Autor Tema: Zamena lanca skoda felicia 1.3 karburator  (Pročitano 6087 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže mcshera90Započeo temu

• Style
  • Ugled: 2
Zamena lanca skoda felicia 1.3 karburator
« poslato: 22. Avg, 2014. 18:05 »
Interesuje me da li neko.moze da mi pomogne kako da zamemim lanac na mojoj skodi? Treba da idem na more pa da joj bar sve promenim?

Van mreže dulefontana

• Laurin&Klement
  • Ugled: 41
Odg: Zamena lanca skoda felicia 1.3 karburator
« Odgovor #1 poslato: 22. Avg, 2014. 23:39 »
Nisam nikada menjao na Skodi, ali znam da skidas suvozacev prednji tocak, shus pleh, karter, dekl lanca, i dolazis do samoga lanca i lancanika.

Na mreži mihajloalasp

• AS Petrović since 2014
  • Laurin&Klement
  • Ugled: 72
  • AS Petrović
« Odgovor #2 poslato: 23. Avg, 2014. 00:21 »
Moj ti je savet da ipak prepustiš to nekom majstoru, nije teško ali da bi došao do lanca ima mnogo posla. Ako ipak rešiš da menjaš sam, evo objašnjenje.

Dok je auto na zemlji, popustiš centralni šraf na poluosovini desnog točka (gedora 32mm). Podigneš taj kraj i skineš točak. Popustiš donju jabučicu, možeš da odviješ šraf koji je drži za glavčinu točka (treba ti 2 komada ključa od 16 mm i neki tanji šrafciger da izbiješ šraf kad skineš maticu) ili da skineš 3 šrafa koji drže jabučicu za viljušku. Ova tri šrafa ne bih preporučio da skidaš jer se obično polome kad kreneš da ih odvijaš. Kad sve to skineš, preko neke letve ili preko matice udariš poluosovinu da izađe iz glavčine. Izvučeš jabučicu iz glavčine ili viljuške (zavisno gde si je odšrafio) i onda nekim velikim ravnim šrafcigerom ili pajserom nategneš poluosovinu da izađe iz menjača. Staviš pajser ili šrafciger između poluosovine i menjača i iz sve snage cimneš pajser/šrafciger i mora da izađe. To je samo da bi skinuo karter jer poluosovina pokriva šrafove :)) Skineš karter (pre toga ispustiš ulje, a onda imaš valjda 18 šrafova na 10mm ključ). Tu ti trebaju gedore sa dugačkim nastavkom da bi skinuo. Odmah ispod remenice imaš jedan šraf koji drži nosač creva za vodu vezan za blok, skineš i njega jer smeta da karter izađe. Onda skidaš dekli lanca, imaš valjda 4 šrafa na 10mm. E sad ide onaj zaj***n deo :) Treba ti pneumatski pištolj, ili električna verzija istog da skineš centralni šraf koji drži remenicu (čini mi se ključ 30mm ili 32mm ). Za karter i dekli obavezno novi dihtunzi, kao i nov semering radilice (za njega ti treba neka kukica da bi ga izvukao napolje, a nabiješ ga gedorom približno istog prečnika). Kad odviješ centralni šraf, otpustiš alternator (ključ 13 valjda, ne mogu da se setim) i skineš kaiš. Skineš remenicu (možda mora malo da se nategne pajserom ili šrafcigerom) i onda vratiš šraf. Okrećeš radilicu dok ne vidiš da su se oznake na lančanicima poklopljenje kao na slici, i između oznaka brojiš 12 karika lanca i onda izvućeš napolje razvodnik (ne bi bilo loše da ga obeležiš gde je stajao, da kasnije bude lakše za fino podešavanje). Skineš stari lanac (samo se svuče sa radilice a na bregastoj imaš šraf (13mm valjda) i tako namestiš i novi lanac. Sve vratiš obrnutim redosledom, a kad sve vratiš na mesto, ubaciš auto u 1. brzinu i dok neko nagazi kočnicu stegneš centralni šraf radilice. Posle toga obavezno podešavanje ventila i razvodnika. Ovako kad čitaš možda deluje komplikovano, ali nije uopšte, za jedno popodne sve gotovo :)
  • Vozi: Octavia mk1, Superb mk2, Favorit 3X

Van mreže krcaerdoglija

• Laurin&Klement
  • Ugled: 54
  • ERDOGLIJA KINGDOM
« Odgovor #3 poslato: 23. Avg, 2014. 10:19 »
svaka cast na objashnjenju!!! :bravo: :bravo: :bravo: :bravo: :bravo:
  • Vozi: fabia 1.4 mpi 50 kw 2000

Na mreži mihajloalasp

• AS Petrović since 2014
  • Laurin&Klement
  • AS Petrović
« Odgovor #4 poslato: 23. Avg, 2014. 11:21 »
Sad tek vidim da sam zaboravio da postavim sliku >:(
« Poslednja izmena: 23. Avg, 2014. 13:16 pedja »

Van mreže mcshera90Započeo temu

• Style
« Odgovor #5 poslato: 23. Avg, 2014. 13:28 »
Hvala druze ali ce majstor menjati :-)

Na mreži paliic

• Active
  • **
  • Ugled: 1
« Odgovor #6 poslato: 30. Avg, 2014. 19:56 »
Menjao sam na felici lanac pre oko 3 god. Uz lanac ide i spaner nov. Kako zivim na Karaburmi, svratio sam u Ćirinac i imali su u magacinu original lanac, a.najvaznije da je to bilo za neku smesnu lovu, oko 25 evra. Nisam servis radio kod njih, vec mi je brat zamenio.
  • Vozi: Felicia 1.3 lpg 1997

Van mreže Bacteria

• Style
« Odgovor #7 poslato: 15. Nov, 2015. 22:36 »
Moj ti je savet da ipak prepustiš to nekom majstoru, nije teško ali da bi došao do lanca ima mnogo posla. Ako ipak rešiš da menjaš sam, evo objašnjenje.

Dok je auto na zemlji, popustiš centralni šraf na poluosovini desnog točka (gedora 32mm). Podigneš taj kraj i skineš točak. Popustiš donju jabučicu, možeš da odviješ šraf koji je drži za glavčinu točka (treba ti 2 komada ključa od 16 mm i neki tanji šrafciger da izbiješ šraf kad skineš maticu) ili da skineš 3 šrafa koji drže jabučicu za viljušku. Ova tri šrafa ne bih preporučio da skidaš jer se obično polome kad kreneš da ih odvijaš. Kad sve to skineš, preko neke letve ili preko matice udariš poluosovinu da izađe iz glavčine. Izvučeš jabučicu iz glavčine ili viljuške (zavisno gde si je odšrafio) i onda nekim velikim ravnim šrafcigerom ili pajserom nategneš poluosovinu da izađe iz menjača. Staviš pajser ili šrafciger između poluosovine i menjača i iz sve snage cimneš pajser/šrafciger i mora da izađe. To je samo da bi skinuo karter jer poluosovina pokriva šrafove :)) Skineš karter (pre toga ispustiš ulje, a onda imaš valjda 18 šrafova na 10mm ključ). Tu ti trebaju gedore sa dugačkim nastavkom da bi skinuo. Odmah ispod remenice imaš jedan šraf koji drži nosač creva za vodu vezan za blok, skineš i njega jer smeta da karter izađe. Onda skidaš dekli lanca, imaš valjda 4 šrafa na 10mm. E sad ide onaj zaj***n deo :) Treba ti pneumatski pištolj, ili električna verzija istog da skineš centralni šraf koji drži remenicu (čini mi se ključ 30mm ili 32mm ). Za karter i dekli obavezno novi dihtunzi, kao i nov semering radilice (za njega ti treba neka kukica da bi ga izvukao napolje, a nabiješ ga gedorom približno istog prečnika). Kad odviješ centralni šraf, otpustiš alternator (ključ 13 valjda, ne mogu da se setim) i skineš kaiš. Skineš remenicu (možda mora malo da se nategne pajserom ili šrafcigerom) i onda vratiš šraf. Okrećeš radilicu dok ne vidiš da su se oznake na lančanicima poklopljenje kao na slici, i između oznaka brojiš 12 karika lanca i onda izvućeš napolje razvodnik (ne bi bilo loše da ga obeležiš gde je stajao, da kasnije bude lakše za fino podešavanje). Skineš stari lanac (samo se svuče sa radilice a na bregastoj imaš šraf (13mm valjda) i tako namestiš i novi lanac. Sve vratiš obrnutim redosledom, a kad sve vratiš na mesto, ubaciš auto u 1. brzinu i dok neko nagazi kočnicu stegneš centralni šraf radilice. Posle toga obavezno podešavanje ventila i razvodnika. Ovako kad čitaš možda deluje komplikovano, ali nije uopšte, za jedno popodne sve gotovo :)
A kada izvadis poluosovinu iz menjača dali curi ulje odnosno dali treba se predhodno ispustiš ulje iz menjaca?

Na mreži mihajloalasp

• AS Petrović since 2014
  • Laurin&Klement
  • AS Petrović
« Odgovor #8 poslato: 15. Nov, 2015. 22:49 »
Kod Favorita (stari tip) moraš da skineš poluosovinu, kod Favorita novi tip i Felicije se poluosovina ne skida jer može da se priđe do šrafova kartera, manji je zglob do menjača :)

Van mreže Bobi

• Laurin&Klement
  • Ugled: 28
  • Moj Skoda Club Aleksinac...
« Odgovor #9 poslato: 15. Nov, 2015. 22:53 »
moze i bez skidanja poluosovine da prodje, jbg sto manje rasturanja,bar sam ja tako kod mene sam radio pre neki dan...
  • Vozi: Skoda Octavia MK1 1.6L MPI ' 98 benz+tng

Na mreži mihajloalasp

• AS Petrović since 2014
  • Laurin&Klement
  • AS Petrović
« Odgovor #10 poslato: 15. Nov, 2015. 23:02 »
Naravno da može, samo što je skidanje onih šrafova extremno zajebano, smeta poluosovina :) Meni je lakše da je skinem, to je 3 minuta posla, a kasnije pri montaži lepo može da se priđe da se stegnu šrafovi :)

Van mreže Bacteria

• Style
« Odgovor #11 poslato: 15. Nov, 2015. 23:16 »
A kada skineš curi ulje jel tako

Sent from my D2203  

Na mreži mihajloalasp

• AS Petrović since 2014
  • Laurin&Klement
  • AS Petrović
« Odgovor #12 poslato: 15. Nov, 2015. 23:24 »
Tako je, ako je menjač pun izađe skoro ceo litar

Van mreže Bacteria

• Style
« Odgovor #13 poslato: 29. Feb, 2016. 15:27 »
Ajel mora da se vadi alternator vidim da neki i to urade ?

Van mreže Bacteria

• Style