Simply Clever
Zdravo!
Uloguj se
ili
Registruj.
Novi aktivacioni
Email
?
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Početna
Forum
Pomoć
Pretraga
Prijavljivanje
Registracija
Škoda Forum
»
ŠKODA forumi
»
Motor Menjač
»
Saveti za motorna ulja. Piše STALKER (vidi prvu poruku!)
Strana:
«
1
...
24
25
26
...
87
»
Dole
Autor
Tema: Saveti za motorna ulja. Piše STALKER (vidi prvu poruku!) (Pročitano 331645 puta)
0 članova i 37 gostiju pregledaju ovu temu.
Stalker
Laurin&Klement
Like ukupno: 140
L&K ugled:
47
Odg: Saveti za motorna ulja. Piše STALKER (vidi prvu poruku!)
«
Odgovor #360 poslato:
12. Feb, 2017. 13:07 »
Što se tiče prepunjavanja ulja, mislim da je već bilo u temi (ranije).
Malo prepunjavanje (par dl, do 10% ukupne količine) uglavnom nije opasno, ali svakako treba izbegavati. Najbolje je u servisu izvući to pumpom (par stotina din. intervencija) i sledeći put sipati bar pola litara manje od toga pa eventualno doliti malo (ne mora baš na max. dovoljno je biti "blizu max.").
Inače do 5% (par mm na šipki) već i ne treba ništa posebno raditi.
Kod dizel motora više treba paziti da se ne doda previše ulja.
Čak i kod malog prepunjavanja katalitički konvertori mogu da budu "na udaru" (ne da se nešto posebno oštete, ali na duži rok im se može skratiti životni vek).
Inače, ako se baš pretera (i u najgorem slučaju), može doći do aeracije ulja i lošijeg podmazivanja uz sve posledice toga (retko ali i fatalnih), tu zapravo dolazi do pada pritiska ulja (zbog vazduha) što svakako nije dobro. Zavisno od konstrukcije i količine ulja, može doći čak i do "blowby" efekta kada motor nastavlja da sagoreva ulje (i kad se isključi motor), sa (obično) fatalnim posledicama.
Može doći i do "izbijanja" zaptivki (pri graničnom overfill-u, pre aeracije), no to je (čak) i najmanji problem.
Zapravo je prosto:
svako prepunjavanje treba rešiti u brzom roku (par dana) a dotle ne forsirati motor.
(osim onih par mm kada je izvesno manje od 5% viška ulja)
P.S.
Često se ovo dešava jer se sipa količina ulja koja je navedena kao ukupna.
Japanski proizvođači zato (često) daju podatak o "sevisnoj" količini ulja (koja se sipa prilikom zamene) koja je obično par dl manja od ukune (često i ceo litar).
Bojan94
Test Drive
Like ukupno: 0
L&K ugled:
0
«
Odgovor #361 poslato:
05. Mar, 2017. 14:18 »
Pozdrav novi sam na forumu pa se ne snalazim najbolje.. Kupio sam Skodu octaviu 2 1.9 tdi 2006 godina al ima ugradjen Dpf filter zbog cega ne znam
, sad ne znam koje ulje stavit?? unutra je sad 5w30 ne znam ni koja marka ni koja specifikacija..
Vozi: Škoda Octavia 1.9 tdi 2006 Elegance
Bojan94
Test Drive
L&K ugled:
0
«
Odgovor #362 poslato:
05. Mar, 2017. 20:15 »
Ne ovaj dpf filter je ugradjen naknadno, po broju on nema filter.. A motor je BKC, i ne pokazuje jos znakove da je pun jer se vecinom vozi autoput auto i ima 173tk..
Stalker
Laurin&Klement
L&K ugled:
47
«
Odgovor #363 poslato:
06. Mar, 2017. 11:28 »
Svejedno da li je fabrički ili naknadno ugrađen. DPF zahteva Mid-SAPS ulja.
Najbolje je da koristiš 5W-30 VW 504/507, ali ako ulje budeš menjao po fiksnim intervalima (godinu dana ili 15000km) možeš da koristiš i "obična" (nešto jeftijija) ACEA C3 ulja sa VW 505.01, 5W-30 ili (čak) 5W-40 (npr. popularni Castrol Magnatec C3).
Pozdrav!
Bojan94
Test Drive
L&K ugled:
0
«
Odgovor #364 poslato:
06. Mar, 2017. 13:27 »
Hvala na odgovoru
.. ovaj Castrol bi trebao odgovarat? Ulje mjenjam odprilike svaka 3 mjeseca.. imao sam dilemu izmjedju ovakvog c3 al sad sve jasno
..
Pozdrav.
hakkler
Laurin&Klement
Like ukupno: 173
L&K ugled:
80
«
Odgovor #365 poslato:
06. Mar, 2017. 13:55 »
Pitanje..stavljam Shell 5W 40 od kada imam auto. Izmjene su unutar 10kkm zadnjih par godina. TDI 1.9 bosch pumpa.
Trenutno na 120kkm i razmišljam o Castrolu magnatec isto 5w40 ? /sve isto ko i na shellu što se tiče ACI i ostalih normi..koliko sam na brzinu proučio pakiranje. (505.00 VW norma mi je najbitniija)
Zamijeniti ili nastaviti po starom?
Stalker
Laurin&Klement
L&K ugled:
47
«
Odgovor #366 poslato:
22. Mar, 2017. 16:04 »
Uh! Ovo mi je (zaista) promaklo ... zaista nije namerno, ali ostavih "za kasnije" pa više od dve nedelje ostalo neodgovoreno. (ovo mi je zaista poznato ... da nisam odgovorio negde drugde?)
Prvo izvinjenje.
Drugo, lično bih ostao na Shell-u. Zapravo, preciznije rečeno na Shell Ultra (koje je ranga Edge-a) ako se o tom ulju radi. Ako je HX7 u pitanju, to je kategorija Magnatec-a.
Da li i onda probati Castrol? Može, nije da ne može, ali ništa posebno nećete dobiti (osim što ćete više platiti).
Ako gotivite Castrol kao brend, onda "go for it" (mada koliko vidim godinama ste pri Shell-u ...).
Pozdrav!
hakkler
Laurin&Klement
Like ukupno: 173
L&K ugled:
80
«
Odgovor #367 poslato:
05. Apr, 2017. 00:14 »
sve ok..i hvala na odgovoru
URKE 80
Laurin&Klement
Like ukupno: 39
L&K ugled:
15
karavani su kul
«
Odgovor #368 poslato:
06. Maj, 2017. 21:51 »
Može li ovo ulje u SDI-a ,prešao 212.000km,umesto Castrol Magnatika,tj da li je razlika u ceni od preko 200din po litru opravdana? Za toliko je Castrol skuplji.
Послато са Lenovo A2020a40
Vozi: Fabija 1.9SDI 2001god. ASY
Stalker
Laurin&Klement
L&K ugled:
47
«
Odgovor #369 poslato:
07. Maj, 2017. 16:11 »
Da. Može. Verovatno je isplatljivije (kako (već) kome). I isto je iz U.K. (znači da ima i jeftinijih sličnog kvaliteta, ovde je samo "snaga" i "vrednost" brenda ... uz eventualno nijansu u kvalitetu u korist Castrola, što za zamenu na 10 do 12 hiljada km nije od većeg značaja, na celih 15000km ± 10% (naročito "+") možda nešto i znači).
URKE 80
Laurin&Klement
Like ukupno: 39
L&K ugled:
15
karavani su kul
«
Odgovor #370 poslato:
07. Maj, 2017. 18:27 »
Hvala
Послато са Lenovo A2020a40
Vozi: Fabija 1.9SDI 2001god. ASY
sasacalko
Laurin&Klement
Like ukupno: 6
L&K ugled:
14
«
Odgovor #371 poslato:
18. Maj, 2017. 12:28 »
Koristim ulje g-energy s-synth 10w/40 i sa njim sam prezadovoljan. Ali to kupim na pumpu, pa menjam kod majstora. U radnjama koje prodaju i menjaju ulje(gratis i ODMAH), nemaju ovo ulje u prodaji. Savetovali su me da predjem na Total quarz 7000 10w/40.
Da li je ovo ulje istih karakteristika kao g-energy? Koliko mogu da budem siguran da je original, tj da li se ovo ulje kopira?
Stalker
Laurin&Klement
L&K ugled:
47
«
Odgovor #372 poslato:
18. Maj, 2017. 17:43 »
Ulja su iste kategorije i jako sličnih karakteristika.
Total Q 7000 je ulje solidnog kvaliteta, i problema (primetne razlike) ne bi trebalo da bude.
Kupujete samo u radnjama/servisima koji imaju pouzdane dobavljače (uvoznike) ... to bi trebalo da su:
Total d.o.o. (trgovačka ispostava Total-a za Šljivropu), Technolub (za ovo jedino mogu da tvrdim) i Profaco ... može biti i da neki nezavisni uvoznici (sami servisi/radnje) imaju ulje iz Zapadnih izvora (i originalno) ali to je nešto za šta ne bih mogao da tvrdim ("u selu se priča ali nije naučno dokazano").
sasacalko
Laurin&Klement
Like ukupno: 6
L&K ugled:
14
«
Odgovor #373 poslato:
18. Maj, 2017. 22:28 »
Hvala
pavle
Registrovan
L&K ugled:
0
«
Odgovor #374 poslato:
23. Maj, 2017. 22:35 »
Pozdrav ,ja sam tek kupio oktaviju karavana pre mesec dana(pre vozio lade samaru pa 111) sa motorom 2.0 benzin 85kw sa ugrađenim plinom,prešla 219kkm po satu.Čitao sam ovu temu ali sve mi zvuči komplikovano pa reko da pitam direktno pošto treba menjati ulje koje da naspem?Reče mi onaj u auto delovima 10w40 ali sam negde pročitao 5w30 i koje je bolje za plin (koje oznake treba pratiti) ovde kod nas u Bratuncu ima svakakvih ulja po proizvođačima a ja sam u ladu sipao elf ,sad koliko su originalna nemam pojma Hvala unapred zahvalan i izvinite ako je ovo negde pisalo a ja nisam našao
Vozi: škoda octavia 2011g.1.6 tdi 77 kw DSG karavan
Strana:
«
1
...
24
25
26
...
87
»
Gore