Simply Clever
Zdravo!
Uloguj se
ili
Registruj.
Novi aktivacioni
Email
?
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Početna
Forum
Pomoć
Pretraga
Prijavljivanje
Registracija
Škoda Forum
»
Razno
»
Auto Moto Forum
»
FAS (fiat auto srbija)
Strana:
«
1
2
3
Dole
Autor
Tema: FAS (fiat auto srbija) (Pročitano 3545 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
krcaerdoglija
Laurin&Klement
Ugled: 54
ERDOGLIJA KINGDOM
Odg: FAS (fiat auto srbija)
«
Odgovor #30 poslato:
15. Jun, 2016. 23:13 »
Polako ljudi,odoste skroz u
Vozi: fabia 1.4 mpi 50 kw 2000
bugarin
Global Moderator
Ugled: 103
«
Odgovor #31 poslato:
15. Jun, 2016. 23:27 »
Zare ne preteruj. Zna se kako su se nekad kalili blokovi a kako danas. Batali price o kooperantima. Jos jednom cu ponoviti da kupca ne interesuje kooperant nego prodavac-proizvodjac vozila. Jel ti za deo u garanciji juris kooperanta u kini-koreji-nemackoj-ceskoj, ili onoga ko je proizveo artikal ili ga uvezao i prodao?
Kako se skladistio materijal koji je dolazio iz italije u vreme CZ znam odlicno. Istovarano u travu i siprazje u krugu fabrike.
Mislis ako neko ne zivi ili ne radi u KG ili FAS da ne zna o cemu prica?
Jos ces mi reci da hiljade radnika nisu godinama ziveli od subvencija drzave? Bili placeni iako ne rade?
Na pitanje sto ne potraze drugi posao, odgovarali da je bolje ovako jer ko zna kad ce preko biroa da nadju posao.
Prica jos iz vremena SFRJ:
- gde radis?
- u zastavi?
- pa kako je?
- onako, kad je sezona uzmem bolovanje mesec-dva i pozavrsavam oko zemlje sta imam. A van sezone dobra je i plata.
Prica ne vazi samo za CZ, isto je bilo i u IMT, DMB, i svim "gigantima".
Vozi: Octavia mk2 1.9tdi PD
dulefontana
Laurin&Klement
Ugled: 41
«
Odgovor #32 poslato:
15. Jun, 2016. 23:56 »
Bolje bi bilo da smo dobili licencu za Seicenta, 80% delova je Zastava vec imala, ovako su sve menjali
zare
Laurin&Klement
Ugled: 18
«
Odgovor #33 poslato:
16. Jun, 2016. 00:10 »
Za sve si u pravu. Samo mislis li da je Zastava mogla da promeni kooperanta? A kooperant salje otpad jer zna da ne moze biti promenjen. A onda je kriva Zastava zato sto "pravi" krs. Mislis da ce Krca na Fiat 500 da ugradi krs kakav je Zastava dobijala od DMB-a ili Jugoplastike npr. Oce...
Mislis li da bi tebe sa 55 godina zivota primio neki privatnik da radis posto dobijes otkaz u Zastavi?
To sto ti znas znaju i vrapci na grani. Ja znam "malo" vise od toga ali nije to bitno.
Da nije mozda Skoda 70-tih ili 80-tih pravila kvalitetna vozila kao sada. Toliko da su ih srafili pored puta prema Jadranu dok smo im se mi smejali iz keca koji je bio svetlosnim godinama ispred njih. A onda je Nemac dao pare i od imena, tradicije i krsa napravio dobar auto. E to kod nas nije bilo, mi smo bili predvidjeni za druge stvari.
Cisto da ostali znaju jer mladji sigurno ne znaju a i njih i nije nesto briga sem kada treba da se svadjaju i brane Golfa. To sto ti zoves "gigant" je stvarno bio gigant. Nadji jos neku firmu u Jugoslaviji u kojoj je radilo 40 000 ljudi u jednom mestu u 3 smene. Ko nije usao u Zastavu do 90. godine ne moze ni da zamisli kako to izgleda i sta se sve radilo.
Opet da sa zna u Zastavi je sa Vojnom fabrikom i jos nekim izmestenim delovima radilo 60 000 ljudi. I bez obzira sta ko pricao tu se radilo i to ljudski.
dulefontana
Laurin&Klement
Ugled: 41
«
Odgovor #34 poslato:
16. Jun, 2016. 00:24 »
Da izvines malo za Skodu da je bila krs onda. Torturu kakvu je Skoda imala pre VAG-a, Zastava ne bi umela ni pracku da napravi, a ne auto. Svaki koncept koji je Skoda razvijala je konstantno bio odbijan. Ne znam da li znas, ali 1000MB je kao prototip trebala da ima roadster verziju, ali posto su dobili naredbu da smanje troskove materijala na kraju su pucali na pola.
Drugo, za smejanje iz Keca tokom 70ih i 80ih malo ko je mogao sebi da priusti, vise 70ih. Nije svako mogao sebi da priusti Keca.
krcaerdoglija
Laurin&Klement
Ugled: 54
ERDOGLIJA KINGDOM
«
Odgovor #35 poslato:
16. Jun, 2016. 00:39 »
Citat: zare 16. Jun, 2016. 00:10
Mislis da ce Krca na Fiat 500 da ugradi krs
Sam polako,ipak na mojoj liniji u karoseriji ljudi vare bočne prozoriće.Nesam u montaži
Vozi: fabia 1.4 mpi 50 kw 2000
Beli82
Laurin&Klement
Ugled: 13
Putting the laughter back into manslaughter
«
Odgovor #36 poslato:
16. Jun, 2016. 00:52 »
Ja cenim Fiat, ali onaj koji nije sklapan u Srbiji od zamenskih delova...ali najbolja fora koju sam čuo za FIAT je:
-Šta znači skraćenica FIAT?
-Fix It Again Tomorrow!
Vozi: Fabia MK1 Combi 1.2 HTP-TNG 2006.
bugarin
Global Moderator
Ugled: 103
«
Odgovor #37 poslato:
16. Jun, 2016. 01:08 »
Uh, rasirilo se polje, mnogo toga treba pokriti
1. Zastava 101 i 128 proizvodile se 37 godina i napravljeno je bezmalo milion i trista hiljada komada.
Skoda 105-120-125 proizvodile se 14 godina i proizvedeno skoro 2 miliona komada. 40% vise vozila za 60% manje vremena.
Ne proteziram skodu, samo kroz cifre prikazujem kako se svojski radilo u CZ.
2. Krs kao repromateijal je opravdanje tek od 90tih. Do tada je recimo taj dmb bio prilicno konkurentan po kvalitetu, a jugoplastika je bila keva za CZ, i po kvalitetu i po zaradi. Posle je deo JP koji je bio u srbiji postao nezavisna firma a i drzava je radila na rusenju iste, no to nije tema ove diskusije.
3. Jedini "stojadinov" kvalitet je bio italijanski motor. Struju je imao losu kao i svaki italijan a limarija........ kako kad.
4. Batali namensku industriju, pricamo o vozilima. mada ako cemo istinu za volju 99ka je poslednje sto je bilo zaista hvaljeno u svetu. Razlozi za upropascavanje namenske leze negde drugde.
5. I sta treba da znaci pitanje:
Mislis li da bi tebe sa 55 godina zivota primio neki privatnik da radis posto dobijes otkaz u Zastavi?
Jel to opravdanje za zloupotrebu bolovanja i odmora? Ili je mozda jednostavno lakse sedeti i cekati dok ti drzava uplacuje staz i kakvu takvu platu. Satro si zaposlen, primanja ispod minimalca ali bas te briga, neka drzava resava taj problem. Dodjes na neki strajk i trazis zaostale plate za period koji nisi ni radio
ali cela rakovica je to radila i pola srbije, pa sto ne bi i "zaposleni" u CZ.
PS: kad sam napisao "giganti" mislio sam na sve fabrike gde su direktori krcmili tudje i otimali procente, neki radnici videli od njih pa krali na sitno, ali su zato zdusno cuvali radna mesta kao da im pripadaju po rodjenju. I dan danas nailazim na ljude koji kazu: ja sam bre u ovoj firmi 30-40 godina, kad ja odem u penziju moj sin ce da dobije radno mesto
)))))
Vozi: Octavia mk2 1.9tdi PD
fobia24
Laurin&Klement
Ugled: 39
«
Odgovor #38 poslato:
16. Jun, 2016. 13:42 »
Dobar je izgovor za nekvalitetne komponente da ih proizveo kooperant koji ima monopol ili da on fabrici uvaljuje krševe.
Kao što je već napisano, šta mene kao kupca briga zašto mi je crkao auto, pare sam dao za komplet auto, a ne pojedinačne komponente. Neki automobili su pali na lestvici najkvalitetnijih zbog multimedia uređaja. Neki su prsli finansijski i po autoritetu zbog Takumi vazdušnih jastuka. Zašto se oni nisu iščupali sa pričom nemam ja veze sa tim, i meni su uvalili?
zare
Laurin&Klement
«
Odgovor #39 poslato:
16. Jun, 2016. 14:10 »
Ne znam da li si stvarno toliko glup ili se samo pravis? Da li je tebi jasno da Zastava nije mogla i nije smela da bira koje ce delove da ugradjuje nego je ugradjivala ono sto politicari odluce. Pa je ugradjivala DMB-ov motor koji je na vrhuncu slave crkavao na 20000 km, pa je ugradjivala FAD spone i ramena koji su crkavali na 15000, IKL lezajeve koji su trajali malo vise i da ne nabrajam vise. I mislis da je mnogo drugacija prica sa 500L.
Zastava je imala konstruisan, napravljen i ispitan Euro 3 motor jos 99. godine. A Euro 3 je stupio na snagu 2001. A sta mislis zasto ga nikada nije pravila? Pa nece DMB da ga pravi, moze im se. To je "njihov" motor ko sme njega da prepravlja. Onda je dogovorena kupovina Fiatovih Euro 3 motora iz Brazila koji su sa transportom i carinom bili jedva malo skuplji nego DMB. Naravno ni to ne moze, kazu politicari. Od cega ce da zive DMB radnici ako ne prodaju djubre Zastavi. DMB sam uzeo kao primer, mozete da izaberet bilo koga ko je radio za Zastavu, ista je prica.
Najlakse je nesto pljuvati a nemas pojma o cemu pricas, srpska posla.
Tacno je, briga mene kako kupca ko je kriv ali za to sto se desavalo najmanje je bila kriva Zastava. Politika je odredjivala sta se i kako se radi. I kao sto rekoh, zasto ste kupovali Zastavu. Tu je Subaru koji se na kvari. Samo treba platiti Subaru.
fobia24
Laurin&Klement
«
Odgovor #40 poslato:
16. Jun, 2016. 15:10 »
Da se ne vređamo, ja nisam niti glup, niti se pravim, što ne bih potvrdio za tebe. Pominješ da "pljujem" napamet i da "nemam pojma", a ja navodim primere ljudi koji voze taj auto i šta su sve menjali. Kao da je teško naći u okruženju nekog ko ima punta, ja među poznanicima znam barem 10 njih, a pričam samo od onih koje odlično poznajem. Posle toga sam pišeš da su ugrađivali nekvalitetne delove u Zastavi i pitaš me jel mislim da li je sa 500L drugačije po pitanju politike. Pa ako nisi razumeo poentu onoga što sam rekao, drugi jesu. U zadnjoj rečenici si odgovorio na svoj post što je suština svega.
Imali su izbor, ja sam 2009 gledao punto clasic i fabiju i uzeo fabiju. Punto u najvećem paketu opreme nije imao ni pola onoga što je fabija imala u srednjem, kod fabije sam birao stavke koje ću da stavim, a kod punta princip "uzmi ili ostavi" jer ko je kupac da nešto zahteva za svoje pare, punto se prodaje sam. O kvalitetu izrade da ne govorim. Kasnije nisam zažalio ni malo kad čujem šta je sve snašlo one koji voze punta. To što je tebi dobar, pa nekome je i kec dobar ako ga preveze od tačke A do tačke B, a probleme usput zaboravi čim stigne na odredište.
zare
Laurin&Klement
«
Odgovor #41 poslato:
16. Jun, 2016. 17:14 »
Mislio sam na Zastavu 10 a ne na 500L, moja greska u brzini.
Ti pricas ono sto tebi odgovara a neces da vidis sustinu price. I u pravu si. Glup sam cim se raspravljam sa nekim ko ne vidi dalje od onoga sto hoce da vidi.
URKE 80
Laurin&Klement
Ugled: 15
karavani su kul
«
Odgovor #42 poslato:
16. Jun, 2016. 19:09 »
Dve Zastave 10 kod mene u zgradi. Komšije više nego zadovoljne. Jedan svake godine obiđe pola Evrope sa njim. Prošle godine Italiju i Nemačku,ove pali za Španiju. Svaki auto treba redovno održavati i trajaće.Neki zahtevaju veća a neki manja ulaganja tokom eksploatacije. Takođe u firmi imamo i Fabije i Puntiće. Puntići malo bolje podnose kidanje ali mi je boravak u Fabiji lakši.
Vozi: Fabija 1.9SDI 2001god. ASY
fobia24
Laurin&Klement
«
Odgovor #43 poslato:
29. Jun, 2016. 08:12 »
Bio sam juče u gostima kod onog drugara što on i otac imaju punta. Ide u Grčku i ode kod majstora na kontrolu auta jer ima poneke anomalije u vidu lupkanja. Moja omaška kada sam napisao da je sa njegovim prešao 50 i kusur hiljada, do sada već ima 80 i kusur. Ne pratim baš u detalje. Rezultati pregleda na 80-tak hiljada sledeći spisak: amortizeri i gume neke, oba napred (prvi amortizeri menjani na 50.000km komplet sa zadnjima), viljuška mrtva (druga po redu) pa mu je servis preporučio reparirane jer su bolje od fabričkih. Ima likova koji ih rade samo za punta. Nakon toga mu se upalila check lampica, treba da vidi šta je. Dva puta do sada nije mogao da upali auto, vergla ali ne pali. Drugi put je pokušavao 7-8 puta bezuspešno i prešlepa ga u servis i tamo upali. To tek ne zna šta je. Jbm ti auto kome su reparirani delovi bolji od novih! Inače, razumem politiku FAS-a sa ovim autom. Mnogo preduzetnika reparira delove za punto i to je jedna cela grana. Nije cilj proizvesti kvalitetan auto pa da stane mala privreda, već auto od koga će živeti pola Srbije.
Strana:
«
1
2
3
Gore