Autor Tema: Octavia A5 kvalitetnije ozvucenje  (Pročitano 6337 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže zare

Odg: Octavia A5 kvalitetnije ozvucenje
« Odgovor #15 poslato: 20. Sep, 2014. 08:44 »
Sta god ko pomislio kada kazes Magnat je potpuno nebitno, to je 6. liga zvucnika u svakom pogledu i za kola i za kucu. Kazi nekom ko se bavi hi-fajem da je Magnat neka marka pa ces da vidis kako ce bledo da te pogleda, u najboljem slucaju :).
Od Bose-a je odavno ostalo samo ime, zive na staroj slavi i samo ponekad ubodu nesto korektno a Pioneer vise ne vredi ni da se pominje kao ozbiljna marka. Zaboravite to sto je bilo nekada. I JBL je nekada bio nesto a sad vise nije klasa ni za svadbe.

Nisam obratio paznju do koliko para covek hoce da da za zvucnike ali pricamo cisto informativno, da neko ne stekne pogresnu sliku da ce sa nekim "zvucnicima" dobiti drasticnu razliku u zvuku u odnosnu na nesto sto svira sasvim dobro. ne mislim konkretno na ovaj slucaj nego uopsteno. Pod uslovom da zna sta hoce i da ima bar malo iskustva.

Van mreže bokilava

« Odgovor #16 poslato: 20. Sep, 2014. 12:13 »
Prvo ne postoji neko ko se bavi hi-fajem, vec audiofil, a drugo ne postoji hi-fi u kolima ;)

Van mreže bugarin

« Odgovor #17 poslato: 20. Sep, 2014. 12:46 »
moram u potpunosti da se slozim sa kolegom "zare", narocito u delu sa komsilukom i bump-bump.

kvalitet zvuka se, kao sto sam ranije napisao, ne odredjuje po tome koliko vam lim vibrira, i koliku distorziju pravi bas.
ali onaj kome to treba da se objasnjava, on i ne trazi kvalitetnu muziku nego svadbarsko-satorsko ozvucenje.  beer1

pioneer, sony, aiwa, panasonic, lg, pa cak i alpine su daleko od "kvalitetnog zvuka", ali neki u ovom spisku malo odskacu.
pre 20 godina nisam imao nedoumica: HU - blaupunkt, clarion ili alpine. zvucnici - balupunkt u 99% slucajeva. pojacalo ako je bas moralo, bilo je kenwood jer me je odusevljavao bas koji je isporucivalo zvucniku.

danas?.............................danas i kad kupujes gore-navedene brendove, znas da kupujes kinesku robu :( kvalitetniju ili manje kvalitetnu.

bose? odavno napisah da bose vise nije ono sto je nekad bio, narocito u auto programu i kad ne radi namenski. bose u grand cirokiju je plac majke bozje.

canton? nisam imao priliku da cujem u skodi, ali mislim da je kolega "hakkler" rekao da je kanta. ako gresim nek me ispravi.

canton se po meni isplati samo fabricki, jer u toj varijanti dolazi sa pojacalom, centralnim zvucnikom i sabvuferom, a ako je vezano na columbus, uzivacete u dolby 5.1 zvuku. e sad jos da vidimo ko od prisutnih na forumu ima ijedan muzicki album u 5.1 formatu.....
kao sto rekoh, nisam licno slusao, ali verujem da bi u gore navedenoj kombinaciji sa 5.1 nosacem zvuka bio zadovoljan zvukom.

ajde da krenemo redom:

prvo nam treba nesto sto ce kvalitetno reprodukovati cd ili dvd. oni koji zele kvalitet sa mp3, nema potrebe da dalje citaju. neka kupe bilo koji HU sa usb stekerom.

pocnimo od skoda HU:

dance, stream i audience pravi VISTEON. proizvodni pogon je u portugalu, a firma je izdvojena iz korporacije ford kada je ford bio u skripcu. o kvalitetu zvuka mogu da sudim samo na osnovu stream-a koji imam u kolima i kojim sam relativno zadovoljan. obzirom da u portugalu i blaupunkt i grundig imaju svoje pogone, moguce je da saradjuju.

blues i amundsen+ pravi nemacki technisat, proizvodjac elektronike na nasim prostorima najpoznatiji po satelitskim karticama SKYSTAR za PC.

obican amundsen, bolero i swing u svim verzijama pravi delphi/blaupunkt u portugalu. ime blaupunkt bi ovde trebalo da garantuje kvalitet, ali nisam licno slusao ovaj uredjaj.

columbus proizvodi VDO/Continental i to u ceskoj, cije kompomonente koriste...............nemam si pojma :)

stari modeli skoda HU: ms 202, 402, gamma, symphony i ostali su se uglavnom pravili u blaupunktu i grundigu, delom u nemackoj a delom u portugalu. eto odakle razlika u kvalitetu zvuka. ima doduse i tu odstupanja: stari symphony je recimo pravljen i u technisatu i u grundigu, zavisno od serije......

a na sve ovo jos dodajte gomilu generickih kineza pod raznim poznatim brendovima ili bez njih. dodajte pioneere, sonyje, alpine........

i kad izaberemo HU koji nam odgovara, treba upakovati i zvucnike koji ce VERNO preneti zvuk do nasih usiju.

e pa nece da moze, nikad zvuk nece biti kao na kucnim zvucnicima. kutija za zvucnik se pravi po tacnim proracunima da bi se iz zvucnika izvukao maximum. ko ce da napravi kutiju za zvucnik u vratima automobila, koja ce da da maximum? niko.
po mom dugogodisnjem iskustvu a i po iskustvima najvecih svetskih proizvodjaca zvucnika, dobitna kombinacija za zvuk je dvokomponentni zvuk : bas + visoki.
posto to u kolima ne moze da se izvede, kompenzuje se na druge nacine: vuferom u gepeku, odvojenim visokim, kako bi zvucnik u vratima imao ulogu srednjetonca.  i vec tu gubimo na kvalitetu.

sve dalje................................

posle cele ove price, preporuka je samo jedna:

-ako kupujete nov auto, ozvucenje birajte u salonu tako sto cete traziti da vam omoguce da cujete varijantu koju zelite.

-ako ozvucenje kupujete naknadno..............ozvucenje koje vas interesuje probajte da nadjete iskljucivo u vozilu kakvo i vi posedujete. isto ozvucenje ne daje isti zvuk u razlicitim vozilima. cak ni u vozilima sa razlicitim paketom opreme, jer i kvalitet zvucne izolacije varira od jednog do drugog nivoa opreme.
  • Vozi: Octavia mk2 1.9tdi PD

Van mreže zare

« Odgovor #18 poslato: 20. Sep, 2014. 14:17 »
Prvo ne postoji neko ko se bavi hi-fajem, vec audiofil, a drugo ne postoji hi-fi u kolima ;)
Vidis kako sve mozes da znas kad hoces  ;).
Samo si zaboravio da ne postoji ni naznaka hi-fija u kolima sa Magnatom i slicnim otpadom. O cemu onda uopste i pricamo ;).

Druga stvar, u kolima moze da se dobije visok kvalitet zvuka, opet u okviru price da je auto u pitanju i na normalnim nivoima slusanja. Samo taj kvalitet drasticno opada sa povecanjem jacine jer ko normalan moze da trazi visok kvalitet zvuka u akvarijumu :).
A koliko se secam po zakonu je zabranjeno da se van vozila cuje muzika koju isti proizvodi. Samo ko kod nas postuje zakon.

Van mreže zare

« Odgovor #19 poslato: 20. Sep, 2014. 14:50 »
po mom dugogodisnjem iskustvu a i po iskustvima najvecih svetskih proizvodjaca zvucnika, dobitna kombinacija za zvuk je dvokomponentni zvuk : bas + visoki.
posto to u kolima ne moze da se izvede, kompenzuje se na druge nacine: vuferom u gepeku, odvojenim visokim, kako bi zvucnik u vratima imao ulogu srednjetonca.  i vec tu gubimo na kvalitetu.
Ne bih se bas slozio da je dvosistemski zvucnik najbolji ali je mnogo lakse napraviti dobar a i vrhunski dvosistemski zvucnik nego trosistemski. Tako da zadnjih 10-tak a i vise godina su dvosistemci zavladali trzistem jer proizvodjaci gledaju odnos troskova i profita a tu dvosistemac ubedljivo pobedjuje.

Sa druge strane trosistemac lagano svira ono sto dvosistemac nikako ne moze ili se muci ali zato trazi vecu prostoriju a ni u svetu se bas ne zive svi u dnevnim sobama od 30-40 kvadrata :). I naravno mnogo je teze uklopiti skretnicom 3 nego 2 zvucnika.

U normalnoj muzici, ne racunam onu bumc bumc 'muziku" je najniza nota, ako se dobro secam, nisko S na 32 Hz.

Inace, naveo si dosta podataka koje nisam znao, ko i gde sta proizvodi mada sto se mene tice neka prave i u Kostariki ako radi kako treba. Obzirom da je 402 Blaupunkt ili Grunding nije cudo sto svira dobro.

Van mreže bokilava

« Odgovor #20 poslato: 20. Sep, 2014. 16:35 »
bugarin prica o komponentnim zvucnicima a ti o dvosistemskim tj coax, sto bi nas narod rekao dupe-glava :) U prvom svom postu i sam sam mu preporucio dvokomponentne zvucnike pod obavezno pogotovo ako vec ima fabricki odvojen visoki od srednjih...
isto tako sam rekao, da ne postoji hi fi u kolima a to znaci da to nije ni magnat koji sam pomenuo tako da ne znam odakle si izvukao da bi magnat trebalo da ima naznake hi fi-ja...
Ja sam samo decku preporucio sta da uzme da bi se uklopio u budzet 20000 din a da to pristojno i kvalitetno zvuci. Nisam nigde rekao da treba da trese i lomi, pa cak se nisam ni ogranicio samo na magnat za koji smo se tako uhvatili... Postoje magnat zvucnici i od 3000 dinara, a postoji i ista ta velicina zvucnika za 10000 i vise tako da... ;)
I povrh svega, i te kako postoje zvucnici u kolima koji ce svirati glasno (ne tako kao sto vi mislite duc dac po komsiluku :)) a da sa druge strane nemaju distorziju zvuka sami po sebi. U tome i jeste jedna od razlika izmedju magnata, hertza, jbla, infinityja sa jedne, i low budget sonyja, lga, jvca, pionira sa druge strane...  Ljudi prvo treba da shvate da se zvucnici ne kupuju tako sto odes u radnju i kazes trebaju mi ove elipse sto na njima pise 400w, ili daj mi 16ice uuuu ove pionir imaju 150w... postoje jos neki parametri na koje treba obratiti paznju mnogo pre nego na deklarisanu snagu u W, a to su osetljivost, opseg itd. Na kraju kao sto Bugarin rece, nijedni zvucnici nece svirati isto u dva razlicita auta, niti ce bilo koji pa cak i najkvalitetniji moci da daju savrsen zvuk kao sto ga imamo kuci na hi fi sistemima. Sto zbog kutija, sto zbog refleksije zvuka od staklo i bla bla truc truc ne mogu vise :)

Na mreži hakkler

« Odgovor #21 poslato: 20. Sep, 2014. 17:07 »
potpis na ovo što si napisao...i samo da se nadovežem :)

@hakkler nisam mislio na to da je after market u globalu sra.e, vec da u O1 nemas mogucnosti da bez nekih vecih zahvata tipa prerada tapacirunga, krivljenja nosaca prozora u vratima i secenja limova, busenja/secenja daske za gepek, razvlacenja gomile kablova itd. ubacis bilo sta kvalitetnije od after market muzike... u prednjim vratima plitko za bilo koje bolje zvucnike, pozadi u vratima i nema zvucnike osim visokotonaca (ne znam kojom logikom se rukovodio taj neki pametnjakovic pa je odlucio da ih tu stavi) i skroz nazad male 13ice u plastici koja drzi dasku, a sama od sebe vibrira i bez zvucnika... btw moja je elegance oprema i strasno kakav krs od muzike je bio fabricki, zvucnici su me posebno razocarali :)
ne znam koje velicine su zvucnici u O2, niti kako to svira, samo rekoh coveku da prilikom kupovine obrati paznju na jos neke stvari osim precnika samih zvucnika...

Da prvo damo odgovor koje su veličine prednji zvučnici: 16cm
tweeteri su 2,5cm..firma je vjerojanto blapunkt..ovisno o tržištu i godini proizvodnje.

Za ovo što si nabrojao za O1 možda se čini problem na prvu..al eto ekipa sa kojom sam se družio par godina je riješila problem instalacije i ugradnje za cca 2 sata + pivske pauze ;)
Nažalost 2006g. nije bio neki izbor da se nabave neki kvalitetniji zvučnici..i da se ne rade preinake sa prstenovima radi relativno male dubine zvučnika koji su oem kineski cca 5w i u ovlastenom kostaju plafon 10€. Jedino mi žao što nisam napravio damping sa dynamitom ili nečim drugim..da dobijem na dubini basa a i smanjim vanjsku buku...izoliram kabinu.Uzeo sam za ne male novce crunch sisteme sa skretnicama GP 62C jer su na ondašnjem tržištu 06" bili među rijetkima sa dubinom do ...valjda 45-50mm.
Odostraga su isto crunchevi dvosistemci CDS 52cx...
Nije filharmonija ali čisto fajn se čuje. Ne..da cijelo selo grmi..al ok.
Istina da fali pojačalo..da bi tu (ne malu) snagu zvučnici mogli plasirati i kod jačeg navijanja..da ne dolazi do distorzije..izobličenja..jer ruku na srce cijela poanta o kvaliteti sounda kreće od HU jedinice..pa onda kablovi..damping i tek na kraju zvučnici.

Od zvučnika bi preporučio Hertz HSK 165. Slušao ih kod kolege u F1...odlično!!

na kraju..cijela poanta priče..kolko love..tolko muzike.
 Paju..slonija x plod bi u svakom slučaju zaobišao. Krenuo od centralne jedinice..kablova i dalje..stavio na papir kolko mislim izdvojit..i to je onda to.Eventualno ako autor teme želi malo podignut sound..stavit mali woofer 15" s kutijom i pojačalom u gepek.Jedino mislim da je malo zaje.ano ako je tvornički HU u pitanju koji nema izlaza.

Možda se kolega Grga javi u temi koji ima dosta iskustva na tom području. :)

Van mreže zare

« Odgovor #22 poslato: 20. Sep, 2014. 18:28 »
Ja sam pricao o Hi-Fi dvosistemskim i trosistemskim zvucnicima, ucinilo mi se da je bugarin na to mislio, sada vidim da sam pogresio. O koaksijalnim nisam ni pomislio, visokotonac koji svira u noge ne sluzi nicemu u kolima :).

Za te Hertz zvucnike prvi put cujem danas sto i nije cudo jer rade samo za automobile. Po sajtu deluju da su ozbiljnija firma. Ko ih prodaje kod nas, interesuju me cene?

Nevezano za ovaj auto, ko hoce kvalitetniji zvuk nego sto ga vec ima sa fabrickiom postavkom morao bi da menja i zvucnicke kablove. Stvarno ne znam kakav presek koristi Skoda pri instalaciji ali me ne bi cudilo da ne prelazi pola kvadrata. Samo sa debljim kablovima pa ce se osetiti razlika.

Opet kazem, nisam neki poznavalac sto se tice auto ozvucenja, malo bolje znam neka druga, da li poseban visokotonac (u fabrickoj varijanti) ima na sebi kondenzator ili ide direktno na pojacalo? Ako ima kondenzator tj. skretnicu prvog reda samo zamenom visokotonca moze osetno da se poporavi njegov zvuk.

Van mreže Peja

« Odgovor #23 poslato: 05. Jan, 2015. 23:49 »
Moj novi-polovni ljubimac ima muzički sistem i klimatizaciju kao sa slike

Kaseta ispod mi ne treba, pa bih ubacio neki od RCD-ova, koje bih mogao dopraviti za USB priključak

Koji predlažete a da je kompatibilan?
  • Vozi: Kodiaq 2.0 TDI DSG FWD

Van mreže vlada320

« Odgovor #24 poslato: 06. Jan, 2015. 01:02 »
Nešto što je kompatibilno, a ima i navigaciju:

http://www.tehnomanija.rs/navigatori/pioneer-gps-navigator-avic-f9310bt.html

Pravljeno specijalno za VW i Škoda modele. Ne mogu sliku da okačim, jer je u nekom .png formatu.

• Vozi: Mercedes B180 w245 / ex Fabia mk1 1.4 16v

Van mreže Peja

« Odgovor #25 poslato: 06. Jan, 2015. 01:10 »
Ma idi begaj :D za te pare alu felne i to nove

Nego, gledam RCD310... polovan, al neznam da li pasuje?

Van mreže Filip

« Odgovor #26 poslato: 06. Jan, 2015. 08:19 »
Potraži Swing ili Bolero po oglasima.
  • Vozi: Škoda Octavia 1.8 TSI Elegance + Eibach & RS 18" + Revochip

Van mreže Peja

« Odgovor #27 poslato: 06. Jan, 2015. 13:02 »
Kako mogu videti, Swing je skoro idenican kao RS310 (koji se moze dograditi za USB) dok je Bolero identican sa RD510

Osim dodatnih kablova, pretpostavljam da pasuju na isti canbus ili ti sta vec?

Van mreže Peja

« Odgovor #28 poslato: 06. Jan, 2015. 13:24 »
izlupah u prethodnom postu.... RCD310 i RCD510

Van mreže Filip

« Odgovor #29 poslato: 06. Jan, 2015. 16:53 »
ne znam te detalje, ako si baš zapeo za VW verzije pogledaj na ruskim sajtovima, tipa drive2.ru/cars/skoda ili na skoda-club.ru, oni su za ovakve modifikacije i uopšte mnogo veće prepravke hakersko-programerski maheri  ;)
  • Vozi: Škoda Octavia 1.8 TSI Elegance + Eibach & RS 18" + Revochip