Autor Tema: Hiperprodukcija ruši kvalitet?  (Pročitano 4107 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže bugarin

• Global Moderator
  • Ugled: 103
Odg: Hiperprodukcija ruši kvalitet?
« Odgovor #15 poslato: 16. Jul, 2015. 08:40 »
istina, vrhunski daikin kosta toliko, pa i duplo vise. ali to je ludilo od klima uredjaja sa wi-fi kontrolom i gomilom funkcija koje su i zasluzne za toliku cenu. doduse, daikin ima i nekoliko fabrika u evropi, i odatle stizu slicni modeli ali i neki jeftiniji (400-600e za 12icu).

i kao sto galanz ima raspon cena od 250 do 600 eura, tako i daikin ima raspon od 600 do 2000e. svaka cena nosi svoje, i ima svog kupca.
  • Vozi: Octavia mk2 1.9tdi PD

Na mreži Markkoni

• Laurin&Klement
  • Ugled: 34
« Odgovor #16 poslato: 14. Jan, 2017. 16:14 »
Ja sam imao priliku da se detaljnije susretnem sa svim modelima Skode unazad 15 god. Ono sto stoji jeste da je treca generacija svih modela najgora sa kvalitetom enterijera, ali isto tako dizajnerski i opremom najnaprednija. Nije ovo nista novo, isto je i sa Audijem. Vozio sam malo novi Q5, i ono gde je ranije uvek bio pliš sada je plastika sa gumom (oplata vrata).

Takodje su stavili "fake" izduve kao Mercedes, sto je uzasno.

Taj trend opadanja kvaliteta je sveopste prisutan, kao u ubacivanje "fake" stvari. Sve je napravljeno samo da sljasti i lepo izgleda a ustvari je "dreš". Bitniji su tableti, gedzetarija, u odnosu na pravi kvalitet.

Sve ovo nazalost nece zaobići ni Kodiaq.

Evo recimo SEAT Atece unutra.

Najjeftinija plastika svuda prisutna.
Pravi se u Ceskoj, u fabrici gde ce se praviti i novi Yeti, tako da i kod njega treba ocekivati isto, nazalost.

Tapatalk Post

Van mreže nebojsar

• Laurin&Klement
  • Ugled: 14
« Odgovor #17 poslato: 14. Jan, 2017. 17:09 »
Gde si gledao ovu Atecu, ovo je najnizi nivo opreme, jesi gledao ili imas neku fotku style opreme?
  • Vozi: Skoda Fabia 1.2 HTP, VW pasat B8 2.0TDI

Van mreže Turbo

• Laurin&Klement
  • Ugled: 16
« Odgovor #18 poslato: 14. Jan, 2017. 17:51 »
Au ovo je baš tugica...

RN3 Pro via TT

Van mreže -nebojsa-

• Laurin&Klement
  • Ugled: 63
« Odgovor #19 poslato: 15. Jan, 2017. 13:01 »
Nazalost je trend u auto industriji usteda na sustinskom kvalitetu a zatrpavanje opremom koja u sustini doprinosi vizuelnom utisku da je automobil moderan a prikriva realne mane i ustede.
Automobili su sve losije ofarbani, sve losije zasticeni, mehanicki sklopovi su sve modularniji i sve vise ih se menja u kompletu kada "crknu", nema delova.
Moja najnovija "fascinacija" je virtuelni kokpit kod VAGa, zamenis kompleksnu instrument tablu sa za proizvodnju jeftinijim jednim ekranom, pa to skuplje naplatis... =)) :RR) Svaka cast za ideju...
I dalje tvrdim da je najkompletniji Skodin auto Fabia 1; sve posle toga je modernije, mozda lepse, ali sustinski losije zavsne obrade, izbora materijala, kvaliteta...I nije slucaj samo kod Skode, npr.Yaris I je i  dalje najbolji Yaris sto se kvaliteta i pouzdanosti tice; itd...
Na nasu zalost, automobili su postali potrosna roba, proizvodjace automobil jednostavno NE INTERESUJE 5 god. nakon isporuke (mozda i krace), jedino sto im ide u prilog je postprodaja, delovi za (uslovno) starije automobile.
  • Vozi: Škoda Octavia 3 Combi 1,2 TSI 6B 2013. Toyota Corolla Sol 1,5 2024.

Van mreže observer

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
« Odgovor #20 poslato: 15. Jan, 2017. 14:47 »
Uh, moja tema :)
Kud je ne videh ranije... Mada Bugarin je objasnio sve.
Nema se sta dodati, malo mi je vec i dosadilo da pisem kako je nekada sve bilo bolje. Ja sam dete 70-tih i pamtim malo drugacija vremena. Kod kuce jos uvek imam frizider koji je sa kraja 60-tih i dalje besprekorno radi. Televizor Ei Nis iz 1991 takodje. Moj (od oca nasledjeni) stojadin iz 1978. doziveo je 24 godine ali sa svega 90.000 km (dalje ne znam kako se pokazao, poklonio sam ga drugarici koja ga je posle dodatne 4 godine prodala dalje). Nakon toga sam promenio jos dva nova auta (Punto 2 i Fabiju 2) ali ne znam kako su se pokazali (Punta je izgleda treci vlasnik slupao a Fabija jos nije stigla ni do 50.000 km ;))
Sad "testiram" Polo iz potpisa (necu ga prodavati), bas da vidim koliko moze da izdrzi. Na 87.000 km je crkao EGR a na oko 95.000 km su zamenjeni prednji diksovi i plocice i akumulator. U februaru bi trebalo da mi stigne i Golf 7 1.2 TSI i njime nameravam da privodim kraju svoju vozacku karijeru (posle njega ako bude zdravlja i para uzecu jos neki auto tipa Dacije, za penzionerske dane i to je to).

Za neku svakodnevnu upotrebu resenje je mozda bezanje u hipsteraj: npr.kada sam kupovao peglu, trazio sam (i jedva nasao -u Tehnomaniji - neka makedonska firma pravi Elma pegle, po licenci jos iz doba SFRJ) onu klasicnu, tesku peglu, bez pare i kojekakvih dzidza bidza. Najobicniju pegletinu kojom se mozes ozbiljno povrediti ako ti padne na nogu, a ne ove danasnje koje nemaju ni 150g tezine.

Strahovito mi ide na k-enis danasnja potrosacka stvarnost.
  • Vozi: VW Golf 7 1.2 TSI Trendline 2017

Van mreže Nightsaber

• RallyeSport
  • Ugled: 2
« Odgovor #21 poslato: 15. Jan, 2017. 15:11 »
Sve to ima svoje. Pre 30-40 godina auta mozda jesu bila kvalitetnija, ali to je bio veliki luksuz da se priusti. Znam po svom komsiluku, jedna od 20-30 kuca je imala auto, a sad jedna od 20-30 nema. Auto nije mogao svako da vozi, a danas je dostupan svima po pristupacnim cenama, ne znam na sta se zalite. :D A i kad pogledas sta su onda vozile prosecne porodice, lade, fice, 128-ice, ne verujem da je neka od njih prelazila 500-600 hiljada km a da se nije kvarila. Ocrniste ova moderna vremena. Pricate o tome kako crkavaju delovi, na 100, 110, 150 hiljada km, a 70% auta koja su se vozila pre 30 godina nisu mogla ni da izguraju tu kilometrazu. Ne kazem, bilo je i tad auta kojima bi ovi moderni pozavideli po izdrzljivosti, al' je retko ko mogao da ih priusti. Komsija je imao opel rekorda sa 900.000, mislim da je cak i milion nagurao sa njim kasnije. Al' jebiga, covek profesionalni vozac, redovno odrzavanje i eto rezultata. Isto tako jedan taksista u gradu vozi peugeota 307, znaci malo noviji auto, a opet ne preskup, sa 678.000km, ide auto k'o bombona. Kupio ga je sa 200 i nesto, a cak misli i da je vracana kilometraza, tako da ima mozda i preko ovoga, al' redovno odrzavanje, pazljiva voznja i covek nikad problema sa autom nema.
  • Vozi: Škoda Octavia A5 1.6 TDI 2011 4x4 & Mercedes Vito 109 CDI 2009

Van mreže Turbo

• Laurin&Klement
  • Ugled: 16
« Odgovor #22 poslato: 15. Jan, 2017. 15:34 »
Ma pre 30-40 godina smo mi bili ozbiljna sirotinja šta god ko mislio i govorio. Drugo carine na uvoz automobila su bile paprene, zato se i vozila Zastava, Škoda i Lada,   samo uvoz na robnu razmenu. Da je bilo skroz otvoreno tržište malo sutra bi Zastava prodavala to što je prodavala. Golf 1 TAS(dakle bez uvoznih dazbina) je koštao 3x Zastava 101. Nemac je bio 5x skuplji. Ko kad bi sad 500L bio 10.000e a prvi sledeći automobil 30.000e. 90% ljudi bi vozilo 500L. Inače se slažem. Fića koji sastavi 100.000km bez otvaranja motora je bio premija premije.

RN3 Pro via TT

Van mreže -nebojsa-

• Laurin&Klement
  • Ugled: 63
« Odgovor #23 poslato: 15. Jan, 2017. 15:41 »
Ja nisam mislio na vreme od pre 30-40 godina, mislio sam na vreme od pre 15ak godina, moderni automobili a jos uvek relativno izdrzljivi i kvalitetni.
Sto se vremena pre 30-40 godina tice, ti automobili nisu uporedivi sa modernim, niti se mogu objektivno porediti osim po broju tockova; kod tih automobila postoji faktor nostalgije, uspomena... ne gledamo ih objektivno jer su to automobili iz perioda kada je vecinski deo foruma bio u pelenama ili vrticu.
  • Vozi: Škoda Octavia 3 Combi 1,2 TSI 6B 2013. Toyota Corolla Sol 1,5 2024.

Van mreže bugarin

• Global Moderator
« Odgovor #24 poslato: 15. Jan, 2017. 15:42 »
Odusevi me observer sa elma peglom :) .

Nece bas biti da smo bilo tolika sirotinja pre 30-40 godina. Pre ce biti da su bila drugacija stremljenja, navike i potrebe. Vozile se i tad mecke, al su vise sluzile za pokazivnje (narocito gasterbajterima).
Realno jeste vecina vozila bila srednje i nize klase, ali ni sad nije mnogo drugacije. Ne racunam vozila visoke klase koja stizu u srbiju kad napune 10-15 i vise godina. To nije odraz blagostanja.
A i nije bilo potrebe za tolikim kilometrima.
Drugacija vremena drugacije potrebe

Van mreže djordjebg

• Laurin&Klement
  • Ugled: 47
« Odgovor #25 poslato: 15. Jan, 2017. 16:02 »
sjajna informacija za peglu, pojma nisam imao!
Relativno je to sta znaci sirotinja, SFRJ je bila socijalisticko drustvo i imala je svojih mana ali ovo sto danas imamo na exyu prostoru tesko da se moze nazvati bilo cime dobrim.

Ajde da uporedimo kvalitet obrazovanja, kvalitet zdravstvene zastite, kvalitet naucnih radova, ulaganja u umetnost ili banalnije stvari kao sto je sport...

Mozda tema ide i u politiku, ali ne vidim u tome nista lose.

Zivimo u zemlji gde je hiperprodukcija diploma, naucnih radova i doktorata, a to ce nas mnogo vise vaznoi nego tapacirng vrata Skode Oktavije.

Van mreže Peja

• Laurin&Klement
  • Ugled: 41
« Odgovor #26 poslato: 15. Jan, 2017. 16:18 »
Nije stvar samo u hiper produkciji.
Dosta nove obavezne opreme je ugradjeno. ESP, ABS, klima  sve je to postalo minimum minimuma, sve stroziji ekoloski standardi...  sve to podize cenu razvoja i proizvoda. Naravno i proizvodjac treba zaraditi.
A cena vozila manje-vise ostala ista. Nesto je moralo da trpi.
  • Vozi: Kodiaq 2.0 TDI DSG FWD

Van mreže bugarin

• Global Moderator
« Odgovor #27 poslato: 15. Jan, 2017. 16:23 »
Ko zna da vozi, njemu ne treba ni esp ni abs ni gomila toga. Ali voznja zahteva koncentraciju. A obzirom sta sve danas seda za volan, svi ti dodatni gedzeti su zaista neophodni. Inace bi zbog nespobnih i smotanih bilo vise mrtvih u saobracaju nego od svih bolesti zajedno.

Van mreže Peja

• Laurin&Klement
  • Ugled: 41
« Odgovor #28 poslato: 15. Jan, 2017. 16:30 »
Po toj logici, potreban je motor, kocnice, skoljka, stakla, dve hoklice napred i slavska klupa pozadi. To je ono stvarno neophodno. Naravno da karikiram, ali generalno smo se mnogo razmazili. Zato je Renault (Dacija) ubo sustinu.
Skoro sam vozio VW Up. E to je minimum minimuma, klot lim umesto oplata unutra... a skuplji od 20cm veceg Sandera sa boljeom opremom i vecom prakticnoscu...
Skoda (Seat) hoce glumiti VW a da sa cenom bude ispod - veoma tesko.
Budimo realni.
  • Vozi: Kodiaq 2.0 TDI DSG FWD

Van mreže bugarin

• Global Moderator
Hiperprodukcija ruši kvalitet?
« Odgovor #29 poslato: 15. Jan, 2017. 16:33 »
To i pricam. Mnogo je razmazeno drustvo, konzumenti. Sve razmazenije i sve nesposobnije. I onda samo uvaljujes i pravis jos vece nesposobnjakovice :)