Simply Clever
Zdravo!
Uloguj se
ili
Registruj.
Novi aktivacioni
Email
?
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Početna
Forum
Pomoć
Pretraga
Prijavljivanje
Registracija
Škoda Forum
»
ŠKODA forumi
»
Motor Menjač
»
Saveti za motorna ulja. Piše STALKER (vidi prvu poruku!)
Strana:
«
1
...
59
60
61
...
87
»
Dole
Autor
Tema: Saveti za motorna ulja. Piše STALKER (vidi prvu poruku!) (Pročitano 344493 puta)
Mareska
i 95 gostiju pregledaju ovu temu.
Mareska
Laurin&Klement
Like ukupno: 193
L&K ugled:
1
Odg: Saveti za motorna ulja. Piše STALKER (vidi prvu poruku!)
«
Odgovor #885 poslato:
27. Jan, 2021. 19:57 »
To me najviše i buni neki proizvođači u selekciji nude 75w,neki 75w80 mislim na eminentnije. Motul čak neki multi dctf gde i nema oznake viskoznosti.
Vozi: Superb
vlado985
Laurin&Klement
Like ukupno: 21
L&K ugled:
5
«
Odgovor #886 poslato:
29. Jan, 2021. 23:03 »
Ja sam takodje pitao ovde za to mjenjacko ulje, konkretno sam bio kupio 75w80 za fabiu 1.4 mpi 2002g, i receno mi je da nije preporucivo iako je api gl-4, ne mogu sad tacno da nadjemo na kojoj je stranici to bilo, napisali su ljudi sta ide konkretno na gradaciju tj oznaku tog mjenjackog ulja.
Vozi: Škoda Fabia 1.4mpi 50kw AME
Robby
RallyeSport
Like ukupno: 85
L&K ugled:
11
«
Odgovor #887 poslato:
30. Jan, 2021. 12:52 »
Sto se tice Fabie (Polo,Ibiza) moji su se u jednom Vw servisu dvoumili da li SAE 75W ili ...75W-80...pa su nekog zvali pa nedoumica,pa cekaj 3 dana,...uglavnom,isto kao sto je g.Steva rekao,sad ide najcesce SAE 75W API GL-4,za sve te manje menjace,ovde je konkretno u pitanju za nas menjac 02T tip sa 5 brzina.Kasnijim proverama,dosao sam do zakljucka da proizvodjaci guraju svugde "redje" i ulje novije formulacije pa su iskustva dvojaka...za noviji auto sa manje km je ok ici na taj 75W,a za starije tamo 2001, 2,3 g i sa dosta km je dobar 75w-80. Pojma ovi u servisima nemaju o tome,slabo se interesuju niti ima obuka iz toga i to je vise inzenjersko pitanje za jednog primenasa,tako sam na kraju prelomio i usuo SWAG SAE 75W API GL-4 (=Febi),skroz mi dovoljno,od brenda ne patim,a ima ih i Wolf Ecotech 75w,Mannol. Ali moram reci da je bilo drugo boje,i sve mislim da je "fabricki" bilo 75w-80,ima ih kod nas Rowe,Mannol,Castrol,a po meni najmocniji su Fuchs Titan u obe gradacije...API GL-4 i plus uz sve one navedene standarde VW 052 178, 052 171,052 726, 052 512, 052 798...e,sad za vece masine i njihove menjace cuo sam da idu i 75w-80 i cak i 90 i to API GL-4/5,uglavnom u servisima i to za Skodu VW bude Castrol ili "vw servisno ulje" koje pune neki Nemci.
Vozi: Seat Ibiza 1,4 16v 63kW LPG 2007, Škoda Scala 1.5 evo2TSI 2024
(2 Like)
URKE 80
Laurin&Klement
Like ukupno: 39
L&K ugled:
15
karavani su kul
«
Odgovor #888 poslato:
21. Mar, 2021. 12:18 »
Ovih dana nešto malo čitam o uljima i naletim na Valvoline 5W 40 Max live. E sad da li sam ja dobro razumeo da je to ulje za motore koji su već prešli 100,200k km i da to ulje navodno "oporavlja dihtunge" i semeringe. Ili to ulje redovnom upotrebom omogućava maksimalni život motora i dihtunga. Malo konfuzno i laički,konretno da li je to ulje namenjeno za vozila koja su VEĆ prešla gore pomenutu kilometražu?
Vozi: Fabija 1.9SDI 2001god. ASY
petarp031
Laurin&Klement
Like ukupno: 356
L&K ugled:
25
«
Odgovor #889 poslato:
21. Mar, 2021. 12:26 »
Pise da revitalizuje, kao biomelem
URKE 80
Laurin&Klement
L&K ugled:
15
karavani su kul
«
Odgovor #890 poslato:
21. Mar, 2021. 12:37 »
Da li je greška u prevodu ili šta već,ali šta mu znači "motori koji prelaze velike kilometraže"? Nije isto ,barem ne u srpskom jeziku" motori namenjeni velikim kilometražama i motori koji su već prešli veliku kilometražu.
Koje mu ulje dođe pandan kod recimo Shella i sl?
petarp031
Laurin&Klement
Like ukupno: 356
L&K ugled:
25
«
Odgovor #891 poslato:
21. Mar, 2021. 12:50 »
Nije ni meni jasno, ali kako je napisano vise pristaje teretnom programu.
Mislim da se radi o seriji ulja sa razlicitim gradacijama, od 5 do 15-40 i svuda je napisano na sintetickoj bazi, sto govori da je i 15-40 polusinteticko ulje, a ne mineralno, opet ta gradacija ukazuje na starije motore. Nadam se da ce Stalker imati odgovor.
Stalker
Laurin&Klement
Like ukupno: 142
L&K ugled:
47
«
Odgovor #892 poslato:
21. Mar, 2021. 22:12 »
Nisam video na vreme. MaxLife je serija koja je namenjena motorima sa više od 100k km u cilju da ih što duže održi u dobroj formi. Gore je dosta marketinga, pa u najkraćem:
Više održava zaptivke u dobrom stanju i smanjuje curenje nego što revitalizuje (donekle) ... tih aditiva ima i u "običnim" uljima ali ovde značajno više. Drugo, više je ZDDP-a (naravno u skladu sa vis. grad. i nivoom kvaliteta), bazni broj je nešto veći (npr. 8,5 umesto tipičnih 7,5 ... naravno nove ACEA norme A3/B4 traže preko 8 ili preko 10), više detergenata i disperzanata (ali ne preterano) ... više PPD (za bolje startovanje na niskim temp.) i tako to. SAE 15W-40 je "full HC" ulje (po SDS-u) tako da je u kategoriji PS ulja (ali onih kvalitetnijih). Pošto je API SN onda je kako za stare motore (neće im štetiti ni "sintetička", tj. sintetska osnova) tako i za sve benzince koji ne traže izričito ACEA C3 (npr. iz prve decenije XXI veka) ... naravno, VG je malo viša (veća visk.) pa treba koristiti 5W40 ili 10W40 ako je to po zahtevu proizvođača motora (naravno posle 150 ili 200k km može se podići za jedan nivo). TJT ukratko. Dosta dobro ulje ... cena visoka ali ne preterana (za 15W40, dok je za 5W40 prilično povoljna).
URKE 80
Laurin&Klement
L&K ugled:
15
karavani su kul
«
Odgovor #893 poslato:
21. Mar, 2021. 22:16 »
Hvala puno Stevo! Rešena nedoumica.
sasacalko
Laurin&Klement
Like ukupno: 6
L&K ugled:
14
«
Odgovor #894 poslato:
22. Mar, 2021. 17:20 »
U vezi menjačkog ulja za fabiu 1.4 mpi. Pogledajte ovu temu, stranica 45 i 46, po savetu sam kupio OMV ulje, koje ispunjava sve specifikacie. Istovremeno je gosn Steva objasnio 75w80 i 75w90. Nema više nikakvog krkljanja iz menjača.
(1 Like)
shuxx
Laurin&Klement
Like ukupno: 29
L&K ugled:
12
«
Odgovor #895 poslato:
21. Apr, 2021. 09:56 »
Pitanjce za Stalkera
Zastava 10, 2007 god, 1.2 60ks. Oko 100.000km.
Koristim FAM ova ulja za motor BMB Extra SAE, 10W40.
Hteo bih da zamenim menjacko ulje.
FAM preporucuje
Multihipo 75W-90 SINT
Odgovara li, zavrsava li posao... Ili ne..
Takodje, s obzirom da si imao kontakte sa FAMom, a da je sad pod Valvoline. Mozes li neke informacije da das, raspitas se. Sta se desava kod njih, kakvi su im planovi.
Skoro u Delmaxu prodavnici auto delova, radnik mi kaze da FAM ostaje samo na teretnom programu, sto god to znacilo.
Hvala i pozdrav
Vozi: Škoda Fabia MK II 1.4 TDI
Rs3
Registrovan
Like ukupno: 0
L&K ugled:
0
«
Odgovor #896 poslato:
21. Apr, 2021. 11:02 »
Jendno strucno pitanje za Stalkera
Zahvalan na odgovoru unapred.
Zadnja 2 x sam kupovao ulje na omw pumpama za A3 2014 god 2.0 tdi.
Ulje koje sam kupovao je :OMV Bixxol Special UP 5W-30 koje ispunjava standarde vw 504 00/507 00 i pokazalo mi se kao extra ulje. Znam da ga je Prista proizvodila.
Juce kupim na njihovoj pumpi isto :OMV MOTOR OIL SPECIAL UP SAE 5W-30
Koje mi preporucuje sam omw za moj motor.
Misleci da su samo ambalazu promenili da ostalo sve isto.
Dok misam video da su svi standardi ostali osim wv 504 00/ 507 00.
Negde sam uspeo da procitam da je od kraja 2020 god omw poceo da proizvodi nova ulja mesto bixxol robne marke
Sad me kopka da li smem da sipam ovo ulje kod mene ili da im vratim isto.
Verovatmo su to indeticna ulja ali me buni nedostatak vw standarda.
Veliki pozdrav i jos jednom unapred hvala na odgovoru.
Rs3
Registrovan
Like ukupno: 0
L&K ugled:
0
«
Odgovor #897 poslato:
22. Apr, 2021. 21:54 »
.
Karlheinz
Administrator
Like ukupno: 302
L&K ugled:
103
«
Odgovor #898 poslato:
23. Apr, 2021. 14:00 »
Stalker će ti odgovoriti kada bude mogao, nema potrebe za ovim.
Vozi: Yeti
Stalker
Laurin&Klement
Like ukupno: 142
L&K ugled:
47
«
Odgovor #899 poslato:
24. Apr, 2021. 18:37 »
Samo "ne postizavam" (video pitanja na mejlu).
UF! i dva na koja ne mogu baš yes/no (čemu sve više težim).
1) Slučaj FAM.
Nisam u kontaktu više od 5 god (7-8) sa ljudima odande (na žalost, no tako nekako ... nismo baš imali motiva za to), tako da ne znam šta i kako. Valvo je "samo" brend (poput Castrola) ali uvek sa jakim gazdom. Verovatno će zadržati fAM (bar neko vreme) jer tu mogu ići sa nižim cenama. Možda i za mazive masti iskoriste da tamo prave neke od svojih i/ili makar "pune".
Za industrijska ulja bi Valvo mogao i da ih pravi u Kruševcu (ipak je kupio firmu, nije licenca ili franšiza na čemu su se već opekli, baš kao i Chevron/Texaco) ali ne i motorna ulja (to su napustili i centralizovali za Evropu ... makar Zapadnu ... možda za neka tržišta).
1.1. Ulje za menjač. FAM bi odradio posao (itekako) no bolje je držati se originala makar u smislu VG (SAE 75W-85), što je "redak zver" (pride i API GL-4 ili GL-4+). Zato je Selenia najprostije rešenje, a više nego dobro. Eventualno neko sa traženim spec. ali takvih baš i nema (Ravenol?, LM?).
2) Šta reći? "SVe se slažem" sa napisanim. Verovatno je isto ulje, no treba ga tretirati kao "samo" ACEA C3 te VW 502/505.01 (po starinski, po novom ni VW više ne zna šta je poenta koncepta "svako odobrenje posebno ulje"). Probajte da nađete OMV sa 504/507 (zaista ne znam koje je to). Inače OMV maziva to je komplikovan slučaj (prodat Lukoil-u pa posle ne znam šta se dešavalo). Dobra ulja, svakako na njihovim pumpama originalno, sigurno.
(1 Like)
Strana:
«
1
...
59
60
61
...
87
»
Gore