Anketa

Škoda: Benzin ili Dizel?

Benzin
62 (51.7%)
Dizel
58 (48.3%)

Ukupno glasova: 120

Autor Tema: Benzin ili Dizel, pitanje je sad? +anketa  (Pročitano 20274 puta)

0 članova i 10 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže vlada320

Odg: Benzin ili Dizel, pitanje je sad? +anketa
« Odgovor #135 poslato: 09. Jan, 2015. 23:51 »
Hemija mi nije jača strana, pa se baš ne razumem u procese proizvodnje, odnosno preradu nafte u rafineriji, ali provereno znam da je jeftinije proizvesti litar benzina nego litar dizel goriva. Međutim, sve države imaju manje akcize na dizel gorivo, a trgovci veće marže na benzin, pa su cene relativno izjednačene ili su dizel goriva tek malo skuplja na pumpi.
  • Vozi: Mercedes B180 w245 / ex Fabia mk1 1.4 16v

Na mreži jovan.ilic.89

« Odgovor #136 poslato: 10. Jan, 2015. 00:28 »
Мени још мање, нисам је имао од основне школе ;D
Елем, лаички, колико знам бензин је савршеније гориво (па су и мотори који га користе простији, док је код дизела обрнуто) од дизела, што ме доводи до закључка да је компликованији процес добијања истог из сирове нафте...а компликованији процес, по логици ствари = скупљи... Могуће да дебело гријешим, због тога сам и питао...упало ми је у очи  :) wac1

Van mreže Neba

« Odgovor #137 poslato: 10. Jan, 2015. 12:44 »
Моје мишљење је да је то само и искључиво политика државе и акциза. Негде сам прoчитао податак да је готово сваки други аутомобил у Србији дизелаш а исто тако готово сваки други бензинац има уграђен плин. Ако се то има у виду јасна је стратегија попуњавања буџета (Повећање акциза од нове године: бензин 0.4, дизел 4, плин 5 динара по литру).

Увек ми је било занимљиво поређење са окружењем. Цене у МК: (http://www.lukoil.com.mk/mk/home)
дизел 52.5 ден
бензин 62.5 ден
плин 31.5 ден
евро 61.5 ден

Бензин је скупљи за 10 денара што је 20 наших динара док је код нас бензин јефтинији од дизела за 12 динара (Авиа пумпа бензин 129,9 дизел 141,9).

Тако да ако неко гледа искључиво економију при одабиру дизел/бензин требало би да дугорочније (5+ година, тј колико планира да вози одабрани модел) предвиди акцизну политику државе у којој живи јер то и одређује однос цене деривата а не цена производње и тржишта.

Такође негде сам прочитао да су Французи увели неку таксу на дизел, тј да су повећали цену дизела за пар евро центи по литру јер је тамо две трећине возила на дизел.. С друге стране они имају 3 произвођача аутомобила па могу тиме да стимулишу одређену врсту агрегата, мада мислим да је све то у циљу смањења загађивања...

Ако смем да се усудим, имајући све ово у виду мислим да ће у наредним годинама у Србији а и у Европи бити нижа цена бензина у односу на дизел. Исто као што је пре 10ак година дизел био доста јефтинији од бензина све док број бензинаца код нас није драстично порастао у односу на дизелаше, сад ће вага на контра страну т.ј. биће повољније возити бензинца него дизелаша...
  • Vozi: Fabia 1.9 SDI

« Odgovor #138 poslato: 10. Jun, 2016. 23:58 »
Moram da se ukljucim u vjecitu diskusiju : dizel - benzin ; posto vlasnici dizela hvale svoje a ovi drugi svoje; ja cu u julu mjesecu kad dobijam drugi auto sa benzinskim  1.2 tsi motorom od 90 KS a vec imam 2.0 tdi ; da izvrsim nekoliko testiranja i da rezultate objavim na forumu; npr. 100 km gradske voznje obadva ; pa na 500 km i na kraju na 1000 km; ili ako neko ima drugi prijedlog na koji nacin da testiram ova dva motora ; znaci nece biti ono; citao sam , ima kolega ; provozao sam ili cuo sam ovaj ili onaj motor je bolji; znaci realno testiranje 2 razlicita motora sa jednim vozacem

Skickat från min iPhone med Tapatalk

Van mreže Peja

« Odgovor #139 poslato: 11. Jun, 2016. 00:04 »
http://www.spritmonitor.de
ko hoce, moze pronaci sta ga interesuje
  • Vozi: Kodiaq 2.0 TDI DSG FWD

Van mreže aleksandarzlatic

« Odgovor #140 poslato: 16. Avg, 2016. 13:53 »
Pa nisam siguran koliko je taj sajt siguran, evo recimo za moju Octaviu 1.2 TSI potrošnja ide od 4,07 do 8,33 lit/100km.

Ja moj auto vozim najviše po gradu, veoma malo van grada i autoputem, van grada imam najmanju potrošnju ali nikad ispod 4,2 koliko god sporo vozio a neko je na sajtu spritmonitor.de napisao prosek od 4,07.

Pri tome, ja priznajem da mojim stilom vožnje, može se reći temperamentnim, trošim oko 8,5 lit u gradu, što će malo ko priznati.

Uostalom, da želim da lažiram rezultate, mogao bih upisati lađne podatke na sajt i samim tim prikazati manju potrošnju auta, zar ne?

EVO PRIMERA NA MOM PROFILU, LAŽNO UNETI PODACI!! Pogledajte moju potrošnju :)

Šta @Peja kaže na ovo, spritmonitor.de je siguran?
« Poslednja izmena: 16. Avg, 2016. 14:03 aleksandarzlatic »
  • Vozi: Renault Kadjar 11.2019. 1.5 DCI 260Nm/115HP Business Edition paket

Van mreže Peja

« Odgovor #141 poslato: 16. Avg, 2016. 14:05 »
Gledaj u sarme, tj. statistiku koja daje prosek. Istovetno racuna za sve automobile i motore. Sasvim dovoljno da se ustanovi prosečna razlika.

Van mreže aleksandarzlatic

« Odgovor #142 poslato: 16. Avg, 2016. 14:13 »
O tome ti i pričam Pejo dobri šverceru :) statistika na velikom uzorku je prava stvar ali samo ako veči deo uzorka nije pristrasan, a vozači su upravo takvi uzorci, ni jedan jedini vozač neće da kaže realnu potrošnju svog auta već uvek 10-15% manju, tako da ja ni ovom sajtu ne verujem previše, mada ja na mom pravom profilu unosim realne potrošnje i to je 8,05 lit/100km u proseku, vozim temperamentno i velikom većinom pravim kilometre u gradu...

Recimo, tvoja potrošnja odgovara većini vozača dizela, ali malo ko od njih vozi kao ti, lagano, polako, bez prekoračivanja brzine, 50km/h autoputevima :) bar tako kažu neki...

Ti recimo voziš dosta autoputem a veoma malo u gradu, voziš polako, to znači da je tvoja potrošnja minimalna za taj auto i taj motor, ko mi kaže da može manje ne laže mene, već sebe...

Najniža potrošnaj koju sam ja napravio je 4,2 lit/100km vozečći Ibarskom magistralom i poštujući propise, dakle lagano od 50-80 km/h...

Ispod toga 1.2 TSI motor na O3 ne možeeeee :)

Pozdrav

• Vozi: Renault Kadjar 11.2019. 1.5 DCI 260Nm/115HP Business Edition paket

Van mreže Peja

« Odgovor #143 poslato: 16. Avg, 2016. 15:19 »
Osim ovog poslednjeg unosa, ostali su tacno po trecina grad, magistrala, autobahn. Vodim evidenciju sebe radi, kako bih znao lakse se odluciti sledeci put.
Za sada mi je zvezda vodilja, sto manji ps a sto veci Nm. To znaci da 1.5 tsi moze doci u obzir, ukoliko je cenom jeftiniji od 1.6 tdi. Sve mi je ovako egal.... bilo koji od njih zavrsice posle par godina svoje službovanje kod mene.

Van mreže joca 58

« Odgovor #144 poslato: 16. Avg, 2016. 16:18 »
Ja sam neko vozi kako put dozvoljava (ne mislim o potrošnji)pa imam i ovakve proseke.Put Svilainac-Šid (oko 180 km auto put i jedno kratko zaustavljanje da udje saputnica u Bgd.)Ruta 210 km,prosek brzine 100 km,vreme putovanja 2,12 sati i prosek potrošnje 9,1 lit.Imam slike ali da ne komplikujem.
  • Vozi: yeti 2011 1,2 DSG expiriens

Van mreže munja23

« Odgovor #145 poslato: 16. Avg, 2016. 16:33 »
Naravno Joco, to je realna potrosnja Yetia.
  • Vozi: 2024 Audi A4, 2023 Karoq, 2023 Fabia IV, 2022 Kamiq, 2021 Audi A3

Na mreži MAKS

« Odgovor #146 poslato: 16. Avg, 2016. 16:36 »
Vecita tema. Naravno i uvek zanimljiva. Za cemu vecu 2-2.500 tisoc eura benzin -dizel.  hearcut Pitanje koliko ces se navozati.  wac1 Samo je poenta price koliko prelazis godisnje. E tu je usteda za vecu cenu auta na dizel. Ako ti je kilometraza tu negde 10.000 -12.000 km ili manje godisnje, moje misljenje je da se neisplati. Mada ja ako uzimam sledeci auto mislim, skodu bice jeti 2.0 dizel. =))
  • Vozi: OCTAVIA 1.6 2012 ELEGANCE

Van mreže batke

« Odgovor #147 poslato: 16. Avg, 2016. 21:11 »
Ima tu i onoga o čemu se na razmišlja mnogo, a to je vrednost vozila u postprodaji. Obično bude da je dizel kao polovan auto za toliko posto skuplji u postprodaji koliko je i bio skuplji kao nov od benzinskog takmaca. Možda čak i sporije gubi vrednost nego benzinac. Za sada je u Srbiji tako, ali stiže era novih tsi, skyactiv i sličnih tehnologija za benzince, dok dizeli zbog ekologije polako gube trku zbog DPF-a i slično. Postoje najave na će pojedine fabrike polako da izbacuju dizele iz proizvodnje. Videćemo kako će to da se završi za koju godinu.
  • Vozi: O3 2.0 tdi elegance+svašta nešto; MY2015; Revochip; Eibach prokit & RS 18"

Van mreže ИгоР

« Odgovor #148 poslato: 16. Avg, 2016. 22:45 »
Ја се возим за 30 центи по литру (ил'ти 3.5 евра/100 км), а ви како хоћете у процјенама...  :B=)

Van mreže Zarko

Benzin ili Dizel, pitanje je sad? +anketa
« Odgovor #149 poslato: 16. Avg, 2016. 22:57 »
Ima onih koji se voze za jos manje 0,22 centa po litri da be bude zabune benzin placam toliko 

Sent from my iPhone  
« Poslednja izmena: 16. Avg, 2016. 23:04 Zarko »