feb, 2014. 12:13 »
evo malo sam istraživao po VW forumu, ovaj moj problem oko ne paljenja lampice akumulatora kod davanja kontakta a prije startanja motora kako ljudi pišu je problem reglera. valjda nije ispravan ali ga veći obrtaji motora pobuđuju i počinje puniti dok je motor upaljen. definitivno će alternator ići na servis.

Van mreže djordje cacak

« Odgovor #13 poslato: 25. Feb, 2014. 22:46 »
Nisi imao potreba da gledas po ostalim forumuma pa valjda i mi ovde znamo nesto. :)Receno je da se prvo pregledaju cetkice a zatim i regler.Manifest kada su u pitanju cetkice i regler je isti,kao pomenuti u forumu.
Bas me interesuje koja je cena novog reglera?
Brano ako si se informisao oko cene javi cisto da znamo.Pozdrav

Van mreže brano20

« Odgovor #14 poslato: 26. Feb, 2014. 08:59 »
Dorđe, ne podcjenjujem ovaj naš forum i znanje forumaša, samo sam malo istraživao. u subotu ću kod majstora pa javim koliko košta regler, četkice i sve ostalo.

Puno sam naučio o Škodi na ovom forumu kroz postove koje objavljuju članovi foruma, želim da tako i ostane i dalje.

mislim da neće puno koštat popravak, ali vidjet ćemo. uvijek me plaše lampice koje zasvijetle ili kada ne svijetle jer nisi na čistu šta je u pitanju - nekad žalim za starim autima bez silne elektronike (ja ih zovem analognim autima, dok su ova novija digitalna :)))
« Poslednja izmena: 26. Feb, 2014. 09:13 brano20 »