Autor Tema: Diže obrtaje na 1100 u leru, 1.9tdi PD  (Pročitano 38838 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže KarlheinzZapočeo temu

• Administrator
  • L&K ugled: 104
Diže obrtaje na 1100 u leru, 1.9tdi PD
« poslato: 19. Mar, 2014. 19:30 »
Normalno je 900, u prethodnih par meseci desilo se 2-3 puta, a zadnjih 2-3 dana dešava se skoro u svakoj vožnji: dok je motor u leru, npr. na semaforu, obtaji se sami dignu na 1000 ili na 1100. U toku vožnje se sami vrate na 900, pa opet u nekom trenutku odu na 1100.
Kada se auto ugasi i ponovo upali posle 20 min, sve je ok, međutim vrlo brzo počne ponovo.
Primetio sam da se kada ugasim auto, čuje ventilator hladnjaka kako radi još 2-3 sec. a to se nikada nije čulo.
Šta može biti? Nešto sa temperaturom, neki senzor?
  • Vozi: Yeti

Van mreže bama

Odg: Diže obrtaje na 1100 u leru, 1.9tdi PD
« Odgovor #1 poslato: 19. Mar, 2014. 20:27 »
imao sam isti problem na pasatu...problem je temperaturni senzor koji se nalazi u racvi za vodu iz hladnjaka...nije skupa stavka...uzmes i sam zamenis

otisao senzor pa daje lazni signal kompjuteru koji dize obrtaje

Na mreži hakkler

« Odgovor #2 poslato: 19. Mar, 2014. 20:30 »
ono kao vani je +20c a on daje uputu ecu da je -8c ;D

sent from my right thumb  

Van mreže vlada320

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 42
  • Škoda - best for money
« Odgovor #3 poslato: 19. Mar, 2014. 20:35 »
može biti i do prljavštine koja zapušava protok goriva kroz filter. Jedan majstor mi je rekao da je to vrlo čest uzrok podizanja broja obrtaja na ler-gasu.
  • Vozi: Mercedes B180 w245 / ex Fabia mk1 1.4 16v

Van mreže bama

• Administrator
« Odgovor #5 poslato: 20. Mar, 2014. 09:41 »
Ovih dana ću i na mali servis pa ću i ovo proveriti, moguće da je taj senzor, to bi trebala dijagnostika da pokaže?

Na mreži hakkler

« Odgovor #6 poslato: 01. Apr, 2014. 15:56 »
Samo da prenesem reči majstora da je izvađeni filter za gorivo (originalni, ovlašćeni servis) bio prilično zaprljan...
... Dijagnostika (urađena na dva mesta, sa tri različita softvera) ne ...

bilo bi zgodno napraviti dijagnoatiku u vožnji i očitati parametre ako imaš nekog ko se zna služit vcds.om.
Za predpoataviti je iz tvog posta da je auto/motor bio ko urica dok je rađena dijagnostika.
Najvjerojatnije može biti do smjese lošeg goriva(naftni filter u banani..kao što si napisao) ili možda čak do maf senzora koji je "na odlasku"
.a opet i senzor vanjske temp. koji simulira povremeno nisku vanjsku temperaturu ecu.u. pa samim tim uz bogatiju smjesu na momente imaš i povišen ler (kao čok).
ne znam dal maf možeš odspojit ko ja npr. radi can bus protokola koji imaš.
ugl. normalna pojava nekog "veselja" na autu kad pređeš 100kkm.
ugl. sretno s pronalaženjem uzroka nemirnog lera.
za kvalitet nafte..ne bi bilo zgorega ubacit tu i tamo TDA castrol na puni tank.

sent from my right thumb  

« Poslednja izmena: 01. Apr, 2014. 16:27 peđa »

• Administrator
« Odgovor #7 poslato: 01. Apr, 2014. 16:35 »
imao sam isti problem na pasatu...problem je temperaturni senzor koji se nalazi u racvi za vodu iz hladnjaka...nije skupa stavka...uzmes i sam zamenis
Ovo nisam menjao, mada sam sugerisao majstoru juče.
Za predpoataviti je iz tvog posta da je auto/motor bio ko urica dok je rađena dijagnostika.
Rađena je dijagnostika i pri normalnim i višim obrtajima i - ništa ne pokazuje.
Treba da ostavim auto u servisu da se ispita šta je, pa ću to morati uskoro i da uradim.
Najvjerojatnije može biti do smjese lošeg goriva
Da, moguće, jedina promena i zadnjih mesec dana je što su predzadnja 2 puna rezervoara sipana na pumpi na kojoj nikad ne sipam dizel. Luk oil. Onda sam u zadnjih 10 dana dosipao dizel i na drugoj pumpi, ali problem je tu i dalje.
može biti i do prljavštine koja zapušava protok goriva kroz filter. Jedan majstor mi je rekao da je to vrlo čest uzrok podizanja broja obrtaja na ler-gasu.
Zamenjen filter juče i očišćeno kućište filtera, problem ostao.

Na mreži 2 Busy

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 15
« Odgovor #8 poslato: 02. Apr, 2014. 08:16 »
za kvalitet nafte..ne bi bilo zgorega ubacit tu i tamo TDA castrol na puni tank.

sent from my right thumb  
Šta je to?Aditiv iz Castrola?

bilo bi zgodno napraviti dijagnoatiku u vožnji i očitati parametre ako imaš nekog ko se zna služit vcds.om.
Najvjerojatnije može biti do smjese lošeg goriva(naftni filter u banani..kao što si napisao) ili možda čak do maf senzora koji je "na odlasku"
.a opet i senzor vanjske temp. koji simulira povremeno nisku vanjsku temperaturu ecu.u. pa samim tim uz bogatiju smjesu na momente imaš i povišen ler (kao čok).
ne znam dal maf možeš odspojit ko ja npr. radi can bus protokola koji imaš.
ugl. normalna pojava nekog "veselja" na autu kad pređeš 100kkm.
ugl. sretno s pronalaženjem uzroka nemirnog lera.

sent from my right thumb  

2 Busy from Sony Miro

Na mreži hakkler

« Odgovor #9 poslato: 02. Apr, 2014. 10:52 »
neka vrsta.
masovno smo ga stavljali negdje od 2000-2007 dok je kvaliteta dizela bila loša u HR.
pola kolega sa dizelašima sa skodacroatia foruma.
ne šteti ništa..nije skup..pospješuje kvalitet dizela..ubija vodu >:D
Kolega Vuk ga je koristio več 200kkm u svojoj fabiji tdi.
jedna flašica je dosta za 5000km..cca 8eura košta.
sent from my right thumb  

• Administrator
« Odgovor #10 poslato: 02. Apr, 2014. 21:42 »
Bio sam danas opet u jednom servisu objasnio kvar i kaže majstor - senzor temp. tj. davač temp. za vodu iz hladanja pravi problem!! Ok, prikači on auto na dijagnostiku koja je, (pazi sad!!!) pokazala navodno grešku davača temperature, koja se nekad javlja a nekad ne!?!? OK, slušam ja majstora, i ćutim, jer znam da 3 prethodne dijagnostike nisu pokazaje nijednu grešku, odkud sada greška?? Kaže majstor mora davač (senzor) iz račve da se zameni i da se poništi greška, a ja se složim jer na njega (davač, senzor) se ionako sumnja najviše a nije ni skup (~700 din).
Zameni on senzor (ruke gratis!) ali problem je ipak ostao :-( ler i dalje skače i pada bez razloga i povoda. :-(
Dijagnostika posle zamene pokaže da je greška misteriozno nestala i nema šta da se poništi... :-))
Idemo u sledeći servis, koliko sutra prekosutra...

edit: slika, stari i novi deo u kutiji
« Poslednja izmena: 03. Apr, 2014. 09:54 peđa »

Van mreže Turbo

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 16
« Odgovor #11 poslato: 03. Apr, 2014. 08:36 »
Što ne odeš do Gileta?

• Administrator
« Odgovor #12 poslato: 11. Apr, 2014. 00:46 »
Rešeno u trećem servisu! Problem je bio slab akumulator?! Majstor je "ulovio" dijagnostikom jednu grešku zbog pada napona i posumnjao u slab akumulator. Dobio sam u servisu drugi akumulator i evo, treći dan, problema nema!

Problem je rešio majstor Sale u svom servisu:
http://forum.skodaforum.rs/dobra-losa-iskustva-kontakt-info/ac-stojanov-beograd/
a tamo sam otišao na preporuku kolege sa foruma, filip-a.

Van mreže Filip

« Odgovor #13 poslato: 11. Apr, 2014. 08:54 »
Rekao sam ti da je Sale tata-mata i da će da ti završi posao. Ne bih ja kod njega održavao kola 15 godina tek tako. Svi koje sam poslao su bili zadovoljni, kako uslugom, tako i cenom, retko dobar majstor, a uz to i poštenjačina. Drago mi je što ti je sada sve u redu s autom.
  • Vozi: Škoda Octavia 1.8 TSI Elegance + Eibach & RS 18" + Revochip

Van mreže AleksandarPetković

• Registrovan
  • L&K ugled: 0
« Odgovor #14 poslato: 08. Sep, 2017. 11:58 »
Da li se na kraju definitivno ispostavilo da je u pitanju akumulator ili se oroblem posle izvesnog vremena ponovo pojavio. Ja sada imam isti problem na Škodi Oktaviji 1,6tdi cr pa da ne lutam mnogo.
  • Vozi: Škoda Oktavija 1,6 tdi 2012 NAV