Autor Tema: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)  (Pročitano 89006 puta)

0 članova i 6 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže theemp

• RallyeSport
  • Ugled: 12
Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
« Odgovor #135 poslato: 14. Maj, 2016. 23:23 »
Isti taj motor ima drugar na Passat-u B3,isto K glava,kad je prvi put montirao TNG u njega plinadzija ga priklepao i islo je nekako ali posle prepravke za reatest i rada u drugom servisu za plin Passat radi kao sat tako da bolje potrazite neki bolji servis za plin nego da sve to menjate i udavite motor karburatorom...

Pa on je rešio da digne ruke od K glave. Inače je uzeo auto od nekog rođaka koji ga je vozio par godina i nikako nije mogao da ušteluje kako treba, zato ga je i menjao. A golfa dao ovom drugaru da se igra da proba to da nabudži. Nego ga interesuje šta mora sve da menja i sa čega da stavi, kaže da je 8v onda bi lako. Ovako koliko sam ga razumeo mora da menja malu bregastu i razvodnik ali ne zna sa čega odgovara.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.2 HTP Combi

Van mreže DobrivojeZapočeo temu

• Laurin&Klement
  • Ugled: 30
« Odgovor #136 poslato: 15. Maj, 2016. 06:44 »

Evo ja imam jedno pitanje, ali ne znam koliko možeš da mi pomogneš. Drugar ima VW Golf 2 GTI 1.8 16V to je motor sa nesrećnom K glavom. Pošto pravi probleme rešio je da se iste otarasi i prebaci na karburatorsko ubrizgavanje. Da li znaš šta bi sve morao da odradi/zameni da bi to postigao?

Kad bi se postavila slika usisne grane lakse bi mi bilo da dam preporuku, ali da krenem nekim redom. Od delova koji bi trebali da se zamene su:

- usisna grana ( ili postojeca da se modifikuje - preradi ).
- filter vazduha,
- regulator pritiska i
- sistem ubrizgavanja goriva - karburator PIERBURG 2E.

Kad se napomenuti delovi pravilno postave i karburator ( ako je moguce ) preko instrumenta podesi, auto ima da radi perfektno...
  • Vozi: skoda 1000 MB

• Laurin&Klement
« Odgovor #137 poslato: 15. Maj, 2016. 06:51 »
Isti taj motor ima drugar na Passat-u B3,isto K glava,kad je prvi put montirao TNG u njega plinadzija ga priklepao i islo je nekako ali posle prepravke za reatest i rada u drugom servisu za plin Passat radi kao sat tako da bolje potrazite neki bolji servis za plin nego da sve to menjate i udavite motor karburatorom...

Nebih se sa tobom slozio Bobi i neznam odakle takva pausalna konstatacija. Koliko sam shvatio predjasni auto nema plin i ozbiljnih problema ima sa benzinom. Kod auta koji navodis vidi se da je problem bio u plinskom sistemu, ali neznamo sta je bilo sa benzinskim sistemom. Predpostavljam da je problem bio u nepravilno odradjenom plinskom sistemu...

• Laurin&Klement
« Odgovor #138 poslato: 15. Maj, 2016. 07:07 »
Evo novog problema majstore,izgubio mi se sauh na mom Favoritu,sve sam proverio,jedino ovaj vakuum se ne pomera uopste dok motor radi.Kao da ga iz karburatora nista ne vuce a on je ispravan,proverio sva creva za vakuum. leptir za sauh se yatvara i kad voda zagraja na radnu leptir se otvori?

i ovo sam sve proverio,dobro je...]

Kad upalis auto ( predhodno skini kuciste filtera ) skini crevo koje povezuje vakumski aparat sauha i karburator ( na vakum aparatu ima oznaka  "A " ). Slobodno upali auto i proveri da li se na tom crevu ( otkacio si ga kod vak. aparata ) stvara vakum. Ako ima vakuma dok motor radi, vrati to crevo na vakum aparatu prikljucku " A ". Motor i dalje radi na leru, otkaci drugo crevo na vak. aparatu ( prikljucak " B " ) i prstom zatvori - zapusi taj prikljucak. Ako se nogica vakum aparata pokrece, neispravan je elektro ventil vakum aparata. Ukoliko nogica miruje neispravan je vakum aparat sauha. Imam drugara koji ih perfektno reparira, napravio je alat i lije te dijafragme u vakum aparatu...

Van mreže Bobi

• Laurin&Klement
  • Ugled: 28
  • Moj Skoda Club Aleksinac...
« Odgovor #139 poslato: 15. Maj, 2016. 08:44 »
upravo proverio Dobrivoje,nema vakuma iz karburatora gde se kaci crevo za A prikljucak. Sta radi onaj elektro ventil gde se kaci drugi kraj creva B iz vakum aparata sauha,cemu on sluzi,jel ono belo dugme na njemu treba da se pomera ili ne? Nesto nije u redu sa karburatorom jer nema da vuce vakum za sauh aparat...
  • Vozi: Skoda Octavia MK1 1.6L MPI ' 98 benz+tng

• Laurin&Klement
« Odgovor #140 poslato: 15. Maj, 2016. 15:33 »
To je znak da je karburator zapusten i da je dovodna cevica na ulazu zaprljana i zapusena. Otvor je izuzetno mali i mora da se vodi racuna da se ne osteti pa je pranje tela karburatora najbolja solucija.

Elektro ventil podpomaze radu vakum aparatu i nemoj ga dirati. Ujedino, kad je sve ispravno, njegov zadatak je da sacuva membranu vakum aparata od prevelikog vakuma na velikim obrtajima motora ( 4200 O/mun i vise ). Kad bi mogao da dodjes kod mene prekontrolisali bi sve elemente - delove karburatora i na kraju podesili rad motora ( moto test ) sa ispitnom opremom...

Van mreže Bobi

• Laurin&Klement
  • Ugled: 28
  • Moj Skoda Club Aleksinac...
« Odgovor #141 poslato: 15. Maj, 2016. 19:48 »
Hvala majstore na ovim iscrpnim odgovorima u resavanju novonastale situacije.bice + od mene za majstora... :bravo:
  • Vozi: Skoda Octavia MK1 1.6L MPI ' 98 benz+tng

Van mreže joleone

• Laurin&Klement
  • Ugled: 10
  • za bolje znam ali mi bolje ne treba
« Odgovor #142 poslato: 22. Maj, 2016. 21:21 »
Pozdrav majstor Dobrivoje ima 3 pitanja za vas ako nije puno   Prvo da li na vakum aparatu automatskog sauha treba da bude ova rupa da li se steluje ovaj crni zavrtanj?
  • Vozi: skoda felicia 1.3 glx 2000 god

Van mreže joleone

• Laurin&Klement
« Odgovor #143 poslato: 22. Maj, 2016. 21:23 »
Drugo da li na ovom ventilu treba da bude zacepljen drugi izvod iz njega?

Van mreže joleone

• Laurin&Klement
« Odgovor #144 poslato: 22. Maj, 2016. 21:26 »
I trece malo sam pomerio termicki deo suprotno od kazaljke na satu da bih se sauh pre otvorio (tj vratio na reper koji se nalazi na fixnom delu odnosno karburatoru)

• Laurin&Klement
« Odgovor #145 poslato: 23. Maj, 2016. 15:06 »

Pozdrav joleone legendo, da odgovorim na prvo postavljeno pitanje koje glasi: " da li na vakum aparatu automatskog sauha treba da bude ova rupa da li se steluje ovaj crni zavrtanj "

Ta rupa ili ti otvor je oduska membrani - dijafragmi na vakum aparatu i ima ih dve. Kroz njih cirkulise atmosferski vazduh kad je vakum aparat aktivan. Na slici nevidim na koji crni zavrtanj mislis, sa imbus kljucem na nozici imas jedan zavtanj koji sluzi za podesavanje otvaranje  leptira sauha.

• Laurin&Klement
« Odgovor #146 poslato: 23. Maj, 2016. 15:24 »
Drugo pitanje: " da li na ovom ventilu treba da bude zacepljen drugi izvod iz njega? "

Slika pokazuje ventil rasterecenja vakum aparata. Ta bela kapica nije cep vec sluzi da prljavstina ne udje u ventil i vakum aparat. Ako je sve ispravno na vecim obrtajima motora el. ventil dobija impuls i otvara prolaz atmosverskom vazduhu. Koji treba da udje u vakum aparat i neutralise vakum koji je prisutandok motor auta radi. Membrana se pod uticajem opruge vraca u neutralan polozaj ( kao kad motor ne radi ). Cim se obrtaji smanje ( ispod 3000 O/min ), el. ventil nedobija signal - napon od 12V, blokira se dotok vazduha. U vakum aparatu se ponovo stvara vakum, koji pomera membranu na kojoj je prilepljena nogica ( koju vidite kad se pomera ).

• Laurin&Klement
« Odgovor #147 poslato: 23. Maj, 2016. 15:33 »
Treci post govori o tvom radu: " malo sam pomerio termicki deo suprotno od kazaljke na satu da bih se sauh pre otvorio ".

Neznam zasto se kod tog tipa karburatora sporo vraca sauh, a brzo reaguje kad se motor rashladi. Uspeo sam da dobijem odredjeni kompromis i da postignem sto priblizniji rad sauha sa PIERBURG 2E karburatorom ( golf II 1,3l ).

Van mreže joleone

• Laurin&Klement
« Odgovor #148 poslato: 23. Maj, 2016. 23:32 »
Hvala majstor Dobrivoje. Mislim na taj zavrtanj sa imbus kljucem i da li ga mogu nastelovati u kucnoj radinosti? Puklo mi je crevo na vakum aparatu automatskog sauha (oznaka A) koje sam promenio i rekoh da priupitam vas od struke za neke informacije. Vec sam vam objanio u predhodnim postovima u kakvom mi je stanju bio karburator i hvala za pruzenu pomoc. Mislim da sam uz vase predloge odradio dobar posao za sada. Ostale su jos neke sitnice oko kojih cu traziti vas savet.

• Laurin&Klement
« Odgovor #149 poslato: 24. Maj, 2016. 06:43 »
Mozes ga slobodno odvijati i zavijati joleone, vodi racuna kad ujutru upalis auto ( motor hladan i automatski sauh aktivan ), kako stoji leptir sauha. Trebalo bi izmedju 3 i 4mm da je leptir otvoren, ako nije sa tim zavrtnjem dok motor radi pomeras letir sauha.