Simply Clever
Zdravo!
Uloguj se
ili
Registruj.
Novi aktivacioni
Email
?
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Početna
Forum
Pomoć
Pretraga
Prijavljivanje
Registracija
Škoda Forum
»
ŠKODA Modeli
»
FELICIA 1994-2001
»
Problem sa seckanjem i gasenjem
Strana:
1
2
»
Dole
Autor
Tema: Problem sa seckanjem i gasenjem (Pročitano 7076 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
zorjo
Ambition
Ugled: 4
Problem sa seckanjem i gasenjem
«
poslato:
03. Nov, 2014. 13:51 »
Imam Skodu Feliciju, benzinac 1,3, samo benzin, klasican karburator sa automatskim sauhom, podesavanje radjeno letos, pre godisnjeg odmora, sve radilo kako treba, odnedavno imam sledeci problem:
Ujutru, prilikom paljenja, pritisnem papucicu gasa do kraja, pustim, startuje automatski sauh, upalim na prvu, bez problema, broj obrtaja oko 1400. Posle 30ak sekundi broj obrtaja opada do 900 /kao da se automatski sauh iskljucio/ auto "dise" pomazem mu dodavanjem gasa na papucici do 1200obr, vozim tako, posle 2 minuta otprilike, automatski sauh opet radi, sam drzi na 1300obrtaja, i posle par minuta se sauh iskljuci i onda u voznji posle nekoliko minuta /ne vise od dva, tri/ tek se, bez seckanja samo ugasi. Kao da mu je odjednom nestala struja. Ne pomaze "pumpanje" gasa, verglanje...Dam sva 4 migavca, sacekam oko minut /kao da se neka prelomna tacka zagreje/, zaverglam sa malim gasom, upalim i dalje vozim bez problema...Dok vozim tako zagrejan, nikakvih problema u voznji vise nema.
Ovo traje vec vise od mesec dana, u medjuvremenu sam prvo zamenio filter za gorivo, iako stari filter nije bio zapusen, nije bilo poboljsanja, sipano i gorivo par puta, bez promene. Zatim sam proverio i izduvao ler diznu, isti rezultat. Desi se da par dana nema tih simptoma, cini mi se kada ugadjam situaciju sa sauhom i voznjom, da ga zagreje postepeno. Zatim sam proverio podesavanje sauha /polozaj crta na bimetalu i karburatoru/ podesio, proverio pokretljivost leptira - ne glavi, poprskao WDom 40 /ne glavi bimetal i on se pomera kada grejac u njemu greje.../.
Ima li neko ideju sta moze biti u pitanju. Napominjem da sa paljenjem nemam nikakvih problema, palio je i leti i zimi bez problema, kompresija dobra...
Vozi: Skoda Felicija GLX; 1,3 benzin; 1996
zare
Laurin&Klement
Ugled: 18
Odg: Problem sa seckanjem i gasenjem
«
Odgovor #1 poslato:
03. Nov, 2014. 14:08 »
Samo jedna napomena u vezi paljenja. Ako auto pali kao mina, ne znaci da je paljenje dobro podeseno. Desava se da auto pali dobro i pored rastelovanog paljenja ali da zato u voznji manje ili vise (ne) pravi neke probleme pa ljudi lako otpisu paljenje kao uzrok problema.
Ako ti je paljenje dobro (pretpostavimo da jeste) onda ostaje samo karburator i verovatno neki problem oko sauha.
brlog04
Style
Ugled: 5
«
Odgovor #2 poslato:
03. Nov, 2014. 16:41 »
Imao sam takav problem na Favoritu - izludjivao me. Kada sam ugradio plin sve je radilo besprekorno - preporodio sam se , nikada ga vise nisam vozio niti palio na benzin. Verovatno je problem u karburatoru, ja sam cak i pumpu benzina menjao ali nije pomoglo.
Vozi: Škoda Fabia II 1.4 16V 2008 Ambiente
pajapop
Laurin&Klement
Ugled: 15
«
Odgovor #3 poslato:
03. Nov, 2014. 17:24 »
Pazljivo sam procitao uvodni post...Od nedavno i ja vozim istu feliciju, i meni se isto ponasa sauh, i rekao bi da je to u redu...sem onog gasenja...Tu je sigurno problem do bobine!!! NIje jos definitivno crkla, ali sprema se
Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.
olajkris
Laurin&Klement
Ugled: 23
«
Odgovor #4 poslato:
03. Nov, 2014. 22:10 »
kada se zagreje dobije radnu temp jer ima normalan rad?
pajapop
Laurin&Klement
Ugled: 15
«
Odgovor #5 poslato:
03. Nov, 2014. 22:44 »
Ima normalan rad i na gasu i na benzinu. Naime, promenio sam svecice...Cim sam je uzeo, uradio sam mali servis i stavio za plin BRISK DR17YS, super je radila, ali mislim da je imala malo vecu potrosnju. Pre neki dan sam stavio obicne svecice, ali njene pripadajuce NGK BCPR5E i auto se preeeeporodio. Cak nema ni onog njenog prepoznatljivog "skodinog zvuka"...Kao da sam u mojoj staroj Mazdi. Da nema obrtometra ne bih znao da motor radi. E sad videcemo kako je sa potrosnjom, jos nisam stigao da dopunim rezervoar...
Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.
zorjo
Ambition
«
Odgovor #6 poslato:
05. Nov, 2014. 01:55 »
Kao sto sam napisao:
Dok vozim tako zagrejan, nikakvih problema u voznji vise nema.
Znaci posle startovanja i setanja broja obrtaja /sauh koji normalno startuje, pali i drzi 1400obrtaja, posle 1 minuta se sauh iskljuci, motor radi na nekih 800 -900obrtaja, posle par minuta sauh se ukljuci i normalno podigne obrtaje na 1400, zatim se posle par minuta sauh iskljuci, kao motor je dostigao radnu temperaturu, i tako motor radi jos par minuta i odjednom se gasi. Nema stucanja, cimanja, kao da mu je neko presakao struju. Ne pomaze pumpanje gasa, jednostavno se ugasi. Dam sva cetiri, sacekam oko minut, pritisnem pedalu gasa i palim pod malim gasom /verglam 10ak sekundi, kao kada startujem topao motor/, upali motor normalno. Retko mi se desava da se posle par minuta opet ugasi, ja ponovim proceduru /sacekam oko minut/, palim auto i vozim dalje bez problema.
Sada sam kao "nasao sistem" pa mi se po nekoliko dana desava da se ne ugasi: vozim sa malim gasom, do 1600-1700obrtaja nekoliko minuta, znaci bez velih obrtaja, kao prevarim ga dok se motor zaista zagreje i auto ide bez gasenja. Mada problem nisam resio, nemam trenutno ideja sta dalje...
olajkris
Laurin&Klement
«
Odgovor #7 poslato:
05. Nov, 2014. 03:35 »
mislim da ti samo bimetalna spirala nije dovoljno napregnuta pa ti rano iskljuci saug. tj probaj dosteluj da malko duze drzi saug.
zorjo
Ambition
«
Odgovor #8 poslato:
05. Nov, 2014. 18:58 »
To sa zadnje uradio, pre neki dan - pomerio sam bimetal, tj podesio na ona tri srafa da sauh duze drzi /ima crta, mislim da je to zimski rezim/, ali i dalje posle startovanja na 1400obrtaja pod sauhom posle manje od minuta broj obrtaja padne na 800-900, pa dalje isto /drzim nogu na gasu i doteram broj obrtaja na 1100-1200/ i posle par minuta sauh se opet ukljuci i drzi 1400 do iskljucenja, nekoliko minuta.
A tek posle toga jos par minuta normalne voznje i onda se ugasi, bez cimanja, odjednom. Ne pomaze ni pumpanje gasa, tek utuli. A sto je najgore desava se da nekoliko dana vozim bez gasenja, a sve prethodno opisano se ponavlja...
Nema pravila, to me dodatno sludjuje...
mihajloalasp
AS Petrović since 2014
Laurin&Klement
Ugled: 72
AS Petrović
«
Odgovor #9 poslato:
05. Nov, 2014. 21:56 »
Kakva je potrošnja? Ja sam imao takav problem sa gašenjem, samo je kod mene bilo prepravljeno na ručni sauh. Onda je odjednom počeo da troši kao nezdrav, jedva je palio hladan, zagrejan nikako. Ja predlažem da posetiš onog profesora što radi karburatore da ti pogleda to, meni je rešio problem.
Vozi: Octavia mk1, Superb mk2, Favorit 3X
olajkris
Laurin&Klement
«
Odgovor #10 poslato:
05. Nov, 2014. 23:39 »
pazi to sto je 1400 to ne stelujes time sto zaokrenes spiralu.. za stelovanje broja obrtaja u rezimu sauga za ler imas sraf. a sad sama spirala ima svoju osovinu koja se osigurava srafom u leziste( deo koji se greje vodom iz sistema) taj sraf zna popustiti i ispasti cak. pa se spirala pomera sa svojom osovinom u tom kucistu pa dzaba ti rotiras jer kad se napregne ona opet se pomeri jer nije fiksirana kako treba. i eto vec ne mozes da imas dovoljno dugo ukljucen saug
I jos jedno bitno saug ima svoju polugu sa stepenima sad ne mogu se setit tacno dal 4 ili 5 stepena. kada stisnes papucicu i ukljuci saug treba da vidis izmedju sauga i samog karba na kojem je stepenu te poluge, sraf. sa kojim stelujes obrtaje u rezimu sauga. na slici ispod sto sam postavio mozes da vidis sraf za stelovanje e njegov vrh seta po toj poluzi sa stepenima.... vidi na kom stoji kad aktivira saug.
«
Poslednja izmena: 05. Nov, 2014. 23:49 olajkris
»
zorjo
Ambition
«
Odgovor #11 poslato:
07. Nov, 2014. 21:45 »
Hvala na odgovorima.
Pre neki dan sam isao kod tog majstora za karburatore, sto si ga pohvalio, da vidim kada bi mogao da dovezem auto. Problem mi je sto je sauh u pitanju, pa bi trebalo da auto ostavim uvece kod njega, da se ohladi preko noci, pa dodjem ujutru. Pokusacu jos nesto na osnovu saveta, ako ne uspem idem do njega...Mozda je ipak struja u pitanju.
Provericu i taj centralni sraf, koji drzi bimetal, da nije slucajno labav ili ispao. A sto se tice samog stelovanja sauha, pomeraj celog sklopa bimetala je uradjen sa idejom da duze drzi sauh, tj. kasnije otkaci. Brojem obrtaja pod sauhom sam zadovoljan /inace ovu sliku sam ja i postavio o mestu gde se podesava broj obrtaja pod sauhom kada sam resavao taj problem pre par godina, i tada ga resio, nisam imao problema do sada/.
Hvala Vam svakako, svaki savet i ideja su dobrodosli.
zorjo
Ambition
«
Odgovor #12 poslato:
13. Nov, 2014. 20:08 »
Danas mi je majstor ustanovio u cemu je problem - u onom vakumskom regulatoru, koji posle pokretanja pod sauhom ne otvori malo leptir /postoji jedno uputstvo podesavanja, taj zazor bi trebalo da bude oko 2mm/. Postavio mi je parce zice koje drzi taj zazor leptira kao privremeno resenje.
zorjo
Ambition
«
Odgovor #13 poslato:
14. Nov, 2014. 19:00 »
Na slici je prikazan zazor /pomeraj leptira/. Kod mene se zatvarao do kraja i zbog toga je padao broj obrtaja. Pokusacu podesavanje, mozda je potrebna zamena vakuma.
zorjo
Ambition
«
Odgovor #14 poslato:
17. Nov, 2014. 14:00 »
Osnovni problem na mojoj Feliciji je bilo osteceno /gornje/ crevo koje dolazi na B poziciju vakumskog regulatora, negde je propustalo (porozno od starosti). Problem resen zamenom oba creva /ukupne duzine 30ak cm/.
Preporuka svima koji imaju slican problem u radu pod sauhom - skinite i obicnim duvanjem proverite da li su creva u redu. Nikakav kvar, a prilican problem.
Nadam se da ce biti od pomoci, s obzirom da je zima na pragu.
Strana:
1
2
»
Gore