Autor Tema: Hiperprodukcija ruši kvalitet?  (Pročitano 4103 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže observer

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
Odg: Hiperprodukcija ruši kvalitet?
« Odgovor #30 poslato: 15. Jan, 2017. 17:30 »
Sto gluplja populacija njom se lakse manipulise.
Covecanstvo se poslednjih 30 godina intenzivirano sistematski zaglupljuje.
Zato sad i imamo sve ove humanoide sto se loze na androide (ovo zvuci kao Rambov stih :) )
Onda je lakse uvaliti pricu kako je neophodno imati "hill holder" u autu ili menjati mobilni na dve godine.
  • Vozi: VW Golf 7 1.2 TSI Trendline 2017

Van mreže bugarin

• Global Moderator
  • Ugled: 103
« Odgovor #31 poslato: 15. Jan, 2017. 17:36 »
Nekad vaga bila obavezna na polaganju.
Daleko odosmo od teme :)
  • Vozi: Octavia mk2 1.9tdi PD

Van mreže -nebojsa-

• Laurin&Klement
  • Ugled: 63
« Odgovor #32 poslato: 15. Jan, 2017. 19:18 »
E jos jedna stvar mi je vanserijski debilna, komande klime na tac skrinu; npr. PSA-nema sanse da podesis klimu a da ne gledas u "tablet"; a za to vreme nemas pojma sta se ispred tebe desava.Naravno ekran je deljen sa radiom, navigacijom... pa prvo moras da preko ikonice za klimu dodjes do klime a onda "pipkanjem" da podesis temperaturu, ventilator...
Resenje je naravno jeftnije za proizvodnju od zasebne klime, a naravno da je skuplje za kupovinu, ide u skuplje pakete opreme. bravo2 za kalkulaciju.
  • Vozi: Škoda Octavia 3 Combi 1,2 TSI 6B 2013. Toyota Corolla Sol 1,5 2024.

Van mreže Nightsaber

• RallyeSport
  • Ugled: 2
« Odgovor #33 poslato: 16. Jan, 2017. 19:35 »
Ko zna da vozi, njemu ne treba ni esp ni abs ni gomila toga. Ali voznja zahteva koncentraciju. A obzirom sta sve danas seda za volan, svi ti dodatni gedzeti su zaista neophodni. Inace bi zbog nespobnih i smotanih bilo vise mrtvih u saobracaju nego od svih bolesti zajedno.
Nemoj se ljutiti, al' mene tako izludjuju ovi stariji vozaci kojima su prva auta bila bez tih sistema, pa im sad kao to ne valja. Aj mi objasni kako ti je ono nabadanje i seckanje kocnice bolje nego ABS, i uz to se molis da prihvati kocnica lepo inace ode u tri lepe? Plus uz sve te sisteme mozes pa skoro duplo brze da vozis i da se osecas sigurnije. U krivinama gde sam sa mazdom ulazio sa 60-70 i bude malo cimanje da ne izbaci, sa skodom 90-100 bez problema. Naravno, ima tih debilnih stvari, al' u svakom slucaju bolje nego pre 20-ak godina.

Po toj logici, potreban je motor, kocnice, skoljka, stakla, dve hoklice napred i slavska klupa pozadi. To je ono stvarno neophodno. Naravno da karikiram, ali generalno smo se mnogo razmazili. Zato je Renault (Dacija) ubo sustinu.
Skoro sam vozio VW Up. E to je minimum minimuma, klot lim umesto oplata unutra... a skuplji od 20cm veceg Sandera sa boljeom opremom i vecom prakticnoscu...
Skoda (Seat) hoce glumiti VW a da sa cenom bude ispod - veoma tesko.
Budimo realni.

Volkswagen najprecenjenija marka. Na primer moja skoda motor od golfa 6, pogon isti kao golfov, vecina delova je ista, lepsi enterijer nego golfov. A taj isti golf 6, ovog godista i sa ovom opremom je bar 2.000e skuplji. Ja cak mislim da Skoda uspeva sa tim, bar neko moje misljenje. Uvek cu pre voziti skodu nego vw, samo zbog te precenjenosti.
  • Vozi: Škoda Octavia A5 1.6 TDI 2011 4x4 & Mercedes Vito 109 CDI 2009

Van mreže Nightsaber

• RallyeSport
« Odgovor #34 poslato: 16. Jan, 2017. 19:35 »
E jos jedna stvar mi je vanserijski debilna, komande klime na tac skrinu; npr. PSA-nema sanse da podesis klimu a da ne gledas u "tablet"; a za to vreme nemas pojma sta se ispred tebe desava.Naravno ekran je deljen sa radiom, navigacijom... pa prvo moras da preko ikonice za klimu dodjes do klime a onda "pipkanjem" da podesis temperaturu, ventilator...
Resenje je naravno jeftnije za proizvodnju od zasebne klime, a naravno da je skuplje za kupovinu, ide u skuplje pakete opreme. bravo2 za kalkulaciju.
Te stvari svakako, protiv svega sam sto ti skrece paznju dok vozis.

Van mreže bugarin

• Global Moderator
« Odgovor #35 poslato: 16. Jan, 2017. 20:32 »
Nemoj se ljutiti, al' mene tako izludjuju ovi stariji vozaci kojima su prva auta bila bez tih sistema, pa im sad kao to ne valja. Aj mi objasni kako ti je ono nabadanje i seckanje kocnice bolje nego ABS, i uz to se molis da prihvati kocnica lepo inace ode u tri lepe? Plus uz sve te sisteme mozes pa skoro duplo brze da vozis i da se osecas sigurnije. U krivinama gde sam sa mazdom ulazio sa 60-70 i bude malo cimanje da ne izbaci, sa skodom 90-100 bez problema. Naravno, ima tih debilnih stvari, al' u svakom slucaju bolje nego pre 20-ak godina

Nemam zasto da se ljutim. Ja kroz istu krivinu isto prolazim danas sa octy iz 2006te kao sto sam prolazio sa hondom iz 1985e. Btw na hondi mi je alb (abs) vise bio neispravan nego ispravan. Zasto bi nabadao kocnicu? Abs je tu da te vadi iz kriticnih situacija, u koje neces upasti ako si skoncentrisan i umes da vozis. Ok, na neke stvari ne mozes da utices. Recimo budala-neznalica-pijana stoka-nadrogirani moron......... Ali kod vecine njih ti nista ne pomaze.
Gomila gedzeta i poboljsanja u kolima daje vozacu laznu ideju da je fenomenalan vozac, a on sasvim prosecan ili ispod proseka.
Realno nikad za volanom nije bilo vise neznalica nego danas, ali i vozila nikad nije bilo vise nego danas, pa je to nekako i objasnjivo.
Ali neznanje upotpunjeno vozackom nekulturom, e to je vec mnogo veca opasnost na drumu.
A da nemamo vozacku kulturu, nemamo je.

Van mreže Nightsaber

• RallyeSport
« Odgovor #36 poslato: 16. Jan, 2017. 20:54 »
Nemam zasto da se ljutim. Ja kroz istu krivinu isto prolazim danas sa octy iz 2006te kao sto sam prolazio sa hondom iz 1985e. Btw na hondi mi je alb (abs) vise bio neispravan nego ispravan. Zasto bi nabadao kocnicu? Abs je tu da te vadi iz kriticnih situacija, u koje neces upasti ako si skoncentrisan i umes da vozis. Ok, na neke stvari ne mozes da utices. Recimo budala-neznalica-pijana stoka-nadrogirani moron......... Ali kod vecine njih ti nista ne pomaze.
Gomila gedzeta i poboljsanja u kolima daje vozacu laznu ideju da je fenomenalan vozac, a on sasvim prosecan ili ispod proseka.
Realno nikad za volanom nije bilo vise neznalica nego danas, ali i vozila nikad nije bilo vise nego danas, pa je to nekako i objasnjivo.
Ali neznanje upotpunjeno vozackom nekulturom, e to je vec mnogo veca opasnost na drumu.
A da nemamo vozacku kulturu, nemamo je.
Opet, sto se tice tog neznanja, ovi stariji vozaci su neprevazidjeni u tome. Vozim se pre neki dan sa komsijom koji vozi vec 30 godina, prolazi kroz stop i upada ispred coveka, jos mu i svira i kao iznerviran nesto, ja ne verujem. Otkad je uveden novi zakon o polaganju vozackog, malo vise znanja imaju, pa makar i teorijski. Vecina ovih od 30+ godina ne znaju 70% znakova ni sta znaci.

Kako mislsi sto bi napadao? :D Jesi nekad simulirao ABS na autu gde ga nema :D

To da, stvaraju ti neki sistemi taj lazan osecaj. Recimo u voznji po snegu on zbog ASR-a misli da dobro vozi, a bez njega bi samo onako vrteo u mestu, jer gas ni ne pusta. :D
Hill assist takodje, naviknu se na to, pa posle na maloj uzbrdici 5 metara nazad se vrati dok krene.
Vozacka kultura, dno.

Van mreže bugarin

• Global Moderator
« Odgovor #37 poslato: 16. Jan, 2017. 21:01 »
Sto da simuliram abs? Umem da vozim i bez njega :)
O tome ti i pricam. Svi se oslanjaju na abs-esp-navigaciju.............  To za mene nisu vozaci negp opsluzitelji motornog vozila :)
Malko si pretero za ove od 30+ godina za volanom. Znaju oni znakove al im popusta paznja. Plus ona kultura koju spomenusmo.
Evo ja za volanom vec skoro 30 godina, znam znakove sve :p

Van mreže Nightsaber

• RallyeSport
« Odgovor #38 poslato: 16. Jan, 2017. 21:26 »
Sto da simuliram abs? Umem da vozim i bez njega :)
O tome ti i pricam. Svi se oslanjaju na abs-esp-navigaciju.............  To za mene nisu vozaci negp opsluzitelji motornog vozila :)
Malko si pretero za ove od 30+ godina za volanom. Znaju oni znakove al im popusta paznja. Plus ona kultura koju spomenusmo.
Evo ja za volanom vec skoro 30 godina, znam znakove sve :p
Da vidis niz ovaj moj Kilimandzaro kako je bez ABS-a spustiti :D
Dobro, preterah mozda malo, al' opet mislim da se ne moze uporediti znanje nekoga ko ide 40 casova sa znanjem onog koji je onako prelistao knjigu i posle 2 casa izasao na polaganje, sto je slucaj sa vecinom vozaca koje poznajem. Kako u teorijskom delu ispita, tako i u prakticnom. U prakticnom ako nista drugo, bolje se snalaze u gradu.

Van mreže observer

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
« Odgovor #39 poslato: 16. Jan, 2017. 21:38 »
E vidis, nekada (pre 40 godina) se sa saobracajnom edukacijom pocinjalo od 3.razreda osnovne. Pa poligoni za bajseve za znakovima, pa takmicenja, testovi. Nekad smo bili mnogo uredjenije drustvo koje je imalo dugorocnu viziju razvoja. Sada je to samo istorija.
Meni cak ni to nije bilo dovoljno nego sam jos kao prvak voleo da citam caletove ams casopise (ams reviju, hrvatsku moto reviju, slovenacki avto magazin itd.)
To je sve gradilo opstu kulturu jednog zaljubljenika u automobile (kaze mi majka da sam od druge godine zivota bio prosto opcinjen automobilima a to me nije napustilo ni danas, niti ce ikada).
ABS i ostali gedzeti su lepa stvar ali moglo se ziveti i bez njih. Ja sam naucio da vozim prakticno "bez kocnica" a ABS i ostala pomagala dozivljavam samo kao pomoc u "ne daj boze situacijama".
  • Vozi: VW Golf 7 1.2 TSI Trendline 2017

Van mreže crki

• Style
  • Ugled: 3
« Odgovor #40 poslato: 16. Jan, 2017. 22:46 »
Dobro, preterah mozda malo, al' opet mislim da se ne moze uporediti znanje nekoga ko ide 40 casova sa znanjem onog koji je onako prelistao knjigu i posle 2 casa izasao na polaganje, sto je slucaj sa vecinom vozaca koje poznajem. Kako u teorijskom delu ispita, tako i u prakticnom. U prakticnom ako nista drugo, bolje se snalaze u gradu.
Za neke su i 140 časova malo.Ne osećam se prozvanim,ali...Ne može se generalizovati,ne pratim nešto polaganje za,recimo B,ali ranije je bilo nezamislivo da položiš poligon,a da ne pođeš pod ručnom.Teorija je teorija,ali znanje se stiče vožnjom.Imam položeno B,C i E,trenutno radim kao vozač i svašta viđam.Stariji imaju više životnih problema,pa zbog toga može i da odluta pažnja.
  • Vozi: škoda felicia 1.3 glxi

Van mreže Nightsaber

• RallyeSport
« Odgovor #41 poslato: 17. Jan, 2017. 18:37 »
E vidis, nekada (pre 40 godina) se sa saobracajnom edukacijom pocinjalo od 3.razreda osnovne. Pa poligoni za bajseve za znakovima, pa takmicenja, testovi. Nekad smo bili mnogo uredjenije drustvo koje je imalo dugorocnu viziju razvoja. Sada je to samo istorija.
Meni cak ni to nije bilo dovoljno nego sam jos kao prvak voleo da citam caletove ams casopise (ams reviju, hrvatsku moto reviju, slovenacki avto magazin itd.)
To je sve gradilo opstu kulturu jednog zaljubljenika u automobile (kaze mi majka da sam od druge godine zivota bio prosto opcinjen automobilima a to me nije napustilo ni danas, niti ce ikada).
ABS i ostali gedzeti su lepa stvar ali moglo se ziveti i bez njih. Ja sam naucio da vozim prakticno "bez kocnica" a ABS i ostala pomagala dozivljavam samo kao pomoc u "ne daj boze situacijama".
Ne kazem da je danasnji sistem dobar, al' svakako je bolje da 40 casova uci nesto nego 2 casa.

Pa i ja sam ucio bez abs-a, asr-a, esp-a i ostalih stvari, ali kao sto i sam kazes dozivljavas ih kao pomoc u ne daj boze situacijama. To je pokusavam da objasnim, jer po meni te stvari nisu gluposti, iako znam i bez njih, ima situacija kad mogu zivot da spase.

Za neke su i 140 časova malo.Ne osećam se prozvanim,ali...Ne može se generalizovati,ne pratim nešto polaganje za,recimo B,ali ranije je bilo nezamislivo da položiš poligon,a da ne pođeš pod ručnom.Teorija je teorija,ali znanje se stiče vožnjom.Imam položeno B,C i E,trenutno radim kao vozač i svašta viđam.Stariji imaju više životnih problema,pa zbog toga može i da odluta pažnja.

Ne znam samo kakvo je to opravdanje, imaju vise problema pa moze da odluta paznja. Isto kao da kazes "On je mladji, voli da popije sa drustvom pa da vozi". Ako imas neku stvar koja ti odvlaci paznju, nemoj ni da vozis. Znas koliko je briga nekoga da l' si ostao bez posla, da l' te ostavila zena ili nesto trece, kad zbog toga izgubi nekog dragog.

Van mreže nebojsar

• Laurin&Klement
  • Ugled: 14
« Odgovor #42 poslato: 18. Jan, 2017. 13:25 »
Mislim da ste dosta otisli u off I da bi neko trebao da otvori posebnu temu vezanu za obuku vozaca  :P

Elem moja oktavija od pre 7 dana prijavljuje isto sto i kolegina  pre par meseci, da je baterija na kljucu oslabila i da
treba da se zameni. Auto nema dve godine!!!

Da ne pominjem ujutru zvuk pri prvom kocenju (kao gsp autobus) i tokom onih ledenih dana sto je trebalo da ozbiljno zalupim vrata da bi se zatvorila.

Zenina fabija 2009, kljuc nije pipnut od tada, baterija nije menjana i sve fercera besprekorno.
  • Vozi: Skoda Fabia 1.2 HTP, VW pasat B8 2.0TDI