Autor Tema: Yeti 1.2tsi potrosnja goriva +(2xTEST ~6000km by hocukupimyetija)  (Pročitano 27171 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže joca 58

Nebih da ulazim u opsirne diskusije,prosto nisam tip koji to sve tako pedantno meri i gleda.Zadovoljan sam svojim Yetijem sa obzirom na velicinu i tezinu i ocekivao sam i vecu potrosnju.Sa letnjim gumama mi se povecala potrosnja u poslednjih 5000km na 6,9l u proseku(sa zimskim setom 6,7l na 5000km).Relacije i nacin voznje skoro identican.Prasim po Fruskoj gori puca samo i samo neka sluzi.Pozdrav
  • Vozi: yeti 2011 1,2 DSG expiriens

Van mreže nikolaj

Bravo Joco, u zdravlju i veselju da ga voziš još dugo. :bravo:
  • Vozi: Škoda Yeti 1.2 TSI Active, 2011.

Van mreže hocukupimyetijaZapočeo temu

Odg: Yeti 1.2tsi potrosnja goriva +(2xTEST ~6000km by hocukupimyetija)
« Odgovor #77 poslato: 28. Apr, 2015. 19:12 »
Jeste, dešavalo se. Tako bi trebalo da bude, zato me i čudi da se kod kolege hocukupimyetija nakon duge pređene deonice nivo ulja povećao u odnosu na prethodno merenje.
Ovo sad spada u temu o potrošnji ulja, ali itekako ima veze sa gorivom. Naime usled česte gradske vožnje, dolazi izgleda do koncentracije benzinskih isparenja u karter, što se dužom relacijom vožnje reguliše u smislu sagorevanja istog. Ovo je moj laički zaključak, ako ima neko stručniji da ovo potvrdi ili objasni, bilo bi korisno. Hvala.
I na malom nagibu hoće da pokaže pogrešno, tako da ne bi bilo loše da izmeriš ponovo na ravnom.

proverio danas ulje na ravnom, recimo da je blize polovini sipke nego na 2/3, ali ipak vise od polovine. nisam osetio miris benzina u ulju, rekao bih da samo ulje mirise. tako da jeste potrosio ulja na 3.500km, ali malo. rekao bih da nema razloga za brigu?
  • Vozi: Skoda Yeti 1.2tsi Experience

Van mreže nikolaj

Odlično, prati povremeno nivo ulja i drži ga preko polovine, jer hoće da potroši pri većoj turaži na otvorenom, vše nego u lokalu i na magistralnom putu. Važno je da si ti generalno zadovoljan njegovim performansama nakon ovog testa.
  • Vozi: Škoda Yeti 1.2 TSI Active, 2011.

Van mreže deda Miša

« Odgovor #79 poslato: 28. Jul, 2015. 17:35 »
Da podelim moje iskustvo sa potrošnjom Škode Yeti Adventure 2015 (novi euro 6 motor 1.2 TSI 110 KS DSG).
Posle mesec dana od kupovine, predeno prvih 1000 km (tacnije 1006), prosecna potrošnja (po bordu) je 6,2 l/100 km, a prosecna brzina 34 km/h.
Ova potrošnja je ostvarena 70% na regionalnom (avalskom) putu, 20% u (Beo)gradu i 10% na autoputu (uglavnom deonica Bubanj potok - Medakovic).
Klimu ne koristim non-stop, samo ga ohladim prvih 10-ak minuta, a zatim je gasim pa otvaram prozor.
Toliko za prvi post od novog (ali ne i mladog) člana foruma.
  • Vozi: Škoda Yeti Adventure 1.2 TSI DSG 2015

Van mreže mirkuk38

BC hoće da slaže. Natoči sam do čepa (dok ne vidiš gorivo da je došlo do navoja), resetuj kilometražu pa kada se upali rezerva, natoči ponovo sam do čepa i podeli sa kilometražom. Tako ćeš znati i koliko je prava potrošnja i koliko i da li BC laže :).

Van mreže deda Miša

« Odgovor #81 poslato: 28. Jul, 2015. 20:14 »
Hvala na preporuci. Znam da BC laže, ali me ne interesuje stvarna potrošnja za tako mali period, već trend sa mesecima i kilometražom. Uzgred, potrošnja "od čepa do čepa" nema veze sa stvarnom potrošnjom (mada vidim da je popularna po forumima), jer tada čovek svesno ili nesvesno vozi pažljivije, a zavisi i od svih ostalih uslova (doba godine, gume, put, opterećenost itd). Ja se držim starog pravila da se potrošnja računa na godišnjem
nivou (kada je sve usrednjeno), kako se to nekad objektivnije radilo.

« Odgovor #82 poslato: 03. Sep, 2015. 21:21 »
KRAJ MOG TESTA POTROSNJE YETIJA, KOJI JE SADA KOMPLETIRAN I NA MAGISTRALNIM PUTEVIMA

Predjenih 2.500km, 500km po Srbiji, 2000km po Crnoj Gori.

Gorivo dolivano po razlicitim pumpama. Najnize zabelezena potrosnja oko 6,2l.
BC daje prosek na ovih 2500km 7,3l

Moja racunica pokazuje da BC pokazuje 0,6l manje od stvarne potrosnje, ali palo je jedno zbunjivanje gde je BC pokazao vecu potrosnju od stvarne.

U svakom slucaju, resio sam da zakljucim da mi je auto trosio cca 7l na magistralnim putevima.

Moj generalni zakljucak u vezi 1.2TSI motora je da ide iznenadjujuce dobro, agilniji je nego sto jacina motora obecava, a na auto putevima krstari na malim obrtajima i iznenadjuje udobnoscu. Cena toga je potrosnja. Da bi se zadrzao na podnosljivoj potrosnji, vozac mora konstantno da bude fokusiran samo na taj aspekt voznje kao da uvlaci konac u iglu. To je bezvezna voznja. Da ne bi poceo da srche previse corbe, brzine moraju da se menjaju na 1700-1800 obrtaja, sto je tesko smaranje jer stalno mora da se salta, mora mnogo da se radi kad si u gradu i na magistrali. Kad bi u tom rezimu vozio bilo koji auto - manje bi trosio, ali to nije realna situacija. Da se razumemo, i ovoliko potrosnja je po meni sasvim OK za auto koji je kocka, sa velikim gumama i dosta tezak. Stavise, mislim da je 10l po gradu sa takvim autom dobra potrosnja. Samo mislim da nije u redu da proizvodjac onoliko laze sa deklarisanom potrosnjom i mislim da nece skoditi ljudima koji treba da se odluce za motor da znaju da mali motor uopste ne trosi malo...

Na mreži neske

« Odgovor #83 poslato: 04. Sep, 2015. 09:13 »
Mogu da kažem da sam iznenađen ovim rezultatima testa. Koliko se razlikuje ovaj motor od onih 1.2tsi koji idu u oktavije u fabije jer čitajući po forumu vidim ljudi prijavljuju dosta nize potrosnje?
  • Vozi: Golf MK6 2012 1.6TDI

Van mreže deda Miša

« Odgovor #84 poslato: 04. Sep, 2015. 20:54 »
Pređeno drugih 1000 km, prosecna potrošnja (po bordu) je 6,0 l/100 km, a prosecna brzina 40 km/h.
Uslovi isti kao u prvom postu. Zaboravih tada da napišem da redovno isključujem start-stop sistem (nervira me).
Složio bih se sa "hocukupimyetija" da je nisku potrošnju smarajuće postići sa manuelnim menjačem. Sa DSG-om
nema tog problema, ali je moj subjektivni utisak da uz malu potrošnju ide osećaj da auto ide "kilavo".

Van mreže zix

Mogu da kažem da sam iznenađen ovim rezultatima testa. Koliko se razlikuje ovaj motor od onih 1.2tsi koji idu u oktavije u fabije jer čitajući po forumu vidim ljudi prijavljuju dosta nize potrosnje?
Auto troši onoliko, kako se koristi. Ako se vozi kao auto sa 105KS , on tako i troši 8-10l. Ako se vozi kao auto od 1200 kubika on troši oko 5,5l.  U gradu je prosek 9l. Ja prelazim oko 30% gradske vožnje, 30% autoputa i 40% magistrale i u takvom režimu prosečna potrošnja mi je 7l ( na predjenih 30000 km ). Ja sam zadovoljan. 105KS i sve blagodeti turbine, uglavnom koristim za preticanje, nagla ubrzanja i uspone. Ostatak vožnje je krstarenje na malom broju obrtaja.
  • Vozi: Škoda Yeti 1.2 TSI 2012.

« Odgovor #86 poslato: 05. Sep, 2015. 01:41 »

Fabija je verovatno 500kg laksa od Yetija, oktavija ne toliko, ali sigurno laksa, i oba auta imaju mnogo manji otpor vazduha od Yetija.

Sto se tice ove potrosnje od 5,5l, ja sam na putu do mora jurio malu potrosnju, jako pazljivo vozio, i u jednom trenutku je BC na ulazu u Podgoricu pokazao prosek 5,9 - ali vrlo kratko, na kraju je bilo preko 6l. Sve posle toga tokom leta je voznja magistralom uz more, cesto potpuno prazan auto, i nema govora maloj potrosnji. Veceras sam putovao 5km grad, 35km auto putem, 35km magistralom, auto put ne preko 120, magistralom sporo jer sam pricao sa zenom sve vreme i nisam jurcao, i ako se dobro secam, BC mi je pokazao prosecnu 9,1l. pri tom, pre dva dana uradjen godisnji servis, svi filteri novi, ulje. ima apdejtovan OS i mnogo lepo ide, sto znaci da mu sigurno nista ne fali, za one koji bi da me salju u servis na provere...

Van mreže Dare4x4

« Odgovor #87 poslato: 06. Sep, 2015. 16:37 »
Da li neko ima iskustva sa 1.4tsi 150ks 4x4 kakva je potrošnja?
« Poslednja izmena: 06. Sep, 2015. 16:39 Dare4x4 »

Van mreže joca 58

Evo ja na 72700km bez problema.Letnja voznja sa klimom kad je vruce,bez da vodim racuna o potrosnji,kad zurim i na 150 nateram,i vise otvorenog puta . Prezadovoljan sa prosekom od 7,2l po brc-u a otprilike je tako i u parama.Bitno je da je voznja pravo uzivanje i auto za sada sluzi kako i treba.Ne uklapa mi se termin za skup nedeljom ali nadam se da cemo se druziti nekad.Pozdrav i u zdravlje da nas sluze Skode. beer1
  • Vozi: yeti 2011 1,2 DSG expiriens

Van mreže ZakZak

« Odgovor #89 poslato: 06. Sep, 2015. 23:41 »
Evo i mog iskustva sa potrosnjom.Presao sam 2150 km do Lefkade po Lefkadi pa po Solunu...,znaci kombinacija svih vrsta puteva,matematika kaze da je prosek 7.1l a po BC 7.5l potrosnja goriva.
  • Vozi: Škoda YETI 1.2 TSI