0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Ko zna da vozi, njemu ne treba ni esp ni abs ni gomila toga. Ali voznja zahteva koncentraciju. A obzirom sta sve danas seda za volan, svi ti dodatni gedzeti su zaista neophodni. Inace bi zbog nespobnih i smotanih bilo vise mrtvih u saobracaju nego od svih bolesti zajedno.
Po toj logici, potreban je motor, kocnice, skoljka, stakla, dve hoklice napred i slavska klupa pozadi. To je ono stvarno neophodno. Naravno da karikiram, ali generalno smo se mnogo razmazili. Zato je Renault (Dacija) ubo sustinu.Skoro sam vozio VW Up. E to je minimum minimuma, klot lim umesto oplata unutra... a skuplji od 20cm veceg Sandera sa boljeom opremom i vecom prakticnoscu...Skoda (Seat) hoce glumiti VW a da sa cenom bude ispod - veoma tesko.Budimo realni.
E jos jedna stvar mi je vanserijski debilna, komande klime na tac skrinu; npr. PSA-nema sanse da podesis klimu a da ne gledas u "tablet"; a za to vreme nemas pojma sta se ispred tebe desava.Naravno ekran je deljen sa radiom, navigacijom... pa prvo moras da preko ikonice za klimu dodjes do klime a onda "pipkanjem" da podesis temperaturu, ventilator...Resenje je naravno jeftnije za proizvodnju od zasebne klime, a naravno da je skuplje za kupovinu, ide u skuplje pakete opreme. za kalkulaciju.
Nemoj se ljutiti, al' mene tako izludjuju ovi stariji vozaci kojima su prva auta bila bez tih sistema, pa im sad kao to ne valja. Aj mi objasni kako ti je ono nabadanje i seckanje kocnice bolje nego ABS, i uz to se molis da prihvati kocnica lepo inace ode u tri lepe? Plus uz sve te sisteme mozes pa skoro duplo brze da vozis i da se osecas sigurnije. U krivinama gde sam sa mazdom ulazio sa 60-70 i bude malo cimanje da ne izbaci, sa skodom 90-100 bez problema. Naravno, ima tih debilnih stvari, al' u svakom slucaju bolje nego pre 20-ak godina
Nemam zasto da se ljutim. Ja kroz istu krivinu isto prolazim danas sa octy iz 2006te kao sto sam prolazio sa hondom iz 1985e. Btw na hondi mi je alb (abs) vise bio neispravan nego ispravan. Zasto bi nabadao kocnicu? Abs je tu da te vadi iz kriticnih situacija, u koje neces upasti ako si skoncentrisan i umes da vozis. Ok, na neke stvari ne mozes da utices. Recimo budala-neznalica-pijana stoka-nadrogirani moron......... Ali kod vecine njih ti nista ne pomaze.Gomila gedzeta i poboljsanja u kolima daje vozacu laznu ideju da je fenomenalan vozac, a on sasvim prosecan ili ispod proseka.Realno nikad za volanom nije bilo vise neznalica nego danas, ali i vozila nikad nije bilo vise nego danas, pa je to nekako i objasnjivo.Ali neznanje upotpunjeno vozackom nekulturom, e to je vec mnogo veca opasnost na drumu.A da nemamo vozacku kulturu, nemamo je.
Sto da simuliram abs? Umem da vozim i bez njega O tome ti i pricam. Svi se oslanjaju na abs-esp-navigaciju............. To za mene nisu vozaci negp opsluzitelji motornog vozila Malko si pretero za ove od 30+ godina za volanom. Znaju oni znakove al im popusta paznja. Plus ona kultura koju spomenusmo.Evo ja za volanom vec skoro 30 godina, znam znakove sve :p
Dobro, preterah mozda malo, al' opet mislim da se ne moze uporediti znanje nekoga ko ide 40 casova sa znanjem onog koji je onako prelistao knjigu i posle 2 casa izasao na polaganje, sto je slucaj sa vecinom vozaca koje poznajem. Kako u teorijskom delu ispita, tako i u prakticnom. U prakticnom ako nista drugo, bolje se snalaze u gradu.
E vidis, nekada (pre 40 godina) se sa saobracajnom edukacijom pocinjalo od 3.razreda osnovne. Pa poligoni za bajseve za znakovima, pa takmicenja, testovi. Nekad smo bili mnogo uredjenije drustvo koje je imalo dugorocnu viziju razvoja. Sada je to samo istorija. Meni cak ni to nije bilo dovoljno nego sam jos kao prvak voleo da citam caletove ams casopise (ams reviju, hrvatsku moto reviju, slovenacki avto magazin itd.)To je sve gradilo opstu kulturu jednog zaljubljenika u automobile (kaze mi majka da sam od druge godine zivota bio prosto opcinjen automobilima a to me nije napustilo ni danas, niti ce ikada).ABS i ostali gedzeti su lepa stvar ali moglo se ziveti i bez njih. Ja sam naucio da vozim prakticno "bez kocnica" a ABS i ostala pomagala dozivljavam samo kao pomoc u "ne daj boze situacijama".
Za neke su i 140 časova malo.Ne osećam se prozvanim,ali...Ne može se generalizovati,ne pratim nešto polaganje za,recimo B,ali ranije je bilo nezamislivo da položiš poligon,a da ne pođeš pod ručnom.Teorija je teorija,ali znanje se stiče vožnjom.Imam položeno B,C i E,trenutno radim kao vozač i svašta viđam.Stariji imaju više životnih problema,pa zbog toga može i da odluta pažnja.