Autor Tema: Pukla opruga amortizera  (Pročitano 22150 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Nebojša90Započeo temu

Pukla opruga amortizera
« poslato: 13. Sep, 2014. 18:52 »
Danas u toku vožnje čujem neko pucanje i kao da mi je otpao neki deo. Stanem, vratim se kad imam šta i da vidim deo od opruge amortizera. U pitanju je prednji levi amorzer, i kad motam u levo ili desno, baš se čuje pucanje. Da li da idem na novu ili polovnu varijantu, i da li neko zna neki otpad i dobrog majsora u Novom Sadu, da to pogleda, pošto sam se tek doselio u NS pa nisam upoznat? Hvala! :)

Na mreži mihajloalasp

Odg: Pukla opruga amortizera
« Odgovor #1 poslato: 13. Sep, 2014. 19:38 »
Ako kupuješ polovne slobodno uzmi jednu, a ako kupuješ nove poželjno je obe (mada skoro niko ne prodaje nove opruge na komad, samo u paru idu). Nema pravila, ali može da se desi da auto stoji krivo ili da vuče u stranu ako je jedna opruga nova a jedna stara. Da znaš samo da su nove opruge dosta skupe, ja sam za dedinu Fiat Pandu gledao nove Monroe kad je pukla jedna, preko 9000 dinara par :(
  • Vozi: Octavia mk1, Superb mk2, Favorit 3X

« Odgovor #2 poslato: 13. Sep, 2014. 20:55 »
Au, onda ću da ganjam neke polovne, baš nisam pri parama, ali ko danas jeste pri parama... :) Jel neko zna neki škoda otpad u Novom Sadu... :)

Van mreže DUTJA ZP

« Odgovor #3 poslato: 13. Sep, 2014. 21:27 »
Javi se clanu dusko zemun on sve ima i nista mu nije problem,dogovoricete se vec. Ja sam uzeo polovan kod njega i eno ga na fabiji vec pola godine ako ne i vise

Van mreže Turbo

« Odgovor #4 poslato: 13. Sep, 2014. 22:21 »
Jel moguće da je jedna 9000din a Eibach 20.000 dinara sve 4?

Na mreži mihajloalasp

« Odgovor #5 poslato: 13. Sep, 2014. 22:30 »
To je par Monroe opruga bio 9000 u Euro Auto, a na komad niko ne prodaje gde god da sam pitao >:( Mada i za par je po meni mnogo, i to za auto star skoro 27 godina...
  • Vozi: Octavia mk1, Superb mk2, Favorit 3X

Na mreži 2 Busy

« Odgovor #6 poslato: 13. Sep, 2014. 22:48 »
Ja sam imao iste simptome,pucanje dok se mota volan a auto stoji.Na kraju se ispostavilo da su otišli-raspali se ležajevi amortizera sa sve odbojnim gumama.
Predložio bih ti Auto servis Brzak,Avalska odmah pored Najlona.Tamo i ja održavam auto.Ljudi su korektni.Otpad za Škodu isključivo nemaš u NS i okolini.

« Odgovor #7 poslato: 13. Sep, 2014. 23:10 »
Ja sam imao iste simptome,pucanje dok se mota volan a auto stoji.Na kraju se ispostavilo da su otišli-raspali se ležajevi amortizera sa sve odbojnim gumama.
Predložio bih ti Auto servis Brzak,Avalska odmah pored Najlona.Tamo i ja održavam auto.Ljudi su korektni.Otpad za Škodu isključivo nemaš u NS i okolini.
Hvala na preporuci za servis, videću da ih posetim. :) 100% je pukla opruga, pošto kada sam se zaustavio i vratio nazad našao sam parče opruge. A i devojka je okretala volan levo-desno, dok sam ja gledao šta se dešava i vidim da se pri okretu volana čuje pucanje i pomera se leva opruga, dok sa desne strane miruje. :) Samo mi i dalje nije jasno kako to može tako da pukne, nije to baš slabašan materijal, a ja baš pazim kako vozim, izbegavam rupe, prvom preko ležećeg i opet....

Van mreže vlada320

« Odgovor #8 poslato: 13. Sep, 2014. 23:34 »
Pre 15 dana ja menjao zadnju oprugu - pukla (vozimo isti auto). Kupio sam KAYABA (KYB) u Kitkomercu i koštala je 2640 dinara, ali ponavljam - zadnja za Fabiu karavan. Znam da je pravilo u paru, ali rizikovao sam i nema razlike u visini - auto stoji ravno, tako da neću menjati i drugu.
U Euroautu drže opruge švedskog proizvođača (ne sećam se imena), ali iz ranijeg iskustva znam da su i one dobre - 3 god. garancije. Zadnja za Fabiu karavan košta 3200 dinara i sve može na komad. Monroe opruge više ne nabavljaju, jer su skupe, pa nema potražnje.
Na našem tržištu se nude i opruge Spidan, ali nisam se dalje raspitivao, jer je to deo GKN grupe, u čije delove baš i nemam poverenja. Pitao i za OEM u Alprosu - otprilike su duplo skuplje od ovih pomenutih.
Isto mi je majstor rekao - kupi jednu polovnu ili dve nove. Ali kada mi je ispričao koliko često menja opruge na vozilima VW grupacije starosti 10-12 godina, ja razmislio i odustao od polovne, jer je velika verovatnoća da će i ona uskoro da pukne.
Ipak, u tvom slučaju je prednja opruga u pitanju, pa je ekstremno preporučljivo zameniti obe, zbog bezbednosti pre svega.
I ja se čudim kako je pukla - baš ne tovarim auto i izbegavam rupe, ali dešava se - više nema pravila.
  • Vozi: Mercedes B180 w245 / ex Fabia mk1 1.4 16v

« Odgovor #9 poslato: 14. Sep, 2014. 10:57 »
Pre 15 dana ja menjao zadnju oprugu - pukla (vozimo isti auto). Kupio sam KAYABA (KYB) u Kitkomercu i koštala je 2640 dinara, ali ponavljam - zadnja za Fabiu karavan. Znam da je pravilo u paru, ali rizikovao sam i nema razlike u visini - auto stoji ravno, tako da neću menjati i drugu.
U Euroautu drže opruge švedskog proizvođača (ne sećam se imena), ali iz ranijeg iskustva znam da su i one dobre - 3 god. garancije. Zadnja za Fabiu karavan košta 3200 dinara i sve može na komad. Monroe opruge više ne nabavljaju, jer su skupe, pa nema potražnje.
Na našem tržištu se nude i opruge Spidan, ali nisam se dalje raspitivao, jer je to deo GKN grupe, u čije delove baš i nemam poverenja. Pitao i za OEM u Alprosu - otprilike su duplo skuplje od ovih pomenutih.
Isto mi je majstor rekao - kupi jednu polovnu ili dve nove. Ali kada mi je ispričao koliko često menja opruge na vozilima VW grupacije starosti 10-12 godina, ja razmislio i odustao od polovne, jer je velika verovatnoća da će i ona uskoro da pukne.
Ipak, u tvom slučaju je prednja opruga u pitanju, pa je ekstremno preporučljivo zameniti obe, zbog bezbednosti pre svega.
I ja se čudim kako je pukla - baš ne tovarim auto i izbegavam rupe, ali dešava se - više nema pravila.
Pa očigledno da nema. A i tome idu mnogo u prilog i naši "divni" putevi :)

« Odgovor #10 poslato: 17. Sep, 2014. 11:33 »
Rešen problem. Kupljena nova opruga Kayaba (2900din), na preporuku majstora. Auto ne stoji na krivo, niti vuče ni u jednu stranu. Međutim kako je pukla opruga tako se i raspao ležaj amortizera tako da je i to promenjeno. :)