0 članova i 77 gostiju pregledaju ovu temu.
Poštovanje Stalker i veliki naklon za baratanje materijom i uljima . Pročitao sam dosta o uljima i na Vašem blogu, da mi je sve pomešano, da sam ga čak počeo i sanjati, ali sam i dalje u nedoumici, pa da pitam konkretno. Vlasnik sam fabije 2003 god 1,2 htp 47 kw, prešla oko 209000 km ugradjen tng pre oko 40000 km, od kupovine sam sipao Castrol 5w-40, ali sam primetio da zadnjih 50000-60000 km poceo trositi sve vise ulja, da bi pre prošlog servisa dosao na potrosnju od skoro 1,5 l na oko 10000 km. Prešao sam na Castrol Magnatec 10w-40, ali sam primetio da i dalje trosi ulje u skoro istoj kolicini. Šta mi preporučujete kao rešenje mog problema, koje bi mi ulje i koje gradacije odgovaralo? Da li mogu na sledećem servisu preći na drugog proizvodjača npr. Motul?
Prvo, odgovor za g. Jovana Ilića:FST je Castrol (BP) (zaštićena) tehnologija...hmmm...lično mislim da je tu više marketinga nego stvarnosti, ali za razliku od 0,1 € po litru nije da se razmišlja.Zvaničnog (iole) stručnog objašnjenja nema ALI se može nazreti da se radi o novoj generaciji (možda i kombinaciji) aditiva za povećanje indeksa viskoznosti koja vodi ka većoj "izdržljivosti" ulja pri velikim smicajnim naponima i visokoj temperaturi...U svakom slučaju neko poboljšanje postoji i vredi sigurno nešto veću cenu (pa i do 10%).