0 članova i 30 gostiju pregledaju ovu temu.
Pozdrav, odavno sam redovni posetilac Bloga, pa evo nas i ovde, dobrodošao Moj slučaj je sledeći: Fabia 1.2TSI 77kW, 2010., kupljena nova, sada na nepunih 60.000km, u garanciji sipan Castrol Edge 5W-30 504.00/507.00. Sada prvi put promenjen brend(tj pre 5000km), i sipan Motul Specific 504.00/507. Castrola trošio oko 0.8l između dva servisa(12-13.000km), ja obično dolijem 300-400ml, tako da pri narednoj zameni bude oko sredine merne šipke. Castrol po pravilu skoro uopšte nije trošio u zimskim mesecima, 90% potrošnje popije u letnjim mesecima. Sada Motula troši i više(pri tome je malo gubio na separatoru uljnih para što je rešeno vrlo brzo nakon prvog sipanja Motula, dakle Motula ne gubi i na tom mestu, već je sve potrošio na rad motora). Neka moja procena je da sam dolio oko 600ml na 5000km, i to od novembra do sada, dakle sve u zimskim mesecima, kada inače nije trošio. Znam da postoji tendencija da pri prvoj promeni brenda može da se javi povećanja potrošnja koja se kasnije stabilizuje. Da li da prelazim na neki 502.00 5W-40 možda bolje, posebno zbog letnjih meseci? Auto je na fiksnom servisnom intervalu, a ja sam sipao 504.00 po principu "ko može manje može i više", računajući da je to ipak za nijansu viši standard Takođe u razgovoru sa jednim prilično upućenim i merodavnim mehaničarem VW grupe, saznao sam da se u poslednjih godinu dana primećuje povećana potrošnja Motula u motorima, i da je on koji je ranije preporučivao i forsirao Motul, od njega odustao, i sada savetuje Mobil svojim mušterijama, i neki Bardahl čak, za koji sam samo čuo i to na Blogu u tekstovima o moto uljima.