Autor Tema: Folije za stakla. Gde, šta, kako zatamniti...  (Pročitano 48330 puta)

0 članova i 4 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Peja

Odg: Folije za stakla. Gde, šta, kako zatamniti...
« Odgovor #150 poslato: 28. Dec, 2017. 14:01 »
Pa ja i pricam o uv,a auto je vec fabricki zatamnjen. I zapravo i ta fabricka znaci,mnogo je hladniji leti od oktavije koja je bila srebrne boje,ali je imala obicna stakla (na oba auta stavljam onu alu foliju na prednju soferku).
Tako ih krste kod nas,u proncipu to su valjda one keramicke,vec kako se stvarno zovu. Fora je u tome sto to nisu folije samo da staklo bude tamno,vec nude najbolju zastitu od UV zracenja,najvise smanjuju temperaturu vozila itd. Ima tu i varijanti koje ujedno i zatamnjuju,ali u proncipu one imaju neku nijansu koja se razliva(tu nijansu cesto imaju npr s klase,pretpostavljam jer nude heat insulating glass kao fabricku opciju),izgleda odlicno ali ima i najbolju funkcionalnu primenu (ja vec imam tamna stakla tako da bi gledao sto providniju varijantu).
Evo kako to otprilike izgleda,na brzinu sam guglao:
http://elite-tint.com/portfolio/amg-s63-llumar-ctx/
I mislim da i ovaj benz na slici bas ima fabricki tamna zadnja,prednja su providna dok ova nazad nisu,a ista je folija.

Pišeš i o toplotnoj zastiti.
UV ne zagreva.
  • Vozi: Kodiaq 2.0 TDI DSG FWD

Van mreže Maksimus

« Odgovor #151 poslato: 28. Dec, 2017. 16:45 »
http://northamerica.llumar.com/automotive-film/types-of-automotive-film/ceramic-window-tint
Evo ti link,kao sto rekoh,stite i od toplote i od uv zracenja. Sta zagreva ne znam,ali znam da je jedan drugar to imao (samo se razliva svetlost,ne zatamnjena) i bas je hvalio da je auto hladniji leti.

Van mreže Peja

« Odgovor #152 poslato: 28. Dec, 2017. 17:11 »
Daj tabelu za konkretnu foliju. Videces u tabeli koliko je cega isfiltrirano tj. koliko stiti.

Van mreže Maksimus

« Odgovor #153 poslato: 28. Dec, 2017. 18:29 »
Uopste nisam nameravao da se udubljujem u pricu vec sam pomenuo sta sam hteo da stavim,al dobro,evo i tabele. Gledaj ctx ili jos bolje ovu air (koja uopste nema zatamnjenje,samo zastitu):

Van mreže Peja

« Odgovor #154 poslato: 28. Dec, 2017. 20:03 »
Ja volim da se udubljujem, da mi neko nekada ne bi uvalio nešto što ne želim.

Pa vidiš, lepo piše.

AIR80 propušta 77%, tj. zatamnjuje 23%.

Kako ljudsko oko vidi promene intenziteta svetlosti po logaritamskom zakonu, to zatamnjenje od 23% oko primeti kao ca. 12%. Zbog toga folija izgleda kao "providna", a u stvari NIJE.

AIR90 propusta 84%, znači zatamnjuje 16%, odnosno subjektivni osećaj je oko 10%.

To ako stavis na prednje vetrobransko staklo ne prolazis atest.

Moram dodati, da po kolicini nepropuštene toplotne (IC) energije, odlične su! (u odnosu na zatamnjenje)

Ima li ovih folija u ponudi u Beogradu ili Srbiji?
« Poslednja izmena: 28. Dec, 2017. 20:08 Peja »

Van mreže Peja

« Odgovor #155 poslato: 28. Dec, 2017. 20:14 »
Kako ljudsko oko vidi promene intenziteta svetlosti po logaritamskom zakonu, to zatamnjenje od 23% oko primeti kao ca. 12%.

Van mreže Maksimus

« Odgovor #156 poslato: 28. Dec, 2017. 22:19 »
A bre Pejo ti se ozbiljno bavis tematikom,ja kad sam rekao zatamljuje podrazunevao sam da niko nece primetiti da su zatamnjena(crna),samo da razlivaju svetlost (kao sto na npr visokoj klasi cesti rade fabricka stakla). Posto su sad zakomplikovali sve to a ja iskreno ne bih rizikovao kaznu plus skidanje tih (ne bas jeftinih) folija,nista od tog posla za sad. Al dobra stvar slozices se,ne izgleda dziberski a radi posao za sve pare.

Van mreže Peja

« Odgovor #157 poslato: 28. Dec, 2017. 22:33 »
Da, na budućem autu planiram te najprozirnije, na svim staklima osim prednjem vetrobranskom staklu.

Van mreže Maksimus

« Odgovor #158 poslato: 28. Dec, 2017. 22:52 »
Meni se cini da na soferci ima najvise smisla. Inace moze li se folija odraditi tako da se i ne vidi na staklu (onaj deo sto ostave "krace"). Ako bi moglo,a meni je auto fabricki zatamnjen (znaci ima fabricke oznake tamnih stakala) onda bi mozd ai mogao da se prosvercujem bez da iko ikad ista pita.

Van mreže mirkuk38

« Odgovor #159 poslato: 28. Dec, 2017. 23:01 »
Pejo, obavezno i na šoferku !!!!  Osetno manje peče ruku prilikom vožnje, a na suncu se volan uopšte ne zagreje preterano...

Van mreže Peja

« Odgovor #160 poslato: 29. Dec, 2017. 08:47 »
Više puta godišnje lepim i razlepljujem raznorazne nalepnice... folija smeta.

Van mreže mirkuk38

« Odgovor #161 poslato: 29. Dec, 2017. 09:13 »
Ima leka i za to :)  Objasniću ti.  :B=)

Na mreži AcoSk

« Odgovor #162 poslato: 29. Dec, 2017. 14:29 »
Nalepnica na providnu selotejp traku pa onda sejotejp na staklo? :)

Van mreže slobodanalex

« Odgovor #163 poslato: 29. Dec, 2017. 16:49 »
Folija za mobilni najbolja varijanta a i lako se skida...
  • Vozi: ŠKODA SUPERB COMBI 2.0 TDI STYLE 2017 Lava Blue

Van mreže aleksandarzlatic

« Odgovor #164 poslato: 29. Dec, 2017. 16:49 »
Ne tako.

Registraciona nalepnica MUP-a ide direktno na foliju a skida se mnogo lakse nego sa stakla, samo se malo zagreje ili ostavi na suncu i skine se bez problema i bez ostecenja folije, dok direktno sa stakla ne ide ama nikako :)
  • Vozi: Renault Kadjar 11.2019. 1.5 DCI 260Nm/115HP Business Edition paket