Anketa

Da li si imao/imaš problem sa 1.2tsi (lanac)

da ali rešio sam, više ne
6 (6.9%)
da/više puta, nisam rešio
7 (8%)
ne
12 (13.8%)
nemam 1.2tsi ali me interesuje taj problem
62 (71.3%)

Ukupno glasova: 87

Autor Tema: Lanac problem 1.2tsi + ANKETA!  (Pročitano 56177 puta)

0 članova i 37 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže misho

• Registrovan
  • L&K ugled: 0
Odg: Lanac problem 1.2tsi + ANKETA!
« Odgovor #75 poslato: 12. Apr, 2014. 02:30 »
Evo da se javimo i mi iz Hrvatske,naime,u nekim postovima na bivšoj stranici foruma sam javljao o tom problemu.Uglavnom,od mijenjanja lanca prošlo mi je gotovo 26000 km,i naravno,ponekad se i dalje čuje taj  trrr zvuk pri paljenju(nebitno jel hladan il topao motor),nemam pojma koji je kataloški broj jer mi je to mijenjano u srpnju(julu)mjesecu 2012(auto kupljen u 6 mj.2011,lanac mijenjan na 13900km,)a ja nisam uopće na to obazirao,al opet,još ima nešto više od godine garancije,pa nek se mijenja lanac,il ako isti rikne,mijenjat ćemo motor,pa neću morat drugo auto da uzimam :))
  • Vozi: Yeti 1.2 tsi,2011

Van mreže Turbo

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 16
« Odgovor #76 poslato: 15. Apr, 2014. 23:20 »
Citat
Ukoliko se secam problem nastaje tako sto se automobil ostavi u brzini na uzbrdici/nizbrdici makar i blagoj bez predhodno podignute rucne i tada dolazi do naprezanja lanca sto pri paljenju rezultuje tim trrrrrrrr zvukom.

Sigurno ovo nije razlog, moj auto nikad ne ostaje u brzini.

Van mreže Turbo

• Laurin&Klement
« Odgovor #77 poslato: 24. Apr, 2014. 14:05 »
Posle mejla Škodi direktno sa upitom da li postoji trajno rešenje za lanac na 1.2TSI, zove me neko iz AČ, zaboravih ime, da dođem na sastanak, biće i "viša instanca", da rešimo problem ukoliko postoji. Čovek se bio baš naoštrio da se svađa sa mnom, pa mi je trebalo 5 minuta da vidi da nemam nameru da se svađam, nego samo tražim trajno rešenje za sve nas.

Dakle u utorak idem u AČ na pomenuti sastanak, pa ću preneti celokupni sadržaj.

Razlog za moj mejl je fantomski zvuk lanca koji se povremeno javlja, meni jako retko, ali prošle nedelje sam ga čuo dva puta, a pre toga ne pamtim i sada se opet više ne čuje. Nervira me što ne mogu da nađem nikakvu pravilnost u pojavljivanju, uvek ulje na max, motor topao, vruć, hladan, mlak, nema nikakvog šablona za javljanje zvuka. Ako imate neke ideje,recite šta da pitam, pa ću to sve zapisati i postavljati pitanja na sastanku.

U AČ su mi ranije rekli da je normalno da se čuje pri paljenju, što odbijam da prihvatim.

Van mreže djordjebg

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 47
« Odgovor #78 poslato: 24. Apr, 2014. 14:45 »
A jel poznato ko je proizvodjac tog lanca? Mozda postoji neka alternativa? Da se proba sa Wagen int. mozda imaju neko kvalitetno resenje?
Ocigledno da je u pitanju zamor materijala te mi to deluje kao logicna opcija.
« Poslednja izmena: 24. Apr, 2014. 14:53 djordjebg »

Van mreže nikolaj

« Odgovor #79 poslato: 24. Apr, 2014. 17:28 »
Svaka cast kolega Turbo. Konacno da neko izazove bilo kakvu reakciju ovlascenog uvoznika i servisera po ovom pitanju u smislu nekog trajnijeg resenja. Lepo je sto oni lanac ( Set za reparaciju ) menjaju bez problema u garantnom roku, ali sta dalje. Hoce li zamena lanca postati sastavni deo svakog godisnjeg servisa nakon predjenih 10-15000km?  Bilo bi malo mnogo, slozicete se. Trebalo bi od AC traziti trajnije resenje ovog problema, ali s'obzirom da je Skoda ( tj VW ) odustao od motora sa lancem, bojim se da trajnog resenja nema, osim povremeno menjati lanac. U tom slucaju treba pokusati traziti od ovl. servisera da ta zamena bude sto jeftinija i da dobar deo tereta te zamene snosi u nasem slucaju Skoda.
Puna podrska kolegi Urosu ( Turbo ) , ako bude trebalo svi cemo napisati po jedan mail sa istim tekstom centrali Skode.
Naravno da je prica servisera kako je normalno da se lanac povremeno tako cuje stvarno smesna, jer kako se onda ne cuje nista prvih 10-15000km od zamene lanca.
  • Vozi: Škoda Yeti 1.2 TSI Active, 2011.

Van mreže zix

« Odgovor #80 poslato: 24. Apr, 2014. 19:52 »
Posle mejla Škodi direktno sa upitom da li postoji trajno rešenje za lanac na 1.2TSI, zove me neko iz AČ, zaboravih ime, da dođem na sastanak, biće i "viša instanca", da rešimo problem ukoliko postoji. Čovek se bio baš naoštrio da se svađa sa mnom, pa mi je trebalo 5 minuta da vidi da nemam nameru da se svađam, nego samo tražim trajno rešenje za sve nas.

Razlog za moj mejl je fantomski zvuk lanca koji se povremeno javlja, meni jako retko, ali prošle nedelje sam ga čuo dva puta, a pre toga ne pamtim i sada se opet više ne čuje. Nervira me što ne mogu da nađem nikakvu pravilnost u pojavljivanju, uvek ulje na max, motor topao, vruć, hladan, mlak, nema nikakvog šablona za javljanje zvuka. Ako imate neke ideje,recite šta da pitam, pa ću to sve zapisati i postavljati pitanja na sastanku.

U AČ su mi ranije rekli da je normalno da se čuje pri paljenju, što odbijam da prihvatim.

Budi čvrst orah u razgovoru nemoj se dati potkupiti  :)

Ako lanac ne može da izdrži 15000km, a neko prelazi oko 100.000km godišnje (što je nemoguće, pre će voziti dizel...) onda mora 7 puta u godini da ide u ovlašćeni servis ili 28 puta u garantnom roku. Ovo sam se malo igrao matematike.  ;D

Ja sam prešao 18000km, sutra idem na drugi servis i za sada nemam nikakvih problema sa motorom. U proteklih godinu dana nivo ulja na meraču je spao za 2mm, ne verujem da je motor potrošio više od 50ml za pređenih 10000km. Inače imam podešen promenljiv interval na motoru, BC pokazuje da je servis neophodan tek za 214 dana ili još 14000 km. Posle prvog servisa je bilo 600 i nešto dana i 28000 km. Znači da senzori očitavaju režim vožnje, kvalitet ulja i druge neophodne parametre za zamenu ulja.  :)
  • Vozi: Škoda Yeti 1.2 TSI 2012.

Van mreže Turbo

• Laurin&Klement
« Odgovor #81 poslato: 24. Apr, 2014. 20:04 »
2mm na šipci je 200ml, šrafiran deo ima 1cm, a od min do max je jedna litra.

Me neću, idem relaksirano, oni misle da sam ih nagazio i da hoću da se svađam, ja samo hoću zvaničan odgovor  i rešenje. Bilo to da se lanac menja na 15.000km, nemamo rešenje, ili nešto treće.

Van mreže nebojsar

« Odgovor #82 poslato: 25. Apr, 2014. 19:13 »

Ajd obzirom da si se potrudio da dobijes priliku da konacno nacnes temu kod distributera zamolio bih moderatore da naprave anketu za sve korisnike 1.2 motora i da okace na prvu stranu. Da se vidi iz ankete koliki je uzorak (koliko korisnika ima taj motor) i koliko njih cuje neki zvuk prilikom paljenja. Cilj nam je svima da ti  pomognemo da odes tamo sa sto konkretnijim ciframa i da baratas sa koliko toliko podataka.

Lanac bi koliko ja bar znam trebao da bude lifetime deo, ne nesto sto se tako menja, dakle osim 1.2tsi sta je i sa 1.2 htp modelima. Ja imam takav auto u servisnoj mi nigde ne stoji bilo kakva intervencija na lancu pa zato.

• Vozi: Skoda Fabia 1.2 HTP, VW pasat B8 2.0TDI

Van mreže Turbo

• Laurin&Klement
« Odgovor #83 poslato: 25. Apr, 2014. 20:28 »
Dobra ideja!

Ne mora da bude lifetime, ali kaiševi traju po 200.000km, ovo bi trebalo malo duže :) Neka traje koliko traje, ali neka kažu ljudi, taj lanac se menja na xx.xxx km, i to je to, samo hoću zvaničan podatak.

Van mreže slikar76Započeo temu

« Odgovor #84 poslato: 26. Apr, 2014. 22:49 »
Ako je lanac istegnut onda je problem do lanca tj los materijal ako je zbog hidro spanera onda je konstruktivna greska u odrzavanju pritiska ulja u samom motoru koju pokusavaju da rese sa novim filterom izgleda bez uspeha. Ima vise izgleda problema ali resenja nema. Ja skoro da nisam uradio servis a da nisam i lanac menjao. Ono sto sam primetio a da mozda ima veze je kad je toplije da se onda problem pojacava. Oni po meni izgleda znaju da nema resenje pa uvijaju sa raznim opravdanjima tipa novi filter ulja itd.....Mislim da nije u redu prema krajnjem potrosacu jer ipak je to 15000 e. Poverenje je izgubljeno a pare potrosene...napati se sa autom a kupio sam ga da ne bi bas imao tu problematiku. koji oksimoron....Nije mi jasno to cicvarenje greska se prizna koliko god da kosta fabriku pogledajte primer honde i tojote...
  • Vozi: YETI 1.2TSI 2010

Van mreže Turbo

• Laurin&Klement
« Odgovor #85 poslato: 29. Apr, 2014. 11:54 »
OK. Pitanje poslato na PP.
P.S.
Nije mi bila namera da ikoga prozivam za odgovor, izvinjavam se ako je to tako protumačeno i naravno da nije u obavezi da išta odgovori. :)

Da li si dobio odgovor od Alprosa? Ja sam im isto poslao pp i nisu mi nikada odgovorili, ima sigurno 2-3 nedelje. Idem sada u 13h na sastanak u AČ pa ćemo videti šta kažu.

Van mreže Turbo

• Laurin&Klement
« Odgovor #86 poslato: 29. Apr, 2014. 14:59 »
Bio u AČ na sastanku sa izvesnim Draženom i bivšim šefom servisa NBG, zaboravih ime.

Elem, modifikovani lanac jeste modifikovan, ugrađuje se od sredine 2012, i fora je u tome da ima drugačiji zatezač koji sprečava havariju motora, tačnije po njihovim rečima, sprečava prezubljivanje, ali je zvuk ostao.

Pre dve nedelje je Škoda izdala novu servisnu notifikaciju, tako oni to zovu, i napravili su novi alat kojim se mere te tolerancije kod istegnuća lanca i u zavisnosti od toga se lanac menja ili ne.
E sad oni čekaju da im stignu ti setovi alata, poručili su, i dogovorili smo se da me zovu kad im stigne da to uradimo, a mene čeka servis uskoro, pa ću se taman tada raspitati, ali razmišljam da sačekam sa servisom jer ako se bude menjao lanac dobiću dž motorno ulje.

Sve u svemu, dobio sam usmeno uverenje da do havarije ne može da dođe i da se auto slobodno i normalno koristi, da je donekle normalno to što se čuje i ne mora ništa da znači, i najčešće taj zvuk ništa i ne znači, prosto, takav je motor, ne smeta mu to, i tako.  E sad, slaba vajda od tog uveravanja ako auto negde ne daj bože stane daleko od kuće, ili bilo gde. Kada stigne taj deo i ako lanac bude trebao da se menja, onda će mi napraviti neku kulancu za zamenu seta lanca, zavisno od toga šta kažu u Škodi u CZ. 

Van mreže nebojsar

« Odgovor #87 poslato: 29. Apr, 2014. 18:15 »
Pre dve nedelje je Škoda izdala novu servisnu notifikaciju, tako oni to zovu, i napravili su novi alat kojim se mere te tolerancije kod istegnuća lanca i u zavisnosti od toga se lanac menja ili ne.

Bilo kako bilo moramo da pohvalimo njihovu predusretljivost da nadju resenje. Skodi svakako minus jer to ne bi trebalo da se zove notifikacija za servis nego opoziv tacno tih i tih modela, brojeva motora tih I tih itd. Tu je autocacak hteo da umanji sebi marketinsku stetu i ja ih razumem. Koliko sam shvatio ljudima koji budu imali taj problem i koji se obrate autocacku novi lanac ce biti zamenjen besplatno ili se varam?

• Vozi: Skoda Fabia 1.2 HTP, VW pasat B8 2.0TDI

Van mreže Turbo

• Laurin&Klement
« Odgovor #88 poslato: 29. Apr, 2014. 18:28 »
Poenta priče je da tu očigledno nema potrebnih elemenata za totalni opoziv. Verovatno taj zvuk ne predstavlja problem i izmenjeni lanac je verujem svima stavljen, tako da nema opasnosti od štete, a za nas nekolicinu "pacijenata" koji slušamo kako auto diše ih malo i zabole, 99% vlasnika sipa i ne pita, i to tako funkcioniše.

Lanac će potpadati po kulancu u zavisnosti od konkretnog slučaja, ako je već istekla garancija.

Da bi lanac bio zamenjen, mora se uraditi provera tim novim alatom, i ako prelazi predviđene tolerancije, onda se tek menja. Do tada može da se čuje koliko hoćeš, tako sam ja shvatio.

Na mreži MAKS

« Odgovor #89 poslato: 29. Apr, 2014. 18:34 »
Svaka cast Turbo.
Ovo je ipak neki pomak . Ustvari mislim veliki. I naravno da skodi netreba problem tog tipa. Sto se mene licno tice mozda ove godine budem trazio promenu /pri servisu /,ili bolje sledece jer sledece mi je 4 godine kako imam auto a garancija mi je 4 godine. Kao sto si i cuo kod mene se to neznatno cuje pri startovanju motora. Videcemo u sledecem periodu.
  • Vozi: OCTAVIA 1.6 2012 ELEGANCE