Autor Tema: Saveti za motorna ulja. Piše STALKER (vidi prvu poruku!)  (Pročitano 309923 puta)

DuškoL i 38 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Stalker

Odg: Saveti za motorna ulja. Piše STALKER (vidi prvu poruku!)
« Odgovor #1245 poslato: 20. Maj, 2025. 07:28 »
LIQUI MOLY 5W40 Top Tec 4100 .Motor 1,9 TDI,PD.da ili ne ovo ulje u navedeni motor?Kilometraža 220 000.Hvala

"A  što ne bi moglo".
U principu bilo koje 5W-30 ili 5W-40 ulje sa VW 505.01 a ovo pripada toj grupaciji (i vrlo dobro je).
Pozz

Van mreže Stalker

« Odgovor #1246 poslato: 20. Maj, 2025. 07:39 »
Nemam ništa protiv (Sunoco-a), mislim i da sam pisao o njima (davno) na blogu.
Btw.
1) Ako odluku pravite po savetu majstora, nemojte mi trošiti ono malo vremena koje mogu posvetiti forumu ili blogu (zaista nema smisla, ali uopšte).
2) Kod nas majstor MORA biti ubedljiv ili će ga smatrati tunjavim i nikakvim. Da, poznato mi je to (veoma ubedljivi). Ovde ipak treba biti oprezan jer njihovo ubeđenje NE mora biti uvek na osnovu činjenica (često i nije). Iskustvo znači, ali ne mnogo (čak i izbor koji nije idealan "drži vodu", a i blago pogrešan se neće ispoljiti u jednoj ili par zamena ulja, pa ono "Pera, Mika i Laza" koriste to i "super je", nije jače od čamovog eksera.
Često "majstor" ("drugar") ima i zaradu od preporučenog (prodaje ulja ili ima "dil" sa prodavcem). Na sreću ovo je čak i ispod 50% (često je samo "suvo znanje").
Naravno, ima majstora koji znaju znanje ali i tad je u 80% slučajeva više naredba (bukvica) nego preporuka (jednostavno to im je stil esnafa, kao i 110% sigurnost, 99% nije dovoljno).
Ovo uopšte (ne samo za poslednji slučaj).
3) A kad smo kod poslednjeg slučaja, nadam se da onih 10k km nije takođe savet majstora. Sve ispod 15000 km je bacanje para (i plus doprinos zagađenju, čak i ako ode na "reciklažu", kod nas je to samo ublaženo a ne potpuno rešeno). Naravno, ostaje onih 12 meseci (±1)  kao (dobar) razlog za skraćenje servisnog intervala.

Na mreži AcoSk

« Odgovor #1247 poslato: 21. Maj, 2025. 15:11 »
Dobih i misljenje od majstora... On konkretno koristi Sunoco ulja i prilicno ubedljiv je bio.. Verujem da cu ga poslusati.
S obzirom da su servisi radjeni na 25-30k km, smanjicu na 10k.
Nikad se automehanicar ne pita za izbor ulja (izmedju ostalog), kao ni vulkanizer za izbor guma

Na mreži wkobre

« Odgovor #1248 poslato: 21. Maj, 2025. 15:38 »
Bravo za komentar  bravo2
  • Vozi: Škoda Superb combi 2.0tdi 150hp L&K

Van mreže Goran2

« Odgovor #1249 poslato: 11. Jun, 2025. 09:49 »
Postovani Stalker,

Molim vas za savet. Upitanju je oktavia a4 1.9tdi 90 ks.
Vidim da preporucujiete wolf ulje. Do sada sam koristio Castrol 5w40 505.00 505.01.
Zanima me da li je bolje wolf ulje ili cak mozda modrica u toj gradaciji.
Wolf ulje je svakako jeftinije, a Castrol nisam siguran da li je original.
Hvala
« Poslednja izmena: 11. Jun, 2025. 09:54 Goran2 »
  • Vozi: Oktavia tour

Van mreže Robby

« Odgovor #1250 poslato: 11. Jun, 2025. 11:53 »
@Goran2
Ja ti samo dodajem listu approved ulja od strane Vw za 5W40 i za 505.01, tu naravno ima Optima ECO, Mol Dynamic Prima,Wolf i ostali koji mogu biti zanimljivi kandidati za uzeti u razmatranje...
  • Vozi: Seat Ibiza 1,4 16v 63kW LPG 2007, Škoda Scala 1.5 evo2TSI 2024

Van mreže Goran2

« Odgovor #1251 poslato: 11. Jun, 2025. 12:58 »
@Goran2
Ja ti samo dodajem listu approved ulja od strane Vw za 5W40 i za 505.01, tu naravno ima Optima ECO, Mol Dynamic Prima,Wolf i ostali koji mogu biti zanimljivi kandidati za uzeti u razmatranje...
Hvala ti, ali interesuje me kvalitet wolf i modrica ulja 5w40, u odnosu na Castrol.

Na mreži Mareska

« Odgovor #1252 poslato: 11. Jun, 2025. 14:34 »
Wolf i nemoj da trazis dalje.
  • Vozi: Superb

Van mreže Goran2

« Odgovor #1253 poslato: 12. Jun, 2025. 10:18 »
Wolf i nemoj da trazis dalje.
Vitaltech PI C3 za taj motor ili Officialtech C2/C3, ne znam u cemu je razlika

Na mreži wkobre

« Odgovor #1254 poslato: 12. Jun, 2025. 11:18 »
Hvala ti, ali interesuje me kvalitet wolf i modrica ulja 5w40, u odnosu na Castrol.

Koliko se sećam, Stalker je hvalio i davao preporuku za FAM.

Van mreže Stalker

« Odgovor #1255 poslato: 15. Jun, 2025. 15:39 »
To ti može reći (a i tad teško) samo dobro opremljena laboratorija (plus terenski test).
Okvirno, to su uporediva ulja (po kvalitetu).
Zavisno od ulja do ulja (za 5W-40 sa VW 502.00 (starim) može biti male razlike) Castrol može biti za nijansu bolji (ali ne mora) ali dve (ili više) nijanse skuplji (dobar deo se plaća brend, ali kao i kod svega drugog). Najbolja (lager, pilsner) piva su cca. 2x skuplja od prosečnih a ne više od 2,5x od najjeftinijih (a i kod pneumatika, guma, je slično) pa se grubo poređenje može napraviti i sa uljima (Wolf i Modriča nisu najjeftinija).
Dakle, Wolf sigurno ne zaostaje mnogo (ako uopšte), a sigurno se više isplati (bolji odnos kvalitet/cena).
Modriča je "tu negde". Sigurno je bila (do) pre par godina, sada nemam informacije ali bi trebalo da je još uvek. Pre 40 godina Modriča i Castrol su (za pojedina, npr. 10W-40) ulja bili isto jer je Modriča radila za njih, neko kraće vreme (dok je trajao ugovor) a malo duže im je prodavala (u to vreme vrh) svoja bazna HC ulja.
Pa sad, kako ko voli.

Van mreže Stalker

« Odgovor #1256 poslato: 15. Jun, 2025. 15:45 »
Robby je već rekao suštinu, svako ulje sa approval-om (odobrenjem) VW grupacije je sigurno (dovoljno) dobro. Neka skuplja ulja mogu biti bolja u nijansama, ali što je "viši" (zahtevniji) standard, to su razlike manje (više puta pominjao VW 504/507 kao primer, jer tu aditivi igraju primarnu ulogu, ta su ulja baš "nakrcana" njima).
FAM sam preporučivao ali oni su (već godinama) u stečaju ... ako ima zaostalih ulja obratiti pažnju da nisu starija od 5-6 god. (mada mi se čini da su duže u stečaju a i proizvodnja u stečaju je verovatno bila samo od preostalih sirovina, pa te zadnje serije ne bih znao da li su bile kao ranije, npr. 2010-2012. kada sam i bio u poseti FAM-u.

Van mreže LekiGR

« Odgovor #1257 poslato: 16. Jun, 2025. 09:32 »
Pozdrav.

Ovo mi je prvi post ovde i izvinjavam se ako je ovo konkretno pitanje za ulje već odgovoreno. Stvarno sam pretraživao i nikako da nađem ono što me konkterno interesuje.

Kupio sam prošle godine Škodu Octvaviu karavan 2019 2.0 TDI, 150KS sa 143703km. Imala je istoriju i održavana je u ovlašćenom servisu u Italiji. Onda je jednu godinu vraćena sa lizinga i sedela je izgleda tako dok sam je ja kupio pošto je ova kilometraža zabeležena u maju 2023 i kada je otišla iz Italije u martu 2024, a ja sam je uzeo u aprilu 2024. Još da dodam da je po papirima proizvedena u avgustu 2019, prva registracija u novembru 2019.

E sad konkretno ono što me interesuje za ulje. Uradio sam veliki i mali servis odmah. Doduse mali servis na 144900km. Ulje koje sam koristio je Castrol EDGE Prof. LL 5w30 sa VW specifikacijama i tačno staje 5l. Pošto sam za ovih godinu i malo više već prešao oko 25500km uradio sam servis i na 158500Km i sada je već na 169200km i sada bih uradio ponovo servis pred more.

Pitanje u vezi ulja je da li da menjam na Motul, a ako se menja koje Motul pošto ima raznih?

Majstor mi je spomenuo da on sada to sipa u sva vozila i da je malo bolje. Pretražio sam i net malo i jeste ono je valjda i za ekstemnije uslove i da ono slobodno može da gura do 15000km itd. Da napomenem još da meni i sa ovim Castrol ne troši ništa i da stvarno nisam primetio nešto loše. Nego pitam zbog svega ako postoji nešto što bi moglo da produži vek trajanja motora, dpf-a, egr-a... Što da ne. Nisam primetio ni da je nešto mnogo skuplje.

Auto koristim svakodnevno i gde mesečno po 2-3 puta idem na duže putavanje gde se prelazi oko 600km u oba pravca.
  • Vozi: Škoda Octavia 2019 2.0 TDI 150KS

Na mreži wkobre

« Odgovor #1258 poslato: 16. Jun, 2025. 11:38 »
Pređi na Motul  bravo2
Ja koristim 8100 X-Clean+ 5W30.

Van mreže Stalker

« Odgovor #1259 poslato: 16. Jun, 2025. 12:43 »
Koliko vidim, ulje menjate na (do) 15000km i nekih malo više od pola godine. Bilo koje "kršteno" ulje će to izdržati (i više od toga), naročito ako je VW 504/507. Castrol i Motul su premi(j)um brendovi te su verovatno za nijansu kvalitetniji ali i značajno skuplji.
Između njih su razlike još (i) manje ("nijansa (od) nijanse") i teško je reći na čiju stranu preteže. Lično više gotivim Motul, mada se sve manje razlikuje i kao firma (nije baš "Mejdžors", u TOP 5-6 naftntnih, sada se od kad je Aramco na berzi sve pomera nadole za jedan, ali BP  je još uvek u TOP 5) i po kvalitetu ulja ("optimizaciji" istog).
Sve u svemu Castrol ili Motul (vredi da probaš), oba će pružiti vrhunsku zaštitu motora, i na produženim intervalima zamene a kamoli fiksnim (do 15k km). Na 15000 km se svodi na ukus a o ukusima (sklonost brendu) ne vredi raspravljati.
Btw. i cenovno su "tu negde". Dodatan motiv za Motul može biti što Vaš mehaničar koristi isti pa je još jednostavnije kod zamene (inače preporuka majstora nije 100%-tna garancija, jer je često vezano sa komercijalnim razlozima za neki brend, kao što smo pre ekran ili dva zaključili (po "stoti" put, evo sad smo stigli do 101, pa možemo i nazad). Pozdrav!