Autor Tema: Temperatura opadne u toku voznje  (Pročitano 4628 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
Odg: Temperatura opadne u toku voznje
« Odgovor #15 poslato: 27. Okt, 2014. 18:06 »
Eeeee...Zastava se svojevremeno izvozila za Egipat...
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Van mreže WEST 014

• RallyeSport
  • Ugled: 8
« Odgovor #16 poslato: 27. Okt, 2014. 18:13 »
Posto vidim da mi sadasnji auto malo sporije postize radnu temperaturu u odnosu na prethodni (isti motor ista kodna oznaka), u gradu postigne 90, ali cim izadjem na otvoren put temperatura malko opadne. Kapiram da je termostat zreo za zamenu. Uzeo sam danas Behr 930 dinara kosta, nije skupo. Zanima me da li je zamena antifriza default, kad se menja termostat. Jer nikad to jos nisam radio na kolima. Vidim samo da ce biti posla, morace alternator da se skida....

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #17 poslato: 27. Okt, 2014. 18:48 »
Posto se sporije postize radna temperatura, to znaci da je termostat vec otvoren, tj. zaglavljen je u otvorenom polozaju. ( i on sad vec "glumi" taj letnji termostat, sto je pominjao Bugarin, i mogao bi da "pije vodu" u letnjim mesecima). Potrebna je njegova zamena. Sto se tice zamene rashladne tecnosti...prvo treba proveriti njenu koncentraciju i videti u kakvom je stanju. Cak i ako je koncentracija dobra, a starija od 2 godine, preporucljivo ju je zameniti. KOd same zamene termostata, izvesna kolicina rashladne tecnosti ce se svakao izliti, koju morasnadoknaditi...Vest majstor ili ti, potrudices se da veci deo sakupis u neki sud. Moze se tecnost ponovo koristiti (ako je inace dobra), ali se mora obratiti paznja ako se u toku sakupljanja zaprljala, da se otkloni necistoca, al ima jedna mnogo vaznija stvar. A to je : (nisi naveo tip vozila) ako je u pitanju felicija, u uputstvu je navedeno da ona koristi samo, i samo, rashladnu tecnost tipa G12 crveni, (standard TL VW 774 D), a ta tecnost se ne sme mesati ni sa jednom drugom, sem sa samom sobom. To jest samo sa G12 (nije vazan proizvodjac, vec da bude G12 crvene boje).
MOzes tecnost ispustiti preko donjeg creva na hladnjaku, a moze i preko gornjeg, ali cese tada jedan deo neuhvatljivo izliti kad se skine kuciste termostata. U svakom slucaju izvesna kolicina se mora nadoknaditi, ali da se vodi racuna o vrsti tecnosti koja se doliva. Ali, najbolje je zameniti kompletnu tecnost, i isprati ceo sistem...i tad si miran naredne 2 godine... bravo2
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Van mreže Turbo

• Laurin&Klement
  • Ugled: 16
« Odgovor #18 poslato: 27. Okt, 2014. 19:06 »
Dodao bih samo da G12 bez problema traje 5+ godina, mada fabrika Škoda preporučuje zamenu svakih 5 godina. 2 godine je nepotrebno rano za zamenu rashladne tečnosti.

Van mreže WEST 014

• RallyeSport
  • Ugled: 8
« Odgovor #19 poslato: 27. Okt, 2014. 19:24 »
e zamene rashladne tecnosti...prvo treba proveriti njenu koncentraciju i videti u kakvom je stanju. Cak i ako je koncentracija dobra, a starija od 2 godine, preporucljivo ju je zameniti. KOd same zamene termostata, izvesna kolicina rashladne tecnosti ce se svakao izliti, koju morasnadoknaditi...Vest majstor ili ti, potrudices se da veci deo sakupis u neki sud. Moze se tecnost ponovo koristiti (ako je inace dobra), ali se mora obratiti paznja ako se u toku sakupljanja zaprljala, da se otkloni necistoca, al ima jedna mnogo vaznija stvar. A to je : (nisi naveo tip vozila) ako je u pitanju felicija, u uputstvu je navedeno da ona koristi samo, i samo, rashladnu tecnost tipa G12 crveni, (standard TL VW 774 D), a ta tecnost se ne sme mesati ni sa jednom drugom, sem sa samom sobom. To jest samo sa G12 (nije vazan proizvodjac, vec da bude G12 crvene boje).
MOzes tecnost ispustiti preko donjeg creva na hladnjaku, a moze i preko gornjeg, ali cese tada jedan deo neuhvatljivo izliti

Hvala na oggovoru. Auto je Oktavija 1.8T RS. Nego vidim da iskustva sa ovim aftermarket termostatima i nisu bas najsrecnija ali ja sam vec kupio tako da cemo videti kako ce me sluziti.

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #20 poslato: 27. Okt, 2014. 19:28 »
A ja bi dodao jos ovo...citam u uputstvu...citiram: Jednom ispustena rashladna tekucina ne smije, u normalnim uvjetima, biti ponovo koriscena  nono. Unistavanje tekucine provedite u skladu s propisima o ocuvanju okolisa. Bla...truc...