Autor Tema: ulenjio sam auto ........................?  (Pročitano 2184 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže sumadinac1.4 16vZapočeo temu

ulenjio sam auto ........................?
« poslato: 29. Sep, 2014. 22:27 »
sta to znaci i kako se ulenji auto.Kako se ponasa auto koji se ulenji ????Da li je ispravan tehnicki i kako da se odlenji :)

Na mreži mihajloalasp

Odg: ulenjio sam auto ........................?
« Odgovor #1 poslato: 29. Sep, 2014. 22:41 »
Koliko sam ja upućen u to, važi samo za motore sa karburatorom i više od jednog grla :) Od vožnje pod malim gasom zariba grlo koje treba da ubrizgava gorivo kad se naglo pritisne papučica gasa, pa deluje da se "ulenjio" (stvarno pravi takav osećaj, kao da ima 50% manje snage). Neki majstori smatraju da isto važi i kad se auto vozi samo po gradu penzionerski, pa se svuda nahvata garež od nepotpuno sagorelog benzina, mada prva vožnja pod jačim gasom i problem nestaje. Imao sam prilike da radim na raznoraznim vozilima, dolazili su u servis ljudi koji kažu da se auto ulenjio i kao znaju da mu ništa ne fali i da je ispravan, a uvek se ispostavi da auto ima neki problem :)
  • Vozi: Octavia mk1, Superb mk2, Favorit 3X

Na mreži zare

« Odgovor #2 poslato: 29. Sep, 2014. 22:50 »
Ispravan je ide :). Samo ne ide kao sto bi trebao. Kola koja se dosta voze po gradu na nizim obrtajima malo nabace garezi na ventilima, komori, klipovima, sve to smanjuje snagu motora. Treba "malo" da se produvaju :). Ne mora 150 na sat, bitno je voziti ih na vecem broju obrtaja duze vreme, nije bitno u kojoj brzni. Mozes da ga produvas i u gradu drugom na 4-5000 obrtaja. Ali je najbolji otvoren put jer ipak treba vremena.

Secam se da je moj stari mehanicar imao problema sa kecom koji je vozila neka zena po gradu (pre 100 godina :) ), sve perfektno, covek zna znanje a auto nece preko 80-90 ni za zivu glavu. A i to jedva. Seti se u cemu je stvar pa preko Topole za Beograd. Do iza Topole nije hteo da predje tih 80-90. Onda je krenuo lagano da probija. Vratio se sa 130-140  ;).
Imao sam i ja slicno iskustvo, ne bas toliko ekstremno ali sasvim doboljno da ubedim oca da je tih godinu dana vozio bas penzionerski :)

Van mreže dulefontana

« Odgovor #3 poslato: 30. Sep, 2014. 01:27 »
Termin se koristio davno kada su penzioneri (tada radnici) kupovali nove automobile. Ti automobili su pored male kilometraze vozeni laganom (penzionerskom) voznjom. Tada ti novi delovi su navikli posle par desetina godina na taj umereni rad. Unutrasnji delovi motora nikada nisu forsirani na vecim obrtajima i visim temperaturama. Kada se godinama tako vozi delovi naviknu na taj umereni rad, i nikada nisu ocvrsnuli zbog lagane voznje. Takodje su se stvarali talozi sto unutar kompresionog prostora tako i u karburatoru. Cesto se desavalo da npr. penzioner vozi auto 20 godina jednim tempom. On proda auto i uzme ga neki klinac, kao prvi vlasnik mala kilometraza sve odrzavano kako treba, prvi semafor on stisne gas, tako par dana i motor pukne, ili pocne sve i svasta da se kvari.
Sustina je da se auto mora voziti u svim rezimima. Ok je lagano voziti i ne habati ga, ali nekada i treba malo cepiti auto, kako to npr. italijanski automobili vole.
Moj licni primer je da je prethodni vlasnik Favorita vozio krajnje lagano i kratke relacije, a pritom je prvi vlasnik. Kod mene je posle par meseci poceo da trosi ulje.

Na mreži hakkler

« Odgovor #4 poslato: 30. Sep, 2014. 11:13 »
potpis..evo ja mu danas idem izvadit malo mast i propuhat ga >:D
Isprobam preko aplikacije jer ide ispod 20sek na 1/4 milje ;D

dugo več nisam ....

Van mreže dulefontana

« Odgovor #5 poslato: 30. Sep, 2014. 11:51 »
http://vesti.mojauto.rs/Saveti/497972/10-mudrosti-o-automobilima-sa-kafanskog-stola

stavka broj 5. Upravo ono sto sam i napisao, postepeno se treba razradjivati motor, ali odredjeni vlasnici novih automobila ostanu na stadiumu lagane voznje i tako ga ulenje.

Van mreže sumadinac1.4 16vZapočeo temu

« Odgovor #6 poslato: 30. Sep, 2014. 20:04 »
dakle sve je ispravno ali auto nece da ide preko 50 posto snage zanimljivo  =))    Znaci vozim punim gasom 10 km i auto takoreci proradi
Jel moze skoda sa ecu da se ulenji

Na mreži zare

« Odgovor #7 poslato: 30. Sep, 2014. 21:03 »
Ma moze svako auto da se ulenji, samo ovi novi sa elektronikom dosta teze i manje nego stari sa karburatorom jer u svim rezimima rada imaju bolje sagorevanje nego karburatorski.

Da si nekada video otvoren motor sa naslagama na ventilima, komorama i klipovima ne bi ti bilo smesno sto je sve ispravno a auto ide sa 50 % snage  :P.