Anketa

Da li si imao/imaš problem sa 1.2tsi (lanac)

da ali rešio sam, više ne
6 (6.9%)
da/više puta, nisam rešio
7 (8%)
ne
12 (13.8%)
nemam 1.2tsi ali me interesuje taj problem
62 (71.3%)

Ukupno glasova: 87

Autor Tema: Lanac problem 1.2tsi + ANKETA!  (Pročitano 56055 puta)

0 članova i 36 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže slikar76Započeo temu

Odg: Lanac problem 1.2tsi + ANKETA!
« Odgovor #135 poslato: 19. Jul, 2014. 14:43 »
Sastavicu mail za koji dan da vidim sta ceski strucnjaci kazu zasto nema tog dela za merenje toliko dugo.
  • Vozi: YETI 1.2TSI 2010

« Odgovor #136 poslato: 22. Jul, 2014. 13:29 »
evo poslao sam mail i nasao jos jedan podatak da je rondanje pri hladnom startu prvi znak da je lanac odsluzio pa ujedno mogu i majstori iz ovlascenih da malo prokomentarisu a bogami i da nauce nesto.Lepo je objasnjeno sve samo malo engleski da se zna.
http://www.ruville.de/fileadmin/user_upload/redaktion/pdfs/Montage-Hilfen/GB/RUV_TIF_Steuerkette_A4_EN.pdf

Van mreže grga22

« Odgovor #137 poslato: 22. Jul, 2014. 13:45 »
Kolegici je preskočio lanac radi toga na Yetiju. A više puta ih je upozoravala na taj zvuk. Svaki put su rekli da je sve ok. I prije nego je zvuk počeo, ja sam joj rekao da ih pita jer sam čitao da imaju probleme s lancima. I tad su joj rekli da je ok, da po šasiji ne spada u problematične modele. Vjerojatno nisu ni pogledali. Tako da nisu samo u Srbiji ovlašteni servisi lopovi.
  • Vozi: Octavia Combi TDI 2003

Van mreže vlada320

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 42
  • Škoda - best for money
« Odgovor #138 poslato: 28. Jul, 2014. 23:45 »
Škoda Yeti 1.2 TSI Adventure (VI 2013.) još uvek nikakvih problema sa lancem, mada je prešla tek 15.000, a srećom ima i garanciju od 4 godine.
Ipak, prijatelju (vlasniku) su u servisu skrenuli pažnju da nakon parkiranja prvo povuče ručnu kočnicu, pa tek onda ubaci u brzinu i pusti kvačilo. Mene bi upravo to strašno izluđivalo, jer sam od onih vozača starog kova što NIKADA ne povlače ručnu, osim na VEĆIM nagibima. Tako sam naučen od starijih i tako radim već 22 godine. Kada sam počinjao da vozim, smatralo se da ručnu na ravnom povlače samo neiskusni i nesigurni vozači, koji vole često da menjaju sajle (jer se brzo istegnu čestim povlačenjem) i takve smo obično zezali da im motor nema kompresiju, pa ne može da stoji bez ručne i podmetali im klocne pod točkove. Eto, to je navika koju ne bih menjao i jedan od najvećih razloga zašto nikada neću kupiti auto koji ima 1.2 TSI motor sa lancem. (To ne važi za novi - izmenjeni TSI motor sa zupčastim kaišem)
Sećam se da su nekada ljudi prepravljali motore Juga 45 sa lanca na zupčasti kaiš (bio set za prepravku), jer se lanac krajem prošloga veka smatrao za totalno zastarelo tehničko rešenje. Onda se neko posle 30 godina setio da ga ponovo ugradi, kao to je bolje!? Budalaština!
  • Vozi: Mercedes B180 w245 / ex Fabia mk1 1.4 16v

Van mreže FavoRAT

« Odgovor #139 poslato: 13. Avg, 2014. 18:15 »
blazene stare skode s bregastom u bloku i lancem,zaj moze da drobi 100000km ali nece preskociti nikad ;D
  • Vozi: '98 Felicia LX 1.6

Van mreže Turbo

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 16
« Odgovor #140 poslato: 16. Avg, 2014. 12:01 »
Dobio sam mejl od Dražena iz Autočačka da im je stigao iz Češke alat za "merenje istegnutosti lanca" i da ih zovem da zakažem "pregled", tako da ću zvati u pon. pa javljam razvoj situacije. Još ne znam koliko će biti potrebno za to njihovo merenje jer mi nisu odgovorili na mejl.

Van mreže Turbo

• Laurin&Klement
« Odgovor #141 poslato: 21. Avg, 2014. 13:20 »
Info od jutros, Škoda radi na izmeni dela koji će trajno kompenzovati istegnuće lanca, za sada je stigao alat kojim se meri istegnuće i ako je van predviđenih okvira lanac se menja, ako ne onda se vozi. Takođe je aktuelan i novi filter ulja sa oznakom H na kraju kat. broja, koji je kako se pokazalo u praksi u ogromnom broju slučajeva rešio problem. Zapravo lanac uopšte se ne istegne, već zatezač ne radi svoj posao kako treba, jer se gubi pritisak iz nekog razloga (na tome radi Škoda). Zakazana je intervencija merenja za utorak jer za to treba iskusan majstor, a zameniće i filter ulja.

Sad pitanje, šta mislite o zameni filtera samo? Malin servis urađen pre oko 4-5 hiljada, od toga je proveo 3000 na otvorenom.

« Odgovor #142 poslato: 21. Avg, 2014. 13:24 »
meni su merili sa tim novim i izmerili 72mm necega i kazu da je u okviru dozvoljenog i istu tu pricu mi ispricali...sta da ti kazem ja ne verujem osim ako ne urade taj deo u ugrade ga u moj auto...

Van mreže Turbo

• Laurin&Klement
« Odgovor #143 poslato: 21. Avg, 2014. 13:26 »
Jeste, meni rekoše do 73mm je u redu. Ništa ja ću ih naterati na memorandumu firme da mu napišu da je auto siguran i da taj lanac ne može da izazove bilo kakve dalje probleme i havariju i da se tu potpiše šef servisa. E onda idem kući.

« Odgovor #144 poslato: 21. Avg, 2014. 13:27 »
koliko je tebi istegnut lanac i sta uopste znaci 72

Van mreže Turbo

• Laurin&Klement
« Odgovor #145 poslato: 21. Avg, 2014. 13:29 »
Ne znam, u utorak vozim auto. Ne znam šta to znači, to je neki njihov standard valjda, tako sam razumeo. Možda nisu mm u pitanju.
Meni inače osim povremenog zvuka koji se javlja pri paljenju auto pu pu pu super ide, malo troši, lepo vuče, nema nikakvih anomalija, sve super.

« Odgovor #146 poslato: 21. Avg, 2014. 13:31 »
generalno da postoji problem i da nemaju resenje za sad bas cu da se dopisujem sa jaromirom iz ceske da vidim o kakvom je novom delu rec

Van mreže aliassin

« Odgovor #147 poslato: 21. Avg, 2014. 15:00 »
Kod vas super ovdje u BiH-a nemaju pojma ni o cemu posebno o problemu sa lancem. Da nije vas i foruma ja o tome ne bih nista znao. Kao sto sam par puta pisao ovdje i meni se cuje povremeno trrrr pri cold startu nije cesto otisao do ovlastenog servisa ASA auto kazu nije to nista ti je zbog uljnog filtera koji je na vrhu motora pa dok povuce nastaje trrrr. Seljakluk!!!!

Sent from my iPhone  

Van mreže vlada320

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 42
  • Škoda - best for money
« Odgovor #148 poslato: 21. Avg, 2014. 23:14 »
Takođe je aktuelan i novi filter ulja sa oznakom H na kraju kat. broja, koji je kako se pokazalo u praksi u ogromnom broju slučajeva rešio problem. Zapravo lanac uopšte se ne istegne, već zatezač ne radi svoj posao kako treba, jer se gubi pritisak iz nekog razloga (na tome radi Škoda).
Istu priču su pričali i pre 10 godina za 1.2 HTP motor (prve serije do 2004.god). Neophodno je da motor momentalno pri paljenju dobije pritisak ulja, kako bi hidro - zatezač lanca odradio svoje. Tu do izražaja dolazi filter za ulje koji u sebi ima ventil koji sprečava da ulje istekne iz njega kada je motor ugašen. Ako vremenom ulje iscuri iz filtera (a dešavalo se ako auto nije 10-15 dana paljen) eto prezupčenja pri prvom paljenju. Pominjao sam već da se prijateljima upravo to desilo.
Ako se ne varam - upravo Škoda pravi 1.2 TSI motor (kao i 1.2 HTP) za ceo VW koncern? Neka me neko ispravi, ako grešim.
  • Vozi: Mercedes B180 w245 / ex Fabia mk1 1.4 16v

« Odgovor #149 poslato: 21. Avg, 2014. 23:22 »
to je ta prica ali ima osnova za tuzbu pa da vidimo ko je lud...cuvajte samo sve papire i trazite napismeno sve od servisa...