Autor Tema: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)  (Pročitano 89013 puta)

0 članova i 6 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Bobi

• Laurin&Klement
  • Ugled: 28
  • Moj Skoda Club Aleksinac...
Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
« Odgovor #120 poslato: 24. Jan, 2016. 18:19 »
http://postimage.org/image/ewgmborn7/
evo ovde se vidi sraf koji blokira klapnu koja nije skinuta samo ne radi svoj posao...
  • Vozi: Skoda Octavia MK1 1.6L MPI ' 98 benz+tng

Van mreže DobrivojeZapočeo temu

• Laurin&Klement
  • Ugled: 30
« Odgovor #121 poslato: 24. Jan, 2016. 18:47 »
Eh te plinadjije, cudni su to majstori. Vazno im je da nameste sagorevanje plina, a za benzin ih bas briga. Skoro na svakom autu koji je dolazio kod mene u servis, poskidao sam te inovacije. Dokazao vlasnicima, da im auto perfektno radi na benzinu i plinu ( jednako ) i pri tom nema nikakvih dodataka na usisnom vodu.
  • Vozi: skoda 1000 MB

Van mreže Bobi

• Laurin&Klement
« Odgovor #122 poslato: 24. Jan, 2016. 19:22 »
probao sam da eksperimentisem na Favoritu da poskidam sve te budzevine,da odblokiram tu klapnu i skinem ovo sto smanjuje dotok vazduha na usisu jer je otvoren vazduh samo na trecini od precnika crne plasticne cevi za vazduh ali tad mi trosi ko tenk na plin jer trazi da se mnogo odvrne plin pa sam opet vratio ove budzevine...

• Laurin&Klement
« Odgovor #123 poslato: 24. Jan, 2016. 19:48 »
Kad poskidam sve te inovacije, podesavanje kvaliteta smese kontrolisem preko analizatora izduvnih gasova. Na taj nacin dobijam naj optimalniji odnos gorivne smese ( vazduh - plin ), a da pri tom auto odlicno ide. Ujedino pratim kakav je protok plina u isparivacu odnosno, imam sliku u kakvom je stanju isparivac.

U mehanici se nista neradi napamet, kao moje kolege plinadjije. Obicno preteraju u podesavanju smese na leru ( smesa plina i vazduha je prebogata, kao da auto stalno radi pod sauhom ), a na turazi mnogo smanje ( odseku ).

Ovih dana imao sam prilike da remontujem Pierburg 2E karburator od golfa II, koji nije mogao da radi na benzin jer je prelivao. Ispred vlasnika rasklopio sam karburator i imam sta da vidim. Plovak se 20% - 30% istopio, plasticna lulica za ozracivanje lonceta istopljena. Ovaj karburator je pretrpeo prevelik toplotni udar od plina i plasticni delovi nisu mogli da istrpe to.

• Laurin&Klement
« Odgovor #124 poslato: 07. Feb, 2016. 14:04 »
Mnogi vlasnici automobila zanemaruju kontakte - spojeve na struji visokog napona. Odnosno na bobini, evo jednog primera gde je remontovan karburator na audiju 80 ( poznat kao jaje ) 1,6l motor. Motor posle sredjenog karburatora odlicno radi ali, oseca se povremeno seckanje - prekidanje na praznom hodu ( leru ). Uzrok tome je:

Evo slike ispravnog spoja na kablu visokog napona: 

Kad sam ugradio novu bobinu i zamenuo kabal koji povezuje razvodnu kapu sa boinom, nestalo je prekidanja rada motora naleru. Ovaj tip karburatora sa rucnim sauhom, ugradjuje se u pomenuti auto:     

• Laurin&Klement
« Odgovor #125 poslato: 24. Mar, 2016. 21:22 »
Au drugari, sto mi danas dodje golf II 1,3l 88 godiste sa petso i kusur hiljada kilometara. Sto je limarijski lepo ocuvan ( nigde ogreban, prva farba ), a sto je unutra odlicno skockan.
Motor ni kap ulja netrosi, a kad pogledate odusku - iberlauf, da necujete rad motora mislili bi ste da neradi. Jer, ni trunku kompresije u karter ne pusta, nikad nije otvaran niti radjeno na njemu. Svaka pohvala predhodnom vlasniku, kako je tako ocuvao auto.
Problem zbog kog je dosao je:

-  na benzinu auto nemoze da radi,
-  povecana potrosnja plina i
- auto tesko pali kad je hladan.

Misio sam da je el. ventil koji propusta benzin neispravan. Daljom proverom video sam da pumpa goriva nemoze da povuce gorivo iz rezervoara ( otisla oba ventila ). Dok je vlasnik otisao da kupi novu pumpu goriva, nastavio sam sa daljom kontrolom karburatora. Primetio sam da se leptir sauha lako pomera. Pa sam zato skinuo ceo karburator kako bi ga detaljnije pregledao. I ustanovio sledece:

• Laurin&Klement
« Odgovor #126 poslato: 25. Mar, 2016. 19:31 »
- plastican deo koji povezuje leptir sauha sa osovinicom termickog dela, polomljen i nema ga u svom lezistu,

- zavrtanj za regulaciju obrtaja pod sauhom nepotrebno odvijen i nedodiruje regulator obrtaja hladnog starta,

- membrana brizgaca ispucala i

- membrana ekonomajzera isto propala od starosti.

Svi pomenuti delovi zamenjeni, svi kanali produvani el. ventil proveren. Provereno nalaganje leptira drugog grla.

Posto je sad karburator doveden u ispravno stanje vracen je na usinu granu i povezan. Motor je sad upaljen na benzin i pusten da se zagreva, vlasnik se primetno iznenadio kako mu sad mirno radi motor na 1600 O/min...

• Laurin&Klement
« Odgovor #127 poslato: 02. Apr, 2016. 19:27 »
Dolaze mi u isto vreme dva auta, jedan sa problemom a drugi kao pratnja. U slucaju da auto sa problemom stane, drugi ce ga slepati.

Auto sa problemom je sivo metalik skoda, vozi ga vlasnica srednjih godina. Kvar auta je da se stalno gasi cim se skloni noga sa gasa i nemiran rad dok se vozi. Majstori iz tog sela pokusali su sve i svasta kako bi nekako namestili rad motora na leru. Posto su potrosili dve nedelje, dali su preporuku da pokusaju popravku kod mene, kao jednu soluciju. Ili da se kupi drugi karburator i ugradi u auto.

Vlasnica prihvata opciju da prvo dodje u servis, pa ako nista ne uradim trazice drugi karburator. Pozvan sam telefonom kako bi se dogovorili oko termina.

Otvorio sam karburator  i imao sta da vidim, jedna petina lonceta napunjena sa nekom " emulzijom ili ti prljavom vodom " ( sa spricem, tu prljavstinu sipam u cistu flasicu za vodu i predam vlasnici ). Skinuo sam karburator i na radnom stolu ga rasturio u delove.

Svi kanali produvani i proverena njihova prohodnost, krenulo se sa sklapanjem i proverom ispravnosti svih elemenata.

• Laurin&Klement
« Odgovor #128 poslato: 10. Apr, 2016. 12:20 »
Karburator sklopljen, zamenjen vakum aparat sauha jer je propustao vazduh i samim tim neispravan. Podeseni obrtaji hladnog starta, jer je neko od majstora iz njenog mesta skinuo blombu i preko tog zavrtanja podesavao ler. Podmazao i razradio zavrtanj za regulaciju obrtaja motora na leru, karburator vracen na motor i kompletiran. Zamenjen filter goriva i upaljen motor, vidim da se vlasnica iznenadila kako joj auto radi pod sauhom. Motor je radio na 1670 O/min, mirno i ujednaceno, sa podizanjem radne temperature obrtaji se polako spustaju. Kad je postignuta radna temperatura motora, uradio sam moto test sa ispitnom opremom:

- podeseni obrtaji motora na leru,
- podeseno predpaljenje,
- podeseno sagorevanje gorivne smese ( benzina i vazduha ) i
- proverena stvarna potrosnja goriva na 3000 O/min.

Po zavrsetku moto testa motora zamolio sam vlasnicu da ugasi motor i posle desetak sekundi da ponovo upali. Ali pri tom da nedira nista, motor je na pola kljuca upalio i mirno radio. Videlo se da je prijatno iznenadjena postignutim rezultatom za sat ipo rada. Predlozio sam da se provozamo i da skinem jednu svecicu ( kako bi se ona uverila kako joj auto sada sagoreva gorivo ).
Kad sam skinuo svecicu na cetvrtom cilindru i pokazao joj, nasmejala se jer nije mogla da veruje da je sad svetlo smedja boja svecice. A do sad je menjala dve garniture, po preporuci majstora i kablove sa razvodnom kapom.

Dao sam joj preporuku da se pogleda gorivo u rezervoaru, ako ima tragova vode i prljavstine da se obavezno isprazni ceo rezervoar. I da vodi racuna gde sipa gorivo, jer je prljavo gorivo izazvalo bespotrebne probleme. A majstori su jos vise rastelovali taj sistem ubrizgavanja goriva, u tako solidno ocuvanom automobilu...

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
« Odgovor #129 poslato: 30. Apr, 2016. 22:48 »
Vaistinu vaskrese i srecan uskrs svim forumasima...Nego, bas pitanje za majstor Dobrivoja...Svi mi zelimo da posle servisa karburatora i plinskog uredjaja auto ide dobro, da dobro vuce i da malo trosi. Zato jedno logicno pitanje: Koliko je bitno za dobar rezultat, da se pre intervencije na krburatoru i plinskom uredjaju, prekontrolise stanje ventila?
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

• Laurin&Klement
« Odgovor #130 poslato: 02. Maj, 2016. 19:26 »
Stanje ventila ( zazor ) na motorima koji imaju takav sistem pokretanja ventila, treba periodicno kontrolisati zazor. Na taj nacin vodite racuna o stanju motora na svom automobilu. Kad su ventili pravilno nastelovani, motor ima pravilno punjenje gorivne smese i pravilno praznjenje izduvnih gasova. Najgore je kad su zazori jako mali ili ih nema ( pogotovo kod izduvnih ventila ), jer moze doci do pregorevanja pecurki na ventilu.

• Laurin&Klement
« Odgovor #131 poslato: 14. Maj, 2016. 21:57 »
Moram priznati da sam prijatno iznenadjen kad sam video da tema koju vodim ima toliko pregleda. Svaka Vam cas na tolikom interesovanju, jos kad bi ste se ukljucili i postavili pitanje u vezi Vaseg automobila...

Van mreže theemp

• RallyeSport
  • Ugled: 12
« Odgovor #132 poslato: 14. Maj, 2016. 22:18 »
Evo ja imam jedno pitanje, ali ne znam koliko možeš da mi pomogneš. Drugar ima VW Golf 2 GTI 1.8 16V to je motor sa nesrećnom K glavom. Pošto pravi probleme rešio je da se iste otarasi i prebaci na karburatorsko ubrizgavanje. Da li znaš šta bi sve morao da odradi/zameni da bi to postigao?
  • Vozi: Škoda Fabia 1.2 HTP Combi

Van mreže Bobi

• Laurin&Klement
« Odgovor #133 poslato: 14. Maj, 2016. 23:14 »
Isti taj motor ima drugar na Passat-u B3,isto K glava,kad je prvi put montirao TNG u njega plinadzija ga priklepao i islo je nekako ali posle prepravke za reatest i rada u drugom servisu za plin Passat radi kao sat tako da bolje potrazite neki bolji servis za plin nego da sve to menjate i udavite motor karburatorom...

Van mreže Bobi

• Laurin&Klement
« Odgovor #134 poslato: 14. Maj, 2016. 23:22 »
Evo novog problema majstore,izgubio mi se sauh na mom Favoritu,sve sam proverio,jedino ovaj vakuum se ne pomera uopste dok motor radi.Kao da ga iz karburatora nista ne vuce a on je ispravan,proverio sva creva za vakuum. leptir za sauh se yatvara i kad voda zagraja na radnu leptir se otvori?

i ovo sam sve proverio,dobro je...
« Poslednja izmena: 14. Maj, 2016. 23:26 Bobi »