Autor Tema: Ubacivanje 1.6 motora u feliciju?  (Pročitano 4077 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže deejaymiloshZapočeo temu

• Ambition
  • Ugled: 4
Ubacivanje 1.6 motora u feliciju?
« poslato: 11. Feb, 2015. 23:14 »
Drugari, zna li neko kako to ide kad je zakon u pitanju? Uzeo bih neki 1.6 motor da mu odradim generalnu pa da ga ubacim u feliciju. A kako nemam iskistva sa time reko' da pitam ovde ako je neko možda radio tako nešto.  :B=) :B=) Kako ide ta procedura? pozdrav
  • Vozi: Skoda Felicia 1.3 1998

Van mreže olajkris

• Laurin&Klement
  • Ugled: 23
Odg: Ubacivanje 1.6 motora u feliciju?
« Odgovor #1 poslato: 11. Feb, 2015. 23:22 »
Obrati se Dusku iz Zemuna, tj clanu duskozemun

Na mreži mihajloalasp

• AS Petrović since 2014
  • Laurin&Klement
  • Ugled: 72
  • AS Petrović
« Odgovor #2 poslato: 11. Feb, 2015. 23:28 »
Ubaciš motor, odeš na tehnički pregled. Tamo ti popune jedan papir da je izvršena zamena motora, a da je motor različitih tehničkih karakteristika ali iz istog auta (tj fabrički je ugrađivan). Sad više ne ideš sam ni u sup, nego sve završava tehnički pregled. Tu upišu u te papire broj novog motora, broj starog i sve što ide već (treba i motor koji ubacuješ da bude na tvoje ime), sledeći dan dobiješ potvrdu da možeš da voziš, kroz dve nedelje saobraćajnu i to je to :) 100% sam siguran da ništa više ne treba, drugaru smo umesto 45 u Yuga ubacili 65 motor pre nekih 20ak dana, odmah posle kod drugog drugara na tehnički i sad čeka saobraćajnu :) Odi na neki tehnički i sve će da ti objasne. A ubacivanje motora koji u autu nije bio fabrički (recimo u Favorita 1.6 iz Felicije) možemo svi da zaboravimo, više ne biva  >:(
« Poslednja izmena: 11. Feb, 2015. 23:40 mihajloalasp »
  • Vozi: Octavia mk1, Superb mk2, Favorit 3X

• Ambition
« Odgovor #3 poslato: 11. Feb, 2015. 23:31 »
Vidi ga mali što je pravno potkovan  :B=) =)) Hvala lepo.  :RR) bravo2

Van mreže ilijaUb

• Ambition
  • Ugled: 1
« Odgovor #4 poslato: 12. Feb, 2015. 01:12 »
Koliko sam ja upucen,vise nije moguce legalizovati motor u vozilu,ako se ne poklapaju kilovati i kubikaza,npr ako izbacujes 1.3 a ubacujes 1.6 koliko znam nije moguce,ako je fabricki 1.3 moras da vratis fabricki motor da bi bilo legalno,mozda nisam upravu ali koliko sam se raspitivao tako je,po novom zakonu,poz

• Ambition
« Odgovor #5 poslato: 12. Feb, 2015. 16:37 »
A baš planirao kad dođem do tebe da pogledamo za neki 1.6 motor ali ako je tako onda budžimo 1.3 :B=) :B=) :RR)

Na mreži zare

• Laurin&Klement
  • Ugled: 18
« Odgovor #6 poslato: 12. Feb, 2015. 17:39 »
Nije bitno (bar nije bilo) da li se motor koji se ubacuje vec ugradjuje u isti auto ili ne. Ti imas Jugo 55 i ako hoces da ubacis motor iz 65-ice moras da ides na ates na Masinski fakultet. Jedino ako se nesto nije menjalo zadnih godinu-dve pa to vise ne vazi.

Na mreži mihajloalasp

• AS Petrović since 2014
  • Laurin&Klement
  • Ugled: 72
  • AS Petrović
« Odgovor #7 poslato: 12. Feb, 2015. 17:47 »
Za ovog Yuga niko ništa nije tražio, bio je 45 motor, Yugo 65 koji je kupio za delove drugar je preneo na njegovo ime, na tehničkom su odradili sve, upisali broj drugog motora, tehnički pregled predao u sup za novu saobraćajnu i toliko. Ako je motor fabrički postojao, nije potreban atest, samo se na tom listu popunjava da je motor iz istog auta ali različitih tehničkih karakteristika. A to nije ni bilo tako davno, pre 3 nedelje :) Ubacivanje motora koji nije postojao nije moguće tj moguće je ukoliko imate vezu u ovlašćenom servisu da napišu jedan papir o izvršenim modifikacijama na vozilu a da ne ugrađuju oni motor. Ja sam se raspitivao za ubacivanje 1.6 motora u Favorita i može, ali traže nenormalnu sumu novca da napišu tu potvrdu. I poželjna je veza na mašinskom fakultetu ili AMS-u da te ne drndaju za atest, jer može da te vrati za bilo koju sitnicu.
  • Vozi: Octavia mk1, Superb mk2, Favorit 3X

Na mreži zare

• Laurin&Klement
« Odgovor #8 poslato: 12. Feb, 2015. 18:35 »
Naveo sam Jugo kao primer nije bitna marka vozila. Moguce da se nesto menjalo u zadnje vreme cim je tako uradjeno ali je sigurno bilo onako kako sam naveo. Ako stignem, provericu sutra kod onih koji sigurno znaju.

U tehnicke preglede se ne bih bas mnogo uzdao, tu rade sve i svasta i sto znaju i sto ne znaju. Posebno ako ti radi neki drug na tehnickom pregledu ;).

Na mreži zare

• Laurin&Klement
« Odgovor #9 poslato: 13. Feb, 2015. 14:03 »
Stvari stoje ovako. Ovo sto je gore kolega naveo da je na Jugu uradjeno, nije po propisima. Jeste bilo do aprila 2014. godine i mogao se u auto ugraditi bilo koji motor koji se fabricki ugradjivao u njega.

Sada tj. od aprila 2014. godine mozete ugraditi motor iz istog modela ali drugih tehnickih karakteristika pod uslovom da uradite atest. Atest se sada zvanicno zove ispitivanje vozila ili tako nesto. Propustio sam da pitam a mozda sam i zaboravio sta mi je covek rekao, da li u tom slucaju treba saglasnost proizvodjaca za modifikaciju ili ne treba. Pominjao mi je nesto da proizvodjac treba da odobri ugradnju novog motora ako smatra da sasija, trapovi, kocnice... zadovoljvaju uslove za ugradnju novog motora. Zastava je to ranije izdavala jer je ista skoljka i u stvari kompletna mehanika bila ista za sve motore.
Sada je prakticno nemoguce ugraditi motor jednog proizvodjaca u vozilo drugog proizvodjaca.

Posto je coveku posao da kontrolise tehnicke preglede i zna sa kakvim ljudima ima posao, njegov savet je da u svakoj situaciji izbegnete "savete" i "tumacenja" radnika na tehnickim pregledima. Toliko o tome koliko poznaju zakon i propise. Taj tehnicki koji je to uradio ce verovatno biti kaznjen ako mu kontrola nadje gresku tj. u ovom slucaju ne nadje atest o promeni motora u dokumentaciji.

I ono sto ja stalno pricam a svi me prave budalom  :B=). Atest je OBAVEZAN ako ugradjujete dnevna svetla, lepite folije (bez obzira da li su prednja ili zadnja stakla u pitanju), ugradjujete ksenone i bilo sta da radite sto menja fabricku homologaciju vozila.

Van mreže dusko zemun

• Laurin&Klement
  • Ugled: 35
« Odgovor #10 poslato: 22. Feb, 2015. 17:42 »
dragi forumasi,
do aprila 2014, bilo je moguce ubaciti svaki motor koji je ubacivala fabrika u oblik skoljke koji imate, ali posle aprila 2014. situacija se dosta promenila
verujem da niko nece imati zivca da cita koja je procedura u pitanju i koliko je potrebno para da se sve to odradi . red velicina je takav da se vise isplati baciti auto koji imate i kupiti drugi auto nego proci kroz golgotu koju treba da prodjete .

odradio sam prebacivanje iz oktavije 2.0 benzinu 1.9tdi i sve je bilo po Zakonu i mogu samo da kazem, da sam to uradio  SAD I NIKAD VISE ...
srpski receno i da nisam znao nista o tome kako se menja ni guma na kolima pa da sam poceo da menajm motore, lakse bi mi bilo nego da se izborim sa ekipom iz AMSS (automotosaveza srbije), ABS (agencije za bezbednost saobracaja) sa ekipome inzenjera i inzenjercica sa ovih ili onih univerzitetsko katedraskih odeljenja centara za motorna vozila... a da ne govirim da kad sam se pojavio na salteru u MUP-u, radnica koja mi je primila predmet na obradu, a dobro me poznaje rekla je ... Dule ,ovo samo ti radsi u Srbiji i ti si verovatno jedini ovo sve prostudirao ... ali , svakako do je dosije imao debljinu jedno 7cm Ugovora i ostalih papira... (citaj skoro 400e taksi, elaborata, atesta i ostalog ... 9
da li Vam treba jos koja rec o ovome ili je prosla volja zamene motora ?
naravno, u ispravnost vozila koje sam prepravio, imam neograniceno poverenje jer sam skoro sve sam odradio, ali na pregledima i na ostalim atestima i drugim akcijama, bilo je bitno samo da se sto suludije iscita zakon i donese neki zakljucakk kako mi samO NEDOSTAJE ft1-p....
ali ni lep ni pametan ... smao uporan stigne do cilja ...
  • Vozi: skoda 110R, felicia pik up FUN, OCTAVIA TOUR ...

• Ambition
« Odgovor #11 poslato: 25. Feb, 2015. 21:07 »
dragi forumasi,
do aprila 2014, bilo je moguce ubaciti svaki motor koji je ubacivala fabrika u oblik skoljke koji imate, ali posle aprila 2014. situacija se dosta promenila
verujem da niko nece imati zivca da cita koja je procedura u pitanju i koliko je potrebno para da se sve to odradi . red velicina je takav da se vise isplati baciti auto koji imate i kupiti drugi auto nego proci kroz golgotu koju treba da prodjete .

odradio sam prebacivanje iz oktavije 2.0 benzinu 1.9tdi i sve je bilo po Zakonu i mogu samo da kazem, da sam to uradio  SAD I NIKAD VISE ...
srpski receno i da nisam znao nista o tome kako se menja ni guma na kolima pa da sam poceo da menajm motore, lakse bi mi bilo nego da se izborim sa ekipom iz AMSS (automotosaveza srbije), ABS (agencije za bezbednost saobracaja) sa ekipome inzenjera i inzenjercica sa ovih ili onih univerzitetsko katedraskih odeljenja centara za motorna vozila... a da ne govirim da kad sam se pojavio na salteru u MUP-u, radnica koja mi je primila predmet na obradu, a dobro me poznaje rekla je ... Dule ,ovo samo ti radsi u Srbiji i ti si verovatno jedini ovo sve prostudirao ... ali , svakako do je dosije imao debljinu jedno 7cm Ugovora i ostalih papira... (citaj skoro 400e taksi, elaborata, atesta i ostalog ... 9
da li Vam treba jos koja rec o ovome ili je prosla volja zamene motora ?
naravno, u ispravnost vozila koje sam prepravio, imam neograniceno poverenje jer sam skoro sve sam odradio, ali na pregledima i na ostalim atestima i drugim akcijama, bilo je bitno samo da se sto suludije iscita zakon i donese neki zakljucakk kako mi samO NEDOSTAJE ft1-p....
ali ni lep ni pametan ... smao uporan stigne do cilja ...
i ja sam se malo uputio u tu problematiku i ipak ću da sredim ovaj motor, te pare koje bih dao u takse plus pare za motor plus generalna = mnogooo. Ipak ovako odradim svoj motor i manje će da me košta :D u svakom slučaju hvala na detaljnom odgovoru

Van mreže valsorimkaran

• Registrovan
  • Ugled: 0
« Odgovor #12 poslato: 02. Feb, 2016. 16:58 »
Dusko Zemun,

Interesuje me, kako bi to nas narod rekao, gde su ti trazili dlaku u jajetu?

Ko ti je radio elaborat(opis,skice,crteze), da li si sam mogao, da uradis elaborat? Da li si morao, da radis proracune i karateristike vozila, tipa: maksimalni usponi u razlicitim stepenima prenosa, ubrzanje, maksimalna brzina itd..

Jer na sajtu ABS, stoji http://www.abs.gov.rs/podnosenje-zahteva-za-ispitivanje-prepravljenih-vozila
A cene su sledece:
  *ABS - 6300 RSD,
  *CMV AMSS 5600RSD ispitivanje vozila M1.
  *Tehnicki pregled 500 -1500RSD
  *Nova saobracajna 1200RSD
  *Dozvola proizvodjaca 1000 - 25000RSD (podaci iz novina koliko su kostale dozvole)
  *Kupoprodajni ugovor 1100RSD ili carinska dekleracija motora koja je pre bila oko 22000RSD, danasnju cenu ne znam.
  *Potvrda ugradjivaca (Automehanicarska radnja)
        - priblizno oko 18500RSD pa do kako kaze dusko i cak 400evra

Interesuje me kroz kakav si pakao prosao(jer ljudi u AMSS su mi rekli, samo dodji, sa papirima, nosaci su isti nema tu sta), zato sto bi mene to trebalo da ceka za jedno mesec dana.
« Poslednja izmena: 02. Feb, 2016. 17:03 valsorimkaran »