Pre neki dan sam imao priliku da provozam od Čačka do Beograda jednu škodu Oktaviju 2010. Uvoz iz italije. Ja sam vozio sličan auto, 2008 godište, isto dizel, isti paket opreme - elegance i šokiran sam koliko su automobili za neka druga tržišta nekako "drugačiji". Iako je imao elegance opremu, ne znam da li je standard sve što je ovaj auto imao a imao je xenone, senzor za kišu, senzor za svetla, zadnji aero brisač, zadnje parking senzore, digitalnu klimu koja ima isti interfejs kao moja na superbu iz 2012 godine, zatim airbagove u A stubu (kod mene su bili samo prednji i bočni u sedištima), MF kožni volan, maxi dot , tempomat i ESC. Elem, oprema kao oprema može se konfigurisati a pretpostavljam da je od tog facelifta elegance paket bio izdašnjiji. Auto je prešao 109.000km i očekivao sam isto što bih i od novog auta, jer je bila priča da je redovno održavan itd a 100k km za takav auto je realno ništa. Ono što me prvo zaprepastilo su mnogo udobnija sedišta nego u mojoj staroj oktaviji, ova su potpuno ravna udobnosti sedišta u superbu. Drugo iznenađenje je bilo koliko taj auto bolje leži na putu bolje od moje stare oktavije, kao da su 10 godina razmaka u proizvodnji a ne nepune dve, treća stvar preciznost menjača, koji je bio perfektan. Na kraju potrošnja je bila 4.8l što je isto fantastičan rezultat za taj auto (znamo da bord laže ali opet).
Ono što mene muči na kraju ove priče je da li je moguće da se zbog cene za naše tržište konfigurišu automobili sa jevtinijim sedištima, lošijim vešanjem, lošijim motorima (nisu svi motori isti ni kad se proizvedu)? Za opremu manje više, stvar je izbora i elegance nije svuda isti.