0 članova i 48 gostiju pregledaju ovu temu.
Koje ulje u mjenjac ?Skoda Octavia kraj 2011, 1.6 TDI 77kW, GreenLine, 5 brz. manuelni mjenjac.Koliko ja znam trebalo bi SAE 75W API GL-4 ?
Za Oktaviju ...Za DSG 6-to brzinac bi trebalo da ide ATF i to ne bilo koji (fluid ovog tipa), već onaj koji ispunjava VW G 052 182 (VW TL 521 82). Po običaju, osim "VW OEM-a" Febi bi trebao da ima po pristojnoj ceni, imaju i Kroon, Ravenol ... I da, menja se na 60.000 km (ili maks. 4 godine).Što je ulja u motoru tiče, može se (naravno) menjati i po fiksnim intervalima (mada kod varijabilnih bi comp trebao da uzme u obzir uslove vožnje, pa ako su zaista teški, on će skratiti sa 30 na 20 hiljada km, i prikazati upozorenje na tabli da je (ili u sledećih 1000 km) vreme za servis.Može i da nastavi sa Castrol EDGE-om SAE 5W-30 (sada osim LL-a može i bez toga), a svakako su opcije EDGE SAE 0W-40 ili 5W-40. Naravno i ostali navedeni brendovi ako ispunjavaju VW 502.00 (minimalno) ALI pre svega novo VW 511.00 odobrenje!! Ovo odobrenje ima (npr.) Castrol EDGE 5W-40 M.Shell mi je najpouzdaniji od navedenih, Marly je takođe odličan ali (po)malo preskup za sličan kvalitet a Oman je o.k. ali malo ispod prethodno navedenih.Nemam posebno omiljen brend, više imam "omiljene" specifikacije (VW 511 u ovom slučaju).Kroon, Motul su vrlo dobri brendovi (Motul ima 5W-40 ulje sa VW 511, za Kroon nisam siguran ali imaju odlična ulja za ovaj motor, makar i sa 502.00 te ACEA C3) ... Total/Elf su među najisplatljivijima (mada mislim da je trenutno situacija kao i sa Kroon-om, no ne zadugo). Ravenol treba prelistati (zbog pozamašnog korišćenja PAO baze), Wolf ima VW 511 ulje (verovatno je Champion sa 511-ticom isto ulje) ... ma ima dobrih ulja koliko god hoćete ("tušta i tma").
E tako mi i treba kad ne umem da (pre)ćutim ... slab bih ja političar bio.1) VW 511.00 je dosta nova stvar i tek će postati značajan standard. NIJE obavezan za bilo koje starije vozilo (od 2018.) a i za većinu današnjih (ako nije navedeno u uputstvu). Detalje ni sam ne znam, jer nisu objavljeni.2) Lično ga smatram ACEA C3-16+ (na VW način, slično MB 229.51 iz 2016.), i u tom smislu i preporuke.3) Ako ga nije lako naći, a nije neophodan (a nije), onda ga ne treba ni uzalud tražiti. Pomenuo sam u smislu "ako je moguće (lako) naći" (i nije mnogo skuplji od ...).4) @Mareska - Običan Castrol Edge će biti jednako dobar kao i dotičan (kad se pojavi isti ili neko drugo 511 ulje, ukoliko nije velika razlika u ceni - vredi, inače samo za takve zahteve).5) petarp031 prvi post - da, nema ni Shell a nema ni Total. Očigledno da je "vruće" te zanivljivo pre svega proizvođačima koji imaju ugovore sa ovlašćenim VW servisima (za sada).6) petarp031 drugi post - pa valjda Mobil ne greši (prepisali ste sa njihovog sajta), no to trebate njih da pitate a ne mene (nemam pojma, računam da zvanični Mobil može da se uzme kao relevantan izvor).A40, C30 i C20 su Porše norme, tako da nije direktno vezano za VW-ove.Ako je nešto za GPF može se koristiti i ako motor to nema, a obratno NE.Btw. GPF kod benzinaca je način da se kaže "iscedili smo suvi limun" (motori SUS su ga ispušili). Da je neko o ovome pričao pre 10-15 godina, strpali bi ga u dilkarnicu ili makar zrelim za istu smatrali.Ovo je (izgleda) jedini način da se makar benzincima omogući da preguraju ovu deceniju (u bogatijim EU državama) i možda čak i sledeću (u "manje bogatim", čitaj siromašnim, EU zemljama) jer zamišljen koncept plug-in hibrida sam po sebi nije bio dovoljan (jeste za gradska područja, ali benzinski motori ipak neće biti dovoljno čisti u narednim godinama, tj. neće moći da ispune (nadam se i poslednju, bar je tako planirano) Euro 7 normu.Lično plug-in hibridni koncept smatram odličnim (makar u prelaznom periodu, u sledeće dve decenije), ali sam tu veoma konzervativan (realan) jer mnogi (realisti, ekonomisti i tehničke nauke) smatraju da je to samo "strategija izvlačenja" za posustalu (u baznim inovacijama, baš u vezi sa "zero emission" konceptom) evropsku automobilsku industriju, a većina (fundamentalna nauka) naučnika ("ekoloških histeričara" što je doduše mainstream) nedovoljno "zelenim".Btw. novi Mobil 1 ESP 0W-40 (X3 ... a da nije XXX?!) mi se baš (ono) sviđa. Vrlo blizu idealnom motornom ulju.7) VW je baš "zagustio čorbu" i samo se zna da oni piju a korisnici plaćaju račun (i ništa više). DA li je VW 511.00 pogodan za VW 505.01? Teško (iako bi mogao biti), jer postoji i 505.00/505.01 verzija 2018. !?! (e za ovo im "alal ćufte"). Da li je zamena za 502/505/505.01? Izgleda da ne, iako bi bilo sjajno. Ne uklapa se u nov VW (sve samo ne Volks) koncept. Da li je "novi" VW 502.00, nešto kao "502+". Meni se čini ALI nema dokaza za to, čak je zbog TBN-a više "dizelaški" tj. pravi kandidat za 502/505.01+. Po ispunjenju C3-16 bi mogao biti ali VW to (izgleda) ne priznaje i ne šljivi mnogo. U odnosu na 504/507 je ... teško je reći. SVAKAKO nije za produžene intervale zamene (prosto neverovatno, zar ne? Ali je tako). Pa ... prilično liči na starija izdanja 504/507 (2012/2004 ili 2012/2015) koja čak (kako koje) i prevazilazi u detaljima ali uglavnom je "tu negde", ali je ipak u nijansama ispod VW 504/507 iz 2020.Sve u svemu, biće zanimljivo za vlasnike vozila koji kupuju nova ... preporučujem produženu garanciju jer ćete ionako VW 511 i 504/507 verz. 2020. morati da sipate u ovlašćenim servisima (makar prvih par godina).