Autor Tema: Poplavljena Škoda u servisu! Šta dalje?  (Pročitano 2469 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže nikolajZapočeo temu

Poplavljena Škoda u servisu! Šta dalje?
« poslato: 26. Maj, 2014. 00:05 »
Vlasnik sam Yeti-ja 2010 god. Definitivno nema pocinkovan lim, posto sam imao reklamaciju na rdju na vratima koju su uvažili i ofarbali....na moju žalost i potopili rekom na kraju na njihovom parkingu u Čačku, za šta nemaju adekvatan odgovor za nadoknadu....

Da li je moguće da se desi takav maler? Kolika je šteta na autu i šta tačno kažu u AČ? Pored sve štete koju su pretrpeli, mislim da je ipak odgovornost na onome kod koga je auto bio na servisu. E sad, da li je moguće to izgurati bez suda ne znam. U svakom slučaju mi je vrlo žao.

Ako imaš potpuno kasko osiguranje, ono pokriva štetu nastalu od poplava, bujica i visoke vode. Možda treba insistirati na totalnoj šteti, jer ako je bio potopljen do krova, uz svu elektroniku koju ima, teško da se to popravi, a da kasnije ne budu problemi.
« Poslednja izmena: 26. Maj, 2014. 22:17 pedja »
  • Vozi: Škoda Yeti 1.2 TSI Active, 2011.

Van mreže Voja76

Odg: Poplavljena Skoda u servisu! Sta dalje?
« Odgovor #1 poslato: 26. Maj, 2014. 06:49 »
Videćemo, za sada se ponašaju kao šta ćemo elementarna nepogoda, nismo mi krivi, i sam smatram da ako sam im predao auto u ispravnom stanju da bi takvog i trebali da mi ga vrate....škoda kaže da zovem kasko da oni procene štetu pa da vidimo šta ćemo....u medjuvremenu nemaju ni zamensko vozilo....jako loš odnos prema klijentima imaju...to me je baš razočaralo. Pitao bih ljude za savet ali ne znam nikog ko je bio u sličnoj situaciji.
  • Vozi: Skoda Yeti 2.0tdi 2010

Van mreže Voja76

« Odgovor #2 poslato: 26. Maj, 2014. 20:19 »
Ovako se u Srbiji rešava kada ti reka poplavi auto....sve mora da ide preko tužbe.
  • Vozi: Skoda Yeti 2.0tdi 2010

Van mreže nebojsar

« Odgovor #3 poslato: 26. Maj, 2014. 21:14 »
Najveci problem je sto je bilo proglaseno vanredno stanje. Treba da se konsultujes sa advokatom svakako. Da je samo doslo do poplave kod njih a da nije bila situacija kao sto je sada AČ bi morao da ti pokrije sve troškove jer potpisivanjem papira o predaji auta na servis auto postaje njihova odgovornost. Da ti auto nije poplavljen nego da ga je npr slupao serviser, zanima me da li bi se isto pozvali na tvoj auto kasko. Mislim da su i oni svesni da kasko vozila teraju na osiguranja a one koji nisu imali kasko da obeštete (što je opet notorna glupost i vrhunski bezobrazluk, ali može im se).  Ovo je svakako suluda cifra radnih sati za saniranje takve štete i mislim da tu sada i Uniqa tvrdi pazar jer sigurno imaju na stotine šteta. Tvoj auto je polovan i ima neku osiguranu vrednost. I da ti isplate tu cifru da li bi mogao da kupiš auto kakav je tvoj sada, o tome isto treba razmišljati.
  • Vozi: Skoda Fabia 1.2 HTP, VW pasat B8 2.0TDI

Van mreže Turbo

Odg: Poplavljena Škoda u servisu! Šta dalje?
« Odgovor #4 poslato: 27. Maj, 2014. 09:44 »
Žao mi je što ti se ovo desilo, nadam se da ćeš brzo i bezbolno rešiti. Ali što duže auto stoji to su mu manje šanse da se pokrene.

Prvo i hitno treba izbaciti vodu iz motora, odšrafiti grejače i pogurati ga malo u brzini da okrene radilicu, tako će izaći voda. Nasuti malo nafte unutra. Ispustiti ulje i vodu iz kartera i nasuti novo, promeniti sve filtere, skinuti crevo interkulera i dobro isprati, ostaviti da se cedi, prekontrolisati ECU, mora se otvoriti da se vidi da li je ušla voda i šta je uradila ako jeste. Takođe treba pretresti sve kontakte i osiguračke kutije i naprskati sprejem za deoksidaciju. Sistem za hlađenje je verovatno netaknut, kao i klima. Prekontrolisati protokomer. Izvaditi rezervoar i isprati. Nikako ne pokušavati da se pokrene motor pre svega ovog.

Najveći problem je sva elektronika koja se pomera/vrti, jer će to da zapekne kada se osuši. Enterijer je "najmanji" problem. Ako se pokrene motor, onda će se lako uraditi ostalo. Ako nije moguće pokrenuti motor uz neke razumne troškove, onda ne vredi ići dalje.

Baš trenutno sa nekim drugarima pomažem u pokretanju jednog Punta 1.3 m-Jet koji je bio ceo potopljen, metar vode iznad krova.

Van mreže skodilak

« Odgovor #5 poslato: 27. Maj, 2014. 10:37 »
Nemoj nista da brines sve ce ti biti nadoknadjeno ali treba tu puno vremena papira .....   

Van mreže Neba

« Odgovor #6 poslato: 27. Maj, 2014. 12:24 »
Ja bih se svakako obratio nekom advokatu (posebno nekom ko se bavi stetama od saobracajnih nesreca). Auto je star 5 godina, njegova vrednost ugrubo je na oko 50% vrednosti novog. OSiguravajuce kuce imaju neke tablice prema kojima procenjuju vrednost.
/********* lupam primer :
u prvoj godini auto izgubi 18% od svoje cene
u drugoj godini izgubi 15% od cene na kraju prve godine
u trecoj godini izgubi 13% od cene na kraju druge godine
**************/
Tako odredjuju cenu X tvog vozila nakon 5 godina.
Dalje se gleda predjena kilometraza, pa u zavisnosti dal je prelazeno 3000 7000 ili 37000km godisnje vrednost X se moze ili uvecati ili umanjiti i tako se dobija vrednost Y.
Sledeca stavka je trazenost tog modela automobila na trzistu i u zavisnosti dal je trazen ili ne vrsi se koekcija cene Y opet u + ili u - (golf recimo ide u plus neki procenat, neki auto sa preko 2.0l zapremine bi svakako isao u minus jer nisu trazeni takvi modeli)

I na kraju ako procene vrednost olupine na recimo 1000 evra isplate ti za tih 1000 evra manju cifru.

Barem je meni bio takav slucaj kada sam imao udes s Yugom pre dve godine, Yugo mi je procenjen na oko 500 evra ili 10% od vrednosti novog (45ca stara 24god valjda kada cena spadne na 10% od cene novog vise auto ne gubi na vrednosti) kao i da ono sto mi je ostalo od auto vredi 150 evra te mi je isplaceno 350evra. Ja sam dodao jos 50 i opravio zadnji kraj Yuga.

Osiguranje coveka koji me je udari je bilo Takovo.

Otprilike tako ide procena kada je u pitanju totalna steta.

Nadam se da ce se s najmanje posledica po tvoj budzet zavrsiti stvar. Obavesti nas o novostima.
  • Vozi: Fabia 1.9 SDI

Na mreži MAKS

« Odgovor #7 poslato: 27. Maj, 2014. 23:35 »
Uh stvarno si maler.
Ja mislim ovako . Da kad su preuzeli auto oni odgovaraju za njega do povratka tebi. Eh sad nas zakon i kako to vec ide u vanrednim okolnostima to je vec nesto drugo. U svakom slucaju advokat obavezno ili zovi SAT mislim da ce ti pomoci. Meni jesu probali  ali sve sam sredio sa prodavcem na kraju. Moras biti uporan i naravno celicnih zivaca jer se bojim da ce ovo potrajati.
  • Vozi: OCTAVIA 1.6 2012 ELEGANCE

Van mreže dren

« Odgovor #8 poslato: 29. Maj, 2014. 17:59 »
znam pricu u jednom autoservisu gde je 20 automobila iscukao grad , svi uzeli advokata i naplatili od gazde , zato nediraj sam auto nego advokat i procenitelj (ovlasceni) , i naravno advokat posebno koji se bavi autima i saobracajom, ima neki Mirko u Pozezi (Uzickoj) tata mata za to sve ti odradi i sa proceniteljem , osiguranjem ili servisom ti samo cekas pare iliti popravku poz,
  • Vozi: oktavia A5 2005 1.9 tdi pd