Autor Tema: ESP i ASR  (Pročitano 7235 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Na mreži zareZapočeo temu

ESP i ASR
« poslato: 31. Dec, 2014. 18:16 »
Fabia odlicno ide po snegu, bar ova moja sa ESP-om i ASR-om. Kada se iskljuci ASR da li se iskljucuje i ESP?
Nisam odavno probao ali se dobro secam ranije da pri vecim brzinama na snegu auto postaje nestabilniji kada se iskljuci ASR i da se vraca kao na sine kada se ponovo ukljuci. ASR sprecava proklizavanje pri polasku pa mi nije logicno da nesto radi u toku voznje.

Van mreže djordjebg

Odg: ESP i ASR
« Odgovor #1 poslato: 31. Dec, 2014. 18:28 »
Zare ESP je bas redak na Fabiji, to je dosta kompleksniji sistem nego ASR koji smanjuje prenos snage na tockove kada  dodje do proklizavanja kao sada na snegu, kako bi se lakse uhvatili podlogu. Ako imas dugmence na tabli za iskljucivanje ASR imas samo taj sistem. ASR je zapravo ESP sistema.

EVo dve slike, Fabija 1 sa ASR sistemom:

Fabija 1 sa ESP sistemom, pride vidi se da je nakrcana opremom tu je AIRBAG lampica kao indikacija da je iskljucen i grejaci:

« Poslednja izmena: 31. Dec, 2014. 18:37 djordjebg »

« Odgovor #2 poslato: 31. Dec, 2014. 18:40 »
ESP je kod nas standardno isao u Elegance opremi ali nema mogucnos iskljucivanja bar kroz posebno dugme kao sto ima ASR. Zato i pitam da se slucajno sa ASR-om ne iskljucuje i ESP.
U pocetku kada je ESP ugradjivan (ne vezano za marku vozila) bila je mogucnost iskljucivanja, kasnije je kod svih ta opcija manje-vise izbacena zbog bezbednosti.

Van mreže djordjebg

« Odgovor #3 poslato: 31. Dec, 2014. 18:49 »
NAzalost nije Zare, kao ni mnoge druge stvari:

« Odgovor #4 poslato: 31. Dec, 2014. 19:06 »
Oprema se razlikovala od godine do godine. Po ovome ja nemam krovne lajsne u boji vozila ako se misli na onu usku gumu   duz krova izmedju krova i bocnih stranica, nemam ni "bez-oniks komandnu tablu" to je ona iz 2 boje a ako se dobro secam nisam imao ni soferku sa "zelenim delom" ali je takvom zamenjena posle pucanja.  Ali zato imam ESP :). Nije ESP nikakvo cudo na Fabiji, dosta ljudi i ne zna da ga ima.

Van mreže AcoSk

« Odgovor #5 poslato: 31. Dec, 2014. 19:08 »
Slazem se sa Djordjem, kada na tabli ima dugme ASR onda auto ima samo ASR..
Zare, izmedju ostalog mozes da probas, sneg je napolju, klizavo je.. Probaj ga levo desno, vidi koci li neki od tockova isl...

« Odgovor #6 poslato: 31. Dec, 2014. 19:32 »
Ne vidim kakve veze ima da li imas dugme ASR sa ESP-om, ABS-om i slicnim sistemima? Nemas ni dugme za ABS pa opet imas ABS. A u pocetku si imao dugme gde si mogao da iskljucis ABS. Opet zbog bezbednosti izbaceno iskljucivanje ABS-a.
Za ASR moras da imas dugme jer kako ces da se izvadis iz dubokog snega ili blata ako tockovi ne mogu da proklizavaju, tj. ako je ASR ukljucen ;).
Sada skoro da nema novih kola bez ESP-a, koliko njih ima dugme za iskljucivanje ;)?

Na mreži hakkler

« Odgovor #7 poslato: 31. Dec, 2014. 20:03 »
sa esp om nemaš gušta vrtiti se pod ručnom ili bočno >:D

« Odgovor #8 poslato: 31. Dec, 2014. 20:11 »
E za to sluzi fica ;). Em prodjes svuda gde su se ovi sa silnom elektronikom i najmodernijim gumama koje se penju uza zid pozaglavljivali em se zezas sve vreme :).
Ne mogu da prezalim sto i dalje nemam jednog...

Van mreže AcoSk

« Odgovor #9 poslato: 31. Dec, 2014. 20:19 »
Ok, nova kola, valjda pricamo o Fabiji iz 2004.god??
Ja za nju kazem da bi trebalo da je tako.. ali ok, mozda gresim

A i ne bitno, probaj na snegu ako nisi siguran 100% da li imas ESP..
Necemo vise, odosmo u off

Na mreži bugarin

« Odgovor #10 poslato: 31. Dec, 2014. 20:35 »
Ne vidim kakve veze ima da li imas dugme ASR sa ESP-om, ABS-om i slicnim sistemima? Nemas ni dugme za ABS pa opet imas ABS. A u pocetku si imao dugme gde si mogao da iskljucis ABS. Opet zbog bezbednosti izbaceno iskljucivanje ABS-a.
Za ASR moras da imas dugme jer kako ces da se izvadis iz dubokog snega ili blata ako tockovi ne mogu da proklizavaju, tj. ako je ASR ukljucen ;).
Sada skoro da nema novih kola bez ESP-a, koliko njih ima dugme za iskljucivanje ;)?

ASR a kasnije ESP su sistemi koji objedinjuju sve ostale. ESP, ESC ili DSC recimo koriste ABS, TSC, ASR i mnoge druge kako bi obavili svoj zadatak.

a sto se tice pitanja koja novija kola imaju opciju iskljucivanja ESP-a (klikom na slike videcete ih u punoj rezoluciji):

levo od menjaca

desno iznad menjaca

i jedan BMW 6
levo pored menjaca

postoje trzista gde ne postoji to dugme zbog zakonske regulative, ali generalno postoji dugme za iskljucivanje.

ps: na navaku prilikom testiranja vozila, na svim modelima je softverski bila zakljucana opcija gasenja ESP-a iz sigirnosnih razloga, a dobrim delom i iz finansijskih :)
  • Vozi: Octavia mk2 1.9tdi PD

Van mreže WEST 014

« Odgovor #11 poslato: 31. Dec, 2014. 21:00 »
Kako mogu proveriti da li imam ESP?

Van mreže Neba

« Odgovor #12 poslato: 31. Dec, 2014. 21:08 »
Kako mogu proveriti da li imam ESP?

1) Verovatno da moze software-ski kacenjem na dijagnostiku da se procita.
2) Kodovi koji se nalaze na nalepnici (na fabiji je to u gepeku) ili na originalnoj servisnoj, ukucas u http://igorweb.org/equidec/howto.html pa iscitas tipa: 1AT = electronic stabilization program (ESP)
3) U praksi sada kada ima snega i leda na bezbednom prostoru, kreni pravo recimo 30-40km/h i smotaj naglo volan u stranu pa ispravi u kontru (tzv test severnog jelena = nagla promena trake i vracanje u istu). Motanje volana mora da bude dovoljno da natera u otklizavanje automobil. Ukoliko postoji ESP on ce se u takvoj situaciji ukluciti i pomagati da se otklizavanje smanji. Takodje na instrument tabli se pali lampica zute boje (slicna trougaonom znaku za klizav put). u nekim slucajevima se promeni zvuk motora tj elektronika menja gas...
« Poslednja izmena: 31. Dec, 2014. 21:13 Neba »
  • Vozi: Fabia 1.9 SDI

Na mreži bugarin

« Odgovor #13 poslato: 31. Dec, 2014. 21:13 »
msm da imas ASR.
u ovom postu http://forum.skodaforum.rs/moja-octavia/skode-d/msg27123/#msg27123 postoji slika enterijera (volan-tabla) gde se iznad audio uredjaja vide taster za grejanje stakla i taster ASR.

edit: znam da je to slika tvoje stare octy, samo koristim sliku kako bih objasnio gde je taster za iskljucivanje, jer se na slici enterijera tvog trenutnog vozila ne vidi taj taster zbog ugla slikanja.
  • Vozi: Octavia mk2 1.9tdi PD

« Odgovor #14 poslato: 01. Jan, 2015. 11:29 »
Da ne ostanem duzan za tacnu informaciju u vezi ESP-a. Pregledao sam kodove na servisnoj knjizici i nije ESP nego ESC, moja greska, izvinjavam se.
" 1AP = Electronic Stability Control (ESC) with electromechanical brake booster".
Inace za ESP postoje 2 razlicite kodne oznake. Gledao sam neki fajl sa svim oznakama, ima ih vise stotina :).

Kolika je i u cemu razlika u odnosu na ESP ne znam bas tacno, verovatno je delom slicno ali na nizem nivou nego ESP. Uglavnom, sta god da radi, radi odlicno :).