Autor Tema: DSG, N ili D?  (Pročitano 5495 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže liamZapočeo temu

DSG, N ili D?
« poslato: 20. Maj, 2015. 12:30 »
Pozdrav,

Od pre recimo 9 meseci imam  Skodu Octaviju 1.9 tdi 2009.
Da kucnem u drvo sve radi kako treba. Presla do sad cca 125.000 km.

Imam pitanje u vezi sa DSG menjacom, da li da recimo kad stojim duze od 15ak sec treba da prebacujem u neutral ili da pak ostajem u drive dok stoji?

edit. p.s. s'obzirom da sam se od skora prijavio na forum, cim nadjem vremena poslacu i slike gore pomenutog automobila :)
« Poslednja izmena: 20. Maj, 2015. 12:55 Karlheinz Hell »
  • Vozi: Skoda Octavia 1.9tdi DSG 2009.

Van mreže Filip

Odg: DSG, N ili D?
« Odgovor #1 poslato: 20. Maj, 2015. 13:04 »
možeš da ostaviš u D, a možeš i u N, ako nije ravno i želiš da digneš ručnu onda idi na N + ručna, u svakom slučaju noću nije ok da držiš stisnutu kočnicu i onog iza ubijaš štopaljkama
  • Vozi: Škoda Octavia 1.8 TSI Elegance + Eibach & RS 18" + Revochip

Van mreže DUTJA ZP

« Odgovor #2 poslato: 20. Maj, 2015. 13:10 »
Kao neko ko vozi vec 2 godine superbe sa dsg menjacem,mogu ti preporuciti da vracas menjac u N zbog duzeg veka trajanja menjaca. Natavno misli se na duza stajanja ne na svako zastajkivanje. To je preporuka i iskusnijih kolega a i majstora koji odrzavaju kola. Posto mi vozimo sluzbena kola,desi se da neko to i ne radi ali sustina je da su vozila privatna,to bi radil svi. Tako da ti je moj savet da.to ipak radis ako ces stajati duze od 15ak sekundi kao sto si ti naveo.

« Odgovor #3 poslato: 20. Maj, 2015. 14:53 »
Hvala na savetima.
Do sad sam tako i radio, tako da cu nastaviti i dalje.

Van mreže MAKS

« Odgovor #4 poslato: 20. Maj, 2015. 14:54 »
U mom uputstvu za fabiju sa dsg menjacem pise da na semaforu netreba izbacivati u n. Pa sad kako ti volja.
  • Vozi: OCTAVIA 1.6 2012 ELEGANCE

« Odgovor #5 poslato: 20. Maj, 2015. 14:56 »
U mom uputstvu za fabiju sa dsg menjacem pise da na semaforu netreba izbacivati u n. Pa sad kako ti volja.

Hmm jel u uputstvu ima bar neko objasnjenje zbog cega?
Opet kazem, citao sam ali nisam najbolje shvatio da li se preporucuje ili ne.

Van mreže MAKS

« Odgovor #6 poslato: 20. Maj, 2015. 23:32 »
Evo tek sad dodje kuci pa da ti prepisem sta pise u uputstvu za dsg za moju  fabiju.i :)

Pri zaustavljanju , npr raksrnicama , nije potrebno menjac postavljati u polozaj  N . Dovoljno je samo pritisnuti kocnicu / i pustiti gas / dok se vozilo sasvim nezaustavi. Motor nastavlja da radi brojem obrtaja praznog hoda.

To je is uputsva. Ali naravno da vozilo ide dalje ako je na ravnom nekom vrlo malom brzinom kao kod svih automatika.
Ako te jos nesto zanima u vezi voznje automatika salji na pvt ili da se vidim na sledem druzenju. Pozdrav i da se lepo vozis. :RR)

Na mreži hakkler

« Odgovor #7 poslato: 20. Maj, 2015. 23:46 »
Postoje i vjerojatno i neke razlike između dsg mjenjača na
fabiji 3 tsi iz 2014
i
octaviji 2fl 1.9tdi iz 2010

U ovom slučaju poslušao bi savjet od kolege DUTJA ZP

Van mreže MAKS

« Odgovor #8 poslato: 21. Maj, 2015. 00:00 »
Mislim da ne. Ustvari ako je motor 2.0 mislim da je menjac dsg sa 6 brzina a moja fabija iz 2011 1.2 77/105  dsg je sa sedam brzina. Ali u radu mislim da nema neke razlike. 

« Odgovor #9 poslato: 21. Maj, 2015. 11:54 »
Moja Octavia ima 6 brzina. Motor 1.9

Van mreže nebojsar

« Odgovor #10 poslato: 21. Maj, 2015. 17:13 »
Ja sam izbacivanje u N praktikovao samo prilikom stajanja na nekoj uzbrdici ili duzeg stajanja na semaforu, ostalo vreme sve u D modu. Inace kad izbacis u N oseti se trenutno "rasterecenje" i mirniji rad motora, to mi je bio glavni razlog zašto sam prebacivao u N. Jel tvoj auto ima S mod, pitam čisto iz radoznalosti?
  • Vozi: Skoda Fabia 1.2 HTP, VW pasat B8 2.0TDI

Van mreže MAKS

« Odgovor #11 poslato: 21. Maj, 2015. 21:07 »
Da ima naravno.

« Odgovor #12 poslato: 22. Maj, 2015. 00:01 »
Ja sam izbacivanje u N praktikovao samo prilikom stajanja na nekoj uzbrdici ili duzeg stajanja na semaforu, ostalo vreme sve u D modu. Inace kad izbacis u N oseti se trenutno "rasterecenje" i mirniji rad motora, to mi je bio glavni razlog zašto sam prebacivao u N. Jel tvoj auto ima S mod, pitam čisto iz radoznalosti?

Ima S mode

Van mreže DUTJA ZP

« Odgovor #13 poslato: 22. Maj, 2015. 08:23 »
Evo tek sad dodje kuci pa da ti prepisem sta pise u uputstvu za dsg za moju  fabiju.i :)

Pri zaustavljanju , npr raksrnicama , nije potrebno menjac postavljati u polozaj  N . Dovoljno je samo pritisnuti kocnicu / i pustiti gas / dok se vozilo sasvim nezaustavi. Motor nastavlja da radi brojem obrtaja praznog hoda.

To je is uputsva. Ali naravno da vozilo ide dalje ako je na ravnom nekom vrlo malom brzinom kao kod svih automatika.
Ako te jos nesto zanima u vezi voznje automatika salji na pvt ili da se vidim na sledem druzenju. Pozdrav i da se lepo vozis. :RR)
U uputstvu se pominje zaustavljanje na raskrsnicama.....tada sam i ja rekao da ostavi u D,ali u uputstvu ne pise sta da radis ako stanes na trafiku da ti zena kupi cigarete ili si na semaforu sa brojcanikom koji odbrojava 120 sekundi do zelenog svetla.   e onda kao sto rekoh sve preko 15ak 20ak sekundi vratis u N i ne razmisljas ni o radu motora ni opterecenju ni duplom kvacilu kod dsg i mnogo cemu da ne sirimo temu...

Van mreže MAKS

« Odgovor #14 poslato: 26. Maj, 2015. 07:26 »
Apsolutno se slazem sa tobom sto se tice tog zaustavljanja. I sigurno a menjac  manje trpi kad je u N a ne u D i noga na kocnici. Mada mislim da je to licno. Sve po zeji, i da nesmeta na semafru, ali uvek postoji to ali.