Autor Tema: Škoda Octavia tvrda?  (Pročitano 4445 puta)

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže MinjaZapočeo temu

Škoda Octavia tvrda?
« poslato: 02. Maj, 2015. 18:05 »
Pozz ekipi.

Dali je samo meni ili još nekom nova Škoda Octavia tvrda? Jednostavno svaku neravninu na putu osetim i to na sedištu, osećam se kao karting da vozim.

I naravno dali postoji neki set amortizera koji bi malo omekšao vožnju?
  • Vozi: Skoda Octavia 2013 2.0 dizel

Van mreže Stevan

Odg: Škoda Octavia tvrda?
« Odgovor #1 poslato: 03. Maj, 2015. 12:48 »
Cinjenica je da je tvrda. Nezavisno od toga da li je pozadi multi-link ili ne (na velikoj vecini modela nije). Meni su kod pripreme automobila u salonu/ovl.servisu, jos zaboravili da skinu plasticne djelove koji nisu dali oprugama da se vracaju do kraja (koristi se kao blokada kod transporta). To je tek bilo tvrdo, a vozio sam tako preko 1500 km. Medjutim, zaista se covjek navikne na tvrdocu nove Octavie, pa na primjer ako se predje iz Octavie III (A7) u neko Francusko vozilo, nekako smeta mekoca, da ne kazem mlitavost. Ja sam i dalje siguran da subjektivnom osjecaju tvrdoce, tj. neudobnosti, najvise doprinosi tupi zvuk/udar, izuzetno niske frekvence, koji dolazi iz zadnjeg djela vozila, slican nekom nadpritisku. Kao da je je jedan od zadnjih prozora malo otvoren, a naravno nije. Oko toga se vode najvece polemike na Briskodi kada je nova Octavia u pitanju i smatra se da je to najveca mana ovog automobila. Opsti su zakljucci da ti "udari" poticu od suspenzije (malo vjerovatno jer ih kod Golfa 7 nema), od petih vrata (ne nalezu skroz) ili cak od konstrukciono loseg rjesenja izvodjenja vazduha iz gepeka (najvjerovatnije), od kojeg se na taj nacin stvara ogromna  rezonantna kutija. Neki ljudi su manje tolerantni na ovaj "zvuk"/udar, pa im ovo vise smeta, ali generalno, ovo je problem svih novih Octavia A7 i mozda najveci nedostatak. Buckanje u rezervoaru, kao i netapacirana vrata  mene mnogo manje zivciraju.
  • Vozi: Skoda Octavia 1.6 tdi 2014. god.

« Odgovor #2 poslato: 03. Maj, 2015. 16:55 »
Dobro je pa nije samo moja Skoda takva, znaci generalno svi imaju taj problem.

Iskreno navikao sam se na mekse automobile i nije mi padalo na pamet da nov auto moze biti tako tvrd jer sam vozio od prijatelja njegovu skodu octaviu 2003/2004, fabiu 2009 i nisam stekao takav utisak.

Sve u svemu sam dobrano odlepio na auto iz tog razloga jer imam 2 male dece koja se tresu nazad po nasim putevima, da ne kazem po Novom Sadu koji je katastrofa!

Moram proveriti u servisu dali su to skinuli tu blokadu mozda je zbog toga.

I dali u opste postoji mogucnost da stavim neke druge mekse amortizere, jer u suprotnom ide na prodaju?

Hvala na odgovoru

Van mreže Filip

« Odgovor #3 poslato: 03. Maj, 2015. 21:56 »
koje felne imaš (veličina)?

da li je dobar pritisak u gumama? možda su prepumpane

jesi li vozio neku Oktaviju 3 pre kupovine? test vozilo npr.

nezavisno od svega, možeš dobiti udobniju vožnju, ali to je dosta skuplja varijanta - potrebni su ti štelujući amortizeri
  • Vozi: Škoda Octavia 1.8 TSI Elegance + Eibach & RS 18" + Revochip

Van mreže Turbo

« Odgovor #4 poslato: 04. Maj, 2015. 09:03 »
Da li imaš Bridgestone gume? Turanza je dosta tvrda guma, posebno na poprecne neravnine. Al drži dobro. Ako imaš njih vidi da zamenis za Dunlop BluResponse. Naravno prvo vidi da li su skinuti granicnici na oprugama. Za amortizere isto proveri samo to nije jeftino. Računaj jedno 400€ za sva 4. Takodje je moguće da su gume napumpane na 3.5, drugaru je tako stigla nova Corsa, u servisu nisu ispustili a u fabrici ih prepumpaju da se ne bi deformisale za slučaj da auto stoji dugo na lageru, preventivno.

« Odgovor #5 poslato: 04. Maj, 2015. 19:10 »
Hvala vam svima na brzim odgvorima i savetima.

Bio sam danas u servisu i dogovorio da u petak dovezem auto da provere sve.

Filipe 205/55 R16 su mi gume, nove Michelinove sam stavio letnje pre 10 dana, al ništa se nije poboljšalo, pritisak mi je na 2.2, nisam vozio test vozilo pre kupovine jer sam dobio auto u kompezaciju.

Turbo imao sam Bridgestone zimske gume da, sad imam Michelinove letnje.

Gde mogu da nadjem te amortizere i dali znate nekog ko ih ima i kakva iskustva ima sa njima.

Naravno auto leti i vrlo lepo lezi u krivinama sve to stoji, stim sto mi ovo jako ide na zivce, pogotovo ti tupi zvuci od nazad.

Van mreže Filip

« Odgovor #6 poslato: 04. Maj, 2015. 20:23 »
To je "udobna" dimenzija, još sa Michelin gumama.

Ja sam mislio na komplet sportskih opruga sa štelujućim amortizerima, može da se poruči, ali je prilično skupa varijanta... Sačekaj najbolje proveru prvo.
  • Vozi: Škoda Octavia 1.8 TSI Elegance + Eibach & RS 18" + Revochip

Na mreži hakkler

« Odgovor #7 poslato: 04. Maj, 2015. 22:36 »
C/P jednog kolege sa našeg foruma koji isto nije bio zadovoljan sa ovjesom na O3

Možda pomogne...

"Pozdrav svima
Kolega Fia me zamolio na PP da napišem dojmove kad mi stignu gewinde.....i eto, stigle
u petak, montirane danas  KW Street Comfort model.

Napravio sam nekih 50-tak km, po podlogama raznih kvaliteta. Ukoliko netko nije upoznat,
zamjenio sam OEM sportski setup na 2.0 TDI Octaviji nakon 10.000km. Bio sam grozno nezadovoljan izrazito grubim podvozjem, što je već rezultiralo serijom "cvrčaka" u armaturi.
Prijatelji su mi montirali gewinde i zabili su mi auto u tlo više nego sam inicijalno želio,
na sport podvozje koje je već niže 15mm, spustili su ga dodatnih cca25mm......možda ipak previše, pa ga malo dignem.

Da ne duljim , utisci.....su na prvu sjajni, nebo i zemlja, iako je auto niži, kvaliteta vožnje ima potpuno drugi karakter, više nema udaraca zadnje osovine ko da se vozim u tačkama za cement, kad silazim s ležećeg ne osjećam se ko da slećem na cigle umjesto na kotače, buka u kabini je znatno manja na lošim površinama, ukratko rečeno ovaj ovjes radi.

OEM ovjes je izgledao ko krivo sparena opruga sa amortizerom, kao da su radili jedno protiv drugoga, osjećao sam svaki neravninu na cesti u kičmi, još uvijek cestu osjećam ali puno mekše, jer ovjes očito upija neravnine, a nije mekan, nije lađa, dapače....kad kočim naglo, manje ponirem, u zavoju sam horizontalniji, na neravnom kad stisnem gas do kraja pogonska osovina ne skače ko konj, nego su kotači u kontaktu s podlogom.....

Vidjet ću dal ću biti toliko oduševljen kad se dojmovi slegnu, al zasad mi se čini da su u Škodi stvarno teže zahebali sportski ovjes, a da su ga Coiloveri jako popravili.

Btw.....na ovim gewindama podesiv je re-bound u 16 točaka tvrdoće, 1. je najtvrđa, 16. najmekša:) .... ja vozim na 9 od 16 ( to je i tvornička preporuka)

Sad mi se čini da je zadnja osovina(torziona greda) čak tiša od prednje pri prelasku preko
zubova na asfaltu.

Ugl....prvi dojam odličan "

eto ako si voljan expiremntirati...inače je to VRH ponude u ovjesu od KW.a koji ne košta male novce (cca 1200 eura +) +( ugradnja itd)

Kolega vozi 2.0 tdi koji je bez multilinka i sa ovim je postigao ono što je želio.

I da vozi se na 18"  :B=)

« Odgovor #8 poslato: 05. Maj, 2015. 21:01 »
Hvala puno, provericu na netu sta kako, takodje bi mogao i do servisa sad u petak da vidim sta oni imaju da kazu na to sve.

Javljam se u petak

Van mreže Stevan

« Odgovor #9 poslato: 05. Maj, 2015. 23:23 »
Multilink imaju samo 1.8 TSI, VRS benzinac i dizelas, kao i 4x4 (jaci) modeli. Sa multilinkom je jos i tvrdja. Model 1.6 tdi od 110 ks je takodje tvrdji (greenline) jer je radi smanjenja potrosnje (aerodinamike) spusteniji od standardnih. Od Michelinki mekse i udobnije gume nemas, jos standardna 16-ka... Gume napumpane na 2.2 su ok, mozda malko da smanjis. Ja zaista mislim, da subjektivnom osjecaju tvrdoce i neudobnosti prvenstveno doprinose zvukovi-udari-vibracije niske frekvencije koje su posljedica loseg rjesenja izvodjenja vazduha iz vozila i gepeka koji se, kao posljedica toga, ponasa kao ogromna rezonantna kutija. Neka ti u servis provjere da li je slucajno ostala neka od zastita na amortizerima - imaju zute i roze. Probaj testnu Octaviu, a poslje toga ne bi bilo lose Golfa 7, pa ces svatiti o cemu pricam i to ne samo iz razloga malko bolje zvucne izolacije, koja je i kod Octavie na zavidnom nivou, vec upravo tu ces vidjeti da kod Golfa nema tog "pritiska" iz zadnjeg djela vozila.
  • Vozi: Skoda Octavia 1.6 tdi 2014. god.

Na mreži hakkler

« Odgovor #10 poslato: 10. Maj, 2015. 14:39 »
Hvala puno, provericu na netu sta kako, takodje bi mogao i do servisa sad u petak da vidim sta oni imaju da kazu na to sve.

Javljam se u petak

I? kakva je dijagnoza?

Van mreže nebojsar

« Odgovor #11 poslato: 10. Maj, 2015. 17:47 »
Ja pre neki dan dobih O3, nista nije gora niti tvrdja od O2, dakle ista oprema - elegance sve isto samo drugi motor (1.6TDI umesto 1.9TDI).
  • Vozi: Skoda Fabia 1.2 HTP, VW pasat B8 2.0TDI

« Odgovor #12 poslato: 14. Maj, 2015. 17:09 »
Nikako da stignem do servisa da ostavim ljudima...

Vozio sam od prijatelja njegovu 2014, isto sve kao kod mene, probacu test vozilo cim bude bilo u Intersremu cisto da vidim dal se cuje i na novom.

Treba sad servis menjaca da uradim na 60 iljada pa taman sve nek provere

Van mreže adamGT

« Odgovor #13 poslato: 14. Maj, 2015. 19:53 »
Ja sam juce preuzeo moju O3 i mogu ti reci da auto savrseno lezi na putu, odlicno upija neravnine,naravno da mora da se oseca lupkanje na ovim nasim putevima ali daleko od toga da je auto neudoban

sent from 3310

Van mreže vojkan85

« Odgovor #14 poslato: 23. Mar, 2018. 14:19 »
Meni je na 225/45/R17 auto pretvrd u odnosu na 195/65/R15. Divim se onom ko može preko 18 da vozi po našim džombama.
  • Vozi: Škoda Kodiaq L&K 2.0TDI 4x4