0 članova i 41 gostiju pregledaju ovu temu.
PozdravImam skodu fabiu 1.6tdi 2011 god. Kupio sam je u martu ove godine. Treba za neki dan na mali servis da obavim,ali ne znam koje ulje da koristim?
AQY - 2.0i - 85KW - 170 NM
Idealno je da koristite 5W-40 ulja sa VW 502.00 odobrenjem (novi motori i produženi periodi izmene, 5W30 VW 504.00)Mislim da je posle prvog skraćenog intervala nakon "generalke" najbolje preći na 5W40 ulje. Naročito je pogodno sad (pred (jaču) zimu). Motor u periodu uhodavanja (nov ili posle remonta) uvek troši malo više (ulja) ali će se to svesti u (neki) normalni nivo, ako ne u prvoj (zapravo drugoj) zameni, onda već u sledećoj. Motor će biti bolje zaštićen sa sintetičkim uljem, tako da malo više (eventualno) dolivanja u početku ne treba da Vas odvrati od toga.10W-40 neće bitno smaniti potrošnju ulja (jedino što je jeftinije), a i bolje je da utvrdite pravu potrošnju nakon intervencije što možete samo sa "default" uljem.P.S.Eventualno Vam je dobra kombinacija da koristite 10W-40 ulje koje ispunjava VW 502.00 ali bih to ostavio za (makar) četvrtu zamenu (ako i u trećoj motor ostane "žedan"). Naravno, par dl na 1000km nije ništa (za "taze" remontovan motor) samo se mora redovno kontrolisati nivo. Naravno, ukoliko je remont obavljen po propisu potrošnja ulja NE bi trebala da bude bitno durgačija (u praksi bude nešto malo viša) od perioda kada nije trošio ulje (dakle kakva je bila na otprilike 100k km, ovo jako okvirno).
Poštovani,Nastavite sa sintetičkim 5W-40 uljima koja ispunjavaju (između ostalog i) VW 505.01 i nema problema.Potrošnja ulja nije velika za toliko km i za motor u pitanju. U principu za bilo koji motor 1l (do toliko) na 10 hiljada km treba tretirati kao "nultu" potrošnju. Sve do 1,5 ili 2 nije za (nikakvu) brigu i svakako ne za prelazak na viskoznija ulja.Čak bi pre trebalo preći na 5W-50 ili čak 10W-50 sintetiku nego na 10W-40 PS ulja (ako i kad, možda tek za 100 hiljada km a nadam se i kasnije) motor počne više da troši ulja.Nisotec je bio o.k. (nije loš ni Eneos, Mobil*, Castrol Magnatec ... Optima 505.01 ... FAM Premium 5W-40... ... 505.01 je garancija da je motor dovoljno zaštićen sve do remonta a izgleda da to nije blizu, bez obzira na zamašnu kilometražu (taman u jednom pravcu do meseca).Pozdrav!* doduše nema VW 505.01 pa je tek uslovno o.k. (nedostaje nešto AW aditiva ali je bolje rešenje od bilo kog 10W-40)