Autor Tema: Razlika izmedju 2.0 tdi CR sa 140ks i 170ks?  (Pročitano 5978 puta)

0 članova i 4 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže mlaxZapočeo temu

Razlika izmedju 2.0 tdi CR sa 140ks i 170ks?
« poslato: 03. Sep, 2015. 17:16 »
Jači motor ima veću turbinu (što ima svojih prednosti i mana), zatim ima drugačije dizne (veći maximalni protok), mislim da je razlika i u interkuleru (mada za ovo nisam 100% siguran) i ima SCR (Selective Catalytic Reduction) koji koristi AdBlue tečnost (čep za dosipanje nalazi se pored čepa za dizel gorivo). Različito se čipuju i imaju različite krive obrtnog momenta (150KS pomerena u levo (ka nižim obrtajima), dok je kod 190KS pomerena u desno (ka višim obrtajima)).
Hvala na odgovoru. Sad mi je jasno. Jos jedno pitanje, znam da nije tema ali da ne otvaram novu. U cemu se razlikuju ovi stari 2.0 tdi cr od 140ks i 170ks? Da li je i njima razlicita turbina i dizne ili je samo u pitanju remap?
« Poslednja izmena: 04. Sep, 2015. 16:35 Karlheinz Hell »
  • Vozi: Superb 2.0tdi 2020

Van mreže mirkuk38

Odg: Razlika izmedju 2.0 tdi CR sa 140ks i 170ks?
« Odgovor #1 poslato: 03. Sep, 2015. 22:33 »
Mislim da i tu postoji razlika u hardveru :), jer se različito chipuju:

Dok za recimo novi 1.2TSI od 86 i 105KS kažu da su identični, osim mape, što potvrđuje i dostizanje identičnih vrednosti prilikom chipovanja:

Napomena: ponekad jača verzija motora ima i drugačije klipove, klipnjače itd... da se lakše izbori sa pojačanim naprezanjima i silama.

Pozzzdrav

« Odgovor #2 poslato: 04. Sep, 2015. 11:59 »
E pa upravo je to razlog za razmisljanje da li uraditi cipovanje ili ne. Ja sam svojevremeno hteo to da uradim na mom superbu (1.9tdi 131ks) ali su me razni majstori savetovali da to ne radim. Kazu da su razni delovi optimizovani za fabricku snagu (klipovi, klipnjace, dizne, menjac, plivajuci itd.) i da bi to stvorili dodatno opterecenje na njih. Glavni argument je bio: fabrika bi to radila da valja. Vidis da se svi proizvodjaci trude da zbog ostrijih pravila zagadjenja naprave sto manji motor sa sto vecom snagom i manjom potrosnjom. Pa sto to onda oni ne bi radili?
Ne znam, nisam pametan ali i jedna i druga strana imaju validne argumente.

Van mreže mirkuk38

« Odgovor #3 poslato: 04. Sep, 2015. 12:31 »
Zato što motori ipak treba da izguraju ozbiljnu kilometražu čak i ako se stalno "prže", ako se ne održavaju najredovnije i to sa neoriginalnim uljima itd itd... Nije isto da pređeš 120.000km recimo stalno menjajući u crvenom, i ako samo ponekad pritisneš gas do patosa, kada ti zatreba prilikom preticanja. Zato uvek postoji neiskorišćena rezerva, za takve korisnike...

Stoga sam stava da chiptuning u renomiranoj kući, uz maximalno održavanje motora i odgovorno ophođenje prema motoru tokom eksploatacije neće vidno skratiti vek istom. Dakle, nema divljanja dok se ulje ne zagreje, i nema divljanja neposredno pre gašenja motora (mora turbina i ulje da se ohlade na "normalnu" temperaturu pre nego stane cirkulacija ulja i vode i samim tim hlađenje turbine).

Ja u oktobru najverovatnije idem u RevoChip, ako se još neko okuraži, možemo tražiti grupni popust :).

Pozdrav

« Odgovor #4 poslato: 04. Sep, 2015. 12:43 »
Posto sad gledam da kupim nekog superba oko 2011. godista, ne znam koju verziju motora cu naci, pa ako kupim ovaj slabiji od 140ks eto i mene da ti se pridruzim.