Autor Tema: Veliki servis.Šta podrazumeva?Šta se inače radi?Opšta diskusija.  (Pročitano 6466 puta)

0 članova i 5 gostiju pregledaju ovu temu.

Na mreži 2 BusyZapočeo temu

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
Otvorio bih novu temu uz dopuštenje mod tima.
U njoj možete pisati o vašim iskustvima oko velikog servisa.Da li ste radili,kad je najbolje uraditi,šta podrazumevate pod terminom veliki servis?Takođe o delovima i kvalitetu određenih koji ste koristili prilikom ovog jako važnog segmenta u održavanju svog auta.
Evo,ja ću prvi. ;D
Planiram sledeće godine da odradim veliki servis,od prilike na 180000 km.Pod njim podrazumevam:
-Zamenu zupčastog kaiša,rolera i španera istog
-zamenu kompletnih tečnosti u autu:ulje motora,ulje menjača,ulje kočnica,ulje servo upravljača
-Filtere:ulja,vazduha,nafte,klime,menjača(ako ga ima)
-Kočnice komplet-prednje i zadnje
-Eventualno provera trapa koji je slaba tačka i amortizera.
Eto.Ako imate da nešto još dodate vi dodajte. :B=)
Lepo bi bilo da tema bude sticky,da nam se nađe.

Na mreži hakkler

• Laurin&Klement
  • Ugled: 78
Odg: Veliki servis.Šta podrazumeva?Šta se inače radi?Opšta diskusija.
« Odgovor #1 poslato: 20. Sep, 2014. 20:40 »
uz sve gore navedeno + vodena pumpa

Van mreže mihajloalasp

• AS Petrović since 2014
  • Laurin&Klement
  • Ugled: 72
  • AS Petrović
« Odgovor #2 poslato: 20. Sep, 2014. 21:27 »
Pumpa za vodu obavezno kad se radi veliki servis, mada nije nužno ako je menjana 10-20.000 pre velikog servisa zbog neke druge intervencije (procurela stara itd). Kod benzinca bih dodao da je veoma poželjno da se tada zamene i svećice, jer im je otprilike toliko i vek trajanja. Ako PK kaiš okreće i pumpu za vodu, poželjno je da se i on promeni, i roler/španer ako postoje i naravno obavezno kontrola remenica, da neka nije oštećena ili kriva jer njihovo stanje utiče na trajanje kaiša. Što se delova tiče, dao bih preporuku ako je dozvoljeno (na osnovu ličnog iskustva sa raznoraznim vozilima, što mojim što u servisu), da ne ispadne da pametujem mnogo :))
  • Vozi: Octavia mk1, Superb mk2, Favorit 3X

Van mreže WEST 014

• RallyeSport
  • Ugled: 8
« Odgovor #3 poslato: 20. Sep, 2014. 21:49 »
Svecice obicne menjas na 20 000. Platina/iridium dosta duze.

Na mreži Sreten

• RallyeSport
  • Ugled: 6
« Odgovor #4 poslato: 27. Maj, 2015. 18:25 »
Postavicu ovde pitanje da ne otvaram novu temu. Kako je moj auto usao u petu godinu, po knjizici bih trebao da radim veliki servis bez obzira sto mi je auto presao 42000km. Da li je potrebno da stvarno radim taj veliki servis ili da vozim jos i ne razmisljam o tome? Ovo mi je prvi auto sa zupcastim kaisem i nemam iskustva u odrzavanju takvog motora.
  • Vozi: Skoda Superb 2.0 TSI 272KS 4X4 DSG

Van mreže Karlheinz

• Administrator
  • Ugled: 102
« Odgovor #5 poslato: 27. Maj, 2015. 23:17 »
Mislim da komotno možeš da voziš još godinu-dve. Ako ne želiš da rizikuješ - radi servis. Možemo i zajedno  ;D , evo ja sam sa 1.9tdi na 123.000 i u 8-oj godini. Spremam se (više psihički  :-\ ) za taj veliki i još po nešto... Taj (slični) 1.9tdi/105ks u golfu 5 radi Veliki servis na 150.000km.
  • Vozi: Yeti

Na mreži Sekin

• Active
  • **
  • Ugled: 0
« Odgovor #6 poslato: 28. Nov, 2025. 21:05 »
Veliki servis je radjen Jula 2020. na 311k km. Do sada je prešla 365k km. Radjen je u ovlašćenom servisu. Po knjizi, servis se radi na 180k km ili 5 godina. Šta pre dodje. Interval je 5 godina je istekao u Julu. Auto radi savršeno, bez ikakvih problema. Da li da radim servis ili da čekam i nabijem još kilometara. Kakva su iskustva drugih?
  • Vozi: Superb mk2 2010 125kw 170hp

Na mreži Warlock

• Laurin&Klement
  • Ugled: 6
« Odgovor #7 poslato: 29. Nov, 2025. 19:07 »
Koje je auto? I ko to jos na toliko kilometara daje toliku garanciju na set zupcastog? Ili tvoja pretpostavka? To pravilo samo vazi za prvi set kad je vozilo novo. Sve posle tog mozes da zaboravis. Tako da nemoj da se igras i menjaj to.
  • Vozi: Audi q5

Na mreži Sekin

• Active
  • **
« Odgovor #8 poslato: 29. Nov, 2025. 19:54 »
Superb mk2 125kw tdi 2010. Što se tiče održavanja, do moje kupovine, početkom prošle godine, održavan je u ovlašćenom servisu. Imam svu dokumentaciju.
  • Vozi: Superb mk2 2010 125kw 170hp

Van mreže Karlheinz

• Administrator
  • Ugled: 102
Kakva su iskustva drugih?
Prvi veliki posle 8 godina na 130K, pumpa za vodu procurela/zamenjena posle 5god. na 190K, drugi veliki nakon 9god. od prvog, sa 230K. 1.9tdi PD.
  • Vozi: Yeti

Van mreže ugljesa50

• RallyeSport
  • Ugled: 11
« Odgovor #10 poslato: 04. Dec, 2025. 13:15 »
Veliki servis obično se menja kaiš bregasta radilica ili lanac bregasta radilica, pumpa za vodu, kontrolisu se lageri i regler na alternatoru, lageri na alnaseru i četkice.
  • Vozi: Skoda Fabia MK1 1.4 MPI

Van mreže nbgcrew

• Registrovan
« Odgovor #11 poslato: 05. Dec, 2025. 05:21 »
Veliki servis Skode Kodiaq 2019 1.5 tsi  ne podrazumeva menjanje vodene pumpe posto ona nije na kaisu, (otp 48k ispadne veliki servis) sihroni kais svecice antifriz

auto presao preko 210k km  ne znam da li preporucuju menjanje vodene pumpe u tom slucaju...
  • Vozi: Skoda Kodiaq 2019 1.5 tsi/dsg/210+km

Van mreže Skorpion

• Laurin&Klement
  • Ugled: 7
Evo da podelim moju dilemu, Octavia je Feb.2020 i ima 80k km na satu. Do sada sve je u fabricko stanje, cak i akumulator pa dilema da li raditi veliki servis narednu godinu na nekih 90k km obzirom da auto ulazi 7 godinu. Motor je 1.6 TDi 85kw.
  • Vozi: Škoda Octavia A7 Style 1.6 TDI 85Kw

Na mreži mtesic

• RallyeSport
  • Ugled: 19
« Odgovor #13 poslato: 09. Dec, 2025. 09:25 »
@Skorpion

Da malo pokrenem temu, dok se neko pozvaniji od mene ne javi: po meni, 80.000 nije značajna kilometraža niti je 7 godina previše ako pričamo o velikom servisu. Meni se čini da je bolje ne dirati fabričke delove (koji su često bolji od zamenskih), a ni fabričku ugradnju ne bih menjao za ugradnju od strane mahom nezaiteresovanih ili poluobučenih servisera (ima izuzetaka, ali na žalost, meni se čini da je generalno takva je situacija i kod nas, a i drugde).

Da je lanac, ja na tvom mestu još neko vreme ne bih ništa dirao, ali ako je kaiš, treba da u jednačinu ubaciš sve što sam gore napisao, plus rizik od štete ako kaiš pukne - a ona je velika...

Mali servis je druga priča: to je jednostavan posao koji doprinosi dobrom stanju motora koji ja radim u fabričkim intervalima.
  • Vozi: Fabijica MK1 1,2 htp :-)

Van mreže observer

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
« Odgovor #14 poslato: 09. Dec, 2025. 09:52 »
Evo da podelim moju dilemu, Octavia je Feb.2020 i ima 80k km na satu. Do sada sve je u fabricko stanje, cak i akumulator pa dilema da li raditi veliki servis narednu godinu na nekih 90k km obzirom da auto ulazi 7 godinu. Motor je 1.6 TDi 85kw.

Delim mišljenje mtesica, plus da dodam da je moj 1.6 TDI imao 10 godina i 125.000km (kada sam ga prodao) - takođe nisam ni pomišljao na veliki servis, upravo iz razloga koje je mtesic naveo. Da sam i zadržao auto ne bih ništa dirao do 240.000 km kada je fabrička preporuka (što bi u mojim uslovima bilo 20 godina, kada svakako više nije ni važno da li će se desiti neka havarija).
  • Vozi: VW Golf 7 1.2 TSI Trendline 2017