Autor Tema: saobracajni prekrshaji  (Pročitano 13988 puta)

0 članova i 4 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Muja

• Test Drive
  • *
  • Ugled: 0
Odg: saobracajni prekrshaji
« Odgovor #75 poslato: 16. Feb, 2015. 10:03 »
Zare pitanje sam postavio misleci da je mozda neko imao licnih iskustava, pa da znam otprilike sta i kako... Nisam nestrpljiv bas toliko  :B=) :B=) A sa ovima iz supa ne zelim nikakvu komunikaciju...

Van mreže krcaerdoglijaZapočeo temu

• Laurin&Klement
  • Ugled: 54
  • ERDOGLIJA KINGDOM
« Odgovor #76 poslato: 23. Feb, 2015. 21:44 »
Izmene u Zakonu o bezbednosti saobraćaja i dalje čekaju na usvajanje a do tada vozačima ostaje da se na vreme upoznaju sa tim izmenama. Evo par promena u odnosu na dosadašnja pravila.
Nasilnička vožnja - pored dva dosadašnja parametra kojima se određivalo šta je nasilinička vožnja (preticanje kolone preko pune linije i dva prolaska kroz crveno u roku od 10 minuta) dodati su i prekoračenje brzine za više od 90km/h u gradu i više od 100km/h van naseljenog mesta i vožnja sa više od 2 promila alkohola u krvi. Kazna za nasilničku vožnju će iznositi od 30 do 60 dana zatvora, 15 kaznenih poena i oduzimanje dozvole na najmanje 9 meseci.
Dozvoljen nivo alkohola u krvi - do sada se dozvoljenim smatralo ukoliko imate do 0.3 promila alkohola u krvi. U buduće ta granica će iznositi 0.2 promila. Kazna će umesto 5 biti 10 hiljada dinara. Granice srednje alkoholisanosti u biće od 0.5 do 0.8 promila dok će visoka alkoholisanost biti stanje od 0.8 do 1.2 promila. Kazna za ovakve prekršaje kretaće se od 20 do 40 hiljada dinara, 8 kaznenih poena i oduzimanje dozvole na četiri meseca.
Manja materijalna šteta - kako bi se sprečila odugovlačenja pri isplati obeštećenja na osnovu "Evropskog izveštaja o saobraćajnoj nesreći" sada je jasno propisano da se manjom materijalnom štetom smatra šteta koja se može pokriti iznosom do 200 000 dinara.
Preticanje preko pune linije - jedna stavka propisa koja će sigurno biti dočekana sa pozitivnim stavom vozača jeste da će u buduće biti dozovljeno preticati preko pune linije: bicikliste, traktore, zaprežna vozila, radne mašine i motokultivatore. Naravno, kada na putu ima dovoljno mesta za takvo preticanje i kada to ne ugrožava druge učesnike u saobraćaju.
http://www.autoportal.rs/tekstovi/novi-propisi-predlozenog-novog-zobs-a_416.html
  • Vozi: fabia 1.4 mpi 50 kw 2000

Na mreži zare

• Laurin&Klement
  • Ugled: 18
« Odgovor #77 poslato: 23. Feb, 2015. 22:27 »
Ovo za punu liniju je odlicna stvar. Mada meni ni ostalo ne smeta. Samo da se ja pitam ja bih tu zacepio jos vece kazne  :P.

Van mreže Filip

• Laurin&Klement
  • Ugled: 51
« Odgovor #78 poslato: 24. Feb, 2015. 07:41 »
ovo sa 0,3 na 0,2 je nevidjena glupost, samo je stavljeno da se lakse narodu otimaju pare, sto po osnovu kazne (koja je usput duplo povecana), sto po osnovu "dogovora", a uostalom kao da ima neke razlike između ta dva

i ne znam da li ste primetili da je ove izmene predlozio MUP, to nema nigde, protivustavno je, kadija te tuzi, kadij ti sudi, koji smo mi cirkus od zemlje
  • Vozi: Škoda Octavia 1.8 TSI Elegance + Eibach & RS 18" + Revochip

Van mreže fobia24

• Laurin&Klement
  • Ugled: 39
« Odgovor #79 poslato: 24. Feb, 2015. 11:31 »
Samo pooštavaju zakone jer ne umeju da primene postojeće, nabadaju nove semafore koje su odmah desinhronizovali da se ne daj Bože ne bi umanjila gužva u saobraćaju. Trebalo bi malo da porade na primeni postojećih propisa jer se i dalje većina neće plašiti ni jednog zakona koji nema apsolutnu primenu zbog sporog sudstva, ja se odavno ne plašim. Trebalo bi i da porade na popravljanju udarnih rupa, kanala koje kopaju na putevima, sinhronizaciji semafora, itd. Ja znam da to oni neće jer se tako smanjuje prihod države od akciza zbog povećanje potrošnje goriva. Nije mi jasno zašto su kod nas neki tačno proračunali kako postaviti šahtove da ih je nemoguće izbeći, pa pri tom da štrče ili budu uvučeni u asfalt, zašto kada raskopaju ulicu treba još mesec dva da se zakrpi? Većini to ne smeta jer za bolje i ne znaju, ali mene nervira! angry!

Na mreži zare

• Laurin&Klement
« Odgovor #80 poslato: 24. Feb, 2015. 16:48 »
Ista prica je bila i sa zakonom o huliganima u sportu. Niko ga nije primenjivao pa je utvrdjeno da "ne valja". Onda ajde da donesemo drugi. Pa i taj drugi niko ne primenjuje pa i on "ne valja".
Dobar je zakon, nego mi nismo ni za sta.

• Laurin&Klement
  • ERDOGLIJA KINGDOM
« Odgovor #81 poslato: 03. Apr, 2015. 00:59 »
Tokom meseca aprila policija sprema akciju koja će trajati 24 časa tokom kojih nijedan vozač koji vozi preko ograničenja neće proći nekažnjeno.
"Blic maraton" naziv je akcija koja će biti sprovedena tokom aprila u organizaciji Uprave Saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, a koja će trajati 24 časa.
Ideja je da tokom jednog punog dana, naravno policija neće otkriti koji je dan u pitanju, budu angažovani svi uređaji za merenje brzine vozila kojima policija raspolaže kako bi se otkrio što veći broj onih koji voze preko ograničenja.
Toga dana koristiće se "presretači", ručni radari, radari u sistemima video-nadzora...Građani su se takođe pitali i to vezano za mesta na kojima žele da radari budu postavljeni.
http://www.autoportal.rs/vest/u-aprilu-24-sata-kontrole-brzine_31677.html

Van mreže nebojsar

• Laurin&Klement
  • Ugled: 14
« Odgovor #82 poslato: 03. Apr, 2015. 10:06 »
Marketinga nikad dosta. Ako to resi sve problem u saobracaju svaka cast. Mislim da je problem mnogo dublji I kompleksniji od cistog merenja brzine. Saobracajna kultura je kljuc.
  • Vozi: Skoda Fabia 1.2 HTP, VW pasat B8 2.0TDI

Van mreže Crveni gormit

• RallyeSport
  • Ugled: 4
« Odgovor #83 poslato: 12. Apr, 2015. 14:02 »
Ovo za punu liniju je odlicna stvar. Mada meni ni ostalo ne smeta. Samo da se ja pitam ja bih tu zacepio jos vece kazne  :P.
kazne su ok, ali kad bude ni po babu, ni po stricevima

gledao sam kod semafora, zaustave 5 vozila zbog uletenja na crveno, puste tri! nije u redu

Van mreže bugarin

• Global Moderator
  • Ugled: 103
« Odgovor #84 poslato: 12. Apr, 2015. 14:56 »
Ja nisam gledao al sam iz razgovora sa ortakom saznao da smo zaustavljeni na istom mestu zbog identicnog prekoracenja. On je kukao i gurnuo 2000rsd zandaru, ja sam se svadjao i cekam vidjanje sa sudijom.
  • Vozi: Octavia mk2 1.9tdi PD

• Laurin&Klement
  • ERDOGLIJA KINGDOM
« Odgovor #85 poslato: 12. Apr, 2015. 22:42 »
U Srbiji i dalje ogroman procenat vozača vozi bez vezanog sigurnosnog pojasa, čak 31 procenat. Statistika je još lošija kada je u pitanju vezivanje pojasa na zadnjem sedištu - svega 2% putnika to čini. Time smo među najlošijim zemljama u Evropi. Policija u Srbiji godišnje napiše oko 90 000 kazni za nevezan pojas, koja iznosi 5 000 dinara.

Ukoliko ste mislili da obaveza vezivanja za vas važi samo ukoliko ste vozač, tj. da će vozač platiti kaznu ukolilko vi niste vezali pojas prevarili ste se. Evo ko je odgovoran za (ne)vezan pojas.

Bez obzira da li ste vozač, suvozač ili putnika na zadnjem sedištu obaveza nošenja sigurnosnog pojasa važi za vas i svako lice odgovara za sebe. Dakle, ukoliko ne vežete pojas kazna od 5 000 dinara se piše na vaše ime.

Nemojte misliti da ste izuzeti od ovog pravila ukoliko se vozite u taksiju. Taksista neće platiti za vašu neodgovornost već ćete sami morati da platite kaznu.

Kada su u pitanju maloletnici, ukoliko su navršili 16 godina a voze se u automobilu bez vezanog pojasa kazna se piše na njihovo ime, tj. roditelji ne moraju da odgovaraju za ovaj prekršaj.

Sa decom je već stvar drugačija. Ukoliko dete starosti između 3 i 14 godina, koje se obavezno vozi na zadnjem sedištu, nije vezalo sigurnosni pojas roditelj će platiti kaznu.

I kada roditelj nije prisutan u automobilu, ukoliko dete prevozi prijatelj, sestra, tetka ili tome slično, i dalje se on ili ona tereti za prekršaj a ne osoba koja dete pevozi.

Valja pomenuti i da prema odredbama iz Zakona o bezbednosti saobraćaja, konkretno Član 119, zabranjena je vožnja na haubi, uskakanje u automobil u pokretu, otvaranje vrata, naginjanje kroz prozor i isturanje delova tela kroz prozor. Za ove prekršaje propisana je novčana kazna od 5 000 dinara.
http://www.autoportal.rs/tekstovi/kazna-za-nevezan-pojas-ko-je-placa_363.html

Van mreže klisko

• Laurin&Klement
  • Ugled: 30
« Odgovor #86 poslato: 13. Apr, 2015. 10:44 »
Sa decom je već stvar drugačija. Ukoliko dete starosti između 3 i 14 godina, koje se obavezno vozi na zadnjem sedištu, nije vezalo sigurnosni pojas roditelj će platiti kaznu.
Uplašio si me sa ovih 14 godina, ja ponekad moje 12-godišnje dete povezem na prednjem sedištu (kada nazad vozim manju decu, pojas vežu svi). Međutim, ovde piše da to ipak važi za decu 3-12 godina.
http://www.mup.gov.rs/cms_lat/sadrzaj.nsf/novi-ZOBS.h
Da li se nešto promenilo?
http://www.mup.gov.rs/cms_lat/sadrzaj.nsf/novi-ZOBS.h
  • Vozi: Octavia A5FL 1.9TDI 2010 i Octavia A7FL 1.6TDI 2019

Na mreži zare

• Laurin&Klement
« Odgovor #87 poslato: 13. Apr, 2015. 11:41 »
Bilo je nekih promena pre par godina ali ne znam da li se odnosi na prevoz dece. Ako se dobro secam sada je pesacima dozvoljeno da koriste mobilni telefon dok prelaze ulicu sto je bilo zabranjeno kada je zakon donet.

Na mreži Karlheinz

• Administrator
  • Ugled: 103
« Odgovor #88 poslato: 13. Apr, 2015. 14:46 »
ja sam se svadjao i cekam vidjanje sa sudijom.
dok prelaze ulicu

Sad ste me podsetili, pre neki dan treba da pređem ulicu na pešačkom prelazu, lepo vidim dva pandura odmah prekoputa stoje, pogledam semafor - zeleno za pešake, i krenem ja da prelazim. Kad sam prešao - zaustavi me jedan od te dvojice i kaže: dobar dan, ličnu kartu! Ja mu dam, a on odmah: prešli ste na crveno svetlo pešački prelaz. Šta?!? krenem ja odmah - ma to nije tačno, bilo je zeleno! Ne ne, kaže pandur - crveno... Uglavnom, napisao mi je kaznu koju sam (kao u uplatnicu) ispustio da padne dole na zemlju (nisam ih uzeo) a izvukao sam samo svoju LK iz njegove ruke kada mi je vraćao.
Dok je on tako pisao kaznu, ja sam se bukvalno drao i rekao mu da izmišlja i da to nije istina, da ne piše jer neću da platim nešto što nisam uradio... i nisam malo dete ili totalno blesav da prelazim pešački na crveno svetlo kada lepo vidim dva pandura da stoje prekoputa!!!

(usput sam ukapirao što su stajali tu - hvatali su ljude sa te raskrsnice koji su prelazili van pešaškog, nakupili su u međuvremenu 3-4 ljudi kojima su pisali kazne...)

Uglavnom - ja crveno svetlo nisam video, tj. kada sam pogledao semafor (sa ivice trotoara, neposredno pre nego što ću da zakoračim na asfalt) i hteo da pređem bilo je zeleno, i u toku mog prelaska automobili su uredno stajali i čekali da ja pređem jer im je bilo crveno... Da sam prešao na crveno lepo bih priznao, (pokušao da se dogovrim :-) ili bih uzeo tu uplatnicu u platio u roku od 8 dana pola (2.500din valjda) kazne.

E sad, moguće da je u trenutku kada je pandur pogledao semafor bilo (upalilo se) crveno svetlo a ja sam već bio krenuo da prelazim, (ja nisam gledao u semafor za vreme prelaska) pa me je zbog toga zaustavio. Ja crveno svetlo 100% nisam video, niti bih počeo da prelazim pešački na crveno kad lepo vidim dva pandura odmah prekoputa!

« Poslednja izmena: 13. Apr, 2015. 14:53 Karlheinz Hell »
  • Vozi: Yeti

Van mreže nebojsar

• Laurin&Klement
  • Ugled: 14
« Odgovor #89 poslato: 13. Apr, 2015. 15:02 »
A divljake, idiote i ubice ne sklanjaju sa ulica, tipicno za Srbiju.
  • Vozi: Skoda Fabia 1.2 HTP, VW pasat B8 2.0TDI