Anketa

Da li si imao/imaš problem sa 1.2tsi (lanac)

da ali rešio sam, više ne
6 (6.9%)
da/više puta, nisam rešio
7 (8%)
ne
12 (13.8%)
nemam 1.2tsi ali me interesuje taj problem
62 (71.3%)

Ukupno glasova: 87

Autor Tema: Lanac problem 1.2tsi + ANKETA!  (Pročitano 52762 puta)

0 članova i 15 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Turbo

Odg: Lanac problem 1.2tsi + ANKETA!
« Odgovor #30 poslato: 25. Jan, 2014. 18:26 »
Neka tako i ostane :-)

Van mreže slikar76Započeo temu

« Odgovor #31 poslato: 25. Jan, 2014. 22:41 »
ZIX na kom si servisnom intervalu?
  • Vozi: YETI 1.2TSI 2010

Van mreže momcilo82

« Odgovor #32 poslato: 26. Jan, 2014. 01:12 »
Nemam TSI nego HTP motor, isto ima lanac i cuje se to pri paljenju, ali samo par sekundi. Znam da je lanac vec menjan jednom, pre predjenih 60.000 km (od te km je kod mene) a majstor kaze da su bolji lanci u aftermarket ugradnji nego u OEM, i kod Skode i kod VW-a. Za taj zvuk trrr pri odmah po paljenju kaze da nije kvar, ali ne valja kada se cuje i posle toga, jer to znaci da je lanac gotov.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.2 HTP Kombi

Van mreže Turbo

« Odgovor #33 poslato: 26. Jan, 2014. 13:06 »
Da, i oni imaju taj problem. Ne znam zašto su do skoro forsirali taj lanac kad očigledno ne umeju da ga iskonstruišu.

Van mreže Nesas

« Odgovor #34 poslato: 26. Jan, 2014. 17:12 »
Namerno, da zarade na delovima. Ako je 1.4 mpi mogao na 150-200000km do zamene.

Van mreže Turbo

« Odgovor #35 poslato: 26. Jan, 2014. 17:45 »
Ma nema mi to logike, reklamiraju kao maintenance Free a menjaju ljudi po 3x u garantnom roku. Ne vidim gde im je tu zarada. Mada ko zna...

Van mreže nikolaj

« Odgovor #36 poslato: 18. Feb, 2014. 17:36 »
Evo posle pređenih 12500km, nakon prve zamene lanca ( trenutno sam na ~35000km ), čuje se povremeno onaj trr... zvuk pri paljenju, doduše vrlo kratko ( 1-2 sekunde ). Jutros sam svratio do AČ NBg da se raspitam za treći redovan servis, te upitah i za lanac. S' obzirom da mi je prvi put lanac besplatno menjan van garantnog roka u trećoj godini eksploatacije, sada u četvrtoj godini moraju da naplate zamenu. Pri tom su mi rekli da već neko vreme ugrađuju novi modifikovani lanac ( sa slovom A na kraju kataloškog broja ) i da nisu imali pritužbi na njega. Nisu bili navalentni da obavezno menjam ponovo lanac, komentarišući da sigurno bar 70% vlasnika ovog motora vozi sa tim trr.. zvukom pri paljenju i nikada do sad to nisu reklamirali. Elem, evo ponude koju su mi dali za redovan servis ( filteri i ruke ) i za zamenu seta lanca, sa 15% popusta na sve :
  • Vozi: Škoda Yeti 1.2 TSI Active, 2011.

Van mreže Turbo

« Odgovor #37 poslato: 18. Feb, 2014. 17:45 »
Ti imaš garanciju na zamenjen deo, ako se ne varam dve godine zakonski.

HUAWEI P6 via TT

Van mreže nebojsar

« Odgovor #38 poslato: 18. Feb, 2014. 21:01 »
Za ovakve probleme u normalnim zemljama se radi opoziv, kod nas to prodje, eto tako.

Inace od par ljudi koje poznajem sam cuo o poprilicnom broju zamena 1.2TSI motora  u VW vozilima koja su presla 100-120k u garanciji. Takodje sam cuo  kod skode  da obican 1.2 ima obicaj da prezupci prilikom gasenja motora. Da bukvalno nema pravila o predjenoj kilometrazi. Sad koliko je sve ovo istina ne znam.
  • Vozi: Skoda Fabia 1.2 HTP, VW pasat B8 2.0TDI

Van mreže nikolaj

« Odgovor #39 poslato: 18. Feb, 2014. 21:10 »
U pravu si Urose, zakonska garancija na kupljenu tehnicku robu je dve godine ali ovde se radi o besplatno zamenjenom delu van garantnog roka, tako da ne znam da li to moze da prodje. Da su u tom trenutku imali ovaj novi lanac, mozda uopste ne bi bilo problema. Uostalom to se vrlo retko i stidljivo cuje, da pomisljam da odradim samo redovan servis, a lanac ostavim za kasnije ako se stanje pogorsa.
  • Vozi: Škoda Yeti 1.2 TSI Active, 2011.

Van mreže Turbo

« Odgovor #40 poslato: 18. Feb, 2014. 21:16 »
Mislim na članove 503 i 504 Zakona o obligacionim odnosima, tu kaže da garancija na zamenjen ili bitno opravljen deo kao sastavni deo veće celine počinje da teče od trenutka zamene/opravke tog dela, nezavisno od opšte garancije i njenog roka. Prosto rečeno, imaš garanciju na zamenjeni lanac od trenutka njegove zamene. Ne mogu da nađem tačno kolika je ta garancija ali mi je u glavi 2 godine, mada ne mogu da tvrdim.

Što se tiče zamena motora, ja sam od više ovlašćenih ukupno našao da su menjana dva, oba u garanciji na jako maloj kilometraži, i sumnjam da kod nas postoji uopšte neki da je prešao 120kkm, a kamoli da se radi o 'popriličnom broju'  jer ih ukupno nije prodato ni blizu poprilično. Za 3 godine sam vide 3 Fabije sa tim motorom, a samo to gledam kad vidim Fabiju fejslift.

HUAWEI P6 via TT

Van mreže nebojsar

« Odgovor #41 poslato: 19. Feb, 2014. 13:28 »
Ukoliko je deo podlozan trosenju, habanju, garancija na sam deo moze biti manja od 2 godine. Znam jer imam servis u drugoj oblasti. Tako recimo  poznati svetski proizvodjac na svoje delove, ugradjene u ovlascenom servisu daje garanciju od 3 do 6 meseci, izuzetno do godinu dana.

Tu bih pre isao na pricu o saobraznosti jer za pomenuti motor nije predvidjeno da se pomenuta intervencija radi tako rano (ako je predvidjeno ikada) i predstavlja skriveni defekt za koji kupac nije znao u momentu kupovine. Verujem da se manjim pritiskom na prodavca, autocacak i direktno skodu moze dobiti mnogo toga :)

Imate na tojotinom forumu slicna iskustva sa rav 4-kama i defektnim motorima gde su do te mere izlazili u susret da su menjali cele motore, vracali pare itd.

Ja sam pomenuo za VW i njihov servis, ne Skodu (mislim na zamene motora i defekte na 1.2 tsi).
  • Vozi: Skoda Fabia 1.2 HTP, VW pasat B8 2.0TDI

Van mreže Turbo

« Odgovor #42 poslato: 19. Feb, 2014. 13:44 »
Ako Zakon kaže npr 12meseci, može proizvođač da garantuje i dva sata garancije, ti moraš da daješ 12 meseci.
Znam, mislio sam na sve ukupno prodate 1.2 TSI, imam bliske kontakte u Poršeu, i u Autočačku sam dobar sa mnogim zaposlenima i jako često sam tamo, pa sam se dosta raspitivao.

HUAWEI P6 via TT

Van mreže slikar76Započeo temu

« Odgovor #43 poslato: 26. Feb, 2014. 23:29 »
Ako već imaš veze ne bi bilo loše da se raspitaš da li je ovaj novi lanac prava stvar ili ne?
  • Vozi: YETI 1.2TSI 2010

Van mreže Turbo

« Odgovor #44 poslato: 26. Feb, 2014. 23:38 »
Vidiš nije mi palo na pamet da to pitam u Poršeu, baš hoću pa javljam. U AČ mi pričaju isto što i svima.