Autor Tema: Fabia I, antifriz, koji, koliko? +tabela  (Pročitano 15073 puta)

0 članova i 16 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže ivan4994Započeo temu

Fabia I, antifriz, koji, koliko? +tabela
« poslato: 04. Maj, 2014. 18:43 »
pozdrav svima! molim za jedan savet!
fabia mk1 1.4 16v 101ks 2002 god. kupljena pre dve godine u martu i tad je promenjen antifriz. posto je kalendarski proslo 2 godine, da li moram sad menjati antifriz ili mogu da sacekam septembar-oktobar? i interesuje me da li neko zna koliko litara antifriza ide u moj motor, da bih znao koliko litara da kupim?
  • Vozi: fabia mk1 sedan 1.4 16v 74kw

Van mreže Turbo

Odg: Fabia I, antifriz, koji, koliko? +tabela
« Odgovor #1 poslato: 04. Maj, 2014. 20:01 »
Nema potrebe da ga menjaš još tri godine, fabrika preporučuje na 5 godina.

Antifriz se meša sa demi vodom, tako da zavisi koliko ti treba, mada će to svaki kršten majstor znati.

« Odgovor #2 poslato: 04. Maj, 2014. 20:26 »
extra, bas si me obradovao! mnogo ti hvala! :)

Van mreže vule035

« Odgovor #3 poslato: 04. Maj, 2014. 21:21 »
Ne moraš još par godina da menjaš. Ukupno ide 6 litara, najbolje odnos 1:1 antifriz voda. Skoro sam ja menjao i u škodinom servisu su mi mešali sa običnom vodom. Navodno preporuka VW da se G12 meša sa česmovačom. Čak mi je lik i objašnjavao zbog čega ali me nije interesovalo da ga slušam.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.4 MPI 50kW 2002. god.

Van mreže vlada320

« Odgovor #4 poslato: 04. Maj, 2014. 23:05 »
Problem pri zameni antifriza je taj što je nemoguće ispustiti sav antifriz iz sistema za hlađenje - ako fabrika navodi da staje 6 litara, majstor koji ga menja je genije ako uspe da ispusti i 5 litara! I to sa otvorenom slavinom grejanja - da iz grejača iscuri.
Zato je najbolje pri zameni ponovo sipati istu marku i istu specifikaciju antifriza, da ne bi došlo do mešanja antifriza sa različitim hemijskim sastavima - sigurnije je.
I koliko ja znam - interval zamene G12 antifriza je 3 godine, mada nekoliko meseci kašnjenja neće predstavljati problem.
  • Vozi: Mercedes B180 w245 / ex Fabia mk1 1.4 16v

Van mreže Karlheinz

« Odgovor #5 poslato: 06. Maj, 2014. 01:02 »
da li moram sad menjati antifriz
Izmeri do koliko minusa "drži"
  • Vozi: Yeti

Na mreži hakkler

« Odgovor #6 poslato: 06. Maj, 2014. 11:34 »
G12 se mijenja svakih 5 godina

sent from my right thumb

« Odgovor #7 poslato: 10. Maj, 2014. 10:02 »
izmerio sam sa onim meracem i pokazuje mi -30 i nesto, nisam hteo da coravim bas za toliko, mada mi je jedan majstor rekao da antifriz nikad ne moze da izgubi to antizamrzavajuce svojstvo, on i za 10 godina ne moze da zamrzne, vec gubi antikorozivno svojstvo i zbog toga se menja kad se menja... ja sam mislio, to jest nacuo da se menja na 2 godine, ali nisam bio siguran i zato sam hteo da pitam pametnije od sebe. hvala svima na pomoci!

Van mreže Neba

« Odgovor #8 poslato: 10. Maj, 2014. 11:03 »
i interesuje me da li neko zna koliko litara antifriza ide u moj motor, da bih znao koliko litara da kupim?
  • Vozi: Fabia 1.9 SDI

« Odgovor #9 poslato: 10. Maj, 2014. 13:40 »
ziv bio! ovo ce svima da koristi! hvala puno!

Na mreži zare

« Odgovor #10 poslato: 10. Maj, 2014. 16:33 »
izmerio sam sa onim meracem i pokazuje mi -30 i nesto, nisam hteo da coravim bas za toliko, mada mi je jedan majstor rekao da antifriz nikad ne moze da izgubi to antizamrzavajuce svojstvo, on i za 10 godina ne moze da zamrzne, vec gubi antikorozivno svojstvo i zbog toga se menja kad se menja... ja sam mislio, to jest nacuo da se menja na 2 godine, ali nisam bio siguran i zato sam hteo da pitam pametnije od sebe. hvala svima na pomoci!
Dobro ti je rekao majstor. Najzad neko ko zna posao ;). Velika vecina samo izmeri temperaturu i kaze ne menjaj.

Van mreže vule035

« Odgovor #11 poslato: 10. Maj, 2014. 19:46 »
Nebo, gde si našao ovu tabelu? Gledam sad knjigu sa tehničkim podacima koju sam dobio sa autom i za motor 1.4 74kW piše 3.2 litra ulje i 6 litra rashladna tečnost. Apsulutno za sve Fabije mk1 piše tačno 6 litara.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.4 MPI 50kW 2002. god.

Van mreže Neba

« Odgovor #12 poslato: 10. Maj, 2014. 21:12 »
 ???

Ovde:
http://forum.skodaforum.rs/fabia-1999/manual-za-fabiu/

u file-u
Inspection and maintenance.pdf  32str....
  • Vozi: Fabia 1.9 SDI

Van mreže Lignjoslav

« Odgovor #13 poslato: 31. Jul, 2014. 11:44 »
Pre mesec dana sam promenio antifriz. Pre znamene nivo antifriza kada je motor hladan je stajao na min, a kada se zagreje na max. U tehnickom uputsvtu stoji da tako i treba da bude. Medjutim, nakon zamene nivo antifriza je uvek isti (izmedju min i max) bez obzira na temperaturu motora. Da li neko zna zasto je to tako?
  • Vozi: Rapid Spaceback 1.0 tsi 2019- , Fabia htp mk1 2014-2019

Van mreže Nesas

« Odgovor #14 poslato: 31. Jul, 2014. 21:40 »
Uvek treba da bude isti nivo, to prvi put cujem za toliku oscilaciju.