Autor Tema: Motor 1.4 16V iskustva  (Pročitano 27862 puta)

0 članova i 5 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže paunZapočeo temu

Motor 1.4 16V iskustva
« poslato: 22. Sep, 2014. 23:02 »
Interesuje me kakva su iskustva sa motorom 1.4 16V u Fabiji? Da li imaju nekih skrivenih problema? Naleteo sam na jednu zanimljivu ponudu za kupovinu ( http://www.polovniautomobili.com/oglas5302335/skoda_fabia_14_16v/ ) :bravo: :bravo: :bravo: :bravo: pa me zanima kako su se pokazale ove fabije?

Van mreže vlada320

Odg: Motor 1.4 16V iskustva
« Odgovor #1 poslato: 23. Sep, 2014. 00:26 »
Što se tiče auta iz oglasa, deluje OK, valjda bi spustio cenu još 200e i bila bi realna. Evo, da kažem i šta mi bode oči, ali to su sitnice koje treba proveriti, nemoj da te to pokoleba i misliš da sam napljuvao auto:
- volan prilično izlizan za tu kilometražu i godište, kao i guma ručice menjača;
- nedostaju alu- felne i maglenke za Elegance paket oreme;
- tablice nove, a prvi vlasnik - zašto je menjao tablice?
...
Sedišta i ostatak enterijera deluju OK, kao i ceo auto na slikama, ali svaki polovan auto na slikama deluje lepše nego uživo i ne vide sva oštećenja i mane.

Što se motora tiče, mislim da ni jedan benzinac iz Fabie I nije savršen, ali mogao bih reći da je 1.4 16v dobar izbor - i od 75 i od 100KS. Potrošnja benzina kod mene: magistrala 5-6 litara, autoput 6-6,5 i u gradu 7-8 litara - kratke relacije više. To je motor sa blokom od lakih metala (aluminijum) i kažu da nije toliko dugovečan kao stari 1.3 i 1.6 VW motori, ali to još nisam zaključio na osnovu ličnog iskustva. Lepo radi samo na Evropremium benzin, a ako se ne koristi onaj od 98 oktana (kao što piše na poklopcu rezervoara) na uzbrdicama se čuje kliktanje kao posledica detonativnog sagorevanja - govorim o verziji 74KW.
U svakom slučaju - bilo bi poželjno da motor proveri mehaničar koji ima iskustva i dobro poznaje VW motore. Dobar je to motor, ali ako je pravilno održavan, baš zato što ima tu nekih caka zbog kojih mogu da nastanu problemi. Recimo, zimi se stvara kondenz u ulju koji može da se zaledi u separatoru uljnih para i napravi belaj ili da nije pregrejan, jer je otkaz ventilatora hladnjaka čest kod Fabie... Proveri i da li iberlauf ubacuje ulje u kućište filtera za vazduh, a najbolje i da se izmeri kompresija (kod mane ujednačena na oko 11,5), jer če se tako skinuti i svećice i videti da li su zamašćene.
Ja sam posle 4 godine zadovoljan i autom i motorom. Neka minimalna potrošnja ulja postoji, ali sve je u granicama normale. Jedino mesto gde je propustio ulje je zaptivka kartera. Inače kod mene je starija verzija 1.4 16V motora sa kablovima od svećica do bobine. Novije verzije nemaju kablove - bobine su direktno na svećicama kao kod 1.2HTP.
Još jednom - rezime svega je da se motor D O B R O poglada pre kupovine. Ako je dobar - ostaće dobar, ali samo uz pravilno održavanje majstora koji se razume u njega, jer osetljiv je i nije neuništiv kao starije generacije motora.
  • Vozi: Mercedes B180 w245 / ex Fabia mk1 1.4 16v

Van mreže paunZapočeo temu

« Odgovor #2 poslato: 23. Sep, 2014. 08:37 »
Hvala puno na detaljnom odgovoru i iskustvima. Oticicu ovih dana da pogledam (kad malo uhvatim vremena), pa cu se pohvaliti ako padne kupovina. 8) 8) 8)

Van mreže zare

« Odgovor #3 poslato: 23. Sep, 2014. 13:46 »
Za 200 000 km uglavnom voznje van grada otkazala bobina (ne secam se da li je ostao ocu na putu) i neka glupost oko serva na volanu, vazduh ili tako nesto. Dosao kuci ali morao da bilduje uz put :). Obe stvari na 100-120 000 km.Sve ostalo redovno odrzavanje 90% u ovlascenom servisu bez ikakvih problema. Kilometraza se ne oseca ni po potrosnji goriva ili ulja ni po tome kako ide.

Potrosnja je kao sto je gore vec navedeno ali nema kliktanja na uzbrdicama sa 95 oktana, toga na ovom motoru nema.

Motor je onaj BB pa nesto :). 1.4 74KW 2004. god.

Van mreže ivan4994

« Odgovor #4 poslato: 23. Sep, 2014. 14:52 »
kod mene klikce pa rastura, AUB je oznaka motora. moguce da to ima veze sa tipom motora i godistem...
  • Vozi: fabia mk1 sedan 1.4 16v 74kw

Van mreže zare

« Odgovor #5 poslato: 23. Sep, 2014. 15:23 »
Ne verujem, tu nesto ne valja. Cini mi se da ti motori trebaju da imaju senzor detonantnog sagorevanja, nisam siguran.
BBZ je motor kod mene.

Van mreže vlada320

« Odgovor #6 poslato: 23. Sep, 2014. 16:16 »
AUB je motor kod mene.
Ne bih baš mogao reći da se preterano čuje to kliktanje sa benzinom od 95 oktana, samo retko pod određenim okolnostima, recimo kada je motor potpuno zagrejan i ide se uzbrdo u III brzini 40-50 na sat, sa nekoliko putnika u kolima ili na velikim uzbrdicama na planinskim putevima. Sa benzinom od 98 oktana ili ako se na 95 oktana doda aditiv kao što je Wynns Octan Buster nema nikakvog kliktanja, a motor grize čim se pipne pedala gasa.
U suštini, može se reći da auto normalno i lepo ide i na Evropremium BMB 95 i nema nikakvih problema, osim u ekstremnim slučajevima velikih uzbrdica sa natovarenim autom. Dosta lošija situacija je bila sa starim običnim BMB 95 koji je izbačen iz upotrebe. Ja sam zato prešao na Evropremium benzin odmah kada se pojavio i razlika je bila ogromna, čak i veća nego kada sam sa Evropremiuma 95 prešao na 98.
Možda je kod tog BBZ motora nešto menjano, mada i AUB ispunjava EURO4 normu.

Van mreže ivan4994

« Odgovor #7 poslato: 23. Sep, 2014. 16:44 »
upravo tako! zagrejan motor, trecom 40-50, uzbrdo... ali, posto se svakodnevno vozim vojvode stepe uzbrdo, ja to kliktanje cujem svakodnevno. i da, 98 resava problem, a u poslednje vreme se na nekim pumpama nalaze za samo 3-4 dinara skuplje od 95...
  • Vozi: fabia mk1 sedan 1.4 16v 74kw

Van mreže tasa

« Odgovor #8 poslato: 23. Sep, 2014. 21:22 »
Kolega,
pogledaj vrhove krila na kolima, koliko mi se cini obe strane su savijene ka farovima, i branik nepo ne naleze na njih, proveri nosace farova, jer po ovome imam utisak da je mozda menjan branik ili se samo neko naslonio, prekontrolisi to.
  • Vozi: fabia sedan 1.9sdi, 2002, passat b6 2.0tdi 2008 Sportline

Van mreže sasacalko

« Odgovor #9 poslato: 23. Sep, 2014. 21:28 »
      Motori AUB i BBZ su predviđeni da rade na 98 oktana. pogledajte u katalogu, ima za sve tipove motora, konkretno za ovaj na stranici 23. skini odavde http://www.mediafire.com/?32vct1hmvx1rz   deo inspection and mantenance pa ćete tu naći na 23. sttranici

Van mreže tasa

« Odgovor #10 poslato: 23. Sep, 2014. 21:34 »
Ma sta god da pise i na poklopcu i u knjizi, ja dok sam vozio trojku uvek sam sipao wynns octan booster, jer kod nas je gorivo daleko od dobrog. Par puta mi se desilo kad sipam gorivo pa pocne klepetanje, i onda da se ne bi igrao sipao sam booster i kraj... od tada klepetanje sa nasim gorivom je presato. U ino nisam imao potrebe za aditivom...  :RR)

Van mreže sasacalko

« Odgovor #11 poslato: 23. Sep, 2014. 22:57 »
     Koja je cena tog bustera i na koliko litara se sipa? Pošto si ga več koristio, interesuje me da šta je jeftinije: sipati benzin od 95 i dodati buster ili sipati od 98 oktana?    wac1

Van mreže tasa

« Odgovor #12 poslato: 23. Sep, 2014. 23:17 »
Kad preracunas, dodje mu na isto, ali obzirom da ne znam sta sipam po nasim pumpama, onda ide booster.
Ako se ne varam,  jedna flasica ide na 60 ili 72l, tako nesto, sada sam na dizelu pa se vise ne secam.  :)

Na mreži Lignjoslav

« Odgovor #13 poslato: 23. Sep, 2014. 23:40 »
Po meni, da je ovaj auto ocuvan primerak, s obzirom na godiste, opremu, motor, km... cena bi trebala da bude barem 1000 e vise nego sto trazi. Skoro je jedan clan foruma napisao da je prodao Fabiju slicnu ovoj po ceni od preko 4 k, da je auto brzo prodao i da se sada kaje sto ga nije zadrzao.
  • Vozi: Rapid Spaceback 1.0 tsi 2019- , Fabia htp mk1 2014-2019

Van mreže vlada320

« Odgovor #14 poslato: 24. Sep, 2014. 00:18 »
Po meni, da je ovaj auto ocuvan primerak, s obzirom na godiste, opremu, motor, km... cena bi trebala da bude barem 1000 e vise nego sto trazi.
Za tu cenu Fabia II benzinci kakve god poželite i poneka 1.4TDI se nađe.