moram u potpunosti da se slozim sa kolegom "zare", narocito u delu sa komsilukom i bump-bump.
kvalitet zvuka se, kao sto sam ranije napisao, ne odredjuje po tome koliko vam lim vibrira, i koliku distorziju pravi bas.
ali onaj kome to treba da se objasnjava, on i ne trazi kvalitetnu muziku nego svadbarsko-satorsko ozvucenje.

pioneer, sony, aiwa, panasonic, lg, pa cak i alpine su daleko od "kvalitetnog zvuka", ali neki u ovom spisku malo odskacu.
pre 20 godina nisam imao nedoumica: HU - blaupunkt, clarion ili alpine. zvucnici - balupunkt u 99% slucajeva. pojacalo ako je bas moralo, bilo je kenwood jer me je odusevljavao bas koji je isporucivalo zvucniku.
danas?.............................danas i kad kupujes gore-navedene brendove, znas da kupujes kinesku robu

kvalitetniju ili manje kvalitetnu.
bose? odavno napisah da bose vise nije ono sto je nekad bio, narocito u auto programu i kad ne radi namenski. bose u grand cirokiju je plac majke bozje.
canton? nisam imao priliku da cujem u skodi, ali mislim da je kolega "hakkler" rekao da je kanta. ako gresim nek me ispravi.
canton se po meni isplati samo fabricki, jer u toj varijanti dolazi sa pojacalom, centralnim zvucnikom i sabvuferom, a ako je vezano na columbus, uzivacete u dolby 5.1 zvuku. e sad jos da vidimo ko od prisutnih na forumu ima ijedan muzicki album u 5.1 formatu.....
kao sto rekoh, nisam licno slusao, ali verujem da bi u gore navedenoj kombinaciji sa 5.1 nosacem zvuka bio zadovoljan zvukom.
ajde da krenemo redom:
prvo nam treba nesto sto ce kvalitetno reprodukovati cd ili dvd. oni koji zele kvalitet sa mp3, nema potrebe da dalje citaju. neka kupe bilo koji HU sa usb stekerom.
pocnimo od skoda HU:
dance, stream i audience pravi VISTEON. proizvodni pogon je u portugalu, a firma je izdvojena iz korporacije ford kada je ford bio u skripcu. o kvalitetu zvuka mogu da sudim samo na osnovu stream-a koji imam u kolima i kojim sam relativno zadovoljan. obzirom da u portugalu i blaupunkt i grundig imaju svoje pogone, moguce je da saradjuju.
blues i amundsen+ pravi nemacki technisat, proizvodjac elektronike na nasim prostorima najpoznatiji po satelitskim karticama SKYSTAR za PC.
obican amundsen, bolero i swing u svim verzijama pravi delphi/blaupunkt u portugalu. ime blaupunkt bi ovde trebalo da garantuje kvalitet, ali nisam licno slusao ovaj uredjaj.
columbus proizvodi VDO/Continental i to u ceskoj, cije kompomonente koriste...............nemam si pojma

stari modeli skoda HU: ms 202, 402, gamma, symphony i ostali su se uglavnom pravili u blaupunktu i grundigu, delom u nemackoj a delom u portugalu. eto odakle razlika u kvalitetu zvuka. ima doduse i tu odstupanja: stari symphony je recimo pravljen i u technisatu i u grundigu, zavisno od serije......
a na sve ovo jos dodajte gomilu generickih kineza pod raznim poznatim brendovima ili bez njih. dodajte pioneere, sonyje, alpine........
i kad izaberemo HU koji nam odgovara, treba upakovati i zvucnike koji ce VERNO preneti zvuk do nasih usiju.
e pa nece da moze, nikad zvuk nece biti kao na kucnim zvucnicima. kutija za zvucnik se pravi po tacnim proracunima da bi se iz zvucnika izvukao maximum. ko ce da napravi kutiju za zvucnik u vratima automobila, koja ce da da maximum? niko.
po mom dugogodisnjem iskustvu a i po iskustvima najvecih svetskih proizvodjaca zvucnika, dobitna kombinacija za zvuk je dvokomponentni zvuk : bas + visoki.
posto to u kolima ne moze da se izvede, kompenzuje se na druge nacine: vuferom u gepeku, odvojenim visokim, kako bi zvucnik u vratima imao ulogu srednjetonca. i vec tu gubimo na kvalitetu.
sve dalje................................
posle cele ove price, preporuka je samo jedna:
-ako kupujete nov auto, ozvucenje birajte u salonu tako sto cete traziti da vam omoguce da cujete varijantu koju zelite.
-ako ozvucenje kupujete naknadno..............ozvucenje koje vas interesuje probajte da nadjete iskljucivo u vozilu kakvo i vi posedujete. isto ozvucenje ne daje isti zvuk u razlicitim vozilima. cak ni u vozilima sa razlicitim paketom opreme, jer i kvalitet zvucne izolacije varira od jednog do drugog nivoa opreme.