Simply Clever
Zdravo!
Uloguj se
ili
Registruj.
Novi aktivacioni
Email
?
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Početna
Forum
Pomoć
Pretraga
Prijavljivanje
Registracija
Škoda Forum
»
ŠKODA Octavia
»
OCTAVIA 2004-2013
»
Ventilator hladnjaka, Octavia A5
Strana:
1
2
3
»
Dole
Autor
Tema: Ventilator hladnjaka, Octavia A5 (Pročitano 14450 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
Ckommy
Active
Ugled: 1
Ventilator hladnjaka, Octavia A5
«
poslato:
09. Maj, 2014. 18:35 »
Pozdrav svima,
Imam problem sa ventilatorom hladnjaka. Nakon gasenja vozila, ventilator se naizmjenicno pali i gasi, radeci u intervalima od 10-15 sekundi. Temperatura motora je konstantno normalna, nikada ne prelazi optimum (sto je valjda 90 stepeni), pa ventilator ne bi ni trebao da se pali, valjda. Naslusao sam se od raznih majstora raznih prica, a najcesca je da je otisao ventilator. E sad, on je nov poprilicno skup, a polovan mi se ne kupuje. Citao sam po nekim stranim forumima da je cak i nakon zamjene ventilatora problem ostao, tako da ne bih da bacim pare.
Zanima me da li je neko imao slican problem ili je negdje cuo nesto slicno?!
Inace, auto je Skoda Octavia, 2006. godiste, 1.9TDI, 77kw. Hvala unaprijed!
Ckommy
Active
Odg: Ventilator hladnjaka, Octavia A5
«
Odgovor #1 poslato:
15. Maj, 2014. 18:54 »
Zdravo svima! Ovo je vec drugi put da pisem zbog istog problema, prvi put nisam dobio odgovor!
Naime, ventilator hladnjaka se nakon gasenja vozila pali i gasi, radeci u intervalima od po 20-30 sekundi, i tako non-stop! Vidio sam da neke oktavije (ili mozda cak i vecina) imaju dva ventilatora, veci i manji! Kod mene je samo jedan, i on je navodno i za klimu i za motor. E sad, ono sto nisam prosli put spomenuo, nemam freona u klimi i sve se kanim da ga dopunim.
Zanima me, da li nedostatak freona moze da napravi taj problem sa ventilatorom (nemojte se smijati ako je ovo potpuno besmisleno pitanje, sta cu, ne znam
)? I da li je neko uopste imao iskustva sa slicnim problemom? Da je crko' ventilator, da li bi se uopste okretao? Hvala unaprijed!!
Edit: Zaboravih da napomenem, auto je Skoda Octavia, 2006. godiste, 1.9TDI, 77kw!
milosgranice
Laurin&Klement
Ugled: 13
«
Odgovor #2 poslato:
15. Maj, 2014. 19:18 »
Kako funkcionise taj zajednicki hladnjak klime i motora, koje je debljine i velicine. Znam da nije odgovor na tvoje pitanje ali me ovo interesuje, ako moze i slika hladnjaka. Jel ti pali hladnjak kad postigne temperaturu i jel radi bez tog prekidanja? Kakva ti je temperatura u voznji? Tebi mozda ventilator ne ohladi dovoljno hladnjak pa se pali par puta. Da nije hladnjak prljav?
«
Poslednja izmena: 15. Maj, 2014. 19:25 milosgranice
»
Vozi: fabia 1.9sdi
bigor
Laurin&Klement
Ugled: 39
«
Odgovor #3 poslato:
15. Maj, 2014. 19:56 »
Ventilator je ispravan cim se pali,mislim da nije problem ni sa klimom ako se to desava i kada je klima ugasena. Najvjerovatnije je termo prekidac, mada mi nije jasno to non stop, pa kad i kako se ugasi?
Vozi: skoda oktavia 2.0 AZJ
Ckommy
Active
«
Odgovor #4 poslato:
15. Maj, 2014. 20:38 »
Iskreno, ne znam tacno kako funkcionise taj sistem zajednickog hladjenja klime i motora, to je previse strucno pitanje za moje skromno poznavanje elektro-mehanike auta.
Sliku ventilatora nemam, ali mozes da izgooglas po kodu: 1K0959455EF. Inace, ventilator mi je trenutno raskopcan, temperatura motora je normalna (bar tako kaze kazaljka), ne pregrijava se. Tecnost za hladjenje imam, nivo konstantan, ne nestaje. Ne mogu da se sjetim da li se palio u voznji, jer sam relativno skoro kupio auto i cim sam primjetio problem iskopcao sam ventilator zbog akumulatora. Sumnjam i ja na taj termo davac, ali kod par majstora sam bio i oni kazu da taj tip ventilatora ima svoju elektroniku!? :O Inace, dileri autodijelova svi nude ventilator sa dvije elise za ovo auto, pa me sad i to malo buni. :/
Ckommy
Active
«
Odgovor #5 poslato:
15. Maj, 2014. 21:22 »
Citat: bigor 15. Maj, 2014. 19:56
mada mi nije jasno to non stop, pa kad i kako se ugasi?
Kad ugasim auto, on se upali, radi 20-30 sekundi pa se ugasi, pa ponovo! I tako stalno. Pratio sam jednom, radio je tako oko pola sata i onda sam ga raskopcao. E sad, kao sto rekoh, da li se u voznji palio, ne znam.
milosgranice
Laurin&Klement
Ugled: 13
«
Odgovor #6 poslato:
15. Maj, 2014. 22:33 »
Mozda bi i trebalo da ima dva ventilatora jer jedan ne moze da ohladi hladnjak koji je pretpostavljam dosta sirok. A taj ventilator kako je postavljen na hladnjaku, sa strane ili po sredini i jel pokriva hladnjak sa celom svojom povrsinom?
Vozi: fabia 1.9sdi
Ckommy
Active
«
Odgovor #7 poslato:
15. Maj, 2014. 23:35 »
http://baraholka.onliner.by/viewtopic.php?t=6505378
Mislim da je to taj ventilator, po kodu sam ga nasao. Kao sto vidis, on je "skoro" na sredini. Koliko sam uspio da shvatim, ovakvi se mahom nalaze na VW vozilima, kao i na nekim Audi modelima. E sad, da li ima Skoda sa fabricki ovakvim ventilatorima, ne znam. To je ono sto pokusavam da saznam. Ako se na svim oktavijama ugradjuju dvostruki ventilatori, onda da mijenjam ovaj.
bigor
Laurin&Klement
Ugled: 39
«
Odgovor #8 poslato:
15. Maj, 2014. 23:56 »
Vidi ovako,ne bacaj pare na ventilator jer je ispravan,trazi problem na drugom mjestu. i na mojoj skodi je vw ventilator, original po broju nalijeze na golf4.
Vozi: skoda oktavia 2.0 AZJ
Ckommy
Active
«
Odgovor #9 poslato:
16. Maj, 2014. 00:48 »
Pa tako sam nesto i ja konto'.
Hvala na odgovorima! Javim ako sta uradim. Pozdrav!
nightrider
Style
Ugled: 3
«
Odgovor #10 poslato:
16. Maj, 2014. 05:04 »
Ja se slazem da ventilator nema potrebe da menjas jer radi.
E sada, na sta mozes da obratis paznju osim termodavaca ili senzora temperature (koje treba proveriti) tu je i snop kablova koji ide do njih. Meni je kazaljka temperature igrala bezveze, ventilator radio non stop, opet bez razloga i kada je skroz hladan motor, posle zamene senzora temperature (ima dva komada) utvrdili su da su oba uredu, zatim su trazili problem u snopu kablova i otkrili prekide zica usled vibracija i tu je dobijao masu...
to je sanirano i sve se vratilo u normalu.
Kada skidaju menjac(tj menjaju zamajac), otkace taj buzir sa nosaca, posle ga ne vrate u tu zabicu vecga samo spuste kao na pr u mom slucaju i on se drljao o donje crevo za vodu, stanjio ga na stoti milimetra, a od vibracija se ogolila izolacija na 5 zica i eto problema koji se lako i jeftino resi ali ga je problem naci.
S obzirom da se ventilator u tvom slucaju relativno nenormalno ponasa, proveri instalaciju kod elektricara,
to ti nije skupo ni u ovlascenom da saniras i uradis.
Blam me je, jer moram da priznam da nisam 100% siguran, ali 99% da i ja imam jedan ventilator na mojoj oktaviji 2008godiste...u pidzami sam pa ne mogu sada da izadjem da proverim, ali sutra popodne kad ustanem javicu....
«
Poslednja izmena: 16. Maj, 2014. 05:18 nightrider
»
nightrider
Style
Ugled: 3
«
Odgovor #11 poslato:
16. Maj, 2014. 05:13 »
Klima mislim da nema veze sa ovim ali evo moje iskustvo i sa klimom.
Prve serije (na O2) imaju losiji kompresor sto mozda i tebe kaci (u tom slucaju uzmes polovni od golfa v),
a ako nije do kompresora freon u vecini slucajeva gubi na gumici ispod plasticnog cepa na hladnjaku klime.
To mesto mozes lako da proveris i sapunicom kad napunis freon, problem bar kod mene resen sa 500 dinara,
samo opet treba znati gde da trazis slabu tacku :)
Majstor koji mi je radio je iz Zemun polja i za svaku je preporuku.
jevtta
RallyeSport
Ugled: 0
«
Odgovor #12 poslato:
16. Maj, 2014. 16:17 »
Skini ventilator ili izvuci kablove i povezi ga direktno na AKUMULATOR. Prvo probas sporiju a posle brzu brzinu. Ukoliko ti rade obe bez gore pomenutog problema da se pali i gasi sam od sebe on je ispravan.
Onda potrazi problem u termo davacu jer on daje impuls ventilatoru da radi i kad je auto iskljucen. Zameni pa vidi da li se isto desava, ako se isto desava vrati deo u radnju jer on se ne vidi da li je koriscen ili nije.
Ukoliko nije ni jedno ni drugo dolazis na trece resenje problema a to je da imas problem sa masom i strujom negde. Krenes od osiguraca koji zamenis pa redom....
Mozda probaj osigurac na pocetku pre svega ovog sto sam ti predlozio.
Ako je otisao ventilator stavi polovan jer nov original kosta kao od ZLATA da je napravljen a sve ostalo sto nije iz originala rade "pakerske firme" koje mogu da ti zalepe napelnicu koju hoces i stave u kutiju koju hoces a proizvod je 110% kineski i ne radi. Uzeo jedan i probao, obe brzine rade isto. Kontrola kvaliteta je NULA. I iz originala nisu sjajni jer crkavaju na 50,000km pojedini ali moci ces 3 polovna da uzmes po ceni jednog novog. Rizik vredi jer su i oni originalni samo polovni.
Ovo je samo savet ti uradi kako god zelis.
Pozdrav
Ckommy
Active
«
Odgovor #13 poslato:
16. Maj, 2014. 18:21 »
E ovako... Ponovo sam spojio ventilator danas, i novo je to da sad radi non-stop! Ne gasi se uopste! Nije bitno da li je auto upaljeno ili ugaseno, on radi. Jedino, kad palim auto, ugasi se na par sekundi i onda se ponovo upali, itd.. Bio kod majstora danas, covjek skidao senzor temperature, nista, ne reaguje. Radi kako radi. Iskjucivao je i senzor pritiska klime, isto. Na dijagnostici je pokazalo cini mi se: Ventilator za hladjenje, problem sa kratkim spojem ili uzemljenjem, tako nesto. Sve vise sumnjam (i nadam se
da je problem sa nekim kablovima, tj u elektrici, jer bi mi to bio i laksi i jeftiniji problem.
Sutra vozim opet auto kod istog majstora, pa ce da ga opet procacka, i nadam se napravi. Hvala na odgovorima.
Karlheinz
Administrator
Ugled: 103
«
Odgovor #14 poslato:
16. Maj, 2014. 20:51 »
Čitam na nekim stranim forumima da su ovaj identični problem rešili sušenjem kutije sa osiguračima ispod haube, i ako sam dobro zapamtio posebno dobro osuši osigurač F6...
Vozi: Yeti
Strana:
1
2
3
»
Gore