Autor Tema: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)  (Pročitano 88980 puta)

0 članova i 6 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže DobrivojeZapočeo temu

• Laurin&Klement
  • Ugled: 30
Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
« Odgovor #150 poslato: 10. Jul, 2016. 19:39 »
sta moze da bude pri voznji caletovog favo br obr dodje do 2 000 i ne ide dalje uzasno me nervira koliko god da dajes gas ne mrda preko..... wac1

Kvar je u principu redak ali nije neresiv, kad budes imao vremena uradi sledece Stefy92 :

- skinite kuciste filtera kako bi ste bolje videli karburator,

- neka neko u kabini ( tata ili drugar ) nogom pritiska polako pedalu gasa do kraja,

- posmatraj kako se pomera sajla gasa sa nosacem na kome je osovina prvog grla i

- javi nam sta si video ( nebi bilo lose da slikas taj deo karburatora pre davanja gasa i kod punog gasa ).
  • Vozi: skoda 1000 MB

• Laurin&Klement
« Odgovor #151 poslato: 06. Avg, 2016. 17:26 »
Dobijo sam obavestenje da je tema koju vodim podeljena u nekoliko delova od strane Karlheinz. Pa ga ovim putem molim da mi sve vrati kako je bilo i ne preduzima vise nikakva skracivanja i ostale gluposti....

Ako se neko strucan u ovoj oblasti ponudio da drugarski pomogne clanovima foruma i digne forum na jedan tehnicki visi nivo, red bi bio da mu temu koju vodi ostave na miru.
 Ako nista drugo a ono iz postovanja prema odvojenom vremenu
.....

• Laurin&Klement
« Odgovor #152 poslato: 17. Avg, 2016. 19:50 »
Odavno nisam imao priliku da vidim izuzetno los rad motora na favoritu. Od vlasnika saznajem da je pre mesec i nesto dana odradio veliki servis kod svog majstora u Vrscu. Od tada nastaju problemi sa radom motora koji se ogleda:

- u losem startovanju motora,
- otezanom povlacenju,
- prilicno lenjom autu u svim brzinama i
- povecanoj potrosnji.

Majstor koji odrzava taj auto, konstatovao je da problem lezi u karburatoru, jer nikad nije ozbiljnje pregledan. Pa je dao predlog da se uradi remont.
Zato je vlasnik resio da potrazio pomoc i dovede rad svog ljubimca u ispravno stanje.

Sta mislite, gde je bila najveca greska u radu motora?

Van mreže Bobi

• Laurin&Klement
  • Ugled: 28
  • Moj Skoda Club Aleksinac...
« Odgovor #153 poslato: 17. Avg, 2016. 20:28 »
lose uzubljen lanac... wac1
  • Vozi: Skoda Octavia MK1 1.6L MPI ' 98 benz+tng

Van mreže ferdinand

• Laurin&Klement
  • Ugled: 3
« Odgovor #154 poslato: 17. Avg, 2016. 20:39 »
lose uzubljen lanac... wac1

+1
  • Vozi: Škoda Octavia 2.0 tdi Style MY2017 Audi A4 2.0 2009.

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
« Odgovor #155 poslato: 17. Avg, 2016. 21:02 »

Sta mislite, gde je bila najveca greska u radu motora?
Pa verovatno je neka glupost?...Mozda iskljucen vakumski regulator paljenja???
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

• Laurin&Klement
« Odgovor #156 poslato: 17. Avg, 2016. 21:53 »
Auto je pravilno uzubljen i vakumski aparat razvodnika je aktivan, pa greske po tom pitanju nema. Saslusavsi vlasnika iz daleka puta, predlozio sam da se skine karburator i da ga detaljno pregledam. Tako bih video u kakvom je stanju i da li je stvarno potreban remont. A kad vratim karburator na svoje mesto, trebalo bi uz pomoc ispitne opreme odraditi moto test njegovog motora. Odnosno, tacno podesiti rad na leru i turazi kako je proizvodjac predvideo. Vlasnik je bez razmisljanja prihvatio i uz kafu i hladnu kiselu vodu gledao sta se desava.

Karburator skinut sa motora i rastavljen u sitne delove, nadjene sledece neispravnosti:

- zaptivka poklopca ispucala na dva mesta i jako istanjena ( zamenjena novim zaptivacem ),
- membrana brizgaca ispucala ( samo sto nije procurela ) i tvrda ( zamenjena novom membranom ),
- vakum aparat sauha odvaljen u delu gde se spaja sa poklopcem i nefunkcionise ( zamenjen sa remontovanim vakumom ),
- drugo grlo blokirano jer se verovatno nije ni koristilo ( razradjeno da vakum aparat lako pomera leptir drugog grla ) i
- proverena prohodnost svih kanala i ekonomajzer.

Karburator sklopljen i postavljen na usisnoj grani. Kad sam zavrsio sa povezivanjem, zamolim vlasnika da upali svog ljubimca i pusti motor da se zagreje na radnu temperaturu. Kako bih mogao da odradim fabricko podesavanje sistema sagorevanja gorivne smese.
 Motor je neznatno bolje upalio i radio na nakih 720 O/min, kad sam poceo sa moto testom video sam sledece:

- neverovatno kasno paljenje ( oko 12 stepeni iza gornje mrtve tacke ) i
- nenormano bogata smesa na leru ( zavrtanj za regulaciju skinut kad sam radio pregled ali, tacno vracen kako je bijo ). 

• Laurin&Klement
« Odgovor #157 poslato: 19. Avg, 2016. 21:45 »
Prvo sam smanjio kolicinu ugljen monoksida ( CO% ), motor je vidno dobijo lepsi - pravilniji rad. Kad sam podesio paljenja po fabrickim podacima ( 7 stepeni predpaljenje ), motor je podigao obrtaje na 1470 O/min. Tek tad je motor dobijo svoj pravilan rad, spustio sam obrtaje motora na 800 O/min. Ponovo prekontrolisano paljenje, zatim sam uz pomoc analizatora izduvnih gasova podesio gorivnu smesu benzina i vazduha. Tako da sam na izlazu iz auspuha u izduvnim gasovima dobijo 2,4% CO. Na turazi od 3000 O/min, smesa je korektna od 0,7% CO.

Predlozio sam da sada provozamo auto po gradu i van naselja, sto je vlasnik rado i prihvatio. Posle prvih dvades - trideset metada voznje vidim osmeh na vlasnikovom licu. Majstore, to je taj auto kojeg znam. Jos kad smo se provozali van naselja, sta reci za dobar i zavrsen posao...

Van mreže Karlheinz

• Administrator
  • Ugled: 102
« Odgovor #158 poslato: 24. Avg, 2016. 19:18 »
Dobijo sam obavestenje da je tema koju vodim podeljena u nekoliko delova od strane Karlheinz. Pa ga ovim putem molim da mi sve vrati kako je bilo i ne preduzima vise nikakva skracivanja i ostale gluposti....
Kreirana je nova tema od poruka koje po mojoj proceni ne spadaju ovde u ovu temu. (tako često biva, ne samo ovde)
Neće se vraćati ovde.
Osim tebe i drugi čitaoci znaju ponešto pa je red da dobiju šansu.
Ova tema je dobila u naslovu dodatak (Odgovara: Dobrivoje) da bude jasnije od koga bi čitaoci koji pišu ove mogli da dobiju odgovor.
To ti je privilegija a istovremeno i zahvalnost za izdvojeno vreme na ovom auto forumu. Pozdrav.

• Vozi: Yeti

• Laurin&Klement
« Odgovor #159 poslato: 25. Avg, 2016. 17:42 »
Ova tema je dobila u naslovu dodatak (Odgovara: Dobrivoje) da bude jasnije od koga bi čitaoci koji pišu ove mogli da dobiju odgovor.
To ti je privilegija a istovremeno i zahvalnost za izdvojeno vreme na ovom auto forumu. Pozdrav.

Iskreno se i od sveg srca zahvaljujem na tako velikoj privilegiji i jos vecoj zahvalnosti.

• Laurin&Klement
« Odgovor #160 poslato: 12. Sep, 2016. 20:14 »
Moram priznati da sam prijatno iznenadjen koliko su moje teme pregledane do sada i koliko su clanovi foruma bili ukljuceni.

Mozda bi mogla da se postavi tema koja je vezana za centralno i direktno ubrizgavanje goriva.

• Laurin&Klement
« Odgovor #161 poslato: 19. Sep, 2016. 18:14 »
Sve i svasta sam video i doziveo u mehanici ali, da na favoritu zamene originalni kerburator sa starim tipom kehena 26-30 koji ima rucni sauh ( to stvarno jos nevideh ). Pa su zbog toga preradjivali i kuciste filtera, problem zbog kog su dosli je konstanto prelivanje goriva. Majstori su sve i svasta isprobavali kako bi dobili pravilan rad motora i zaustavili prelivanje goriva. Posto su sve inovacije iscrpeli doslepali su auto na popravku.

Hteli su da mi ostave auto pa kad zavrsim da ih zovem, jer se vlasnik sa majstorima maltretira dve nedelje. Nemojte nigde da mi idete jer ce mo posao resiti za pola sata ( vlasnik se zagleda sa drugarom koji ga je slepao )...

• Laurin&Klement
« Odgovor #162 poslato: 23. Sep, 2016. 17:49 »
Otvorio sam pomenuti karburator u nadi da treba zamenuti iglicasti ventil za regulaciju nivoagoriva. Kad se uspostavilo da je sama iglica i njen nosac ispravan ali je plovak neispravan. Odnosno upijo je odredjenu kolicinu benzina i sad nevrsi funkciju koju treba ( da regulise visinu goriva u loncetu ).
Hvala bogu sto sam imao takav plovak u rezervnim delovima i zamenim ga sa nesipravnim. Ujedino proverim prohodnost svih kanala i ispravnost sistema prinudnog doziranja. Ujedno kad sam sklopijo karburator, povezem pravilno vakumsku instalaciju i zamolim vlasnika da upali auto.

Auto je nesto teze upalio jer su svecice bile cadjave i vlazne od prelivanja. Kako se motor zagrevao sam rad se vidno poboljso, vlasnik sa nevericom gleda da li je stvarno moguce da mu auto za pola sata majstorskog rada radi. Bez gusenja prelivanja i gasenja.

Koristim priliku da zamolim administratora za usugu ako je to moguce. A to je da me oslobodi privilegija i izbrise iz naslova : " (Odgovara: Dobrivoje) ". Kako u ovoj temi tako i u: " Plinski sistem na karburatoru mog auta (Odgovara: Dobrivoje) ". Zelja mi je da se pored mog aktivnog rada na temama koje sam otvorio ukljuce i clanovi foruma. Neka svaki clan da svoje iskustvo kako je popravljao odredjene nedostatke na karburatoru i plinskom sistemu. Unapred se zahvaljujem administratoru sto ce me razresiti tako velike privilegije i ostaviti temu na miru...

• Laurin&Klement
« Odgovor #163 poslato: 27. Sep, 2016. 07:04 »
Data je preporuka da se uradi moto test odnosno, pravilno podesavanje rada motora preko ispitne opreme. Vlasnik je bez razmisljanja pristao, mada nije znao sta je to. Posle odradjenog podesavanja provozali smo auto u naselju i na otvorenom putu. Auto je pravilno pratio zadate komande u svim rezimima rada, na vlasnikovom licu vidi se zadovoljstvo sto je najzad popravio auto kako treba.

Eh sta jedna stvar moze da uradi i da covek iskida zivce bespotrebno...

• Laurin&Klement
« Odgovor #164 poslato: 13. Okt, 2016. 07:39 »
Nastavljam sa pisanjem o specificnom kvaru na karburatoru. Otezan hladan start motora je ocigledno nastao jer plin i paljenje gorivne smese na autu nije bilo pravilno podeseno. Pa se zbog prevelike temperature u samom karburatoru, sistem hladnog starta zaglavio ili bole receno blokirao.

Neznam da li mogu reci da je majstoru ili ocigledno dundjeru palo na pamet, da sa sekacem resi problem i osposobi pokretanje leptira sauha. Na jednom delu poklopca, odnosno oslonca osovne, sekacem su zasekli oslonac osovine. Na taj nacin su oslobodili osovinu i sam leptir sauha.

Pri tom nisu bili svesni ( niti su znali ) da su polomili plastican drzac, koji obrtno kretanje leptira sauha pretvara u pravolinijsko kretanje osovine. Koja povezuje leptir sauha sa termickim delom automatskog sauha.

Videvsi nastalu situaciju ( odnosno da nisu nista popravili ) i dokle su stigli sa njihovim radom, doticni " majstor " predlaze, da se sa popravkom sauha nasavi u nekom servisu.