Autor Tema: dizne benzin fabia 1.2htp elegance 2004.  (Pročitano 2610 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže BakeroZapočeo temu

dizne benzin fabia 1.2htp elegance 2004.
« poslato: 16. Okt, 2014. 10:46 »
Evo da se i ja upisem na forum, pozdrav svima pre svega.

Na zalost javljam se zbog problema, pandan onome kako se vecina nas javlja doktoru - tek kad zaboli. Vozim fabiu vec 7 godina, i toliko sam je hvalio svo ovo vreme da sam samo cekao da nesto ureknem. Presla je 128.000 km, a ulaganja su bila smesna. Odrzavana u WV servisu. 90% je voznja po gradu, teko da sam bio prezadovoljan performansama. Problem je nastao pre dve nedelje, kada sam osetio da prilikom naglog dodavanja gasa "proguta knedlu" pa tek onda ubrza. Kada ga drzim na klackalici i cekam skretanje za koje moram da dam malo jaci gas i brze pustim kvacilo, hoce i da se ugasi. Na leru isto na momente gubi gas, pa se vrati. Uzme majstor pod svoje, i uradi: ciscenje dizni, promeni jednu bobinu, stavim novi akumulator (bio je star, ali dok nije sve izmenjao nisam imao problema sa njim, onda odjednom nece da vergla), ocisti klapnu. Posle tog servisa, auto prima gas i radi ko i pre, pali ko metak kad je hladan. Ali tada nastaje sledece: kad je zagrejan, i ostavim ga 15 min - 30 min ugasenog - nece iz prve da upali, vergla ali ne pali. Iz druge upali. I potrosnja, ono sto pokazuje kompjuter, je drasticno skocila: pre je trosio po gradu do maksimalno 8 L/100km, a sada ide i preko 10 L/100km. Kad dodam gas, trenutnu potrosnju pokazuje i preko 23 L/100km. Znam da jedinu ispravnu potrosnju mogu proveriti metodom "sipanje do vrha - 100km - sipanje do vrha", ali logikom vodjen ne znam kako je do sada pokazivao dosta manje.

I sada, majstor mi rece da sumnja da su dizne otisle. Zanima me vase misljenje, odnosno neka iskustva sa ovim. Da napomenem da ni pre ni posle, kompjuter ne izbacuje ama bas nikakvu gresku.

Izvinjavam se na opsirnosti, hvala svima unapred.
  • Vozi: skoda fabia 1.2 htp elegance 2004.

Van mreže vule035

Odg: dizne benzin fabia 1.2htp elegance 2004.
« Odgovor #1 poslato: 16. Okt, 2014. 13:12 »
Imao sam skoro sve ove probleme. Problem sa paljenjem isti baš kao kod tebe. Ujutru odmah upali, kad je vruć moram da verglam i pali iz drugog ili trećeg puta. Problem je bio sa anlaserom. Zamenjene su biksne i od tad nisam imao problema. Što se tiče potrošnje goriva, proveri na dijagnostici lambda sonde. Čak i kad su u kvaru ne moraju da izbacuju grešku na tabli. Kod mene recimo nisam imao Check Engine lampicu upaljenu a crkla mi jedna sonda. Ne znam gde sipaš gorivo ali možda bi trebao da promeniš pumpu neko vreme. Najbolje je da sipaš 10 litra kad ti se upali upozorenje za gorivo pa da vidiš koliko ćeš da prođeš do sledeće lampice za gorivo.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.4 MPI 50kW 2002. god.

« Odgovor #2 poslato: 16. Okt, 2014. 13:40 »
Hvala Vule, vrlo laicki je i meni to padalo na pamet.

Ne znam koliko ce provera potrosnje dati rezultat od lampice do lampice, posto mialim da on pali lampicu na 100km, a ne kolicinu u rezervoaru. Ili se varam?! Kaze da je proverio sonde, i da ne pokazuju nikakvu gresku, ali videcemo...

Van mreže hatuna1983

« Odgovor #3 poslato: 17. Okt, 2014. 13:14 »
Rezervu bi trebalo da pali na 7.5l mislim da je to rezerva. Tebi je izgledalo da na 100km pali jer si vjerovatno uvjek imao slican prosjek potrosnje. Sto se problema sa ''toplim'' startom tice, dosta sam o tome citao i na briskoda forumu, ne sjecam se sad svega napamet, mislim da je cesto do raznoraznih senzora bilo. Do lambda sonda moze biti mozda cak i to, neko ko bolje zna ce mozda potvrditi.
  • Vozi: Škoda Octavia A5 2006 1.9 TDI BJB 77kw Elegance

« Odgovor #4 poslato: 17. Okt, 2014. 20:51 »
Najnoviji nalaz: klapna ne radi dobro, tj. ne otvara ili zatvara dobro kada je zagrejan i zbog toga ne pali iz prve. Potrosnja je smanjena, kao, ne pokazuje vise 10,5L vec 8,5L (i to mi je mnogo, do sada je u gradu leti trosii ne preko 7,5L po najguscij gradskoj voznji). Za potrosnju cu ga jos teatirati, ali majstor kaze da je klapna uzasno skupa, i kad to ode snalazi se na razne nacine da nesto skarabudzi kako ne bi kupovali novu.

Klapna?