Autor Tema: Dihtung glave?  (Pročitano 5695 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže yoxaZapočeo temu

• Ambition
  • Ugled: 4
Dihtung glave?
« poslato: 11. Sep, 2015. 13:17 »
Pozdrav ljudi!

Treba mi jos jedno misljenje pa zato postujem ovo...

Imam 1.6glx skodu sa predjenih 79.000 kilometara (pravih). Od prve vlasnice, unutra kao nova, spolja malo rubovi rdjavi (ali koja nije). Kupio sam auto pre 2 meseca i presao oko 2000 kilometara za sada (mahom van grada).
Malo mi se osetilo u autu kada ga pritisnem na nagorelo ulje i nasao sam da je crevo iberlaufa bilo napuklo na gornjem kolenu tako da sam to resio, ali imam drugu dilemu.

Kada je auto na leru i turiram ga izbaci poprilicno belog (ne plavog) dima na auspuh, a takodje mi zvuci kao da vuce negde fals vazduh. Onako kada krene da dize obrtaje iz mesta kao da "kaze" Vu! Pre svega. Zvuci kao namunjenu turbo kada saltas brzine (ako znate na sta mislim). To me je dovelo do toga da malo dalje gledam i vidim da izmedju glave i bloka ima svezeg ulja. Kada prevucem prstom mokro je.
E sad... Ja sumnjam da je otisao dihtung glave jer auto navodno trosi malo ulja (po prethodnoj vlasnici) i ja sam to ispratio. Stvarno trosi malo, ali to je bas bas malo. Otisla je jedna crtica ulja sa sipke za merenje za ovih 2000km.

Kao sto sam rekao, misljenja sam da je dihtung glave zreo za zamenu. Znam da je najbolje otici do majstora da on to proveri, ali necu da budem kao onaj lik sa SAABom iz serije "auto servis" ili kako god pa zato pitam za dodatno misljenje. :)
  • Vozi: Škoda Felicia 1.6GLX 1998

Van mreže ugi85

• Laurin&Klement
  • Ugled: 53
Odg: Dihtung glave?
« Odgovor #1 poslato: 11. Sep, 2015. 13:22 »
Mesa li ulje i vodu?
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance

• Ambition
« Odgovor #2 poslato: 11. Sep, 2015. 14:36 »
Nisam siguran kako se to manifestuje?

Van mreže ugi85

• Laurin&Klement
« Odgovor #3 poslato: 11. Sep, 2015. 14:53 »
Otvori posudu za rashaladnu tecnost i vidi da li ima taloga na rashladnoj tecnosti.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance

• Ambition
« Odgovor #4 poslato: 11. Sep, 2015. 14:55 »
Nema. Sta dalje? :)

Van mreže ugi85

• Laurin&Klement
« Odgovor #5 poslato: 11. Sep, 2015. 19:49 »
Ako nema ulja onda najverovatnije nije otisao dihtung. Proveri jesu li tvrda creva kad se motor zagreje.
Zamena dihtunga zahteva i obradu glave i nije nesto sto se menja olako.

• Ambition
« Odgovor #6 poslato: 12. Sep, 2015. 03:00 »
Znam da je malo verovatno da je dihtung na osnovu ovoga recenog, ali odakle mi onda ulje na delu izmedju glave i bloka? I to sveze... Ne znam. Jos mi malo kucka motor na leru. Nekako nemirno radi.

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
« Odgovor #7 poslato: 12. Sep, 2015. 06:39 »
Najbolje je ovako...da izbegnes svaku sumlju, prvo moras da operes motor, ceo ili u delu u kome primecujes curenje...i pratis situaciju...
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Van mreže ugi85

• Laurin&Klement
« Odgovor #8 poslato: 12. Sep, 2015. 08:11 »
Kuckanje mozda potice od bregastog vratila.

Van mreže dulefontana

• Laurin&Klement
  • Ugled: 41
« Odgovor #9 poslato: 14. Sep, 2015. 09:04 »
Ako izbacuje belo, prvo sto bi primetio jeste da ti nema rashladne tecnosti. Nekada pukotine na dihtungu glave mogu da budu minijaturne ali dovoljne da klip bukvalno isisa svu vodu iz rashladnog sistema ili da mu nabije toliki pritisak da creva budu tvrda ko kamen. Prvo sto mozes da uradis jeste kada ga upalis da proveris da li su tvrda creva (da bukvalno ne mozes da stisnes crevo) i da proveris da li ima rashladne tecnosti. Sto se svezeg ulja tice, lako moze da bude i da sa dekla negde podliva i da ti se sliva skroz do spoja glave i bloka.

Van mreže Diamond

• Style
  • Ugled: 6
  • Skoda FOR LIFE!!! ;)
« Odgovor #10 poslato: 02. Okt, 2015. 02:04 »
Jel kucka na leru kad stisnes kvacilo? Mozda se cuje iz menjaca koji lezaj... Bar je tako kod mene.... Malo se cuje nije strasno, ali je iritantno  hearcut
A sto se tice neravnomernog rada... Hmmm... O tome bih mogao da slusam i da diskutujem do prekosutra... Cesto mi se desava da malo neravnomerno radi.... Mada u vecini slucajeva je to na plinu.... i dalje ne mogu da skontam sta je...
  • Vozi: Skoda Felicia 1.6MPi , Skoda Felicia 1.3 GLX

• Ambition
« Odgovor #11 poslato: 27. Okt, 2015. 00:28 »
Bio do majstora i problem je sa svezim uljem dolazi od dihtunga dekle. Kada zavrsim limariju (rubovi standardno) polovinom novembra cu da oteram auto da mi to zameni pa cu videti.

Kuckanje sam resio zamenom svecica. Bile su bas matore - jedva sam svukao kablove. Po mojoj proceni svecice su bile fabricke, a auto je 1998. godiste. Mnogo brate, iako je presao samo 80.000km. Sada sam stavio BOSCH super plus svecice sa tri katode koje se navodno menjaju na 50.000km

U medjuvremenu, popila mi je ulja bas onako momacki.

Krenulo je lagano. Dosuo sam litar i bila je na pola. Proverio sam jos jednom posle 200km i spustila je crticu (a ima 20 crtica) na meracu, pa onda jos jednom posle 300km i spustila je jos jednu crticu sto stvarno nije mnogo. Onda nisam pazio jer sam racunao da treba da predjem jos najmanje 1.500km do dolivanja, a presao sam ni 1000km i vec je pala ispod minimuma.

Definitivno trosi ulje (nema sanse da je izbacila litar kroz deklu jer bi se videlo) sto me je stvarno obeshrabrilo.  :(

Auto koji je bio kod prvog vlasnika, garaziran i presao samo 80.000km (provereno i utvrdjeno), koji stvarno ide kao nov i nista u kabini ne lupa, ne trese i ni na koji nacin ne pokazuje da je presao vise, a motor vec trosi ulje. Znaci da ili nisu menjali ulje na vreme pa zeznuli stvar ili ... ne znam sta je ili. Uglavnom, bas sam se iznervirao.
Primetio sam da izbacuje dim na iberlauf iako ne gusi motor. Isto radi kada se izvuce crevo i kada je crevo na svom mestu.
Mislim, moze biti da su sedista ventila problem i da tu ubacuje ulje u motor, ne moraju biti karike, ali u svakom slucaju imam 350 evra troska za limariju i nisam u finansijskoj mogucnosti da uradim i motor sto me stvarno jako nervira s obzirom da imam zelju da vozim ovaj auto malo duze (bar 6 godina) imajuci u vidu njegovo opste stanje.

Ne znam. Razocaran sam poprilicno.  :(

p.s. Da ponovim - Motor je 1.6glx 55KW sa direktnim ubrizgavanjem. Onaj AEE Volkswagenov.

Na mreži MAKS

• Laurin&Klement
  • Ugled: 7
« Odgovor #12 poslato: 27. Okt, 2015. 07:14 »
Da bi proverio dihtung glave odes do mastora koji ti utvrditi tako sto ce ceo sistem prikljuciti na neku njegobu spravu i polazati dali je nacet dihtung. Da nebi bilo reklame javni se na pvt da ti dam kontakt.
  • Vozi: OCTAVIA 1.6 2012 ELEGANCE

Van mreže Diamond

• Style
  • Skoda FOR LIFE!!! ;)
« Odgovor #13 poslato: 27. Okt, 2015. 10:03 »
To je isti motor kao sto i ja imam... Meni od zamene do zamene (sto je oko 7500-8000 km jel volim tako sa obzirom na okolnosti) potrosi oko pola litre, a presla je 120 000! I da cuo sam da one hoce tako pogotovo ako se nije vodilo racuna o redovnom menjanju u ulja i ako je neko imao tezu nogu na gasu jel ona ima krace klipove i desi se da karike stradaju... Cuo sam za par slucajeva... A opet je vrlo startna pa stalno trazi da je "stiskas"
Primeti sam da je taj motor vrlo osetljiv... Ako se jednom pregreje malo vise... Bude gadna rabota posle... Mada to sa karikama ti je najgora varijanta... Obzirom da ima 80 000 malo je verovatno da su one  u pitanju... Cudno bi bilo... Ali kad budes radio glavu kada se skine ako klip ima puno lufta onda jesu jbg...

Послато са SM-G355H  

Van mreže Diamond

• Style
  • Skoda FOR LIFE!!! ;)
« Odgovor #14 poslato: 27. Okt, 2015. 10:09 »
I vidim da ti je prvih 2000 malo potrosila pa posle sve vise i vise... Koje ulje si sipao? Desava se da ulja losijeg kvaliteta izgube svojstvs pa recimo u pocetku ne trsi par hiljada nista ili malo pa kako se blizis zameni ona trosi sve vise...

Послато са SM-G355H